Követeljük a szennyvizek élővízbe való vezetésének hatékonyabb szabályozását!

Tisztelt Aláírók!

Kérjük, az aláírásukkal támogassák, hogy az elmúlt évtizedekben környezetvédelmi beruházásként beharangozott -sok tíz vagy százmilliárdokért kiépített- szennyvízkezelő művekkel kapcsolatban, a rendszerszintű problémák kerüljenek hatékony feltárásra, megoldásra!

Örömteli módon szaporodnak az illegálisan lerakott szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi vagy központi akciók. Ugyanígy, nagy erőket fektet a társadalom, a folyóinkon sodródó látható hulladék felszámolásába. Viszont, a folyékony lakossági hulladékok problémaköre az észlelési küszöb alatt marad, pedig a hatásuk sokkal, sokkal alatomosabb és károsabb.

Hazánk vízfolyásai páratlan természeti értékeknek szolgálnak élőhelyül. Hazánk híres a határain belül található vízkincsről, egy olyan világban, ahol a tiszta víz egyre növekvő érték. Ehhez képest a bevezetett szennyvizek ezeket az értékeket folyamatosan erodálják! A valódi hungarikumnak számító életközösségek -a halak, a kételtűek, a vízi gerinctelen állatvilág- folyamatosan visszaszorulnak. Páratlan természeti kincseink vesznek el azért, mert a szennyvíztisztító üzemeink nem megfelelően működnek.

Ezek az üzemek alapszolgáltatást végeznek, így lekapcsolni őket nem lehet. Viszont lehet szorgalmazni pénzügyi eszközök bevetését, hogy a problémak megoldhatóak legyenek. A szükséges kapacitásbővítéseket el kell végezni, és minden telepen haváriatárolókat kell kialakítani. Illetve meg kell oldani, hogy a szennyvizet közvetlen módon ne engedjék bele az élővizekbe.

Természetesen, ezek a beruházások nem hajthatóak végre egyik napról a másikra. Viszont van egy olyan elem, amely megszüntetné a látenciát, feltárná a probléma valódi nagyságát. A láthatóvá váló probléma megmutatná, hol van szükség azonnali beavatkozásra.

Petíciónkkal el szeretnénk érni, hogy az összes hazai szennyvíztisztítónál -ahol korábban felmerült szennyezés- kerüljön kiépítésre, a közember számára is, egyszerű, nyilvános, interneten látható rendszer, amellyel visszakövethetőek a szennyezések.
Így láthatóvá válik, melyik telep, mikor, mennyi időn keresztül
nem tudta teljesíteni a rá vonatkozó kötelezettségeket. Követeljük a befogadóba kibocsátott tisztított szennyvíz minőségének folyamatos monitorozása, és ezen adatok online közzétételét.

Azokra a pontokra ahol a szennyvíztelepről kifolyik a víz szereljenek fel webkamerákat, amelyek visszanézhető módon nyilvánosan rögzítik az eseményeket.
Mindez olyan módon történjen, hogy az adott telep vezetésének ne legyen módja a felvétel manipulálására. Ezt a rendszert vissza lehetne nézni, sőt valós időben követni, így a szennyezést az internet népe azonnal jelezni tudja. Egy ilyen webkamera fillérekért kiépíthető ahhoz képest, hogy micsoda fejlesztési és karbantartási pénzeket nyel el a szennyvízkezelési ágazat.

Ezzel a rendszerrel, a későbbiekben elkerülhetőek a csúsztatások, a terelések. Követhetővé válik a közszolgáltatás működése, számonkérhetővé válnak a rendszerszintű hibák.
Ugyanis, a valódi hulladékapokalipszis hazánkban nem az illegálisan lerakott lakossági szilárd hulladék, hanem a legálisan üzemelő folyékony hulladék kezelő telepek által haváriákból vagy súlyos rendszerszintű mulasztásokból származó szennyezés!

Tegyünk ellene! Védjük meg a nemzeti kincsünket! Védjük meg Magyarország élővizeit!

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Ökopató Pál petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGYFizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...