STOP KEVÉSVÉRŰSÉG!

Kedves Lovasok és nem Lovasok!

Gondolom sokan hallottatok már a mostani lóállományban nagyon gyorsan terjedő mindenképpen HALÁLOS kevésvérűségű kórrol. Aki nem hallott még annak elmondanám, hogy a kevésvérűség fertőző, vérszegénységgel, gyengeséggel és ödéma képződéssel járó betegség és az állat elhullásához vezethet. Az állat haláláig fertőző így közvetlen környezetébe más patások is, sőt nagyon könnyen elkaphatják a kórt. Magyarországon 1965 és 2010 között, a szigorú járvány védelmi intézkedéseknek köszönhetően, nem jelentkezett a fertőzés. Az utóbbi három évben 2012-ben 8, 2013-ban 6, 2014-ben 7 esetet diagnosztizáltak a NÉBIH-ÁDI Nemzeti Referencia Laboratórium munkatársai. Most 3 hónapja sajnos ez a betegség újra megjelent az országban. Vannak próbálkozások a megállítására, ide tartozik az, hogy ha fertőzött lesz valahol egy egyed akkor azt kötelessége a tulajnak jelentenie és azonnali elaltatást is megkell csinálnia. Ajánlott az FKV tesztet is megcsináltatni mindenhol, hogy kilegyenek szűrve a fertőzött állatok.

Ez mind szép és jó de sajnos én arra jutottam, hogy már ez is kevés a kór megállítására, ugyanis gyorsan terjed és nincsenek tájékozodva jól a lovasok, hogy az ország mely részén jár éppen a fertőzés, mennek a rémhírek és az olyan hírek is aminek van alapja is. Viszont sokakat sajnálatos módon nem izgatja ez a fertőzés és nem is a saját állataikra nézve hanem mások állataira nézve, nem csináltatnak FKV tesztet és így szállítják a lovakat. A másik idetartozó dolog ami szerintem nagy veszélyt jelent most ebben a dologban, az a versenyszezon. Sok ló egy helyen és az ország sok pontjárol, van aki csináltatott tesztet van aki nem, szóval vehetjük ezt zsákba macskának is, vagy szerencséje van az embernek és megussza fertőzés nélkül egy ilyen eseményt vagy beleesik. És ez is csak azért mert vannak akik nem csinálnak tesztet. Egy szó mint száz, a mostani helyzetben a versenyzés nagyon veszélyes is lehet a lovak számára.

Írországban is terjedt ez a fertőzés, ott 8 hónap alatt 38 patás veszett áldozatul, mi most járunk a 3-ik hónapban és növekedik a fertőzött állatok száma. Ne várjuk meg, hogy mi lesz ennek a vége! Tegyünk ellene! Lovas nemzet vagyunk és bajban vannak a lovaink! 

Ajánlom a versenyszezonok sztornózását, rövid ideig való felfüggesztését, lovardák karanténozását, FKV teszt kötelező elvégzését és a külföldről jövő állatok behozatalásának szüneteltetését. Míg a kór le nem nyugszik, és nem szűrjük ki a fertőzött állatokat, ez a legokosabb módja annak, hogy ne köteveljen több áldozatot a fertőzés és ne várjuk azt meg, hogy mégjobban elfajuljon a kór. Drasztikus lépés, de drasztikus kórral szemben ezt kell tenni. A lovak érdekében.

Írd alá és oszd! 

Köszönöm az együttműködést!