Tárgyalásokat a felsőoktatásért!

Quoted post

tothfalussy

#11 ellenvélemény

2012-12-17 15:27

Kedves Kollégák és Érintettek!

Az, hogy nem jól működik a felsőoktatás az biztos. Hogy csak kb. minden 5. hallgató odavaló az is biztos. Hogy az egyetemeken főiskolákon sokan élnek abból, hogy a motiválatlan fiatalokhoz bejárnak alacsony színvonalú órákat tartani, majd pedig a létszám megtartása miatt átengedik őket valós tudás nélkül a vizsgán, az is biztos. Hogy ezzel a fiatalok (vissza)élnek, az magától értődő.

Egyszer rendbe kell tehát tenni ezt a pénzszivattyút. Lehetett volna okosabban, jobban kommunikálva ezzel egyetértek. De akárki kezdene is hozzá a reformokhoz, a megélhetési egyetemi/főiskolai oktatók így is úgy is beszólnának érte.

Mi lenne, ha például azután kapnák a felsőoktatási intézmények a pénzt, hogy évente hány általuk az adott szakon képzett hallgató tud normálisan elhelyezkedni a végzés utáni öt évben Magyarországon és hogy milyen a publikációs teljesítményük a kutatóiknak. Merthogy az ásványvíz termelő cég is az után kapja a pénzt, hogy mennyire jön be a terméke a fogyasztóknak. Ez lenne igazi piaci alapú finanszírozás. Egyből kevesebb léhűtő lenne hallgatói és oktatói oldalon egyaránt. Mivel minden résztvevő ahhoz szokott hozzá, hogy nincs kimeneti alapú visszacsatolás a rendszerben, így megrökönyödésre ad okot, ha valaki elkezdi az eredményalapú gondolkodást az ügyben.

Az eszközök és a kommunikáció lehet, hogy nem megfelelő, de a problémákat őszintén bevállalva kéne tárgyalni menni a reformról és nem dafke dacból, hogy itt ne kotorásszon senki az egyetemek zsebében.

Ezért nem írom alá a petíciót.

Válaszok

részmunkaidős egyetemi oktató

#12 Re: ellenvélemény

2012-12-17 15:34:32

#11: tothfalussy - ellenvélemény

Egyetértek.  Talán azzal nem, hogy "csak kb. minden 5. hallgató odavaló".   Tapasztalataim alapján ennél rosszabb az arány.

rezangyal

#14 Re: ellenvélemény

2012-12-17 19:31:22

#11: tothfalussy - ellenvélemény

Van egy alapveto gond az erveleseddel, megpedig az, hogy az oktatas es az egeszsegugy soha nem szabadna hogy teljesen piaci alapu legyen. Ezert van ugyanis az allam, hogy ezt finanszirozza. Ezert fizetunk adot. Nem azert, hogy a Kozgep sok szazmilliardos megrendeleseket kapjon, vagy hogy a kepviselok megszavazzak a sajat fizetesemelesuket.

Abban igazad van, hogy a felsooktatas reformra szorul, sok szempontbol is. Ezt nem is vitatja senki. A peticio sem errol szol. A peticio arrol szol, hogy valaki 3 nap alatt egyszemelyben eldonti, hogy mi hogy legyen, konkret hatastanulmany es az erintettek (vagy akar a piac, ha mar te ezzel hozakodsz elo) megkerdezese nelkul. Hasrautve.

Hol vannak a statisztikak amikre a dontes epul? Hol vannak a hatastanulmanyok amik kimutatjak, hogy most ezzel tenyleg olcsobb, szinvonalasabb, az orszagnak barmilyen szempontbol jobb felsooktatasa lesz?

Vagy elhisszuk, hogy a felsooktatashoz (is) egyedul es kizarolag Viktor ert a legeslegjobban, vagy nem. Ha nem, akkor pedig illene errol megkerdezni tobbeket, esetleg olyanokat is, akik ertenek hozza. Esetleg olyat is, akinek mas a velemenye es nem csak azt ismetli amit Viktor mond, jo papagajkent. Mert van ra esely, hogy nekik is lehet igazuk valamiben, ha nem is mindenben (mar csak a tobb szem tobbet lat alapon is) Es amiben igazuk van, azt be lehet epiteni a tervekbe.

Errol szol a peticio, kedves tothfalussy

nono

#38 Re: ellenvélemény

2012-12-18 21:53:13

#11: tothfalussy - ellenvélemény

Kedves tothfalussy!

Feltételezem, hogy Önnek van diplomája...

Kérdem én , hogy Ön anno hogyan szerezte meg azt? Kinek a pénzéből? Valószínű, hogy az is az adófizetők pénzéből volt. (Ha nem, akkor szerencsés, hogy biztos anyagi hátterű családból számazik.)

Nagyon "szerencsésnek" érzem magam, hogy már a felsőoktatásban tanulok, így előttem egyik napól a másikra már nem zárul be a kapu... (Bár már erre sem vennék mérget.) De mi van azokkal , akik érettségi előtt állva tervezgetik a továbbtanulásukat??? Válasszon kényszeből olyan szakot ahol van némi államilag támogatott hely??? Ha mégisg költséges képzésre veszik csak fel, akkor adja fel az álmait, mert szülője/szülei nem képes/ek fél évente 180-200 ezer ft-ot kicsengetni mellényzsebből? Vagy vegye fel a diákhitelt , ami sohasem térül vissza szerencsétlennek és élete végéig fizetheti??

Gratulálok , hogy olyan emberek gazdagítják társadalmunkat, ahol a jövő nemzedékét a porba tapossák, és szívesebben adóznak bármi másra pl. a kisebbségiek segélyére.

 

ÉN EZÉRT ÍROM ALÁ A PETÍCIÓT!!!