Albérlők ide! Olcsóbb lakhatást! Élhetőbb árú lakáspiacot!

Albérlők ide! Olcsóbb lakhatást! Fogjunk össze egy elérhetőbb árú lakáspiacért!

Állítsuk meg Magyarországon is a pénzügyi cápákat, és szerezzük vissza a budapesti bérleti piacot a magyaroknak!

Az AirBnB remek szállásközvetítő oldal, ha valaki rövid távra keres szállást. A turisták akik igénybeveszik sokszor nincsenek tisztában az eltérő kultúrából fakadó konfliktusokkal.(Mindennapos eset, hogy belehánynak a házban lévő virágágyásba, verekednek éjjel a lépcsőházban, részegen hangoskodnak, összetörik a ház berendezéseit, zavarják a szomszédokat, szándékosan szélsőségesen megbotránkoztató/provokáló módon viselkednek pl. órákon át meztelenül lifteznek, igen valóban:) etc.)

Az online szállásközvetítőkön keresztüli kiadással foglalkozó lakástulajdonosokat többnyire nem érdekli a házban lakó többi szomszéd nyugalma. Kérdéses és nehezen ellenőrízhető, hogy az AirBnb apartmanokat mikor milyen áron adják ki, fizetnek-e a szállodák számára kötelezően fizetendő szállásadót minden vendégük után. Jelenleg senki nem ellenőrzi rendszeresen, hogy a turistáknak napokra kiadott lakások megfelelnek-e a turistaszállások tűzrendészeti vagy egyéb biztonsági és higiéniai előírásainak.

Az AirBnB azt hirdeti magáról, hogy az átlagemberek adják ki lakásaikat rövidebb-hosszabb időre az oldalon keresztül. Mi lehet ezzel a baj?

Tanulmányok sora mutatja, hogy az airbnb állításaival ellentétben kereskedelmi tevékenységének többsége nem az átlagemberektől jön, hanem olyan ingatlanos cégektől/befektetőktől, akik felvásárolják/kibérelik az elérhető helyen/áron lévő ingatlanokat, és utána turistáknak adják tovább. Ha lenne egy magyarországi vizsgálat, az is pontosan kimutathatná, hogy az online szálláskereső oldalakon hirdetők hány százaléka ad ki háromnál több lakást Budapesten.

Részben ezek az ingatlanos cégek azok, akik miatt ma nehéz elérhető árú albérletet találni Budapesten. Hogy ez mennyire így van azt egyszerű látni abból a tényből, hogy ahol megjelenik az airbnb, ott a trend hasonló szerte az egész világon. Az ingatlanos befeketető/hasznosító vállalkozások rátelepülnek a lakáspiacra, felszippantják a helyi piacokról a bérelhető lakásokat, és ezzel egekbe emelik a bérleti díjakat. A helyben lakók többségének érdekével szemben egy szűk kör érdekei érvényesülnek.

Érdekes lenne megvizsgálni azt a kérdést is, hogy a szállásközvetítő oldalakon nyerészkedők okán drasztikusan megnövekedett bérleti díjak miatt hány magyar fiatal válik hajléktalanná? (cikkajánló: Népszabadság 2015.12.21, forrás a lábjegyzetben)

Számtalan országban vannak már próbálkozások ennek a piaci anomáliának a megállítására, San Francisco, New York, Párizs, Bern, Barcelona mind szigorú adózási és egyéb saját bérleti piacát és állampolgárait védő pénzügyi és lakhatási szabályok bevezetéséről hozott már rendelkezéseket.

Azoknak akik elhamarkodottan kommunista szabályozást kiabálnának, külön ajánlanám figyelmébe a következő tényeket: New York-ban illegális az apartmanok bérbeadása kevesebb mint 30 napra, kivéve, ha a tulajdonos is a lakásban tartózkodik. (forrás: a lábjegyzetben található New York Daily News cikkben)

Az USA-beli Yountville-ben beperelni tervezik a szállásközvetítő oldalakat, (forrás: NapaValleyRegister a lábjegyzetben)

Párizsban napi adót kell fizetni az AirBnb lakáskiadás után, és a párizsi adóhatóság ellenőröket küld ki a lakásokhoz.

