Petíció a szabadúszó videográfusok tevékenységi körének 80%-os költséghányadba való átsorolására.

Kérjük, hogy a szabadúszó videográfusoknak biztosítsanak egy 80%-os költséghányad alkalmazására jogosult tevékenységi kört.

Két lehetséges megoldást látunk:

01. Az 59-es ágazat alá tartozó alábbi alágazatok,
átalányadózási keretek között történő elszámolását illetően, jogosultak legyenek a 80%-os költséghányad alkalmazására:

- 591 Film-, videó, televízióműsor gyártás
- 592 Hangfelvétel készítése, kiadása

02. A “TEÁOR 7420 - Fényképészet”-hez hasonlóan legyen egy szabadúszó, főleg webes tartalomgyártással foglalkozó videográfusokra optimalizált tevékenységi kör.
Ennek a már létező "742002 - Videofelvétel-készítés" kibővítése, újragondolása is megfelelő módja lehet.

(Ez esetben az 59-es ágazat tevékenységi körei megmaradnának a magasabb költségvetéssel dolgozó, cégszerűen üzemelő mozgóképgyártóknak.)

Indoklás:
A közösségi oldalak, illetve egyéb internetes platformok elterjedésével a filmkészítés új szegmense jött létre, az eddigi televíziós és filmes gyártásokon túl, számtalan mozgóképes tartalom készül webes felhasználás céljából.

A képrögzítésre alkalmas eszközök rohamos fejlődésének köszönhetően, már egy-egy szabadúszónak/egyéni vállalkozónak is lehetősége nyílik arra, hogy teljeskörű, film készítésre alkalmas eszközparkot tartson fent, tanuljon meg használni.
Ezek a szabadúszók sok esetben ún. “One man show” formátumban dolgoznak, tehát egy személyben találják ki, rendezik meg és forgatják le, majd dolgozzák fel az utómunka során a mozgóképes tartalmat, ami rengeteg magas költséggel járó technikai beruházást és szakmai tudást igényel.

A szegmensre jellemző rohamos fejlődéssel lépést tartani csak folyamatos eszközpark fejlesztéssel, tanulással lehetséges.
Kamerák, objektívek, kameramozgató eszközök, lámpák, állványok, utómunka állomások, szoftverek, zenei jogdíjak, és persze számtalan egyéb kiegészítők folyamatos vásárlása, karbantartása elengedhetetlen feltétele a piacon való érvényesülésnek.

A “TEÁOR 7420 - Fényképészet” tevékenységi körre 80%-os költséghányadot alkalmaznak, holott a webes tartalomgyártás (mint a mozgóképgyártás új szegmense) nagyon hasonló paraméterekkel rendelkező tevékenység. Egy TEÁOR 7420-as fotográfus eszközparkja mind árában, mind tulajdonságaiban nagy hasonlóságot mutat, és a munkavégzés folyamatában és árazásában sincs lényegi eltérés.

A szabadúszó mozgóképes szakemberek ügyfélkörére jellemző a sokszínűség és a változatosság, tehát a burkolt munkaviszony, mint adóelkerülési forma, nem jellemző. Hovatovább az összetettebb tartalmak gyártása során sem jellemző az állandóság, hiszen az adott projekt egyedi specifikációihoz igazodó képességekkel, felszerelésekkel rendelkező szabadúszók formálódnak stábbá esetileg.
Az általányadózási formátum önmagában kiszűri annak a lehetőségét, hogy ezek az "eseti stábok" egy darab számlán, egy darab tételként jelenjenek meg (Ahogy a KATA idejében ez bevett szokás volt), így adózási szempontból nem éri hátrány az államkasszát.

Aláírásoddal egyetértesz a kezdeményezéssel és kéred a jogalkotó szerveket, hogy a fentebb leírtaknak megfelelően módosítsák az ágazatra alkalmazott költséghányad alapú elszámolást.

A petíciót mindenki szabadon felhasználhatja a megfelelő szervnek eljuttatott hitelesítő dokumentumként.

Az aláírással felhatalmazom Balogh Zoltán petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.