Tárgyalásokat a felsőoktatásért!

tothfalussy

/ #11 ellenvélemény

2012-12-17 15:27

Kedves Kollégák és Érintettek!

Az, hogy nem jól működik a felsőoktatás az biztos. Hogy csak kb. minden 5. hallgató odavaló az is biztos. Hogy az egyetemeken főiskolákon sokan élnek abból, hogy a motiválatlan fiatalokhoz bejárnak alacsony színvonalú órákat tartani, majd pedig a létszám megtartása miatt átengedik őket valós tudás nélkül a vizsgán, az is biztos. Hogy ezzel a fiatalok (vissza)élnek, az magától értődő.

Egyszer rendbe kell tehát tenni ezt a pénzszivattyút. Lehetett volna okosabban, jobban kommunikálva ezzel egyetértek. De akárki kezdene is hozzá a reformokhoz, a megélhetési egyetemi/főiskolai oktatók így is úgy is beszólnának érte.

Mi lenne, ha például azután kapnák a felsőoktatási intézmények a pénzt, hogy évente hány általuk az adott szakon képzett hallgató tud normálisan elhelyezkedni a végzés utáni öt évben Magyarországon és hogy milyen a publikációs teljesítményük a kutatóiknak. Merthogy az ásványvíz termelő cég is az után kapja a pénzt, hogy mennyire jön be a terméke a fogyasztóknak. Ez lenne igazi piaci alapú finanszírozás. Egyből kevesebb léhűtő lenne hallgatói és oktatói oldalon egyaránt. Mivel minden résztvevő ahhoz szokott hozzá, hogy nincs kimeneti alapú visszacsatolás a rendszerben, így megrökönyödésre ad okot, ha valaki elkezdi az eredményalapú gondolkodást az ügyben.

Az eszközök és a kommunikáció lehet, hogy nem megfelelő, de a problémákat őszintén bevállalva kéne tárgyalni menni a reformról és nem dafke dacból, hogy itt ne kotorásszon senki az egyetemek zsebében.

Ezért nem írom alá a petíciót.