Madridban olyan szabályozást fogadtak el, ami az AirBnB lakások esetén minimum öt nap tartózkodást tesz szükségessé, és kötelező minden bérlőnek a város önkormányzatánál regisztrálnia magát. (forrás: thelocal.ch a lábjegyzetben)

Berlinben 2015. Augusztusától új, szigorúbb szabályozást vezettek be, minden airbnb lakást a berlini hatóságoknál regisztrálni kell, és a hatóság dönt arról, hogy engedélyezi-e rövid távra az adott lakás airbnb-s kiadását. (forrás: thelocal.de a lábjegyzetben)

Magyarországon eddig nem történt semmi az ügyben, csak annyi, hogy a bérleti piac díjai kontrollálatlanul elszálltak. A hatóságok egyelőre tétlenül nézik a káros folyamatok alakulását.

Miközben a magyar társadalom elöregszik és folyamatosan gyorsul a kivándorlás üteme (sajtóhírek szerint eddig kb. egy millió aktív kereső hagyta el az országot, forrás a lábjegyzetben) a magyar családok 40%-a létminimum környékén él (forrás: origo.hu lábjegyzetben) és Kb. 140.000 devizahiteles lakás bedőlt és bankok vagy befektetői csoportok kezében van (forrás a lábjegyzetben), valamint több ezer önkormányzati ingatlan áll üresen, (forrás a lábjegyzetben) és több ezer bedőlt hiteles lakás került a Nemzeti Eszközkezelőhöz (forrás a lábjegyzetben), eközben szabad szemmel is könnyen látható, hogy teljesen indokolatlanul emelkedtek egy év alatt a többszörösére a lakásárak/bérleti díjak. (gyakorlati példa, diákoknak kínált belvárosi 30nm garzon másfél éve. Ára: 8-9M Ft, bérleti díja: 40-50ezer+rezsi. 2015 december: kínálati ára: 16-30M Ft, kínálati bérleti díja: 120-350.000Ft/hó+rezsi)


Írd alá ezt a petíciót, ha egyetértesz a következőkkel:

1. A magyar bérleti piac legyen a magyaroké! Kezdeményezzük, hogy a külföldi példákhoz hasonlóan hozzon a kormányzat olyan rendelkezéseket, ami az állandó lakhatás céljára épített ingatlanokban minimum 5 napra, és évente maximum 90-napban limitálja a rövid távú lakáskiadást. (Ez a nyugati példa, pl. Svájc és USA egyes tagállamaiban már életbe lépett ilyen rendelet a helyi lakosok és a helyi bérleti piac védelmében)

2. Kezdeményezzük, hogy az airbnb és hasonló oldalak tiltsák be Magyarországon az egy felhasználó számára háromnál több lakás kezelését/kiadását. (kb. pár klikkeléssel megoldható) Legyen az airbnb valóban a kisemberek szállásközvetítő oldala, ne az ingatlanos cégek érdekeit szolgálja! Szerintem az airBnb egy remek kezdeményezés, amivel számtalan formában visszaélnek manapság. (A változás kialakításakor nyilvánvaló, hogy a cégek majd felhasználókra elosztva próbálják meg kikerülni ezt a szabályozást, erre is létezik megoldás.)

3. Hozzon a kormányzat olyan rendelkezést, ami kötelezővé teszi minden szállásközvetítő oldal és lakáskiadó NAV általi regisztrációját. Ha a kisboltok, taxisok online bevannak kötve a NAV-hoz, miért ne lehetne a profi szálláskiadókat is bekötni? Ez által jól látható lenne a vendégéjszakák alakulása, a befolyó bevételek, a kiadott éjszakák/napi díjak összege, valamint ellenőrizhetőbbé válna a szállásközvetítői piac, csökkenhetnének a visszaélések.

4. A hatóságok ellenőrizzék rendszeresen, hogy a turistáknak napokra kiadott lakások megfelelnek-e a turistaszállások tűzrendészeti, egyéb biztonsági és higiéniai előírásainak! pl. Vajon hányan vannak ma pontosan tisztában azzal, hogy a társasházakban külföldieknek napokra kiadott lakások az egész ház számára új higiéniai kockázatokat jelenthetnek? (hazánkban ismeretlen kórokozó, vírus, rovar, pók, bogár elszaporodása, és ezekből fakadó problémák. Hostelek/szállodák üzemeltetői tudnának erről mesélni..)

5. Nyugati mintára hozzon létre az állam automatikusan, egyszerűen, gyorsan, feltételek nélkül igényelhető lakhatási támogatást minden magyar állampolgárnak, akinek nincsen saját ingatlantulajdona, vagy az állandó lakhelyétől távol él.

6. Hozzon a kormányzat olyan rendeletet, ami a banki bedőlt hiteles és üresen álló lakásokra extra terhet ró. Ne támogasson az állam olyan nagybefektetőket, akiknek érdeke tömegesen "pihentetni" az üresen álló belvárosi házakat/lakásokat, ezzel befolyásolva a lakásárakat/bérleti díjakat.

7. Rengeteg olyan lakást kínálnak bérletre/eladásra a lakáspiacon, ami folyamatos emberi ott tartózkodásra alkalmatlan. (Pl. 3-4nm-es ablaktalan "szobák", ahol nincs elég levegő,és ez hosszútávon károsítja az emberi szervezetet, etc) A bérleti piacon is kötelezően vezessék be a "minimális egészséges élettér" fogalmát. Az ingatlanközvetítői piac szabályozatlan. Napjainkban egy pár hetes gyorstalpaló tanfolyamot követően bárki lehet ingatlanközvetítő, és senkit nem lehet eltiltani ennek a tevékenységnek a gyakorlásától. A hatóságok hozzanak új, a közvetítői piacot megtisztító jogszabályokat és lépjenek fel a szélhámosokkal szemben!

+1
Budapesten korábbi híradások szerint több tízezer üresen álló önkormányzati ingatlan van. A belvárosban teljes épületek állnak évek óta üresen, miközben rengeteg kisember nem talál megfizethető áron albérletet. Ezeknek az ingatlanoknak a tömeges bérlakásként hasznosítása segíthetné a bérleti piac konszolidációját. Általában ezeknek a lakásoknak egy része jelenleg lakható bérházban lakhatatlan műszaki állapotban van. Miért ne lehetne, hogy az önkormányzat 0Ft-os bérleti díjért, vagy önkormányzati kedvezményes hitellel támogatott felújításért cserében hosszútávon bérbe adja ezeket az ingatlanokat olyanoknak, akik nem rendelkeznek még saját tulajdonnal?

Ezzel hosszútávon jól járna a társasház, az önkormányzat, a bérlők, és a lakáspiac is, mindenki nyertese lehetne egy ilyen folyamatnak.

+2
Budapesten rengeteg külföldi diák tanul évente. Nincsen helyi ismeretük, többnyire valamilyen ösztöndíj keretében először töltenek huzamosabb időt külföldön. Járatlanok a bonyolult magyar jogszabályokban, nem beszélik a nyelvet, ideális terepet jelentenek a dörzsölt ingatlanosok/közvetítők számára. Számtalan esetet hallottam, hogy egy kis lepukkant szobát 1000-1500 euró/hó áron adnak ki nekik, beszéltem olyan diákkal, aki 1000 eurós ösztöndíja mellett hó végén szinte éhezett, mert tisztességtelen bérleti szerződést íratott vele alá magyarul a lakás olasz tulajdonosa. Nem ritka, hogy kiköltözéskor elveszik a 2-3-4 havi kauciójukat valamilyen nem létező jogszabályra hivatkozva. Mivel 18-19 éves tapasztalatlan külföldi diákok és nincs senki, aki megvédje őket a mohó pénzéhséggel szemben, ez a probléma begyűrűzött a teljes ingatlanpiacra. Védjük meg őket! Az állam vagy az egyetemi fogadóintézmények/diákszervezetek hozzanak olyan minden külföldi hallgatóra kiterjedő széleskörű rendelkezéseket amik megvédik a nálunk tanuló diákokat! Ez a rendezés szerintem segíteni fogja a budapesti bérleti piacot is.

Írd alá ezt a petíciót és segíts abban, hogy minél több emberhez eljusson! Szerezzük vissza a budapesti bérleti piacot a magyaroknak!
Legyenek elérhető árú albérletek mindenhol! Le az ingatlanspekuláns cégekkel, közvetítő ügyeskedőkkel!


