Károly kerti nyuszi megmentésére!

Kedves Mindenki!

Sokan ismeritek a Károly Kertben élt Károly nyuszi történetét. Szegény nyuszinak sanyarú sorsa volt és nem is volt egészséges 7 év után ért véget a szenvedése. Azért indítjuk ezt a petíciót, hogy a Károly nyuszi helyére került nyuszkót megmentsük és ne úgy élje le életét mint Károly!

Szeretnénk, hogy inkább egy szerető gazdihoz kerüljön a nyuszi és ne a köztéren kelljen rabságban leélnie az életét, ráadásul egy miniatűr helyen.

Ekkora hely nem alkalmas nyúltartásra! Ő egy élő, érző lény nem egy  kirakati reklámbaba!

Jelen esetben hiába van kitéve, hogy ne nyúljon senki a nyuszihoz és ne etess, mert nem lehet rá figyelni a nap 24 órájában, hogy mikor melyik gyerek mit dob be neki, vagy éppen bökdösi meg egy bottal! Láttunk  már ilyet is.....

Azt szeretnénk ha a nyuszi elkerülne inkább egy szerető gazdihoz vagy egy vadasparkba ahol megfelelő életminőséget tudnak neki biztosítani, mert ez itt a Károly kertben a  köztéri wc mögött nem biztosított!

Minél többen írjátok alá, hátha tudunk valamit tenni közösen az ügy érdeklben.

Törvény: http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=34584.235020  

1. § E törvény célja, hogy elősegítse az állatvilág egyedeinek védelmét, fokozza az emberek felelősségtudatát az állatokkal való kíméletes bánásmód érdekében, valamint meghatározza az állatok védelmének alapvető szabályait.

II. Fejezet

 AZ ÁLLAT VÉDELMÉNEK ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI

 Az állat tartásának általános szabályai

 4. § (1) Az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni.

(2) Az állat életfeltételeinek kialakításánál tekintettel kell lenni korára, nemére és élettani állapotára. Biztosítani kell az egymásra veszélyt jelentő, egymást nyugtalanító állatok elkülönített tartását.

(3) Az állattartónak gondoskodnia kell az állat igényeinek megfelelő rendszeres, de legalább napi egyszeri ellenőrzéséről.

 

5. § (1)14 Az állattartó gondoskodni köteles az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról.

(2) A megkötve tartott vagy mozgásában egyéb módon korlátozott állat számára is biztosítani kell a zavartalan pihenés és a sérülésmentes mozgás lehetőségét.

(3)15 A szabadban tartott állatok számára – azok természetes viselkedését is figyelembe véve – biztosítani kell olyan területet, illetve létesítményt, ahol azok veszély esetén, valamint az időjárás káros hatásaival és az egészségre ártalmas hatásokkal szemben védelmet találnak.

(4)16 Az állandóan zárt körülmények között tartott állat számára az állattartó köteles az állat szükségleteihez igazodó, megfelelő mozgásteret biztosítani.

(5)17 A gazdasági haszon céljából tartott állat tartása, szállítása és életének kioltása során előnyben kell részesíteni az állatkímélő technológiákat.

(6)18 A kedvtelésből tartott állat ürülékét az állattartó a közterületről köteles eltávolítani.

 

Háttérinfók:

2015. december

"Drága Károly a kert foglya ma megszabadult a lassan már 7 éve tartó rabságából, a folyamatos kínzásától és reggel szabadon meghalt a kedvenc bokrában. Szégyelje magát mindenki aki hozzá járult Károly szerencsétlen életéhez és gonoszságból, önzőségből, gőgösségből, lelketlenségből nem Károly érdeke volt a fontos, hanem a sajátja. Hiszen a tartása kimerítette az állatkínzás fogalmát. Lehetett volna neki igazán jó élete, de nem engedték. Nagyon remélem más állatka nem kerül Károly ketrecébe, mint a polgármester "szívügye" és a park látványossága."

2015 május: Itt élt a nyílvános WC háta mögött ezen a mini alapterületen!!!!

Sziasztok!

