Pedofíliamentes Magyar Narancsot!

Tisztelt Magyar Narancs szerkesztőség!

Narancsszem nevű szerzőjük már több alkalommal megosztotta olvasóival, mely filmszínésznőkhöz, sőt rajzfilmfigurákhoz vonzódik szexuálisan (pl. „Ezerszínű vágyakozás – A legszexibb rajzfilmfigurák” illetve „A filmtörténet legjobb női” sorozat). Az efféle tartalmak nem csak a kulturális újságírás legigénytelenebb fajtáját képviselik, de el is idegenítik az önök olvasótáborának társadalmi tudatossággal rendelkező nőtagjait (legalábbis azokat, akiket még nem idegenített el a tény, hogy a Magyar Narancs szerkesztői közt nincsen nő, és szerzői közt sem akad túl sok). Egy ilyen cikk ugyanis egyértelműen csak heteroszexuális férfiakhoz szól, és emellett látványosan képviseli azt a liberális értékrenddel szembenálló attitűdöt, mely szerint a nők értékét elsősorban a testi vonzerő határozza meg. Egy ilyen cikk a nemek közti egyenlőtlenség fenntartásához járul hozzá.

Narancsszem tehát jó ideje szennyezi otrombán szexista listáival az önök elvileg progresszív lapját, de legutóbbi, „Nem gyerekjáték – A filmtörténet 10 halálos Lolitája” című cikkében ennél is tovább megy: tíz gyereket sorol fel, akiket „halálosan” vonzónak talál. A gyerekek iránti szexuális vonzalmat pedofíliának hívják. A cikk címében szereplő Lolita egy tizenkét éves gyerek, akit anyja halála után a nevelőapja elrabol és rendszeresen megerőszakol. A Magyar Narancs 2014. február 27-én egy pedofil cikket publikált.
Hogy ez sem önöknek, sem olvasóik nagy részének nem szúrt szemet, annak talán az lehet az oka, hogy a férfiak jó része tekint szexuális tárgyként a kislányokra: az EU Alapjogi Ügynökségének friss felmérése szerint az európai nők 27%-a szenvedett el valamiféle szexuális visszaélést 15 éves kora előtt. Ezek az élmények nem múlnak el nyomtalanul, általában súlyos, hosszú távú testi és lelki szenvedést okoznak, többek között öngyilkossághoz is vezethetnek. Lolita nem halálos. A pedofília halálos.

A lányok szexualizálása, a felnőttek feléjük irányuló vágyainak felkeltése vagy normalizálása éppolyan súlyos bűn, mint a rasszista uszítás. Önök a gyerekek jogait súlyosan sértő tartalmat tettek közzé, és erre többen fel is hívták a figyelmüket a Magyar Narancs facebook-oldalán, de ezt figyelmen kívül hagyták. Kérjük, vállaljanak felelősséget a feltehetően tudatlanságból vagy figyelmetlenségből okozott kárért, és igyekezzenek jóvátenni azt:
-Narancsszem nevű szerzőjüket figyelmeztessék az etikus újságírás szabályaira, küldjék képzésre a nemek közti egyenlőség témájában (lehetőleg a lap összes szerkesztője és állandó szerzője vegyen részt ilyen képzésen);
-Kérjenek bocsánatot a gyerekkori szexuális visszaélés túlélőitől, a veszélyeztetett gyerekektől és szüleiktől;
-Publikáljanak alapos és objektív cikkeket a témában jártas szerzők tollából a szexuális erőszakról;
-Alkalmazzanak gender-szakértőt, aki felhívhatja a szerkesztők figyelmét a lap liberális szellemiségéhez méltatlan szexista tartalmakra;
-Törekedjenek a szerkesztők és szerzők között a kiegyensúlyozott nemi arány kialakítására.

Bízva jó szándékukban és válaszukra várva,