Petíció a meddőségi magánközpontok bezáratása ellen

Jelen petíció aláírói, vagyis a leendő anyukák, akik évek óta vágyunk arra, hogy gyermekáldásban lehessen részünk, és ezért pénzt, energiát, időt és a lelkünket nem kímélve harcolunk, kezelések, műtétek és kétségek között felosztva életünket;

Azok a családtagok, akik minket mind lelkiekben, mind anyagiakban és fizikailag kísérnek, akik örömünkben és gyászukban osztoznak;

Valamint azok az honfitársaink, akik humánus indíttatásból szimpatizálnak az ügyünkkel,

nagyra értékeljük a kormány intézkedését arra, hogy sokak számára elérhetővé, és ingyenessé tette az állami klinikákon végzett asszisztált reprodukciós eljárásokat, és az ehhez szükséges gyógyszereket,

azonban tiltakozunk az ellen az intézkedés ellen, melyben ugyanez a kormány nem tartja indokoltnak a Reprosys és a Versys klinika állami fenntartásba vételét és további működtetését.

A nevezett termékenységi Központok reprodukciós eljárások végzésére vonatkozó működési engedélye az Eütv. 244/A. § (9) bekezdése szerint 2022. június 30-val hatályát veszti.

Petíciónkat a következő érvekkel indokoljuk:

1.     A Magyarországon jelenleg működő  meddőségi klinikák nem tudják kiszolgálni a felmerülő igényeket. Jelenleg, minden klinikán három-négyszeres túljelentkezéssel kell megküzdeniük az orvosoknak és a pácienseknek. A túlterheltség a szolgáltatás minőségének romlását okozza, hiszen az egy főre jutó konzultációs idő, a leletek átnézésére való idő lecsökkent. Mindnyájan egyetértünk abban, hogy a sikeres lombik a kezelőorvosok és biológusok hozzáértése, a klinikai technológia, és a szerencse mellett, nagy mértékben függ az eljárás előkészítésének alaposságától, a különböző szakterületeken elvégzendő vizsgálatoktól, és az ott talált problémák megfelelő kezelésétől. Azonban, ha a kezelő orvosnak nincsen ideje átnézni a leleteket, és szakorvosi konzultációt javasolni, vagy a paciensnek a kiszámithatatlan sorbanállás miatt nem tudják betervezni ezeket a vizsgálatokat, akkor a lombik kezelés sikeressége arányosan romlik. Márpedig mindenkinek az az érdeke, hogy a gyermekáldás minél kevesebb hormonkezeléssel, kevesebb szenvedéssel és gyorsabban érkezzen meg hozzánk.

2.    A két intézményben lefagyasztott embrióknak nincsen új tárolási helye. Tekintve, mind a mai napig nem lett kijelölve a közfinanszírozott feladatot ellátó egészségügyi szolgáltató́, amely a későbbi reprodukciós eljárás céljából fagyasztva tárolt embriókat átveszi, bár ezt az  Emberi Erőforrás Miniszterének az Eütv. 244/A. § (10) bekezdése szerint a szakellátási kötelezettség folyamatos ellátása érdekében már 2021. szeptember 30-ig előirta.

3.     Megszűnik az esélye a magyarországi ellátásra azoknak a pároknak, akik már kimerítették az államilag támogatott reprodukciós eljárást, a várólista miatt kicsúsznak az időből, illetve azoknak a pároknak, amelyek női tagja 45 év felett van. A Reprosys és a Versys klinika megszűnésével, ők már nem választhatják a magánintézményeket, hanem arra kényszerülnek, hogy vagy feladják az álmaikat, vagy külföldön folytassák a lombikkezelést, mely megoldások mind nekik, mind a magyar államnak hátrányosak.

4. A nevezett klinikák technológiája több mozzanatában egyedülálló volt (pld. a fagyasztási technológiát tekitve). A Versys 2020-ban bekerült a világ legobb négy meddőségi klinikája közé került be, a Reprosys klinika köztudottan magas sikerrátával dolgozott.

A mai napig nem értjük, hogy a kormány miért nem tartotta indokoltnak a két elismert klinika állami fenntartásba vételét, ha már magán intézményként nem működhetnek.

Jelen petícióval arra kérjük a döntéshozókat, hogy gondolják át még egyszer a nevezett klinikák, és ezzel együtt, több ezer gyermekre vágyó pár sorsát, akik az idő szorításában élnek, és akiknek minden egyes hónap számít.

Emberi életek forognak kockán, és mindannyiunk érdeke, hogy Magyarországon több gyermek és több boldog pár legyen!

A magyarországi lombikprogramokban résztvevők

Az aláírással felhatalmazom Lombikosok petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.