Ingatlanosok vs. Ingatlan.com - Petíció az ingatlan.com árstratégiája ellen!

ideje felnőni

#51

2016-01-23 11:38

Mekkora tüntetés lesz ebben az országban ha a postások megtudják, hogy van már email???

bokrosb

#52

2016-01-23 15:22

Mint magánszemély, egy eladott és egy vásárolt lakás után a következőket tudom elmondani. Cirka 50 ingatlanos után, 1 azaz 1 db profival találkoztam, és még 4 korrektel. Ha majd az ingatlanosok jobban fotózzák be a a lakást mint én (ha egyáltalán befotózza), ha  tudnak és hajlandók rendes alaprajzot készíteni, ha tisztában vannak az építésügyi szabályokkal, ha a vörösen izzó "ingatlanosok ne keressenek" felirat ellenére nem hívnak mégis negyvenen, ha nem tagadják le a telefonon, hogy ingatlanosok, amiért én egy órát bumlizok, hogy ott helyben próbálja kizsarolni a szerződést, ha a magánszemélyként feladott hirdetésemet nem látom viszont ingatlanirodáknál, szóval ha azt látom, hogy ezen a területen többségében(!!) hozzáértő, korrekt és a munkájukat elvégző emberek dolgoznak, akkor lehet majd egyáltalán szakmáról beszélni. 

Viszont az amit itt sokan követelnek, akkor sem fog megvalósulni, ha Mészáros Lőrinc egyben megveszi a DH-t. Ha ugyanis az ingatlanosok érdekében szabályoznák szarrá a területet, akkor az ingatlan.com vagy kiviszi Írországba a szervereit, és nincs magyar hatóság, ami ott elérheti, vagy lesz olyan ingatlanhirdetési oldal, ami ezt megteszi helyette, és akkor az lesz a legnépszerűbb.

Tisztelettel!


Vendég

#53

2016-01-23 16:44

Sajnos sok igazság van abban, amit az előttem szóló leírt. De miért van ez így? Azért, mert a terület teljesen szabályozatlan, lehetővé teszi a kóklerkedést!

Ha valaki egyedül, egyéni vállakozóként akar ingatlanközvetítést folytatni, hát annak bizony el kell végezni a 100 E Ft.-os tanfolyamot, vizsgáznia kell, regisztrálnia kell, csak azután jegyzik be a vállalkozói igazolványba a tevékenységi kört.

Mi folyik ezzel szemben a nagy hálózatoknál? Mondjuk egy 30 fős irodánál elég, ha a 30 főből egynek, igen, jól tetszik látni, 1 embernek van ilyen irányú végzettsége, a többinek nem kell, hogy legyen! Mondjuk a tulajnak, vagy az irodavezetőnek van szakirányú végzettsége, a többi jóembernek meg nincs.

Honnan lehet ezt tudni? Mert a végzettség nélküli embereket nem is hívják ám ingatlanközvetítőnek! Azokat elnevezték ingatlan referensnek! Gyere ide öreg, próbáld ki magad, itt aztán hulla jól lehet keresni! Kiképzünk mi, házi tanfolyamon 3 nap alatt is ha kell, aztán bedobunk a mélyvízbe!  Ugyan elképzelhető, hogy 3 hónap múlva nem leszel már itt, mert rájössz arra, hogy ez a pálya nem is olyan görönygy mentes, mint ahogy azt mondtuk neked. Az is lehet, hogy fél év alatt egy fillért sem fogsz keresni, de addig hoztál be pár megbízást, ami az irodánál marad. Addig sikeresen elhappoltál szerződéseket olyanok elől, akik hosszú évek óta ebből élnek.

Mit csinálnak a nagy irodák az ingatlanközvetítésben? Ugyanazt, mint amit a nagy kereskedelmi láncok a honi kiskereskedelemmel: tönkreteszik. Pont ezeknek a nagy irodáknak nem érdekük, hogy ezen a területen rend legyen.

Az ingatlanközvetítők 80 %-a kicserélődik egy év alatt! Ezért lehet tapasztalni ezeket a jelenségeket. Aki ebből akar megélni, az nem engedheti meg magának a kóklerkedést.

Beugrik ide mindenki szerencsét próbálni, akinek éppen nincs pénze. Közvetít itt az automosós, a tüzépes, az autószerelő, meg mindenki más, aki csak gondolja. Miért? Mert megteheti bűntetlenül a nagy irodák égisze alatt. Mi az eredmény? A szakma egy átjáróház, lejáratódik, a kialakult helyzettel meg mindenki elégedetlen.

