Legyen Hadházy Ákos a Korrupció Megelőzéséért Felelős Állami Bizottság élén

Független hatóságot hoz létre a kormány a korrupcióellenes harc jegyében – az erről szóló kormányhatározat a hétfő esti Magyar Közlönyben jelent meg. A határozat nem titkolja: a lépés a Magyarország ellen az Európai Bizottság által, az uniós források kezelésével kapcsolatos problémákra irányuló, úgynevezett jogállamisági eljárás lezárását szolgálná. A független hatóság az Orbán Viktor kormányfő által szignált kormányhatározat szerint „általános rálátással rendelkezik, és beavatkozik azokban az esetekben, ahol a hatóság álláspontja szerint a feladat és hatáskörrel rendelkező hatóságok nem tették meg a szükséges lépéseket olyan csalás, összeférhetetlenség, korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság megelőzésére, felderítésére és kijavítására, amely hátrányosan érintheti az uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét, különös tekintettel a közbeszerzési eljárások keretében végrehajtott európai uniós pénzügyi támogatásokra.”

A hatóság létrehozása, illetve függetlenségének garantálása érdekében a kormány szeptember végéig tesz javaslatokat az Országgyűlés számára, ha ezeket elfogadja a plénum, akkor a tervek szerint az intézmény 2022. november 21-e előtt megkezdheti munkáját.

Írja a HVG.hu

Mi, a petíció aláírói nem látjuk biztosírottnak a Bizottság kormánytól független működését, ezért követeljük, hogy legyen Hadházy Ákos a Korrupció Megelőzéséért Felelős Állami Bizottság élén