Pajzsmirigy betegek adókedvezmény felülvizsgálata

Tisztelt  Államtitkár Úr!

 

     Azzal a kéréssel fordulunk önhöz, hogy beadványunkat szíveskedjen az Országgyűlés elé terjeszteni ! A Szja tv. 48.§ (3) bekezdése alapján a személyi kedvezmény igénybevételéhez kialakított betegséglista nem tartalmazza a pajzsmirigy betegek BNO kódjait ! Sem hypo-, sem hyperthyreoiditises (köztük a pajzsmirigy részleges, vagy teljes eltávolítás utáni ) beteg adókedvezmény visszaigénylési lehetőségét nem kapta meg! ( A mellékpajzsmirigy betegség a listán jelen van ! )

      Kérésünket azért tartjuk indokoltnak , mert a táplálkozás nagyban befolyásolja állapotunkat . A gluten és a tejtermék - a pajzsmirigy gyulladás rosszabbodását idézi elő. Mi, ezzel a betegséggel együttélők , 500 gramm gluten mentes lisztet 895 Ft-ért tudunk beszerezni. Kistelepülésen interneten rendeljük . Legutóbb 2000g liszt bekerülési kötsége szállítással 3500 Ft volt . Sok zöldséget, gyümölcsöt, vitamint , nyomelemeket , ásványi anyagot kell vásárolni mert a munkaképességünket csak így tudjuk fenntartani . A tej helyettesítése: pl.1 liter kókusztej 800-1400 Ft. Nehezen toleráljuk a nagy hőséget és a hideget. A kevesebb hormont termelő pajzsmirigy gyulladásra jelentős túlsúly hívja fel a figyelmet ,ugyan olyan mennyiségű és minőségű táplálkozás mellett. A több hormon termelődés esetén fogyás észlelhető. A ruha mérete igen gyakran változik és cserére szorul. Vannak olyan betegtársaink, akik gyógyszere itthon nincs forgalomban, nem kis kiadással jár a beszerzése külföldről. Az endokrinológiai betegek csoportokban egymást segítik, tájékoztatják a legfrissebb tapasztalatokról, orvos kereséssel . Minden évben többszöröződik a pajzsmirigy betegek száma a csernobili baleset óta. Kevés az endokrin szakorvos, gyakran privát rendelésre kell mennünk ,mert pl. januárban kérünk időpontot, július-augusztus, mire mehetünk szakvizsgálatra. Nagy probléma az is ,ha labor controll következik , csak az állandó lakóhely szerint illetékes intézményben veszik le a vért, több száz kilométert utazva ideiglenes lakcíméről, illetve munkahelyéről . Vagy odautazik a beteg, vagy kifizeti a vérvizsgálatot és magánrendelésre megy a laboreredménnyel a szakorvoshoz !

        Kérjük, amennyiben lehetséges, tegyék lehetővé, hogy ez a betegcsoport is részesüljön az adókedvezményben! Kedvező elbírálásukat köszönjük: az adózó pajzsmirigy betegek.

 

         Zsadány, 2017.06.12

         Aláírás: Szűcs Józsefné
Facebook