Nyílt levél Gulyás Gábor mellett

Nyílt levél a szentendrei döntéshozóknak

Két hónappal ezelőtt a szentendrei Önkormányzat meghirdette a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatói pályázatát, melyre többen is jelentkeztek. A pályázatot érvénytelennek nyilvánították, miután számonkértek egy olyan feltételt, amely nem szerepelt a kiírásban: hivatalos okirattal kellett igazolni a szakmai tapasztalatot. A beérkezett pályaművek ezt érthető módon nem tartalmazták, de nem pótlást kért e „formainak” nevezett hiba miatt az Önkormányzat, hanem az általa felállított bíráló bizottság behívta szóbeli egyeztetésre a pályázókat, majd meghallgatás nélkül hazaküldte őket. Ez nemcsak etikátlan eljárás, de jogi aggályokat is felvet. A pályázók között volt Gulyás Gábor is, az intézmény korábbi igazgatója. Vele ez a megszégyenítő méltánytalanság csak azért nem történt meg, mert ő meg sem kapta a meghallgatására invitáló levelet: napokkal később kézbesítette a posta. Gulyás Gábor az intézmény korábbi igazgatója volt, az Önkormányzat alkalmazásában állt, ezt kellett volna az Önkormányzat felé hitelt érdemlően bizonyítania.
A képzőművészetet szerető nagyközönség előtt nem kell bemutatni Gulyás Gábort, hiszen több intézmény vezetése és számos, jelentős kiállítás létrehozása fűződik a nevéhez. A szentendrei művészet és múzeumi élet történetében különösen izgalmas és emlékezetes volt a 2015-2020 közötti időszak, amikor ő vezette az intézményt. Nemcsak azért, mert olyan jelentős kortárs művészek jelentek meg a város kiállítóhelyein akkor, mint a japán Shiota, az orosz Kawarga vagy a dél-afrikai Modisakeng, vagy mert lett végre méltó tárlata Vajda Lajosnak, nem pusztán azért, mert öt éven át mindig volt egy-egy szentendrei kortársunknak színvonalas kiállítása a városban, hanem a lehengerlő művészeti nyüzsgés miatt is, amelynek fő fóruma az Art Capital volt.
Mi, e nyílt levél aláírói arra kérjük a bíráló bizottságot, hogy ne a politika által befolyásolva döntsenek a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatójának személyéről, hanem szakmai szempontok alapján – ez közös érdeke Szentendrének, az országnak, a művészetszerető közönségnek. Egyúttal kinyilvánítjuk, hogy Gulyás Gábort, valamint a pályázatát – amely itt elolvasható:  https://acrobat.adobe.com/id/urn:aaid:sc:EU:1217ebca-9b08-446d-bda7-d14cc712f1a2
– kiemelten támogatjuk.