Frissítés #1:

Berlinben gyakorlatilag betiltották az AirBnb-t

http://444.hu/2016/05/01/berlinben-gyakorlatilag-betiltottak-az-airbnb-t

Tönkreteszi az AirBnb a budapesti albérletpiacot

http://444.hu/2015/08/08/alberlet/

Ha az egyetlen cél az adóelkerülés, akkor az nem innováció

http://nol.hu/kultura/nem-innovacio-az-adoelkerules-1626573
 


Kapcsolódó cikkek:

Egyre több a fiatal hajléktalan
http://nol.hu/belfold/egyre-tobb-a-fiatal-hajlektalan-1581001

Fokozódhat a magyarok elvándorlása
http://hvg.hu/vilag/20151117_Fokozodhat_a_magyarok_elvandorlasa

Kivándorló országgá váltunk
http://www.portfolio.hu/gazdasag/kivandorlo_orszagga_valik_magyarorszag.217534.html

Itt vannak az új létminimum-adatok - két gyerekhez már havi negyedmillió kell
http://www.origo.hu/gazdasag/20150707-megvaltoztatja-jovore-a-letminimum-szamitasanak-modszertanat-a-ksh.html

Kilencezer bukott devizahiteles lakása az államé
http://www.origo.hu/gazdasag/20130920-kilencezer-bukott-devizahiteles-lakasa-az-allame.html

Üresen álló önkormányzati bérlakások Budapesten
A Város Mindenkié csoport 2014-es közérdekű adatigénylése alapján összesen minimum 32 296 önkormányzati bérlakás van a fővárosban, melyek többsége komfortos vagy összkomfortos lakás. Ezek közül legalább 3715 lakás áll üresen, kihasználatlanul.
http://avarosmindenkie.blog.hu/2014/09/23/uresen_allo_szocialis_berlakasok_budapesten

Business Insider: The Two Faces of AirBnB:
http://www.businessinsider.com/the-two-faces-of-airbnb-2015-10?pundits_only=0&comments_page=1#comment-5638141f69bedd4f08d4a989

New York Daily News:Airbnb is not the little guy’s ally
http://www.nydailynews.com/opinion/steven-hill-airbnb-not-guy-ally-article-1.2405700

SfExaminer: AirBnb becomes its own worst enemy:
http://www.sfexaminer.com/airbnb-has-become-its-own-worst-enemy/

Two thirds of Berlin's tourist flats now illegal
http://www.thelocal.de/20140801/two-thirds-of-berlins-tourist-flats-now-illegal

CNET: AirBnb starts collecting taxes in Paris its biggest market
http://www.cnet.com/uk/news/airbnb-starts-collecting-taxes-in-paris-its-biggest-market/

The Local:Airbnb 'takes homes off Geneva market for locals'
http://www.thelocal.ch/20141111/airbnb-rentals-take-homes-off-market-for-locals

INC.com: Forget Prop F. Here's a Better Way to Rein in Airbnb
http://www.inc.com/jeff-bercovici/airbnb-prop-f-better.html

YLE UUTISET.FI: It’s official - Uber and Airbnb providers will have to declare income, pay taxes
http://yle.fi/uutiset/its_official_-_uber_and_airbnb_providers_will_have_to_declare_income_pay_taxes/8401659

The Sydney Morning Herald: Uber and Airbnb confirm they send profit offshore
http://www.smh.com.au/business/the-economy/uber-airbnb-reveal-they-send-profits-offshore-20151006-gk2v5z.html

The Australian: ‘Seismic shift’ could knock firms off their feet: Kate Carnell
http://www.theaustralian.com.au/business/technology/seismic-shift-could-knock-firms-off-their-feet-kate-carnell/story-e6frgakx-1227593840576?nk=f36e55c3d1f4c988ef338f8312cf1f42-1446563375

Sun Times: Airbnb had a really passive-aggressive ad campaign, and it failed
http://shine.suntimes.com/shade/10/154/7474/airbnb-really-passive-aggressive-ad-campaign-failed

Napa Valley REgister: Yountville to subpoena Airbnb, HomeAway in search for illegal vacation rentals
http://napavalleyregister.com/news/local/yountville-to-subpoena-airbnb-homeaway-in-search-for-illegal-vacation/article_1a52ec55-cb8c-5f18-999b-1647f8f135bf.html