Az is vicc, hogy egy ilyen portál, mint a com, aki olyan sokat tett az ingatlanközvetítők lejáratásáért évek hosszú sora alatt, még mindig talpon van és diktálni óhajt. Ők is a rendezetlen piac termékei, haszonélvezői.

barasand

#54 Már senkinek nem adnak kedvezményt .Re: com

2016-01-23 18:52


Vendég

#55 Re: Már senkinek nem adnak kedvezményt .Re: com

2016-01-23 20:36

#54: barasand - Már senkinek nem adnak kedvezményt .Re: com 

 De adnak. A magán hirdetők már képpel hirdethetnek ingyen.

bokrosb

#56 Re:

2016-01-24 17:19

#53: -  

 Ebben igazad van, de magánszemélyek közötti értékesítés akkor is teret fog nyerni, ha a kóklereket kizárják a francba. 

- Az ingatlanközvetítés helyzete olyan, mint a panzióké, kisebb hoteleké, a netes lakáskiadás (airbnb) sokkal kedvezőbb anyagi feltételek mellett kínálja majdnem ugyanazt, mert a technológia ma már lehetővé teszi. Ezzel elveszítitek a piacotok egy jelentős részét és ez ellen semmit sem tudtok tenni.

- mert az interneten minden olyan információhoz hozzá tudok jutni ami az értékesítéshez és a vásárláshoz szükséges. Nagyon pontosan belőhető a reális ár mindkét oldalon, az alapfogásokat pár jobb cikkből meg tudod tanulni, és ezek a legtöbb esetben elegendőek ahhoz, hogy árában add el, vagy némi türelemmel, valamivel ár alatt vegyél ingatlant. 

- egy ingatlanos elsősorban abban érdekelt, hogy gyorsan adja el az ügyfele ingatlanát, és csak másodsorban a lehető legmagasabb áron. Ezért vevői oldalon megérheti ingatlanoson keresztül vásárolni, eladóként viszont nagyon ritkán. Pláne úgy, hogy ott van még az egyre húzósabb jutalék is. Ez a két tényező együtt van akkora összeg, ami miatt a magáneladók többségének megéri az utánajárás és még az esetlegesen valamivel alacsonyabb értékesítési ár is. 

- az  ügyfeleitek főleg hoszabb távon a tájékozatlan, képzetlen és a nagyon tehetős emberek maradnak (akiknek tényleg nem éri meg ezzel vacakolni).  Az első réteg mindig megmarad, de morzsolódni, szűkülni fog, mert egyre többen lesznek képesek, ha alapszinten is, de megoldani egy tűrhető ingatlanhirdetést a neten. A második rétegnél meg a szolgáltatásokban és minőségben is egyre komolyabb extrát kell nyújtani majd. 

Amúgy értelmetlen az ingatlan.com ra szűkíteni a problémát, ha nem ők, akkor más. Csináltak egy pár éve még jónak mondható, szűrhető, áttekinthető felületet és ügyes üzletpolitikával eljutottak oda, ahova. A felületük ma már messze nem számít olyan jónak, ha nem fejlesztenek, egy új játékos simán megszoríthatja őket. Akkor sem lesztek előrébb. Nem az ingatlan.com hanem a technológia korlátozza a piacotokat. 

Ezt megakadályozni, megváltoztatni nem tudjátok. Alkalmazkodni kell hozzá. 

 

üdv

Kövesdi Marcell
A petíció szerzője

#57 Reagálunk a petícióval kapcsolatos észrevételekre!

2016-01-25 12:04

Kedves Dezső!

Köszönettel megkaptam levelét. Alább kiegészítem, helyesbítem az Önök által írtakat:

Egy hirdetési oldal (vagy hívhatjuk hirdetésközvetítőnek is) úgy akarja magára felhívni a figyelmet, hogy betámadja a legsikeresebb (legrégebbi is egyben) hazai szereplőt. 
Nem vagyunk hirdetési oldal és semelyik érdekeltségünk jelenleg nem konkurál az ingatlan.com-al. A Petíciót nem egy cég vagy annak érdekeltsége, hanem egy magánszemély, Kövesdi Marcell indította el.

Olyan Dávid és Góliát „ízű rágógumi” az e-mail, de annál sokkal tragikomikusabb. Ez a hirdetési oldal egyenlőség jelet tesz maga és az ingatlan szakma között. 
Nem tettünk egyenlőség jelet. Ha végigolvasta a petíciót akkor megtalálja a kb 250 iroda által kitöltött kérdőív eredményét, amelyre hivatkozunk.

