Követeljük a szennyvizek elővízbe való vezetésének hatékonyabb szabályozását!

Tisztelt Aláírók!

Kérjük, az aláírásukkal támogassák, hogy az elmúlt évtizedekben környezetvédelmi beruházásként beharangozott -sok tíz vagy százmilliárdokért kiépített- szennyvízkezelő művekkel kapcsolatban, a rendszerszintű problémák kerüljenek hatékony feltárásra, megoldásra!

Örömteli módon szaporodnak az illegálisan lerakott szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi vagy központi akciók. Ugyanígy, nagy erőket fektet a társadalom, a folyóinkon sodródó látható hulladék felszámolásába. Viszont, a folyékony lakossági hulladékok problémaköre az észlelési küszöb alatt marad, pedig a hatásuk sokkal, sokkal alatomosabb és károsabb.

Hazánk vízfolyásai páratlan természeti értékeknek szolgálnak élőhelyül. Hazánk híres a határain belül található vízkincsről, egy olyan világban, ahol a tiszta víz egyre növekvő érték. Ehhez képest a bevezetett szennyvizek ezeket az értékeket folyamatosan erodálják! A valódi hungarikumnak számító életközösségek -a halak, a kételtűek, a vízi gerinctelen állatvilág- folyamatosan visszaszorulnak. Páratlan természeti kincseink vesznek el azért, mert a szennyvíztisztító üzemeink nem megfelelően működnek.

Ezek az üzemek alapszolgáltatást végeznek, így lekapcsolni őket nem lehet. Viszont lehet szorgalmazni pénzügyi eszközök bevetését, hogy a problémak megoldhatóak legyenek. A szükséges kapacitásbővítéseket el kell végezni, és minden telepen haváriatárolókat kell kialakítani. Illetve meg kell oldani, hogy a szennyvizet közvetlen módon ne engedjék bele az élővizekbe.

Természetesen, ezek a beruházások nem hajthatóak végre egyik napról a másikra. Viszont van egy olyan elem, amely megszüntetné a látenciát, feltárná a probléma valódi nagyságát. A láthatóvá váló probléma megmutatná, hol van szükség azonnali beavatkozásra.

Petíciónkkal el szeretnénk érni, hogy az összes hazai szennyvíztisztítónál -ahol korábban felmerült szennyezés- kerüljön kiépítésre, a közember számára is, egyszerű, nyilvános, interneten látható rendszer, amellyel visszakövethetőek a szennyezések.
Így láthatóvá válik, melyik telep, mikor, mennyi időn keresztül
nem tudta teljesíteni a rá vonatkozó kötelezettségeket.

Azaz, azokra a pontokra ahol a szennyvíztelepről kifolyik a víz szereljenek fel webkamerákat, amelyek visszanézhető módon nyilvánosan rögzítik az eseményeket.
Mindez olyan módon történjen, hogy az adott telep vezetésének ne legyen módja a felvétel manipulálására. Ezt a rendszert vissza lehetne nézni, sőt valós időben követni, így a szennyezést az internet népe azonnal jelezni tudja. Egy ilyen webkamera fillérekért kiépíthető ahhoz képest, hogy micsoda fejlesztési és karbantartási pénzeket nyel el a szennyvízkezelési ágazat.

Ezzel a rendszerrel, a későbbiekben elkerülhetőek a csúsztatások, a terelések. Követhetővé válik a közszolgáltatás működése, számonkérhetővé válnak a rendszerszintű hibák.
Ugyanis, a valódi hulladékapokalipszis hazánkban nem az illegálisan lerakott lakossági szilárd hulladék, hanem a legálisan üzemelő folyékony hulladék kezelő telepek által haváriákból vagy súlyos rendszerszintű mulasztásokból származó szennyezés!

Tegyünk ellene! Védjük meg a nemzeti kincsünket! Védjük meg Magyarország élővizeit!

Az aláírással engedélyezem Ökopató Pál, hogy az aláírásomat átadja azoknak, akik ebben a kérdésben hatáskörrel rendelkeznek.