Legyen minden esztendő január 12.-e a II. világháborús magyar Hősök emléknapja.

Ma Magyarország legtöbb településén található II. világháborús emlékmű, vagy emléktábla, azonban nincs egy nap, amely alkalmával megemlékezhetnénk a második nagy világégésben harcoló magyar honvédjeinkről.

Május utolsó vasárnapján tartott Magyar Hősök Napját 1917-ben iktatták törvénybe, az I. világháborús magyar Hősök emlékére. Ezt követően törvénybe foglalták: 1924. évi XIV. törvénycikk 1. § A magyar nemzet mélységes szeretettel, magasztaló elismeréssel és hálával emlékezik meg azokról a hős fiairól, akik az 1914/1918. évi világháború alatt a hazáért vívott súlyos küzdelmekben a magyar nemzetnek dicsőséget és hírnevet szerezve életüket feláldozták. A nemzet soha el nem múló hálája és elismerése jeléül, az élő és jövő nemzedékek örök okulására és hősi halottaink dicsőségére minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját nemzeti ünneppé avatja. Ezt az ünnepnapot - mint a "Hősök emlékünnepét" - a magyar nemzet mindenkor a hősi halottak emlékének szenteli.

 1945-től a rendszerváltásig nem tartották meg ezt a napot, a II. világháború magyar katonáit nem lehetett emlegetni, így emlékezni sem, sőt mi több ellenségnek állította be őket az előző rendszer.

A 2001. évi LXIII. törvényben a Magyar Hősök Emlékünnepét minden magyar hős emléknapjává nyilvánította, akik az életüket adták a hazáért. Mindezek tükrében is ez a nap az I. világháborúban elesett magyar katonák emléknapja.

Az 1848-49-es, az I. világháború, valamint az 1956 eseményeire van alkalmunk emlékezni a nemzeti ünnepeink keretein belül.

De mi a helyzet a II. világháborúban harcolt magyar honvédjeinkkel? Miért január 12.-e?

1943. január 12-én történt a Doni offenzíva, mely során a magyar királyi 2. honvéd hadsereg hősiesen harcolt a hazáért. A II. világháborúban e harcok során érte nemzetünket a legnagyobb veszteség.

Ezen nap a legalkalmasabb arra, hogy méltó emléket állítsunk a háborúban elesett vagy onnan hazatért magyar nemzet fiainak emlékére.  

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Honvédsuli Egyesület petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGYFizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...