Bátor és meggondolatlan kijelentés, egyben arrogáns is. Egyik hirdetés(közvetítő) oldal sem mert még ilyet mondani. Sőt egyik oldal sem értelmezte ennyire félre a piaci verseny fogalmát. Az ár kérdésén lépjünk túl azzal, hogy egy hirdetés(közvetítő) oldalnak inkább hirdetőket kell szerezni és örülnie kellene, ha szolgáltatása versenyképesebb a konkurenciánál. Ilyen értelemben neki a versenyelőnyöktől hemzsegő piacvezetőt nem árcsökkentésre kellene sarkallnia. 
Ha ismerős az ingatlanközvetítés piacán akkor tudja, hogy az ingatlanközvetítők piacán van az ingatlan.com és vannak a többiek. Ez jelenleg nem egy éles verseny, hanem egy kialakult helyzet. Ha arra hivatkozik, hogy lehet máshol is hirdetni akkor tudja, hogy nincs igaza. Az ingatlanközvetítők problémája sokkal inkább az, hogy egy olyan szereplő mint az ingatlan.com az Ő bevételeikből erősödik meg és idővel ezt a bevételt arra fordítja, hogy a magánhirdetőket erősítse az ingatlanközvetítőkkel szembe. Nem azt mondjuk, hogy ezt nem teheti meg hanem azt, hogy ez -különösen a legutóbbi áremelés- nagyon fáj anyagilag az irodáknak, és a magánhirdetők tudtos erősítése (nemzetközi példákra hivatkozva) nem etikus. Ennek segítünk hangot adni.

Azzal ennek a hirdetési oldalának csak rosszabb lenne (az összes többinek is), jobb semmiképpen sem. Felelőtlen és elhamarkodott volt ez a petíció 2016 januárjában – állapítottuk meg, amikor meg akartuk érteni. Egy hirdetésközvetítő úgy értelmezte a digitális kor technológiai kihívásait, hogy a magánhirdetőknek semmi keresnivalójuk nincs ebben. 
Ezt nem állítottuk!!!

A kirekesztő álláspont rávilágít arra a fontos kérdésre, hogy ha a kereslet(vevő, bérlő) és kínálat(eladó és bérbeadó) az online térben (hirdetési oldalak) tud és akar is találkozni a technológia korában, akkor mi szükség van az ingatlanközvetítőkre? Igen, a felesleges harmadik fél jogosan érzi veszélyben a piaci szerepét. A sok kicsi ingatlanközvetítő, a nagy franchise hálózatok mind azzal szembesülnek az új lakáspiaci boom hajnalán, hogy szerepük súlytalanná válik. A digitális evolúciónak köszönhetően a klasszikus ingatlanközvetítés egyre inkább háttérbe szorul.
Nem értek egyet és Ön se értene ha napi szinten találkozna tanácstalan eladókkal vagy vevőkkel. Valószínűleg több külföldi példa van a megfelelő ingatlanközvetítői működésre mint ahány országban ez nincs.

Az e-mailben (petíció) a magánhirdetőket az „ingatlan szakma” ellenségének tekinti.
Nem tekinti az ingatlan szakma a a magánhirdetőket ellenségnek, és ilyen állítás NEM is szerepel a petícióban!!!

