Tiltakozás az egész napos iskola ellen

Quoted post


Vendég

#150 Néhány gondolat...

2011-11-13 22:53

1. Hogyan választott iskolát az a szülő, aki a délutáni órákra már nem meri otthagyni/rábízni a gyerekét.
2. Ha csak "lehetőségként" foglalják törvénybe, akkor ez egy törvényes kibúvó azoknak, akik miatt ki lett a dolog találva. Ugyanis az interneten jelenlévők gyerekeit valószínűleg kevésbé érinti, de rengeteg gyerek cselleng céltalanul az utcán, plázákban, vagy ül otthon órákat a számítógép előtt ellenőrizetlenül hasztalanul. És tök jó, ha itt csupa olyan szülő tiltakozik, aki ráér otthon lenni a gyermekével iskola után, de emberek, nem ez az átlag! És ez nem elsősorban szülő minőség, szándék kérdése.
3. A délutáni iskola nem jelenti automatikusan az "iskolapadban ülést". Szakköröket, fakultációkat, zenét, korrepetációt, ne adj isten sportot, mozgást jelent. Ha valaki járatja ilyesmire a gyerekét, az tudja, hogy külön óraként ezek súlyos pénzbe kerülnek. Akkora tragédia lenne, ha ilyesmit az iskola keretén belül kapnának a gyerekek?! Azok is, akik egyébként egy lépést nem mozdulnának kényszerítő külső körülmény nélkül? És már hallom is: mit ér az egész, ha kényszer?! Sokat! Mindenképpen ragad rá valami, és még akár meg is szerethet valamit a lehetőségek közül, s lehet, hogy csak a kezdő lökés hiányzott...
4. Azoknak, akik eddig is jártak külön órára, sportra, nem hiszem, hogy aggódniuk kellene. A törvény biztos lehetővé teszi majd az igazolt távolmaradásokat.

Szóval nem írom alá. Semmi kivetni valót nem találok az elgondolásban.

Válaszok

Dávid Tisch
A petíció szerzője

#165 Re: Néhány gondolat...

2011-11-15 00:16:28

#150: - Néhány gondolat...

Kedves Hozzászóló!

Köszönjük, hogy megírta véleményét! Ezt a petíciót szerencsére nem kötelező aláírni, úgyhogy Ön is élhet ezzel a jogával.

Engedje meg, kérem, hogy én is pontokba szedve válaszoljak az Ön felvetéseire:

1. Mi úgy választottunk iskolát, hogy nem volt szempont, hogy délután ott merjük-e hagyni csemeténket, ugyanis ezt eszünk ágában sem volt megtenni. Egyébként ott merjük hagyni, de nem akarjuk, mert szerintünk így jobb neki.

2. Gloviczki Zoltán helyettes államtitkár úr már megerősítette, hogy szülői kérésre (a nem kötelező órkról) bármelyik gyerek elmehet az iskolából, így egy kicsit post festam az ügy, de - mint korábban is írtam - van még néhány kreatív eszköz a gumiboton kívül annak elérésére, hogy azok a gyerekek, akiknek erre szüksége van, délután az iskolában maradjanak, akiknek meg nincs, azok hazamehessenek.

3. A zeneiskolában körülbelül 2 tucat hangszer közül választhatnak gyermekeink, a környékünkön űzhető sportágak száma is legalább ennyi. Szerintem Ön sem hiszi, hogy ez a válszték ezentúl minden iskolában elérhető lesz délutánonként. Lehetőségnek jó, aki szeretne, éljen vele; mi nem így szeretnénk.

4. Most már mindössze azért aggódunk csak, mert az igéretek szépek ugyan, de a törvény szövege nem garantálja a választás jogát, pusztán lehetőséget teremt rá. Azt azonban ne felejtsük el, hogy a petíció egy kicsit korábban született.

Üdvözlettel:

Tisch Dávid