Tiltakozunk a FSZEK etikátlan gyakorlata ellen

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár -- a legtöbb nagy forgalmú budapesti és vidéki közkönyvtárral ellentétben -- nem nyújt elektronikus értesítési szolgáltatást a kölcsönzött dokumentumok lejárati időpontjáról, még a határidő után sem. A Központi Könyvtár egyik munkatársától ma (december 3.) arról értesültünk, hogy januártól bevezetik az e-mail szolgáltatást. Így ezentúl 17 nappal a könyvek lejárta után fogják értesíteni az olvasót. Nem csak az időtartam (17 nap) felháborító, hanem az is, hogy az e-mailes szolgáltalásért várhatóan még további díjakat fognak felszámolni.

Felháborítónak tartjuk, hogy az ország egyik legnagyobb olvasóforgalmú és egyébként talán a legfejlettebb infrastruktúrával rendelkező könyvtára a felhasználók által befizetett büntetésekből kívánja fenntartani magát, és a sok panaszlevél ellenére sem hajlandóak változtatni ezen a gyakorlaton. Ráadásul pozitív változásként kívánnak beállítani egy olyan szolgáltatást, amely a helyzeten egyáltalán nem javít. A könyvtár használónak túlnyomó többsége Budapesten élő egyetemista, akik a magas beíratkozási díj mellett nem tudnak havonta több ezer forintot fizetni a könyvtár szolgáltalásainak elégtelensége miatt.

A petíció aláírói kérik a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár vezetőségét, hogy vezessenek be olyan e-mailes szolgáltatást, amely a kölcsönzött dokumentumok lejárati határideje előtt értesíti arról az olvasót.

Az aláírással engedélyezem Melhardt Gergő, hogy az aláírásomat átadja azoknak, akik ebben a kérdésben hatáskörrel rendelkeznek.