Nyergesújfalu Város Képviselő testülete 9/2020 rendeletének megsemmisítéséért

Kérjük illetve követeljük Nyergesújfalu Város Polgármestere által jegyzett (a képviselőtestületi tagok tudtával és többségük támogatásával), a koronavírus okozta (jogi) ködben kihírdetett 9/2020. (V.8.) önkormányzati rendeletnek a vendéglátást korlátozó intézkedés azonnali hatályú eltörlését!

Nevezett rendeletben a városunk Polgármestere (Mihelik Magdolna) egyszemélyben meghozott határozatával minden vendéglátóhelynek korlátozta az esti nyitvatartását 22:00 órára, tehát ezen időpontban az év minden napján be KELL zárni minden vendéglátó üzletet (kivétel csak a szilveszter éjszakája).

Úgy véljük, hogy ez a rendelkezés csupán a koronavírus okozta pánikhelyzet miatt kerül megfelelő átgondolás nélkül - szeretett városunk polgárai álltal képviseletükre megválasztott - képviselők többségének támogatásra.

Egyes képviselők indokait (érintettségüket) ismerjük, egyesekét nem, azonban úgy véljük, hogy egy olyan általános érvényű rendelkezés mint ez, nem került megfelelően átgondolásra. Hiszen az egyes vendéglátóipari egységek működésének korlátozására eleddig is lehetősége volt az Önkormányatnak a jegyző által kiadott működési engedélyekben, amenyiben az egyes vendéglátó helyek a pihenésükben akadályozták volna a körülöttük lakók többségét.

Sajnos téved az aki azt gondolja, hogy ennek a korlátozó rendelkezésnek időkorlátja a vészhelyzet, a kihírdetés körülményei is meglehetősen érdekesek a rendelet kapcsán, hiszen a teljes rendeletszöveget a vendéglátóknak sem teljes egészében kézbesítették, illetve annak kísérő szövegében egyértelműen vészhelyzeti rendelkezésként tálalták. Érdekes az is hogy sem a 8/2020 (közterületi alkoholfogyasztás tiltó) sem a 9/2020 (a vendéglátóhelyek nyitvatartásának korlátozásáról) szóló rendeletek a nyergesujfalu.hu hivatalos honlapra nem kerultek fel, indoklás szerint azért mert a honlap átalakítás alatt van, azonban mind a majus 8.ai időpont előtt, mind utána kerültrek fel új dokumentumok, így ez meglehetősen sántít, mint magyarázat. Update: penteken a peticio szovegezese utan felkerult a honlapra

A nyergesújfalui Vendéglátó egységek üzemeltetőivel egyeztetve igencsak kifogásolhatónak találtuk azt is, hogy az érintett felek (tehát a vendéglátók) megkérdezése/ünk, illetőleg konzultációs lehetőség biztosítása nélkül került ezen rendelet meghozatalra, illetve egyáltalában megfogalmazásra.

Értetlenül állunk az Önkormányzat által jelenleg már-már zászlóshajóként jelzett turisztikai (desztinációs) fejlesztésekre költött és előirányzott több tíz (akár száz) milliós nagyságrendű pénzköltések indokoltsága előtt is a rendelet árnyékában, hiszen ezen fejlesztések célcsoportja nem a 65+ os korosztály, hiszen ezen korosztály részére lehet kizárólagosan eladási pont az este tíz órát követő - a rendelet által áhított - haláli csend beállása a településen. Minden egyéb korosztályt viszont elrettent városunk látogatásától és így teljesen kidobott pénznek látjuk az erre költött rettenetes pénzeket.

A helyi vendéglátósok nevében nyugodt szívvel mondhatom, hogy városunk turisztikai vonzalmának erősítésén magunk is szívünk-lelkünk beletéve dolgozunk, márkákat építünk mellyel messze visszük szerett városunk nevét, növeljük, erősítjük a turisztikai vonzerejét.
Személyes megjegyzést hozzátéve a MÁSIK BÁRunk nyitását követően három hónappal, már országos szinten jegyzett bárok között szerepelt - bekerült a 10 legjobb Magyarországi vidéki bár közé - s ezen rendelet a bárunk működését lehetetleníti el teljes mértében. A rendeletet az eleddigi munkánk semmibe nézésével gyakorlatilag  szíven szúrásként éltük meg.

Véleményünk szerint nem került kellőképp átgondolásra az sem, hogy mit okoznak ezzel a kikapcsolódásra, társaságban neadjIsten italozásra vágyó fiatalokkal. A rendelet által a rendelkezésre álló opciók a következőek: 1. A társaságra vágyó egyének, megvásárolják a boltokban az alkoholt s feltételezve a közterületi alkoholfogyasztás tilalmának betartását, elmennek (a nem közterületnek minősülő) Dunapartra, Pincevölgyekbe, Horgásztavakhoz s ott a vásárolt italokat közösen elfogyasztják s ezután a keletkezett hulladékot vélhetően széthagyják, de a szelektív kukába bizton nem helyezik..
2.Elmennek a közeli nagyobb településekre, ahol az életet az Önkormányzat hagyja tovább zajlani s ott fognak együtt mulatni ismeretlen emberek között. Ezzel gyakorlatilag éjszakai kocsikázásra sarkallja a Polgármeser Asszony illetve a képviselő testület a nyergesújfalui fiatalokat, aminek nemrégiben láttuk az ipari parknál rettentő kockázatát..

Ezúton tehát kérjük a T. Polgármester Asszonyt hogy ezt a rendeletet azonnali hatállyal, de legkésőbb a vészhelyzet elmúltával vonja vissza!

Illetőleg kérjük a település lakói által megválasztott képviselő testületet, hogy gyakoroljon nyomást a döntéshozra, hiszen az Ő nevükben került a rendelet kihirdetésre racionális érveink alapján!


István Fülöp Másik Bár társtulajdonos    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével