Országgyűlési választási törvény - nemzetiségek

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Kedves Barátom!

A magyarországi nemzetiségek választhatóságának szabad, demokratikus jogainak érdekében fordulok Önhöz. Az új alaptörvény 2012. január 1-jével hatályba lépett, az ún „sarkalatos törvények” elfogadásával. Az egyik sarkalatos törvény – az országgyűlési képviselők választásáról szóló – úgy gondolom, hogy minden magyarországi nemzetiség mozgásterét kinyithatja, vagy végleg bezárhatja.

2011. évi CCIII. törvény Az országgyűlési képviselők választásáról 9. § (1) bekezdése szerint a választásokra nemzetiségi listát csak az országos nemzetiségi önkormányzat állíthat. Azaz az önkormányzati választások során bejutott kisebbségi szervezetek jelöltjei által megalakult országos intézmény állíthat csak nemzetiségi listát. A 2014-es országgyűlési választások esetén tehát a 2010-es kisebbségi önkormányzati választások során megalakult országos területi kisebbségi önkormányzatok. Nem civil szervezetek, hanem megválasztott képviselő testületek.

A Roma Polgári Tömörülés és a Fővárosi Cigány Önkormányzat úgy gondolja, hogy ennél van jobb megoldás is. Egy olyan törvénymódosítás, ami nem csak jogosítványokat, hanem kötelezettségeket és megfelelő ellensúlyokat is tartalmaz. Úgy gondoljuk, hogy a javaslatunk mindamellett, hogy lehetőséget teremt az érdekképviseletre egy jótékony hatású versenyhelyzetet is teremt.

Kérem támogatását, hogy civil összefogással felhívjuk a jogalkotó figyelmét egy jobb, egy európaibb, egy legitim törvény megvalósításának lehetőségére. Kérem aláírásával támogassa kezdeményezésünket.

A javaslat teljes anyagát innen lehet elérni: http://rptinfo.hu/download/javaslat_Binder.pdf

Makai István

Roma Polgári Tömörülés elnöke
Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke