Petíció a solymári Rozália téglagyár ismeretlen összetételű, bűzös füsttel járó működésének korlátozására vagy szüneteltetésére

A téglagyár fullasztó füsttel mérgezi a térséget, az egész völgyet, a Csúcshegyet, Pilisborosjenő közeli szakaszát, az ürömi lakóparkokat, Óbuda ezen területét. Legtöbben nem tudják, nincsenek tisztában vele, honnan jön a bűz. A füst éjjel-nappal, ünnepeken, hétvégén, folamatosan száll. Reggelente a füst beteríti az óbudai részt is a 10-es út mentén. A solymári levegő munkacsoport küzdött egy darabig, de kb 10 éve semmi nem történik az ügyben, a bürokratikus akadályok felőrölték az ügyben eljáró civileket:

http://www.lelegzet.hu/archivum/1997/06/0870.hpp.html 

Egézségügyi szempontból fogalmunk sincs mivel állunk szemben. Tanácsot, segítséget kérünk az országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi főosztálytól, de lassan őrölnek a malmok, kell minnél több ember aláírása, hogy felfigyeljenek a problémára. 

A kamionforgalom a gyárhoz óriási terhet ró az itt lakók úthálózatára, por és zajszennyezés, balesetveszély nem a legjobb összetevők egy családiházas környék élhetősége mellett..

Ha kiadták a rengeteg lakhatási engedélyt, akkor követeljük, hogy vizsgálják felül a kibocsájtott károsanyag összetételét, a gyár működési engedélyét, végezzenek el egy tanulmányt a környző települések infrastuktúráját negatívan befolyásoló kamion forgalomról, ennek ökológiai hatásáról, illetve ezen iparterület aggasztó közelségéről az immár sűrün lakott övezetekhez. 

A bűz a széliránytól függ, így az itt élők életét is az határozza meg, hogy kimehetnek-e a teraszra egy kávéra vagy játszhatnak-e a gyerekek az udvaron..

Előrelépés lenne, ha legalább hétvégére, ünnepnapokra sikerülne szüneteltetni a működést, de a hosszútávú megoldás a bezárás lenne. A levegő minősége mindennél fontosabb, nem lehet az üzleti érdekeket előtérbe helyezni, amikor a légúti megbetegedések bizonyítottan emberek halálát okozzák. Ez hatványozottan igaz a Covid által veszélyeztetett egyének esetében. 

Frissítés: Jelezte valaki nekem, hogy a kéményen csak gőz távozik. Ezt határozottan cáfolom! Eleinte mi is abban reménykedtünk, hogy ez csak gőz. Valójában a kisebb szellőző kémények a lapos tetőn (forgó elemekkel), amiken a gőz távozik. És ezzel semmi baj nincs az égvilágon, egy kazánház ugyanígy működik. DE! A nagy kémény, ami hidegebb időjárásban a meleg füst miatt gőznek is tűnhet, nem gőzt enged a szabadba. Eleve, a gőznek nem építenek 40 méter magas kéményt, csak és kizárólag a káros anyagok esetében! A nagy kéményen egy szürke színű füst távozik, amit melegebb időben nem is látni jóformán, de ha megnézik a képeket, látni, ahogy beteríti az egész völgyet a széliránytól függően. A gőz soha nem fog egy szürke, fátyolos füstöt képezni, azonnal eloszlik, ahogy elhagyja a kéményt. Évek óta tanulmányozom, érzem az átkozott szagot. Egy fél évig nem működött a nagy kémény tavaly és a bűz is megszűnt. Reménykedtünk, hogy bezárták az elavult technológia miatt vagy legalábbis felújítják a rendszert. Sajnos egyik sem. Újraindult és minden a régi. A szag egyfajta rémálomként visszatért. Kétséget kizáróan a gyár kéménye okozza!

IMG_6917.JPGIMG_6919.JPG

 

Természetvédelmi terület, az országos Kék túra egyik állomása. Szeméttel teli árok a kamion-fordulóban, de az egész gyár környékét az elhanyagoltság, a szemét és a fullasztó bűz jellemzi.

IMG_6950.JPG
IMG_69141.JPGIMG_6915.JPGIMG_7067.JPG

IMG_7061.JPG

 

Ma jól látható volt, ahogy a völgyet beteríti a szürke füst.

IMG_7262.JPG

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Szántó Egon petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGY

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem tudja megerősíteni az aláírását az erre az üzenetre való válaszadással.
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...