Valódi megoldást a magyar diákok iskolai románnyelv-oktatására!

peticio12.jpg

Mélységesen életszerűtlennek tartjuk azt, ahogy a romániai közoktatásban a magyar diákok számára a román nyelv oktatása és a vizsgáztatás történik. Bár az elmúlt években történtek ugyan konkrét lépések és az oktatás módszertana deklaráltan figyelembe veszi azt, hogy a magyar diákok a román nyelvet kvázi idegen nyelvként tanulják, a gyakorlatban ez továbbra sem működik megfelelően. Elég belelapozni a tankönyvekbe, megnézni az országos felmérők tételeit, hogy egyértelmű legyen, még mindig mennyire abszurdak és mélységesen igazságtalanok a romániai magyar diákok irányába támasztott követelmények.

A gond elsősorban nem azzal van, hogy az elvárások magasak, hanem hogy a tananyag megalkotásakor nem volt felmérve, sem korszerűen megválaszolva, hogy milyen valóban realisztikus és hatékony tudásbeviteli programra van szüksége a romániai magyar diákoknak ahhoz, hogy megtanulják és gátlásmentesen használni tudják a román nyelvet. A magyar diákok többsége számára az iskolai román tanulás keserves, szorongásokkal teli tapasztalat, emiatt szinte ellehetetleníti azt, hogy valóban hasznos tudás származzon belőle. A román nyelvtudás hiánya pedig egyebek mellett lemaradást jelent a munkaerő-piaci versenyben, motiválja az elvándorlást és az interetnikus párbeszédet is megnehezíti.

Kérjük a kormányban dolgozó döntéshozókat, vegyék észre és vegyék komolyan a problémát. Kezdeményezzenek konkrét programokat annak érdekében, hogy az iskolai románnyelv-oktatás érdemben is megvalósítható és hatékony legyen!


RO

Cerem o soluție reală pentru predarea limbii române elevilor maghiari!

Considerăm că modul în care elevilor maghiari li se predă limba română în școli, și examinarea lor finală este profund greșită. Deși s-au făcut pași concreți în ultimii ani, iar la modul declarativ a fost implementată o metodologie alternativă, elevii maghiari învățând româna ca pe o limbă cvasi-străină, în practică aceste directive nu funcționează corect. Este suficient să răsfoim manualele, sau să ne uităm la subiectele formulate pentru examenul de capacitate ori pentru bacalaureat.

Principala problemă nu constă în faptul că așteptările sunt mari, ci că atunci când a fost creat programa, nu s-a realizat un program eficient și realist de introducere a cunoștințelor este necesar pentru ca elevii maghiari din România să învețe și să folosească cu adevărat limba română fără a întâmpina greutăți. Pentru majoritatea copiilor de etnie maghiară învățarea limbii române la școală este o experiență amară și anxioasă, ceea ce face aproape imposibil să obțină cunoștințe cu adevărat utile. Lipsa de cunoaștere a limbii române, printre altele, are ca urmare o capacitate scăzută de angajare pe piața muncii, motivează emigrarea și îngreunează dialogul interetnic.

Cerem factorilor de decizie din guvern să se sesizeze și să răspundă proactiv la problema semnalată! Cerem lansarea unor programe specifice pentru eficientizarea procesului didactic!

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Transindex petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGY

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem tudja megerősíteni az aláírását az erre az üzenetre való válaszadással.
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...