Ilyen nyilvánosan még senki sem ment szembe aktuális piaci trendekkel. Vissza is utalnánk arra a több mint 1 éves műhelymunkánkra, amiben a magánhirdetők újra definiált szerepét és a lakáshirdetési piacot pragmatikusan elemeztük. Az ingatlan szakma tényleg nem tud mit kezdeni a rohamosan digitalizálódó ingatlan értékesítési folyamatokkal. Még mindig csak "hirdetési" felületnek, marketing eszköznek tekinti, nem az új világnak, a digitális lakáspiacnak. Egyértelműen kiderült az eltelt időben, hogy a magáhirdetők és a hirdetési oldaldalak szimbiózisban tudnak élni egymással. A hirdetők mellett a hirdetési oldalak a látogatókat is egyre jobban ki akarják és ki tudják szolgálni. A hirdetési oldalak a klasszikus ingatlanközvetítők és hitelközvetítők szerepére törnek számtalan más plusz szolgáltatásaikkal együtt. Jelenleg a domináns oldal nevét ki sem mondjuk, annyira ismertek, ezért csak hívjuk „Sötét Nagyúrnak”. Az otthontérkép komoly médiahadjáratba kezdett 2015 elejétől kezdve. A csapból is ők folytak reggeltől estig. A tv2-n magazin műsort is indítottak, az index.hu-val pedig egyértelműen láthatóvá is vált a hazai online médiában. Ez a petíció az otthontérkép-ről nem szól, pedig ott is lehet hirdetni és a magánhirdetőknek ingyen is van. Ez az oldal is a digitális lakáspiacon dolgozik. Különböző extra kiemelő szolgáltatásokért fizethetnek ott is a magánhirdetők, mint a Sötét Nagyúrnál. Az FHB bankkal együtt pedig pénzügyi szolgáltatásokat kínál. A jófogás is hasonlóan ingyenes a magán lalakáshirdetők számára, ami szintén komoly szerepet szán magának a digitalizálódó lakáspiacon. A sokkal felhasználó barátabb olx-et bedarálta Magyarországon – amiről olvashatták az említett műhelymunkában, hogy sokkal népszerűbb felület volt - és azóta sem tudta betölteni a tátongó űrt utána. Talán 2016-ban ez is sikerülni fog. Na őket sem piszkálja ez a hirdetés(közvetítő) oldal.
Nem, mert a fent írtak szerint sem akkora a súlyuk, és nem viselkednek etikátlanul.

Bennük nem lát konkurenciát. De miért lehet az, hogy a Sötét Nagyúr szerinte egy monopolpiac egyetlen szereplője? Egyrészt azért, mert nem tudja mit jelent az ilyen piac. A lakáspiac nem ilyen. Az egy sokszereplős versenypiac. Senki sincs rákényszerítve, hogy a Sötét Nagyúrnál hirdessen. 
Kezdjen el ezzel napi szinten foglalkozni és gondolja újra utána a mondatot.

Főleg, hogy a magánhirdetők a jófogás és az otthontérkép oldalain is megkülönböztetett figyelmet kapnak. Az ingatlan szakma sincs rákényszerítve, hogy a Sötét Nagyúrnál hirdessen. Petíció helyett foghatná mindenki és máshol hirdethetne, mert jelentkező az akad bőven, még ha a magyar lakáspiacon egyébként túl sok hirdetési oldalnak a hatékonysága kétséges. A szerencse az az egészben, hogy a vevők, eladók, bérlők, bérbeadók, fejlesztők, ingatlanértékesítők és hasznosítók legalább választhatnak, hogy hol is akarnak találkozni. Az online tér is már csak ilyen, egy világ, ahol oda mennek a szereplők, ahol mások is vannak . Szinte korlátlan szabadságot ad mindenkinek, még az ifjú titánoknak is, akik piaci részesedésért küzdenek. A magánhirdetőket ma senkinek sem érdemes bűnbaknak beállítani.
Nem állítottuk! Senki nem állítja a magánhirdetőket bűnbaknak!

Ennek ellenére, vagy éppen pont ezért, az ingatlanközvetítőknek „Magánhirdető, hideghívó” szolgáltatást kínálnak. Ezzel a sajátságos ingatlanközvetítői magatartással már foglalkoztunk év elején. A magánhirdetők rémálma a „hideghívás" , a lélektani hadviselés. A digitalizálódó lakáspiac továbbra is kételkedve áll az online folyamatokat tudatosan lassító üzletpolitika piacformáló szerepjátéka előtt.
Érdekesnek tartom továbbá, hogy a cikk megjelenésekor a Blog támogatói között megjelent az ingatlan.com, ami mára már nem látható (vagy Én nem találom). Szervezünk majd fórumokat ahol személyesen is megoszthatja véleményét. A pontos időpontot mihamarabb megküldöm.

Üdvözlettel,
Kövesdi Marcell


Vendég

#58

2016-01-25 12:42

Nagyon sokan nem tudják, hogy a magánhirdetők hogyan hirdethetnek ingatlanközvetítők által létrehozott és üzemeltetett portálon külföldön.

Az egyik nagy országban, túl az óperencián az egyik ismerősőm egy nagy ingatlanközvetítő cégnél dolgozik. Ez a cég (és még több ingatlanközvetítői cég) fenntart és üzemeltet egy internetes hirdetési felületet. Tehát ezt az ingatlanközvetítő cégek hozták létre, üzemeltetik, és használják, tehát nem egy durván, a közvetítők kárára nyereségorientált, az ingatlanközvetítésben nem szakember, de magát az ingatlanközvetítői szakmával azonosító portálról beszélünk.

