Ingatlanosok vs. Ingatlan.com - Petíció az ingatlan.com árstratégiája ellen!

Quoted post


Vendég

#53

2016-01-23 16:44

Sajnos sok igazság van abban, amit az előttem szóló leírt. De miért van ez így? Azért, mert a terület teljesen szabályozatlan, lehetővé teszi a kóklerkedést!

Ha valaki egyedül, egyéni vállakozóként akar ingatlanközvetítést folytatni, hát annak bizony el kell végezni a 100 E Ft.-os tanfolyamot, vizsgáznia kell, regisztrálnia kell, csak azután jegyzik be a vállalkozói igazolványba a tevékenységi kört.

Mi folyik ezzel szemben a nagy hálózatoknál? Mondjuk egy 30 fős irodánál elég, ha a 30 főből egynek, igen, jól tetszik látni, 1 embernek van ilyen irányú végzettsége, a többinek nem kell, hogy legyen! Mondjuk a tulajnak, vagy az irodavezetőnek van szakirányú végzettsége, a többi jóembernek meg nincs.

Honnan lehet ezt tudni? Mert a végzettség nélküli embereket nem is hívják ám ingatlanközvetítőnek! Azokat elnevezték ingatlan referensnek! Gyere ide öreg, próbáld ki magad, itt aztán hulla jól lehet keresni! Kiképzünk mi, házi tanfolyamon 3 nap alatt is ha kell, aztán bedobunk a mélyvízbe!  Ugyan elképzelhető, hogy 3 hónap múlva nem leszel már itt, mert rájössz arra, hogy ez a pálya nem is olyan görönygy mentes, mint ahogy azt mondtuk neked. Az is lehet, hogy fél év alatt egy fillért sem fogsz keresni, de addig hoztál be pár megbízást, ami az irodánál marad. Addig sikeresen elhappoltál szerződéseket olyanok elől, akik hosszú évek óta ebből élnek.

Mit csinálnak a nagy irodák az ingatlanközvetítésben? Ugyanazt, mint amit a nagy kereskedelmi láncok a honi kiskereskedelemmel: tönkreteszik. Pont ezeknek a nagy irodáknak nem érdekük, hogy ezen a területen rend legyen.

Az ingatlanközvetítők 80 %-a kicserélődik egy év alatt! Ezért lehet tapasztalni ezeket a jelenségeket. Aki ebből akar megélni, az nem engedheti meg magának a kóklerkedést.

Beugrik ide mindenki szerencsét próbálni, akinek éppen nincs pénze. Közvetít itt az automosós, a tüzépes, az autószerelő, meg mindenki más, aki csak gondolja. Miért? Mert megteheti bűntetlenül a nagy irodák égisze alatt. Mi az eredmény? A szakma egy átjáróház, lejáratódik, a kialakult helyzettel meg mindenki elégedetlen.

Az is vicc, hogy egy ilyen portál, mint a com, aki olyan sokat tett az ingatlanközvetítők lejáratásáért évek hosszú sora alatt, még mindig talpon van és diktálni óhajt. Ők is a rendezetlen piac termékei, haszonélvezői.

Válaszok

bokrosb

#56 Re:

2016-01-24 17:19:19

#53: -  

 Ebben igazad van, de magánszemélyek közötti értékesítés akkor is teret fog nyerni, ha a kóklereket kizárják a francba. 

- Az ingatlanközvetítés helyzete olyan, mint a panzióké, kisebb hoteleké, a netes lakáskiadás (airbnb) sokkal kedvezőbb anyagi feltételek mellett kínálja majdnem ugyanazt, mert a technológia ma már lehetővé teszi. Ezzel elveszítitek a piacotok egy jelentős részét és ez ellen semmit sem tudtok tenni.

- mert az interneten minden olyan információhoz hozzá tudok jutni ami az értékesítéshez és a vásárláshoz szükséges. Nagyon pontosan belőhető a reális ár mindkét oldalon, az alapfogásokat pár jobb cikkből meg tudod tanulni, és ezek a legtöbb esetben elegendőek ahhoz, hogy árában add el, vagy némi türelemmel, valamivel ár alatt vegyél ingatlant. 

- egy ingatlanos elsősorban abban érdekelt, hogy gyorsan adja el az ügyfele ingatlanát, és csak másodsorban a lehető legmagasabb áron. Ezért vevői oldalon megérheti ingatlanoson keresztül vásárolni, eladóként viszont nagyon ritkán. Pláne úgy, hogy ott van még az egyre húzósabb jutalék is. Ez a két tényező együtt van akkora összeg, ami miatt a magáneladók többségének megéri az utánajárás és még az esetlegesen valamivel alacsonyabb értékesítési ár is. 

- az  ügyfeleitek főleg hoszabb távon a tájékozatlan, képzetlen és a nagyon tehetős emberek maradnak (akiknek tényleg nem éri meg ezzel vacakolni).  Az első réteg mindig megmarad, de morzsolódni, szűkülni fog, mert egyre többen lesznek képesek, ha alapszinten is, de megoldani egy tűrhető ingatlanhirdetést a neten. A második rétegnél meg a szolgáltatásokban és minőségben is egyre komolyabb extrát kell nyújtani majd. 

Amúgy értelmetlen az ingatlan.com ra szűkíteni a problémát, ha nem ők, akkor más. Csináltak egy pár éve még jónak mondható, szűrhető, áttekinthető felületet és ügyes üzletpolitikával eljutottak oda, ahova. A felületük ma már messze nem számít olyan jónak, ha nem fejlesztenek, egy új játékos simán megszoríthatja őket. Akkor sem lesztek előrébb. Nem az ingatlan.com hanem a technológia korlátozza a piacotokat. 

Ezt megakadályozni, megváltoztatni nem tudjátok. Alkalmazkodni kell hozzá. 

 

üdv