Mondjunk nemet a Maglód és Gyömrő közé tervezett útra „M4 Üllő ipari park csomópont átkötés”

térkép3.png

Mi Maglódi és Gyömrői lakók megdöbbenve értesültünk az M4 Üllő ipari park csomópont átkötés megnevezésű projektben foglalt Maglód és Gyömrő között elhelyezkedő 3111 számú útba történő bekötés tervéről és annak nyomvonaláról, amely Maglód és Gyömrő belterület határát közvetlenül érintené, amivel itt és a közelben élő több száz ember lakókörnyezetébe, gazdálkodásának helyszínére, rekreációs, kikapcsolódási és sportolási színhelyére utat terveznek.

Felhívjuk a tervzsűri összes szavazó tagját és köztük kiemelten Maglód (Tabányi Pál) és Gyömrő (Gyenes Levente) Polgármestereit, valamint a Pest megye 7. számú választókerület Országgyűlési Képviselőjét (Dr. Szűcs Lajos), hogy NE támogassák szavazatukkal a jelenleg ismert nyomvonaltervet!

Felhívjuk a beruházásról végül döntő Dr. Palkovics László Innovációs és Technológiai Miniszter Urat, hogy NE támogassa az itt élők igényeit és érdekeit semmibe vevő útépítést!

Mi az aláírók elutasítjuk, hogy Maglód és Gyömrő határában egy olyan útépítés valósuljon meg, amely sokszorosára növeli az ezen a területen átmenő gépjárműforgalmat! Akik itt lakunk azért költöztünk ki a zajos nagyvárosokból, hogy csöndre, nyugalomra, de mindenképpen nagy forgalommentességre leljünk.

Kérjük, hogy se a Maglódi, se a Gyömrői lakosságot újabb úttal, felesleges beruházással ne terheljék, életkörülményeink minőségét ne veszélyeztessék, a gazdálkodók megélhetését ne kockáztassák egy út miatt!

Egyértelműen kijelenthető, hogy ez a megoldás nem törekszik a személyi és teherforgalom városi szintű csökkentésére, csupán újabb kapacitásokat kínál a jelenlegi gépjárműforgalomnak. Gondoljunk csak bele egy esetleges baleset az M0 autóúton vagy az M4 autóúton, a dugó és torlódás elől menekülőknek nyitnánk ezzel az új úttal egérutat, mely jelentős forgalomterhelést jelentene a városoknak. Nem oldja meg a jelenleg is a 31. számú főút forgalmát naponta elviselni kényszerülő lakosság problémáját sem, ahogy nem oldja meg a Maglódon áthaladó forgalmat sem! Ma aki Gyömrőn keresztül autózik, vagy a 31. számú úton teszi, mert Budapestre tart, vagy az M0 északi irányába, tehát ők továbbra is a 31. számú utat fogják használni. Aki pedig Gyömrő felől az M0 déli szektora felé tart, annak most is ott van a 404. számú út, mely az M4. útra vezet!Az új út csak egy plusz kerülő lenne részükre, vagyis az út valójában nem oldaná meg Maglód és Gyömrő tehermentesítését!

Ezért elutasítjuk,mert:

-          senki nem kérdezett meg minket, hogy mi a véleményünk arról, hogy mit terveznek ott, ahol MI élünk! Továbbra sem kérdeznek meg minket a beruházás megrendelői és szakértői amikor a nyomvonalról szavazni készülnek. Azok a tervezők és szakértők, akik egyetlen fórumon sem tájékoztatták az itt élőket!

-          a tervezett út kedvéért elveszik tőlünk a mezőket, hogy napi több száz autó haladhasson keresztül ott, ahol sétálhattunk, kutyát futtathatunk, sportolhattunk EDDIG! -          a tervezett út nyilvánvaló célja nem a lakosság érdekeit kívánja kiszolgálni, hanem a környezetünkben gombamód szaporodó ipari parkokat!

-          ez az út az ingatlanfejlesztőket szolgálja nem minket itt élőket!

-          végtelen elmaradott az a városvezetési szemlélet,amely egyedül az autós közlekedés kiszolgálásával akarja megoldani egy város közlekedési problémáját! Megértjük, hogy egy város akkor működik, ha a részei áldozatot vállalnak, de meggyőződésünk, hogy ezért a nyomvonalért nem kell áldozatot vállalnunk!

-          a nyomvonal környezetében élők saját bőrükön éreznék minden egyes nap az új út káros rövid- és hosszútávú hatásait, már az építkezés megkezdésétől kezdve! Az Út kifejezetten ártalmas lenne az itt élők egészségére, lakókörnyezetére vagyis az itt élők egészséges környezethez való joga súlyosan sérülne!

-          az ingatlanjaink a zaj- por- és egyéb az út által okozott terhek miatt jelentősen veszítenének az értékükből!

Nem többletforgalmat generáló új utak építésére, hanem összehangolt, jól átgondolt, forgalomcsillapítást célzó közlekedés tervezésre van szükség, az élhetőbb, ember központú városok létrehozásához!

Felhívjuk a döntéshozókat, hogy gondolják át terveiket, és támogassák inkább a jelen közbeszerzési eljárással párhuzamosan futó 31. ill. 301. számú főút fejlesztésére vonatkozó tervezetet! A 31. számú főút új nyomvonal kialakításával megvalósítható lenne a jelenleg érintett települések elkerülése és ezáltal a településen áthaladó forgalom csillapítása, valamint megfelelő nyomvonallal megvalósítható lenne az M4 Üllő ipari park csomópont összekötése, az M0 Ecseri csomópont összekötése a 3111. számú úttal, mindezt úgy hogy a településeket az utak forgalma nem érintené!

A petíció aláírói egyetértenek abban, hogy az M4 Üllő ipari park csomópont átkötés megnevezésű út Maglód és Gyömrő közötti megépítését semmilyen formában (sem felszínen, sem süllyesztve, sem felüljáróval) nem fogadják el az érintett lakóközösségek rovására!

Az aláírással felhatalmazom Valéria Remenyik petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.