Próbáljunk segíteni ennek a szegény nyuszinak, ha összefognánk, sokan és gyakran elbeszélgetnénk a gondozóival, talán előbb- utóbb rájönnek, hogy nem jó így ennek a nyussznak. Én hétvégén biztos megteszem és viszek neki szénát és tápot. A Törpenyúl oldalon a hozzászólásokból olvashatjátok, hogy sanyarú sorsa van szegény Károlynak.

Törpenyúl Oldal fényképe.
2015. május 17.:

Sziaszok! A héten meglátogattam Károly nyuszit. Volt előtte víz, két itatóban is, széna, rengeteg táp, 5-6 répadarab. Amíg ott voltam, csak szénázott, meg is dicsértem. A répákat a rács miatt nem tudtam sajnos eltávolítani. A kuckója mellett egy négykilós szénászsák állt. Gondolom, valaki vitte neki, köszönet érte! Sajnos a gond, hogy nagyon ducika szegénykém. Látszott rajta, hogy nehezére esik a mozgás. 

 
Györgyi Hanusz fényképe.Györgyi Hanusz fényképe.
 
Csak ekkora volt a helye Károlynak most uyaynide akarják tenni a másik nyuszit!
 
2015. március 16:
 
Sziasztok! Megint jönnék a Károly nyuszis témával. Ígérgetések ide vagy oda, szerencsétlen állatot még mindig felháborító körülmények között tartják abban a kicsi lyukban a férfiwc mellett. Nem hajlandóak beismerni "szerető tulajdonosai" h a nyuszi rossz állapotban van, és hogy nem tartják megfelelő módon!!! Egy darabig úgy volt, h kap egy másik helyet, egy nagyobbat, ahol legalább érdemileg tud mozogni, de SEMMI javulás, konkrétan már hetek, hónapok óta. Nem lehetne tenni valamit az érdekében? Együtt lehet, h könnyebb volna, és elérhetnénk valamit! Ötletek?
 
2014. szeptember 30.

Voltam reggel a Károlyi-kertben megnézni a nyuszit, víz és száraztáp (és egy adag zöldség) van bent nála, széna viszont valóban nincsen... A helye pedig enyhén szólva kicsi unsure hangulatjel (Amúgy maga Károly aaaannyira szép fickó ♥)

 
Szinai Szandi fényképe.Szinai Szandi fényképe.Szinai Szandi fényképe.
 
EZ ÍGY RABSÁG! ÚGY TUDJUK NÁLUNK NEM LEHET RABSÁGBAN TARTANI EGYETLEN EGY ÁLLATOT SEM!
 
 
2014. Szeptember 29.
 
Sziasztok!
Budapesten, az Astoria közvetlen közelében található Károlyi-kertben lakik egy nyuszi. Én csak ma értesültem a dologról és elmentünk megnézni. Állítólag a wc-s néni a gazdi, amikor mi ott voltunk, nem volt vele senki. A nyilvános wc mellett egy kisebb, mint 1m2-es, de felfelé embermagas ketrecben van egy alapvetően nagytestű és emellé elég kövér fekete (szerintem) házinyúl, akinél a területből ráadásul jókorányit elfoglal egy mini-kutyaház, amibe vissza tud vonulni. Szénája egyáltalán nem volt, volt azonban kutyaitatóban tiszta vize, nyúltápja és répa- valamint egyéb zöldséghéjai. A helye tiszta volt, forgáccsal leszórták. Mozgásra látszólag kb. egyáltalán nincs lehetősége, ha jól elnyúlik, beteríti a ketrec felét, ugrálni biztosan nem tud. Nem tudom, lehetne-e beszélni a nénivel, hogy szénát kéne biztosítani neki és mozgásteret. Mit lehet ilyenkor tenni?
A Károlyi-kertben bárki megnézheti.
 
2014. augusztus 27.
 
Sziasztok!
Fontos!!! A Károlyi kertnél van egy nagy nyuszi, aki a méretéhez képest "bazi" kicsi ketrecbe van...Valaki tud róla valamit? Nem tud futkározni, és szerintem folytonos stressznek van kitéve! Nem lehet kezdeni valamit Vele? Nekem megszakad a szívem... cry hangulatjel