Szeged, Orvosi Avató

Tisztelt Végzős Orvostanhallgatók! Tisztelt Orvosok, Leendő Kollégák! Minden kedves támogató!

Az orvossá válás meghatározó pillanata, amikor kezünkbe fogjuk a diplomát, és végre letehetjük a Hippokratészi esküt. Megesküszünk, hogy az orvosi hivatásunkhoz mindenkor méltó magatartást tanúsítunk. Legfőbb törvénynek tekintjük a betegek testi és lelki gyógyítását, a betegségek megelőzését.

Jelenleg a járvány helyzetre hivatkozva az avatás meg nem tartását tervezi a Szegedi Tudományegyetem. Hivatásunkat úgy kellene megkezdenünk, hogy diplomáinkat postán kapjuk meg, vagy a tanulmányi osztályon vesszük át, eskünket pedig, valószínűleg késve tesszük le.

Indokolatlannak érezzük a méltatlan lezárást, hogy az avatásunk elmarad, miközben például több szabadtéri rendezvény megtartható, miközben a stadionokban a meccsek folyhatnak, miközben a szórakozó helyek nyitva lehetnek. Indokolatlannak érezzük, hiszen június 16-án megszűnt a rendkívüli állapot, még az államvizsga előtt.

6 év megfeszített kemény tanulás után… 6 év gyakorlat, 6 év várakozás után…. Nem érezzük indokoltnak, hogy megszakadjon egy több mint kétezer éves hagyomány. A Szegedi Tudományegyetem vezetése több kreativitással, és javaslataink meghallgatásával egész biztosan találnána megoldást az ünnepélyes doktorrá avatás megrendezésére, ahogyan talált a többi orvosi egyetem is, a járványügyi szabályok betartása mellett.

Hasonló tartalmú kérvényt juttattunk el a Rektori hivatalnak, melyre a mai napig nem érkezett válasz.

Kérek minden kedves orvostanhallgatót, minden orvost, leendő kollégát, és mindenkit, aki egyetért velünk, hogy járuljanak hozzá az aláírásukkal a petíciónk sikerességéhez, és így kifejezhessük, milyen fontos pillanat is ez az életünkben, és hatást tudjunk gyakorolni az egyetemünkre.

Az aláírással engedélyezem Orvostanhallgató, hogy az aláírásomat átadja azoknak, akik ebben a kérdésben hatáskörrel rendelkeznek.