Tiltakozás a balatonfenyvesi kikötő építése ellen

Quoted post

EgonKecskes

#25 NEM tiltakozom a kikötő beruházás ellen

2015-04-05 16:29

 

Tisztelt petíciót aláírók!

 

A fenyvesi kikötő beruházás miatt írok Önöknek. Kecskés Egon Zsoltnak hívnak. Én vagyok az egyik "pénzéhes barom" ahogy a facebook-on fogalmaznak rólunk aki a fenyvesi kikötő kivitelezés mögött áll. Olvasva az Önök elkeseredését az átalunk épített kikötő miatt és a közösségi site-on illetve a különböző kereskedelmi médiákban gerjesztett negatív publicitást, úgy gondolom, hogy írok Önnek pár fontos információt a beruházással kapcsolatban. Bár a kollégáimmal úgy döntöttünk, hogy nem reagálunk a tények minimális ismeretét nélkülöző rosszindulatú hozzászólásokra, de annak érdekében, hogy legalább alapvető információik legyenek a beruházásról, néhány információt megosztok Önnel: Több, mint 15 éve folyik az előkészítése a beruházásnak, kétszer kellett a teljes engedélyezési folyamatot lefolytatni, 2010-ben és 2014-ben is, mert a szükséges források hiánya miatt csak a most vált lehetővé a tényleges megvalósítás és a 2010-ben kiadott engedélyek érvényüket vesztették.A Balatonon tervezett bármilyen vizi létesítmény megépítése három lépcsős sorrendben egymásra épülő folyamat:

 

1. Környezetvédelmi engedély. Tekintettel a tó teljes egészének Natura 2000-es területté nyilvánítása miatt 2010-től Előzetes Vizsgálati Eljárást kellett, lefolytatni az illetékes Zöldhatóság(ok) előtt. Az eljárás célja, hogy részletes hatásvizsgálattal megállapítható legyen a beruházás környezetre gyakorolt hatása. Ezt az anyagot egy fehérvári környezetvédelmi mérnöki iroda készítette el. Ez a több mint 110 oldalas anyag részletesen vizsgálja a beruházás levegőre, talajra, vízre, élővilágra, épített környezetre, zajterhelésre, hulladékterhelésre gyakorolt hatásait. Tartalmazza a Budapesti Műszaki Egyetem Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszéke által készítet áramlástani szakvéleményt, amely kifjezetten a tervezett kikötő hatásait mutatja be az áramlási üledékmozgási viszonyokra. A szakvélemény megállapítja, hogy a merőleges mólószár a keleti oldalon - a strand területén - nem okoz kiülepesedést. (a nyugati oldalon sem). Ez a kialakítás nem állítja meg az üledékmozgást. A merőleges partfal mentén nő az áramlási sebesség, ami a hordalék lerakódását csökkenti. A Balaton déli partján a mólók mindegyike merőleges kialakítású melyek keleti oldalán sehol sem található kiülepesedés. A keleti mólószár parthoz csatlakozó részén kialakítandó lidó-szerű homokos partszakasz megfelelő megoldás a hordalék kezelésére. A tudományos igényű részletes dokumentáció megállapítja, hogy a Natura 2000-es területre okozott hatás 0.008% (nyolcezred százalék)!!!! A Közép-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség ezen anyag alapján adta ki a beruházás környezetvédelmi engedélyét, amely eljárásban több, mint 10 szakhatóság bevonására került sor. Az engedély közzétételre került az interneten, az Önkormányzatban, a hirdetmeny.magyarorszag.hu-n illetve a környezetvédelmi érdekek képviseletére alakult civil szervezetek számára külön kézbesítésre került. Senki nem emelt kifogást. 

 

2. Vízjogi létesítési engedély. Kizárólag a környezetvédelmi engedély jogerős megszerzését követően lehetett a konkrét vízilétesítmény engedélyeztetésére kérelmet benyújtani. Ez az engedély tartalmazza a vizilétesítmény megépítésének előírásait. A kikötőhöz két egymástól független vízjogi eljárást kellett lefolytatni. Az egyiket a Fejér Megyei Katasztrófavédelem Vízügyi Igazgatóság, a másikat a Baranya Megyei Katasztrófavédelem Vízügyi Igazgatóság adta ki. további 5-5 szakhatóság bevonásával.

 

3. Kikötő létesítési engedély. A vízjogi engedély birtokában lehetett kezdeményezni a kikötő létesítési engedélyt, amelyet a Nemzeti Közlekedési Hatóság adott ki tovább 6 szakhatóság bevonásával. Ez az engedély teszi lehetővé a kikötő használatba vételét az elkészülését követően.

 

Mindezeket az eljárásokat, amely 3db hatóság, 26 db szakhatósági megkereséssel, több mint két év alatt bonyolódott le megelőzte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-vel, mint a Magyar Állam a Balaton tó tulajdonosi jogainak gyakorlójával megkötött mederhasználati megállapodás a tómeder használatára.

 

Ezek tények és szakértők, szakhatóságok, független hivatalok által megállapított adatok. Miből gondolják azt, hogy az összes szakhatóság tévedett, illetve mi vagy valamilyen láthatatlan felsőbb hatalom befolyásolta Őket a döntéseikben és Önöknek van igazuk? Honnan tudják és állítják, hogy megállt az áramlás? Jártak mostanában a parton? Látták a hullámokat? Netán áramlástani vizsgálatokat végeztek?  Látták, hogy milyen állapotban volt az a fürdésre egyébként nem használt partszakasz a Rigó-Árok környékén, ahol építkezünk? Tudták-e hogy a feliszaposodás és a partfal erózió milyen mértékű volt a területen? Látták a sok szemetet, autógumit építési törmeléket, amit odahordtak az úgynevezett nádasba, amelyben már fák is nőttek? Éveken át miért nem mondtak/tettek ez ellen semmit? Az nem zavarta Önöket, csak egy balatoni táj-idegen vitorlás kikötő zavarja? Helyette jó magyar szokás szerint tiltakoznak minden ellen, ami esetleg valami változást, fejlődést jelent a Balatonon az előző 30-40 évben megszokott a gulyás-kommunizmusos lángos/hekk/palacsinta világon. Nem kell a fejlesztés, de ha valaki mégis csinál valamit, akkor az biztos, hogy mutyista, pénzéhes, erőszakos természetromboló. Kérdeztek/kerestek minket ez ügyben? Résztvettek az egyeztetésekben? Ez a fajta civil gondolkodás miatt tartunk fényévekkel az EU fejlett országai mögött.

 

 A strand esetleges eliszaposodás miatt az általunk épített gát nem lesz felelős. Ezt bátran állítjuk az általunk felelősen elvégeztetett vizsgálatokra alapozva. Ennek ellenére az Önkormányzattal szerződésben vállaltuk, hogy amennyiben a stranddal bármi történik, akkor kötelességünk a kotrást elvégezni. Ezt az Önkormányzat a Polgármesterrel az élen kő keményen számon is fogja kérni rajtunk. Ebben biztos vagyok az Önkormányzattal kialakult eddigi kapcsolatunk alapján biztosak lehetnek ebben.

 

Kérem, hogy hagyjanak fel a felesleges indulatok gerjesztésétől és a felületes információkra alapított rémhírterjesztéstől, mert ez a beruházást meg nem akadályozza, de súlyosan megzavarhatja a helyi emberek nyugalmát.

 

Tisztelettel,

 

Dr. Kecskés Egon Zsolt

 

ügyvezető

 

Előny Kft

 

Válaszok

Phylaxa

#26 Re: NEM tiltakozom a kikötő beruházás ellen

2015-04-05 18:52:03

#25: EgonKecskes - NEM tiltakozom a kikötő beruházás ellen 

 Tisztelt Uram!

Örülök, hogy végre valamilyen reagálás érkezett arra amitől pl. én tartok. Engem maga a vitorláskikötő nem érdekel. Ez majd legyen az önök és a vitorlások problémája. Ami engem érint, az az, hogy az 580m hosszú kőgát, mely két szárból áll, milyen hatással lesz a strandra. 

Az egyik hatást látom, mert építik, tehát még az Ipoly utcán túl is elvesz területet a strandból. Ezen nincs mit vitatkozni, ön sem állította az ellenkezőjét. 

A másik: a strand megmaradt területét hogyan befolyásolja az áramlás leállása, mert már 50m-re ha bementem (én ugyanis ott fürödtem a családommal évekig, ahol Ön iszaposodást említ), ott érezhető volt az áramlás. Jó érzés volt. Tehát ön azt állítja, hogy ez az áramlás továbbra is érezhető lesz. Hát majd meglátjuk. :)

Azt is említi, hogy "lidó-szerű kialakítás" várható azért, hogy az áramlás fennmaradjon és ne tegyen le hordalékot, valamint az iszaposodás ne következzzen be. Nos mi is ezt az egy megoldást találtuk, tehát a megmaradt strand nyugati részét önök hiperbola alakban fel fogják tölteni. Így az áramlást szépen a kőgát mellett kivezetik a nyílt vízre. A Bélatlep felé eső rész áramlástani problematikája ezzel önök szerint megoldódik és fennmarad. Nem vagyok szakember, csak meg akarom értein, hogy mit akarnak csinálni. Hát majd meglátjuk, hogy a Tó mit válaszol erre. :)

Azt állítja, hogy a Fenyves-Alsó felé eső részt szintén nem érinti. Nos ezt viszont már nem értem, hiszen arra haladt az áramlás, ami ezentúl arra biztosan nem fog haladni. Ha pedig ott nem lesz akkor nehezen hiszem el, hogy ott nem lesz a hiányának komoly hatása. 

Köszönöm a válaszát és arra kérem, hogy tisztelje meg az embereket azzal, hogy nem minősíti az érzelmeiket. Ugyanis Önök teljesen átformálják azt a képet, amit az ott pihenő emberek éltek évtizedeken át. A másik pedig, hogy én nagyon örülök a rendszerváltásnak és ezzel együtt annak, hogy legalább a véleményünket elmondhatjuk. Szerintem a szólásszabadság az egyik legfontosabb dolog, ami létezik. 


Vendég

#45 Re: NEM tiltakozom a kikötő beruházás ellen

2015-05-10 17:56:36

#25: EgonKecskes - NEM tiltakozom a kikötő beruházás ellen 

 Hogy Ön nem tiltakozik azon én cseppet sem csodálkozom :-)

bismarck

#50 Re: NEM tiltakozom a kikötő beruházás ellen

2015-05-18 11:17:30

#25: EgonKecskes - NEM tiltakozom a kikötő beruházás ellen 

 konrétan semmilyen ilyen v ehhez hasonló új beruházásra nincs szükség

egybalatoni27

#63 Re: NEM tiltakozom a kikötő beruházás ellen

2015-05-18 14:37:01

#25: EgonKecskes - NEM tiltakozom a kikötő beruházás ellen 

 Teljes mértékben egyetértek az írásával! Ne hagyják magukat, ezek a tiltakózók nem tudják miről beszélnek, azt sem tudják mi ellen tiltakoznak! Kívánom, hogy jövő nyárra a terveknek megfelelően készüljön el a beruházás, szükség van a térségnek a fejlesztésre! Ha már a Balatonring sajnos nem tudott elkészülni, legalább ez készüljön el!


Vendég

#102 Re: NEM tiltakozom a kikötő beruházás ellen

2015-07-27 21:32:15

#25: EgonKecskes - NEM tiltakozom a kikötő beruházás ellen 

Tisztelt Uram!

Talán nem véletlen, hogy "több, mint 15 éve folyik a beruházás előkészítése". A BME vízügyi és hajózási tanszék 1999-es vizsgálatának eredményét pedig elegánsan besöpörték a szőnyeg alá.

Igen, jártunk mostanában a parton. Hiába zárják le a Tinódi utcát egy behajtani tilos táblával, ill. kerítéssel a strand bejáratát a Rigó-árok mellett, hogy senki ne láthassa, hogy mit műveltek azzal a résszel. Attól még nagyon sokan járnak oda elborzadni! A strand vize pedig már most rossz állapotba került. Durva ferdítés, hogy a fürdésre nem használt partszakaszon építkeznek a Rigó-árok környékén, mert jómagam 25 éve ott szoktam fürdeni a tábor mögötti partszakaszon, amelyet most lezártak!
Bármennyire meglepő, de a balatoniak igenis ismerik az áramlást és a hullámokat és még egy gyerek is tudja, hogy nem épít sarkantyút a tóba az északnyugati oldalon, ill. tisztában van a következményeivel!

A helyreállításról pedig annyit: egyetlenegyszer fogják X millióért kikotorni a strandot, talán..., aztán majd szétteszik a kezüket és kedvesen azt mondják, hogy bocsánat tévedtünk, de ez van ezt kell szeretni, vagy egyszerűen csak csődöt jelentenek és eltűnnek. Fenyves pedig itt marad egy életképtelen beruházással és az eddigi vonzerejét biztosító strand tönkretételével!

Kicsit visszakanyarodva a Rigó-árokhoz. Lehet, hogy „A Balaton déli partján a mólók mindegyike merőleges kialakítású melyek keleti oldalán sehol sem található kiülepesedés.”, azonban hány mólónál van a Rigó-árokhoz hasonló csatorna, amely a Balatonba vezeti a Nagyberek vizét??? Igen, a válasz az, hogy egyetlen helyen sincs. Szóval mi lesz ezzel a vízzel, amelynek a minősége már így sem használt a strand vízminőségének? Már csak az érdekelne, hogy Maga hányszor fürdött a fenyvesi strandon és a jövőben mennyiszer fog ebben – most nyár derekán már nyugodtan kijelenthetjük – tönkretett vízben???

Tisztelettel:
Egy fenyvesi fürdőző