Tiltakozás a pécsi Weöres Sándor szobor ellen

 

 

Nyílt levél Páva Zsolt polgármester úrnak

 

„SEB A VÁROS ARCÁN”

 

 

 

 

Tisztelt Polgármester Úr!

 

 

Alulírottak tiltakozunk és követeljük, hogy a 2014. november 11-én felavatott, Kligl Sándor által készített Weöres Sándor szobrot haladéktalanul bontassa el, és tegyen meg mindent, hogy a jövőben Pécs közterein hasonlóan kortévesztett, ízléstelen és jellegtelen anti-műalkotás ne kerüljön felállításra!

 

Indokaink:

 • Pécs Breuer Marcell, Martyn Ferenc városa. Az Ő szellemi örökségük nyomán a város minden művésznemzedéke a kortárs magyar művészet elkötelezett képviselője. Ennek köszönhetően lett Pécs a progresszív, modern magyar vizuális kultúra egyik vidéki fellegvára.
 • Ennek a kulturális örökségnek és szellemi tartalomnak is köszönhette a város a megtisztelő Európa Kulturális Fővárosa címet.
 • Vidéken egyedül Pécsen folyik egyetemi szintű képzőművészeti – azon belül szobrászat – oktatás, melynek tartalma a pécsi vizuális kultúra hagyományaira épül.
 • Az országban először Pécsen alakult képzőművészeti doktori iskola.
 • A fentiek tükrében, az országban Pécsen van az egyik legsűrűbb szellemi közeg e területen.
 • A Weöres-szobor előfutáraként tekintünk a szakmailag téves Leonardo-kiállítás kapcsán felállított „Nagy ló”-ra, mely által két ló, de csak egy lovas szobor állt a Széchenyi téren. Szeretnénk tudatosítani, hogy a rekonstrukció nem művészet!
 • Pécsnek eddig sikerült megőriznie ártatlanságát a közelmúltban az országot elárasztó „posztszocreál”, giccses zsánerszobrok áradatával szemben. Ennek következtében Kligl Sándor szobra nem egyéb, mint vizuális erőszak, seb a város arcán!
 • Elfogadhatatlan számunkra a szobor felállításának módja: 
  – Az emlékállítás folyamata nem volt szakmailag megfelelően előkészítve, megvitatva.
  – A szobor nem nyílt pályázaton lett kiválasztva, kizárva ezzel a lehetőségét is annak, hogy helyi szobrászművész alkotása kerüljön felállításra.
  – Kligl Sándor az NKA-n keresztül, közpénzen finanszírozta a munkáját.
  – A szobor elbírálása során a tervezett mű modelljének fotója alapján kellett a szakmai zsűrinek véleményt megfogalmazni, tehát nem állt rendelkezésére elegendő információ ahhoz, hogy a készítendő szobor plasztikai értékeit felelősséggel megítélhesse. A javasolt helyszínt is kifogásolta, új, alkalmasabb helyet javasolt.

 

Szeretnénk kinyilvánítani, hogy Weöres Sándort tiszteljük és nagyra becsüljük, jelen tiltakozásunk nem az Ő emlékállítása ellen szól. Éppen ezért javasoljuk, hogy a pécsi kötődésű jeles költőnknek méltó módon és helyszínen hozzá illő, kvalitásos szobrot állítson a város: szakmai egyeztetést követően, jeligés pályázat útján, szakértő zsűri által kiválasztva a megvalósítandó alkotást.

 

 

Válaszát várva, tisztelettel:

 

Dr. habil Lengyel Péter

szobrászművész

PTE MK, egyetemi oktató

 

 

Pécs, 2014. november 14.