Ezen a felületen is hirdethet magánszemély, DE csak a közvetítőn keresztül, és borsos áron, NEM INGYEN! Kötelező feltüntetni, hogy ez magánhírdető.

Teljesen egészségtelen a Magyarországon fennálló rendszer. A com érdeke az adatbázis dagasztása. Tele vannak duplikált, triplikált hirdetésekkel.

Ők a hirdetési bevételek mindenáron történő növelésében érdekeltek, az abszolut nem érdekli őket, hogy ettől egy közvetítő milyen hatékonysággak tud dolgozni.  Tud-e eladni, vagy sem?

Tízszer van fent ugyanaz a lakás hirdetés tíz különböző irodától? Az a jó! Ettől dagad az adatbázis, + ki lehet találni a credit rendszert, hagy küzdjenek meg a közvetítók még egymással itt is!

Ha minden ingatlan csak egy irodához lenne beadva, az adatbázisuk a felére esne vissza.

Tehát mi a probléma gyökere? Az, hogy amíg a közvetítők az eladásban érdekeltek, addig a com a célja, az ingatlanok eládásának számától teljesen függetlenül a hirdetési bevételek növelése minden eszkösszel, és minden áron. Tehát az érdekeink nem azonosak.

Nem a közvetítők az élősködők, hanem egy ilyen vérszívó szervezet, mint a com.

 

Sziszi

#59 Fotós hirdetés magánhirdetőknek com-on

2016-01-25 12:54

Kedves Kollégák! 

Nem is az áremelés a probléma, hanem az ETIKA, azaz a következő:

A következő linken megtekinthetitek az ingatlan.com magánhirdetőknek kínált szolgáltatásait. Budapest körzetben eladó esetén 12 millió forintig díjmentesen adható fel 20 fotós hirdetés! Kiadó esetén 110.000 Ft alatt.

http://info.ingatlan.com/szolgaltatasaink-maganhirdetoknek/

Eddig  alig volt magánhirdető a comon, mert pénzbe került. Mostanában a tv-ben hallottuk a com nyilatkozatát miszerint " a magánhirdetők száma drasztikuan emelkedett, azaz 60 %-os emelkedést értek el! - EZ IGAZÁN JÓL HANGZIK ÉS REMEKÜL PUBLIKÁLHATÓ ADAT! Büszkék lehetnek rá!

Amikor kezdték a szolgáltatásukat díjmentesen 5 képet lehetett feltenni a magánhirdetőknek. Egy induló portál esetében ez megszokott metodika, hiszen látogatottságot akarnak elérni. Az otthontérkép  épp most léphette át eme stációt.

Köztudott, hogy az ingatlan.com az ingatlanosoknak értékesített csomagok díjából profitált eddig is és ebből szándékozik  a jövőben is, mert az ingyenes hirdetési csomag nem hoz effektív forintokat a konyhára, csak látgatót és statisztikát. Nem gondolom, hogy a magánszemélyek kiemeléseire hajtanak, mivel az hú nélküli contot jelentene számukra. Szóval a tőlünk bevett pénzből finanszírozzák a magánhirdetőket, akik viszont minden bizonnyal az ingatlanosok konkurenciája lettek, a képes hirdetésekkel. 

És igen az ingatlanpiac pezsgése miatt egyre nehezebb lett megbízáshoz jutni, melyhez a com is hozzátette a magáét. Eddig az érvekbe tartozott a comos, piacvezető jelenlét biztosítása. Most már ez is kilőve. Van olyan magnhirdető, aki ezt bele is foglalta a hirdetésébe : "... nem hajlandó százereket fizetni, ha egyszer ingyen hirdethet ..." és még finomított formát idéztem.

Jöhetne egyúj  országos fejlesztés ahol ingatlanirodák portfóliója kerülne fel.  Ami csak a MIÉNK. A kereső ügyfél ha nem talál az ingyenes oldalon úgy is átmegy, ahogy ezt a com esetében is tette, hiszek eddig is szinte csak ingatlirodák hirdetése között válogathatott. A nagyértékű ingatlanok esetében jelenleg is így van. A jófogáson alig van magánhirdetés 20 millió fölött. Nyilván az egy más szegmens...

Természetesen a cég olyan üzletpolitikát folytat, amilyet akar. Azonban kifejezhetjük szakmai véleményünket és hangot is adhatunk ennek. Ez nem tilos! Ők is kommunikálják a nézettség növekedés, bizonyos marketing megfontolásból.  Mivel e lépésüket igen csak etikátlannak tartom a petíció létjogosultsága nem kérdéses!

Ha csak örökké csak hallgat a magyar ember/vállalkozó, soha nem következik be változás. Ne panaszkodjunk, henem lépjünk és védjük meg saját érdekeinket! Ennyit tegyünk meg Önmagunkért!

Támogatom a kezdeményezést!

 

 


Vendég

#60 Re:

2016-01-25 13:00

#58: -  

 Teljesen egyetértek! Én is szorgalmaznám egy ingatlanos hirdető portál fejlesztését. Ez nagyon jó gondolat. Erre jutottam én is, amikor a com új hirdetési metodikáját olvastam! Teljesen ki szolgáltattuk magunkat! Lehet tanulni, hogyan csinálják más országok. Vajon melyik "fejlett" országról írtál? :)

Sziszi

#61 Re: Re:

2016-01-25 13:09

#56: bokrosb - Re:  

 Érdemes körültekinteni a magánhirdetők milyen információkat adnak meg az eladni kívánt lakásról. A képek, alaprajz...egyéb. Pont a digitális lehetőséget nem használják ki. Aki keres nem kap elég infót, hogy kiválasztásra ítéljen egy ingatlant. Természetesen vannak kivételek és van nem profi ingatlanostól származó katasztrófális hirdetés is. Sajnálják a kiemelésre a forintokat, ezért fogyott el az ingatlan.com magánhirdetői tábora... A fejlett nyugati országokban érdekes módon az ingatlanhirdető irodák virulnak, a személyes értékesítés virágzik. Sőt .... Természeteen a metodika teljesen más! 

Egy fejlett társadalomban az online soha nem fogja kiszorítani a személyes kapcsolatokat és személyre szoló szolgáltatásokat. Mert annak értéke van! Igen nem INGYENES!!!! A magyar metodika, mindent inygyen akar megszerezni... ezel a saját honpolgáraikat nem támogatják... Angliát példaként meg lehet nézni...hol is tartanak... 

bokrosb

#62 Re: Re: Re:

2016-01-25 14:02

#61: Sziszi - Re: Re:  

 Nem érted, vagy nem akarod érteni, amit mondok. Lesz munkátok, mert mindig van és lesz egy réteg, aki képtelen összerakni egy normál ingatlanhirdetést, jól felbecsülni a piacot. De ez szűkül és még tovább fog szűkülni, mert a technológia adott, a "digitális műveltség", már csak a kamaszok érkezése miatt is folyamatosan javul. Nagyinak gőze sincs róla, de a 14 éves unokája, aki jobban vágja a fényképezést, a képszerkesztést, és az árösszehasonlító oldalakat, mint az ingatlanosok 90%, megcsinálja helyette. Ez van. Lehet, hogy nem olyan meggyőzően tolják el a lakást, mint egy dörzsölt ingatlanos (ez amúgy 10 ből 1) ezért valamivel kisebb árat kapnak az elérhető maximumnál, de nem fizetnek jutalékot és nem győzködi őket az ingatlanos, aki a gyors üzletben érdekelt, tehát nála sem garantált az elérhető maximális ár. A piac eldönti. Kiszelektálja a béna, lusta ingatlanosokat, maradnak azok, akik tényleg hozzá tudnak valamit tenni. Kiszelektálja azokat is, akik nélkületek is el tudják adni az ingatlanjukat. 

Az viszont teljesen biztos, hogy internetet nem tudjátok leszabályozni, senki sem tudja. Nálatok sokkalta nagyobb pénzeket mozgató üzletágak is bebuktak vele. Ha kicsináljátok a .com-ot, akkor lesz másik. Ha az összes ingatlanos hirdetése saját portálra megy, akkor pár millióból lefejlesztenek egy magánhirdetőkre belőtt oldalt, ami simán megél a reklámokból és a kiemelésekből. Nem olyan jól, mint most a com, de meg fog élni. 

