Szigethalom Dunasor utca egyirányúsításának megszüntetése

Szigethalom Dunapart városrészen a Dunasor utcát egyirányúsítani fogják 2021. október 22-től kezdődően a Fiumei utca és a Szabadkai utca közötti szakaszon, a Szabadkai utca irányába. 

A petíció célja:

Ez az egyirányúsítás ne valósuljon meg. Vagyis sajnos megvalósul, de pont azt szeretnénk elérni, hogy a lehető legrövidebb időn belül álljon vissza az eredeti állapot, mert ezt semmiféle szakmai, forgalomtechnikai vagy közlekedésbiztonsági döntés nem indokolja, továbbá előzetes felméréseink szerint az érintett lakók jelentős része nem ért egyet az egyirányúsítással. 

Tudomásunk szerint, jelenleg nem áll rendelkezésre az önkormányzatnak semmiféle szakmai határozat vagy szakvélemény, mert ezt többszöri kérésre sem tették közzé, és még válaszra sem méltatnak ez ügyben. 

A jelenlegi indok az, hogy a Dunasor utcával párhuzamos, légvonalban átlagosan 450m távolságra lévő Szabadság utcát egyirányúsítják az ellenkező irányba, amit nyilvánvalóan azért tesznek mert nincs pénz a Szabadság utca felújítására, és a jelenlegi formájában az alkalmatlan a biztonságos kétirányú forgalomra.

Több helyen arra hivatkoznak még a döntéshozók, hogy a motorizáció növekedése és a nagy forgalom indokolja a döntést. 

Eközben forgalomszámlálást nyilvánvalóan nem végeztek, mert abból kiderült volna, hogy október közepe és március vége között, amikor a Dunapart vendéglátó egységeinek jelentős része zárva tart, az itt lakók kivételével más nem igazán jár a környéken. 

Továbbá március és október között, az úgymond vendéglátó szempontból szezon időszakban, a forgalom jelentős részét az idelátogató vendégek alkotják, akik nagy része szabálytalan parkolásával okoz közlekedési nehézségeket a szóban forgó szakaszon, amely ellen sem az önkormányzat, sem a helyi közterület felügyelet, sem a rendőrség nem tesz hatékony lépéseket. 

Így a legnagyobb problémát a parkolás okozza, ezt kellene az egyirányúsítás helyett megoldani. Valamint azt, hogy mindenki számára végre egyértelmű legyen, hogy az egész Dunapart városrészen 30 km/h a megengedett legnagyobb sebesség a járművek részére, a jelenleg érvényben lévő KRESZ táblák szerint. 

Kérjük, ha ön is egyetért ezekkel, de legfőképp azzal, hogy a Szabadság utca egyirányúsításához az égvilágon semmi köze nincs a Dunasor utcának, és nincs szükség annak egyirányúsítására, ellenben a többi felsorolt égető probléma azonnali megoldást igényel, akkor írja alá a petíciót.

Kérjük, hogy leginkább olyan támogassa aláírásával a petíciót, aki a problémával érintett területen lakik. Természetesen örülünk mindenki támogatásának, de nyilvánvaló, hogy a cél eléréséhez leginkább azok aláírását fogják elfogadni, akit közvetlenül érint a probléma. 

Köszönjük! 


Fejes Krisztián Zoltán    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével