Kiskereskedői petíció a mielőbbi újranyitásért!

Tisztelt Operatív Törzs!

 

Ezen petícióval fordulunk Önökhöz, mivel a kiskereskedők ismét nehéz helyzetbe kerültek a 2021. március 5-étől érvénybe lépő szigorításokat követően. A kormányrendeletnek eleget téve, az üzleteinket az előírt 2 hétre bezártuk, de kérjük, hogy március 22-étől, de legkésőbb április 1-től üzleteink nyitását lehetővé tenni szíveskedjenek

Indoklás:

- Amennyiben hamarosan nem tudunk kinyitni, a többségünknek semmi bevétele nem lesz, a költségeink viszont változatlanul esedékesek. Sokunk KATA-s vállalkozó, így mi nem vagyunk jogosultak a bértámogatásra. Ugyanez a helyzet a bérleti díjakkal is, ugyanis  többségünk nem önkormányzattól, hanem magánszemélytől vagy cégtől veszi bérbe az üzlethelyiségét amelyet a legtöbb esetben továbbra is teljes összegben  fizetnünk kell. A bérleti díjról szóló Polgári Törvénykönyv 6:336. paragrafus 2. bekezdésének értelmezése még a jogászok számára sem egyértelmű, így a bérbeadók zöme maradéktalanul fenntartja a helységbérlettel kapcsolatos követeléseit.

-2020. márciusában még önként zártunk be sokan, a korlátozások megkezdése előtt, hogy segítsünk a járvány megfékezésében!  A hónapokig tartó bezárás eredményeképp feléltük tartalékainkat, így már nem bírjuk bevétel nélkül hosszabb ideig túlélni az újabb bezárást. Csak dolgozni szeretnénk, hogy fenn tudjuk tartani a családjainkat.

- Számos olyan kiskereskedő van közöttünk, akik boltjukat családi vállakozásként működtetik. Ők fokozottan nehéz helyzetben vannak, hisz most mindkét kereső fél bevétele kiesik. Még nehezebb helyzetbe kerültek a nagycsaládosok, vagy a gyermeküket (gyermekeiket) egyedül nevelő szülők.

- Ezentúl szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy  a multinacionális kereskedelmi cégekkel szemben méltánytalanul hátrányos helyzetbe kerültünk. Ezen cégek ugyanis az alapvető élelmiszerek árusításán túl, korlátozás nélkül árulhatnak ruházati és egyéb, nem élelmiszer és iparcikk jellegű termékeket. Európa többi országában a nem létfontosságú üzletek bezárási idejére a multinacionális cégeknek kötelező hatályú volt korlátozni a tevékenységüket, letakarták, elkordonozták az ilyen típusú termékeket, ezen termékek megvásárlása tiltott náluk is. Az 1996. évi LVII. törvény II. fejezetének 2. paragrafusa kimondja, hogy tilos gazdasági tevékenységet tisztességtelenül – különösen a megrendelők, vevők, igénybe vevők és felhasználók – (a továbbiakban együtt : üzletfelek), illetve a versenytársak törvényes érdekeit sértő vagy veszélyeztető módon vagyaz üzleti tisztesség követelményeibe ütközően – folytatni. Azzal, hogy a multinacionális cégek előnyhöz juttatják magukat a rendeletet betartó cégekkel szemben, az kimeríti a tisztességtelen üzleti magatartást. A 2021. március 5-ei kormányrendelet sajnálatos módon nem pontosította le teljesen a nyitvatartható üzleteket, így jópár üzlet a rendeletet kijátszva, tevékenységi kört módosítva, pár drogériai, mezőgazdasági terméket a polcra kitéve, arra hivatkozva  jogsértő módon kinyitott, ami a jogkövető, bezárt vállalkozásokat a még inkább nehéz helyzetbe hozta. A kormányrendelet vonatkozzon mindenkire, minden cégre, ne engedjék meg a kiskapukat egy vállalkozásnak sem.

- A vírus megjelenése óta fokozottan betartjuk az egészségügyi előírásokat, úgy mint maszkviselés, mint a boltban tartózkodók számának korlátozása, mint pultok, kilincsek, kassza környékének folyamatos fertőtlenítése, így a vírus átadásának a lehetőségét minimalizáljuk.

- Szeretnénk felhívni továbbá a szíves figyelmüket, hogy a multi cégekkel ellentétben - akik mindenféle korlátozás nélkül engednek be, ellenőrizetlen nagyságú embertömeget üzleteikbe - a mi bolthelységeink jelentősen kisebbek, így a vevők számának korlátozása, így a biztonságos távolság megtartása összehasonlíthatatlanul könnyebb. Ahogy a kiskereskedők többsége eddig is létszámkorlátot vezetett be az üzletébe 2020. márciusa óta, így ezt a továbbiakban szeretnénk fenntartani, akár rendeleti formában is, pl. 10 m2/ vásárló, ezzel tudjuk a legalább 1,5 méteres védőtávolságot betartani a vevők között.

Kijelenthető tehát, hogy a kisebb boltok fertőzési kockázata számottevően alacsonyabb, mint a jelenleg nyitva tartható üzlethelyiségek többsége.  Kérjük tisztelettel az Operatív Törzset, hogy a jelen petícióban ismertetett indokaink okán, hogy a kiskereskedők boltjainak 2021. március 22-én vagy április 1-én történő megnyitására tegyen javaslatot Magyarország Kormányának.

Megértésüket és segítségüket előre is köszönjük!

A pozitív elbírálás reményében, tisztelettel: A Kiskereskedők


Varga Vanessa (Kiskereskedők csoportja)    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Varga Vanessa (Kiskereskedők csoportja) petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGY

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem tudja megerősíteni az aláírását az erre az üzenetre való válaszadással.
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )