kaposvari_gyakorlo

Nyílt levél mindenkinek     

     Az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára április közepén jelezte, hogy az államtitkárság valamennyi állami felsőoktatási intézmény által fenntartott gyakorló köznevelési intézmény működését áttekintette. Ennek alapján 25-ből 9 gyakorló iskolát átvenne az állam, ami azt jelenti, hogy ezek az intézmények a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) fenntartásába kerülnének.  

Debreceni Egyetem Arany János Gyakorló Iskola

Debreceni Egyetem Arany János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma

Eötvös József Főiskola Gyakorló Általános Iskolája

Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

Nyíregyházi Főiskola Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskolája és Alapfokú Művészeti Iskola

Nyugat-magyarországi Egyetem Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium (Sopron)

Pécsi Tudományegyetem 1. Számú Gyakorló Általános Iskola

Szent István Egyetem Gyakorló Sport Általános Iskola és Gimnázium (Jászberény)

Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola              

Fenti oktatási intézmények érintettek a „KLIK-esítésben”.  

     A közelmúltban a felsőoktatásért felelős államtitkárság Budapestre hívta egyeztető eljárás lefolytatására iskolánk igazgatóját és az egyetem dékánasszonyát. Az eljárás röpke 30 perc alatt lezajlott és gyakorlatilag bármiféle egyeztetés nélkül tényként közölték a meghívottakkal, hogy a fenntartóváltásra sor kerül.  

? Miért is hívjuk ezt az eljárást EGYEZTETŐ ELJÁRÁS-nak?                

Maruzsa Zoltán a felsőoktatásért felelős államtitkár helyettes a következő kijelentést tette:   Adataink alapján felkértük az érintett felsőoktatási intézményeket, a Nyugat-magyarországi Egyetemet, a Szent István Egyetemet, a Debreceni, a Kaposvári és a Pécsi Egyetemet, valamint az Eötvös József és a Nyíregyházi Főiskolát, hogy tegyenek javaslatokat iskoláikkal kapcsolatban. Május 8-ig kellett nyilatkozniuk. A beérkezett véleményeket is figyelembe véve, várhatóan a jövő hét végéig kialakítjuk végleges álláspontunkat” (http://pestisracok.hu/nem-zarjak-be-a-gyakorloiskolakat/)  

Szülői, nevelői fórumon adott hangot egyöntetű tiltakozásának - melynek meghívott vendége volt az egyetem kancellárja és dékánasszonya - a Gyakorló Általános Iskola tornatermében több száz szülő, diák és a nevelőtestület: „Nem értünk egyet a fenntartóváltással”   „Minden érintett felsőoktatási intézmény, így a Kaposvári Egyetem is véleményezi az államtitkárság kezdeményezését, és a döntést ennek figyelembe vételével – az intézményekkel lefolytatott egyeztetés után – hozza majd meg a tárca.” (http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/fenntartovaltas-klik-esitenek-a-gyakorloiskolakat-608382)  

? Milyen és kitől származó véleményt vettek figyelembe a döntés meghozatalakor?  

     Egy ilyen horderejű változtatáshoz igen komoly előkészületekre lenne szükség.  

? Tanév vége van, hogyan és miképpen történik az átállás?

? Vajon felkészült a KLIK egy ekkora „teher átvállalásához”?                

     Kimondottan sértő és felháborító a hozzáállás, miszerint sem az iskola, sem a szülők nem kaptak semmiféle tájékoztatást, információt a változásokat illetően. Nem valószínű, hogy egy politika által befolyásolt, teljesen más rendszerben működő oktatás semmi komoly változást nem okozna.   „A tárca javaslatot tesz az érintett felsőoktatási intézményeknél, hogy a gyakorlóiskolák kerüljenek át a felsőoktatási intézmény fenntartásából a KLIK-hez. A lépés nem okozna komoly változást, mivel az állami fenntartás ugyanúgy megmarad.” (http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/fenntartovaltas-klik-esitenek-a-gyakorloiskolakat-608382)

? Mire készüljenek a szülők, a gyerekek?

Leérettségizhetnek a Gyakorlóban a kis- és a nagygimisek?              

     A KLIK részéről nem kaptunk sem tájékoztatást, sem információt.

. . .

? Miért nem egyforma elbírálásban részesült a 9 gyakorló iskola?

? Milyen paraméterek alapján történt a kiválasztás?

? A város honatyái miért nem tesznek semmit?

? ? ?  

     Gyermekeinket ebbe az iskolába hoztuk, mert megfelelőnek tartottuk a színvonalat, mert helyben van az úszásoktatás, mert van 4 és 8 osztályos gimnáziumi oktatás, mert az egyetemi háttérrel biztosabbnak éreztük gyermekeink   Félünk, hogy mindezt elveszítjük, félünk, hogy ez a változás kihat az egyetem jövőjére, félünk, hogy Kaposvár város elveszti „diákos” varázsát, félünk, hogy elvesztünk kedvenc tanítókat, tanárokat, félünk  …  

     Visszautasítjuk és tiltakozásunkat fejezzük ki a tájékoztatás elégtelensége, az eljárás módja, a vélemények figyelmen kívül hagyása miatt.           

 

 

                                       Szülői Munkaközösség nevében                                            Iskolaszék nevében

                                                  Lőrincz Zoltán                                                                Szabó Mónika                                                

                                                      elnök                                                                               elnök