Ha ebben az üzletágban mozognék, akkor megnézném a legjobb, legáttekinthetőbb, legfelhasználóbarátabb nemzetközi ingatlanportált. Lemásolnám, hozzátennék egy hogyan hirdess ingatlant lépésről-lépésre kezdőknek sorvezetőt. Egyszerű, de látványos online alaprajz készítővel, fotó tanácsokkal, jó árösszehasonlítóval (amik most vannak, azok szarok), 10 alaptanács, amit meg kell fogadnod, és persze tematikus profi ingatlanos tippekkel (megfizetném). Ingyen! Pénzt a kkiemelésekért, extrákért kérnék, és persze azoktól, akik kettőnél több ingatlant hirdetnek. Ha a magyar jogszabályok ezt korlátoznák, akkor kivinném a céget külföldre, ahol nincs az a politikus, aki bele tudna szólni. 

Mondom: alkalmazkodni kell hozzá. Tiltakozni fölösleges. 


Vendég

#63

2016-01-25 15:01

Pont arról van itt is szó, hogy változtatni kell.

Nem a portál kinézetével van a baj, hanem azzal, hogy a célok eltérő volta mindig generálni fogja a problémákat. Úgy látom az előttem szóló bokrosb sem érti ezt. Meg mi az, hogy tiltakozni fölösleges? Ha büdös húst kapsz a pénzedért, nem reklamálsz, mert fölösleges?

Meg az etikátlansággal van a baj, nevezetesen hogy miért azokat az embereket kell a sárba taposni folyamatosan és minden eszközzel, akiknek a pénzéből élnek? Egy seggel megülni két lovat, mint tudjuk nem nagyon lehet. Határozza meg a com, hogy számára ki a célcsoport, és annak megfelelően alakítsa ki a marketing politikáját. De a közvetítők pénzéből éltek eddig is, meg úgy néz ki most is. Két tehenet fejni egyszerre, egy kézzel biztosan nem fog jó eredményt hozni.

Régebben a közvetítőket pocskondiázó cikkeket tettek közzé, meg engedték a pocskondiázó hozzászólásokat, most meg az ingyenes magánhirdetések, persze mindez folyamatosan emelkedő tarifák mellett, azért egy jó érzésű embernél csak kiveri a biztosítékot. Mégis kinek mondjuk mindezt, a sarki fűszeresnek?

Ha fejni akarsz egy tehenet, ugye azt nem rugdosni szoktad? Érthető az analógia?

Ezt a hozzászólást a szerzője eltávolította (Részletek)

2016-01-25 16:01


bokrosb

#65 Re:

2016-01-25 16:11

#63: -  

Ó ezt én tökéletesen értem, csak nem erre válaszoltam. Erre a kérdésre kérdezni tudok. Ha ennyire hátrányos nektek az ingatlan.com üzletpolitikája, akkor miért ide toljátok fel az összes hirdetéseteket? 

Talán rosszul, de csak két lehetőséget látok: Vagy elképesztően hülyék vagytok, vagy még így, a szivatásokkal együtt is megéri nektek. Ha megéri nektek, akkor a com valamit annyira jó csinál, hogy még ezeket is megengedheti magának. Azaz érvényesíti a versenyelőnyét. Ha esetleg túltolja, akkor elmentek máshová. Ez üzlet, így megy. 

A petíciókat kiröhögik, mert semmi következménye, a tehetetlenségeteket mutatja, nem az erőtöket. Nyafogás helyett, összefognék, leülnék tárgyalni a com konkurenciáival, akiktől garantáltan (hiszen roszabb pozícióban vannak) jobb feltételeket tudnék kicsikarni. Gondolom rövid távon lenne forgalom csökkenés nálatok, de lehet, hogy hoszabb távon megéri. Aztán visszamennék a com-hoz (bár addigra már úgyis tudnak róla). Na ez már náluk is alkuképes, mert valódi fenyegetés, ezért cserébe pedig talán engednek valamit. 

Ha az én beszállítóim tárgyalás helyett petícióban követelnék a jobb feltételeket, kinyomtatnám és heteken át ezen röhögne a cég. Viccek tucatjai születnének belőle és leginkább azt a következtetést vonnám le belőle, hogy a beszállítóim amatőrök. 

 


Vendég

#66

2016-01-25 17:25

Hát lehet, hogy elbeszélünk egymás mellett. Hidd el , ennél a helyzet bonyolultabb.

bokrosb

#67 Re:

2016-01-25 17:47

#66: -  

 Ennél mindig bonyolultabb, az a kérdés, hogy a lényegben tévedek e. Van e értelme petíciót írni két üzletfél között? Komoly eredményt ezzel nem fogtok elérni, ebben biztos vagyok. 


Vendég

#68 Re: Re:

2016-01-25 18:44

#67: bokrosb - Re:  

 Ja, a kérdés jó, de itt nem a forma a lényeg szerintem, hanem a gyors információközlés, és a csatlakozás.

