Magyar művészek a Városliget beépítése ellen

Alulírott magyar alkotók, művészek tiltakozunk a Városliget beépítése, közparkjaink közül az egyik legnagyobb tönkretétele ellen.

A tervezett épületek, az építkezéssel járó felvonulás, az új intézmények és az azokat kiszolgáló turisztikai, kereskedelmi és vendéglátóipari létesítmények alapvetően megváltoztatnák a Liget hagyományos funkcióját, és ellehetetlenítenék, hogy a Liget liget maradjon.

Élhető, emberléptékű Városligetet szeretnénk, és abban hiszünk, hogy a művészetnek elsősorban nem befogadó épületekre, hanem befogadókra van szüksége.

A kortárs építőművészet innovatív és értékes elképzelései csak megfelelő helyen megvalósulva szolgálhatják a fejlődést – és nem a Városligetben, ahol a természeti környezet visszavonhatatlan rombolása, pótolhatatlan fák kivágása, élőhelyek elpusztítása és az ökoszisztéma károsítása volna a kulturális infrastruktúra bővítésének feltétele és következménye.

Meggyőződésünk, hogy a Városliget felújítását csakis szakértői és civil fórumokkal való érdemi egyeztetés és megegyezés után szabad elkezdeni, és az ismert szakmai, kertészeti, urbanisztikai, építészi, tájépítészi vélemények és javaslatok figyelembe vételével meg kell őrizni e nagy múltú park közpark jellegét.

 

Csikós Attila, író

Garaczi László, író

Kiss Judit Ágnes, író