Környezetbarát kullancsirtás

Kedves Érdeklődők!

Egy 2010-es EU rendelet alapján a korábbi kullancsirtási protokoll megszűnt. Azóta évente 1500 kullancs által okozott Lyme-kór megbetegedést regisztrálnak és friss adatok alapján a kullancsok legalább fele fertőzött. Semmilyen módú védekezést nem alkalmazunk egy olyan állattal szemben, ami nyilvánvaló humánegészségügyi kockázatokat rejt magában, az állatokra gyakorolt veszélyről pedig ne is beszéljünk....Évek óta szorongva járok kutyát sétáltatni a nyíregyházi erdei tornapályára, mert olyan mértékben elszaporodtak a kullancsok, hogy egy-egy séta után 4-5 parazitát seprek le a kutyámról. Ma ismét kullancsot találtam benne, úgyhogy újfent figyelhetem két hétig vért köhögve, hogy sikerült-e valami fertőzést elkapnia... Hiába a kullancsirtó gyógyszer, rettegek kivinni a kutyát az erdőszélére sétálni, mert nem akarom végignézni azt a kínlódást, ami a babéziával jár. Ráadásul semmilyen szintű megmozdulást nem találtam arra vonatkozóan, hogy végre kellő figyelmet kapjon ez a potenciális veszély.

Csak a demokrácia eszközével tudunk némi nyomást gyakorolni a kompetens Minisztériumra, hogy fokozottan ctámogassák a külföldön már alkalmazott - környezetbarát - módszert ( http://www.netextra.hu/magyar-kutatok-talalmanya-kullancsirtas-gombaval/ ), amit nem mellesleg magyar feltalálok dolgoztak ki. Próbáljunk meg tenni valamit, hogy biztonságban tölthessük szabadidőnket a természetben.

 

Ui.: a szövegben említett találmány csak egy felvetés, a petíció lényege, hogy valamilyen szintű párbeszéd elinduljon a témáról. Kezdetnek ez is hatalmas lépés lenne így 7 év távlatában...