Blaskó Gergő

#69

2016-01-25 19:22

Ott a hiba az elméletben, hogy az ingatlan.com nem belőletek akar megélni, hanem felismervén a piac változásait, egyre nagyobb hangsúlyt fektet a magánhirdetők kiszolgálására, az ő esetünkben pedig a már jól bevált freemium rendszert alkalmazza. Egyébbként zseniális a metódus.

Nektek, kedves ingatlanosok, inkább azon kellene elgondolkodnotok, hogy milyen egyedi előnyt tudtok kínálni a "vevőitek" számára. Egy biztos. Az eddigi édeskevés... Egy tipp: alapozzatok az ingatlant vásárlókra, és velük kössetek szerződést. Ha szállítjátok az évszázad bizniszét, akkor jár a jutalék. Az eladók jókora részét szépen lassan, de biztosan el fogjátok veszíteni.

Nemrég vettünk házat. Szívesen fizettem volna egy olyan ingatlanosnak, aki az én (És kizárólag az én) érdekeimet képviseli. Nem találtunk ilyet, pedig örömmel vettem volna, ha valaki helyettem túrja a netet napestig...

weber

#70

2016-01-26 13:27

Egyébként hány ingatlanos van az országban?

felhasznalo

#71 nevetséges

2016-01-28 14:46

Kedves "Ingatlanosok"!

 

Tényleg nem tűnik fel, hogy ez egy lehetőség számotokra? Senki nem teszi kötelezővé, hogy itt hirdessetek, sokszor lopott, hamis lejárt, képekkel, adatokkal. Hirdessetek a saját honlapjaitokon, vagy ahol akartok, és kész. Nincs probléma.

Minden szakmában fizetni kell a gyűjtőoldalakon való hirdetésekért. Ez is egy szolgáltatás, felület, mint az újság vagy a hirdetőtábla. Vagy ti ott is ingyen akarnátok hirdetni, a magánszemély meg fizessen? Ez olyan, mint amikor valaki felháborodik, hogy megbüntetik, mert jegy nélkül utazik. Könyörgöm, ez nem egy nonprofit szolgáltatás, fizetni kell érte, ha igénybe akarod venni. Mi a kérdés? 

Még a ti hátatokon gazdagodott meg a honlap tulaja? Fordítva ültök a lovon! Inkább ti gazdagodtok az ő hátán, hiszen az ő felületén hirdettek, és onnan jönnek be a vevők hozzátok!

Igenis hasznos információ, hogy magánszemély vagy ingatlanos hirdet-e, mert olyan undorítóan tudtok viselkedni, hogy én már csak magánszemélyes hirdetéseket hívok fel. 

Hol éltek?


Vendég

#72

2016-02-22 10:00

így van. Az ingatlan.com igazából az ingatlanosokból érte el ezt a hatalmas milliárdos bevételt, mert mi is a kezdetek óta minden hónapban fizetjük a díjakat, és rákényszerültünk belemenni a licitháborúba is. Eddig még minden egyes "újítás" csak a mi zsebünkre ment, mert egyre többet és többet kell fizetni a különböző szolgáltatásokért, és egyre kevesebb lehetőségünk van, mindent leszabályoznak. A tulajdonosok egy - két hónapig ügyfelek csak a com-nak, mert utána eladják a lakást, mi pedig évtizedekig. És most mást se olvasol az oldalon, csak hogy ingatlanos ne keressen, illetve ennek a durvább megfogalmazását. Nem tudom, egyáltalán jogszerű-e egy ilyen nyilvános diszkrimináció. Mert ha mi olyat írunk a hirdetésbe, ami esetleg nem pontos, vagy nem tetszik a tisztelt érdeklődőnek, "feljelenthet" a com-nál, és simán letörlik a kifizetett hirdetésünket.

Rockcica

#73 Re:

2017-10-25 12:40

#20: Akit már lehúztatok többször is -  

 Aha..meg semmirekellő ügyvédek ,előre bért kérő gányoló építőiparosok,flegma,unott fejű eladók..miért pont csak az ingatlanosokat szídják? Ugyanúgy mint minden szakmában itt is megvan a semmirekellő,tény,de a nyolc év ingatlanos tapasztalatom alapján biztosra állítom,hogy többet dolgozunk egy egy ügyletnél,mint.pl.egy irodai alkalmazott.Ja és az eladók simliskedéseiről ne is beszéljünk...