Közösen a kulturált kutyatartásért Újpesten!

IMG_20230515_104949.jpgTisztelt Újpesti Önkormányzat!

Örömmel látjuk, hogy az Önkormányzat kiemelt figyelmet szentel természeti környezetünk védelmének, a természetközeli szemlélet népszerűsítésének, üdvözlünk minden ilyen irányba tett lépést!

Most azzal a kéréssel fordulunk az Önkormányzathoz, hogy helyezzenek ki kutyapiszokgyűjtő szemeteseket a Szilas-patak és a Mogyoródi-patak mentén, a sípályától nyugati irányba induló szakaszra.

Egyre több a kutya Újpesten, és tapasztalatunk szerint kerületszerte nem megoldott a kutyapiszok elhelyezése - különösen nem a patakpartnak ezen a  kieső szakaszán, ahová pedig nagyon sokan viszik ki sétálni a kutyájukat.

A szemetesek hiányában sokan sajnos a földön hagyják a kutyapiszkot, vagy ha össze is szedik, a zacskót nem viszik haza, hanem ott hagyják. Így vagy úgy, ez mindenképpen súlyos környezetszennyezést okoz, a látványról és a belelépés veszélyéről nem is szólva.

Tudományos kutatások bizonyítják ugyanis, hogy nemcsak a műanyag, hanem a kutyaürülék is jelentős mértékű - az iparral, a közlekedéssel és a mezőgazdasággal összevehető - környezeti terhelést jelent a talajba kerülő foszfor és nitrogén miatt (lásd pl. itt: https://www.vg.hu/zoldgazdasag/2022/02/ujabb-tanulmany-bizonyitja-sulyosan-karositja-a-kornyezetet-a-varosi-kutyatartas).

Ez enyhíthető azzal, ha legalább a száraz ürülék nem kerül a talajba.

Ezen kívül kérjük, hogy helyezzenek ki ugyanoda tájékoztató táblákat, amelyek figyelmeztetnek a kutyatartás jogszabályi előírásaira, különösen is arra a két alapvető szabályra, hogy:

1.     kötelező a kutya után felszedni a piszkot,

2.     közterületen - mint amilyen a patakpart is - kutyát csak pórázon szabad vezetni.

A kötelező pórázhasználat ugyan nem környezetvédelmi kérdés, de a kutyások és nem kutyások békés egymás mellett élését szolgáló törvényi előírás, amivel a tapasztalatok szerint számos kutyatartó ugyancsak nincsen tisztában.

Megértésükben és együttműködésükben bízva, az aláírók.

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Frivaldszky Márk petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGYFizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...