Tiltakozás a balatonfenyvesi kikötő építése ellen

Phylaxa

#26 Re: NEM tiltakozom a kikötő beruházás ellen

2015-04-05 18:52

#25: EgonKecskes - NEM tiltakozom a kikötő beruházás ellen 

 Tisztelt Uram!

Örülök, hogy végre valamilyen reagálás érkezett arra amitől pl. én tartok. Engem maga a vitorláskikötő nem érdekel. Ez majd legyen az önök és a vitorlások problémája. Ami engem érint, az az, hogy az 580m hosszú kőgát, mely két szárból áll, milyen hatással lesz a strandra. 

Az egyik hatást látom, mert építik, tehát még az Ipoly utcán túl is elvesz területet a strandból. Ezen nincs mit vitatkozni, ön sem állította az ellenkezőjét. 

A másik: a strand megmaradt területét hogyan befolyásolja az áramlás leállása, mert már 50m-re ha bementem (én ugyanis ott fürödtem a családommal évekig, ahol Ön iszaposodást említ), ott érezhető volt az áramlás. Jó érzés volt. Tehát ön azt állítja, hogy ez az áramlás továbbra is érezhető lesz. Hát majd meglátjuk. :)

Azt is említi, hogy "lidó-szerű kialakítás" várható azért, hogy az áramlás fennmaradjon és ne tegyen le hordalékot, valamint az iszaposodás ne következzzen be. Nos mi is ezt az egy megoldást találtuk, tehát a megmaradt strand nyugati részét önök hiperbola alakban fel fogják tölteni. Így az áramlást szépen a kőgát mellett kivezetik a nyílt vízre. A Bélatlep felé eső rész áramlástani problematikája ezzel önök szerint megoldódik és fennmarad. Nem vagyok szakember, csak meg akarom értein, hogy mit akarnak csinálni. Hát majd meglátjuk, hogy a Tó mit válaszol erre. :)

Azt állítja, hogy a Fenyves-Alsó felé eső részt szintén nem érinti. Nos ezt viszont már nem értem, hiszen arra haladt az áramlás, ami ezentúl arra biztosan nem fog haladni. Ha pedig ott nem lesz akkor nehezen hiszem el, hogy ott nem lesz a hiányának komoly hatása. 

Köszönöm a válaszát és arra kérem, hogy tisztelje meg az embereket azzal, hogy nem minősíti az érzelmeiket. Ugyanis Önök teljesen átformálják azt a képet, amit az ott pihenő emberek éltek évtizedeken át. A másik pedig, hogy én nagyon örülök a rendszerváltásnak és ezzel együtt annak, hogy legalább a véleményünket elmondhatjuk. Szerintem a szólásszabadság az egyik legfontosabb dolog, ami létezik. 


Vendég

#27 Re:

2015-04-06 14:13

#8: -  

Tisztelt Pintér úr!

Az Ön véleményével teljes mértékben egyetértek. Inkább a balatonfenyvesi gazdasági kisvasútra költhetnének. Helyreállíthatnák már vége az Imremajor- Csisztagyógyfürdő közötti, jelenleg forgalmon kívül helyezett vonalát. Nagyon sok ember, nemcsak a turisták, hanem a gyógyfürdő miatt a beteg emberek is örömmel igénybe vennék. Jelenleg a gyógyulni vágyók, ha nincs saját járműve, csak bonyolult módon juthatnak el erre a gyógyhelyre.

 

Tisztelettel: egy üdülő


Vendég

#28

2015-04-06 18:52

Az árok által szállított hodalék eddig is eliszaposította a torkolatot.A mólószárak között hogy fog működni?

 

train


Vendég

#29

2015-04-06 19:09

Igen, már a vasút felsővezetői felé is jelezve van a tervezett beruházás -érdemes talán kapcsolatot keresni, "árukapcsolás", a szezon hosszabítást szolgálhatja a Csiszta felé való nyitás.

 

train


Vendég

#30

2015-04-12 08:18

Felháborít, hogy így tönkreteszik a kedvenc helyem.
torzonborz

#31 Dr Kecskés Egon Zsoltnak

2015-04-20 09:03

Véleménye szerint "fejlődést jelent a Balatonon az előző 30-40 évben megszokott a gulyás-kommunizmusos lángos/hekk/palacsinta világon."  

Valóban, a korábbi időszakban,  a szabadstrand zöld területének kiárusításán, a  gulyáskommunizmus meglovagolásán meggazdagodottak megalomán elképzelése egy családi nyaralós övezetben. Magvalósítása a helyi szörf és kishajós életet hazavágja, a tájat felszabdalja, az iszaposodást elősegíti, vízminőséget rontja.

Fenyvesre a tőle eddig idegen, "pénzem van, de eszem nincs" vendégkört még inkább rászabadítja.

Dagobert hagyatéka

#32 El lehet innen menni

2015-04-27 09:20

A Fenyves  - Máriafürdő partszakasz NEMZETKÖZI hírű és látogatottságú kite és szörf spot VOLT a terület EGYEDI szél- és meder adottságai révén! Ezt most pontosan KETTÉVÁGJA az 500 m hosszan benyúló móló, plusz a személyhajó közlekedés miatt gyakorlatilag kiszorulnak a területről a magyar, horvát, szlovén, osztrák, német, holland, szlovák szörf és kite vizisport-szerelmesek.

Ez elq*ták, nem kicsit, nagyon. NINCS másik helyette. A Balatonon mindössze 2-3 ideális hely volt erre a sportra, Most eggyel kevesebb. A polgármester korábbi nyilatkozata hűen tükrözi a hivatal hozzáállásást: "...már eddig sem szabadott volna ott lenniük". Persze a saját kikötőhelyért ennyit be lehet vállani.

Lesz majd helyettük 350 vitorlás, akik ugye "motoros" üzemmódban fognak a móló környékén közlekedni. Lesz majd folyamatos benzinszag a strandon levegőben (több száz méterre érezni a Balatonon, amikor motorral megy egy "vitorlás". És lesz két három dagobert bácsi, aki hátradőlve hallgatják a befizetett kikötöi díjak csilingelését. Ez a fejlődés rendje?????? Ehhez kellene jó képet vágni annak a fenyvesi lakosságnak és üdülő közösségnek, aki eddig a csendre és a nyugalomra szavazott, azért választotta Balatonfenyvest?

A beömlő csatorna jobb partján most kivágott öt szép fa újabb bizonyítéka a "fejlődésnek" ?

 


Vendég

#33

2015-05-03 19:09

Felesleges ennyi kikötőt építeni.Főleg úgy ahogyan teszik.Már csák vitorlás kikötőkből áll a Balaton

Vendég

#34

2015-05-04 07:44

Azért ,mert ami most Balatonfenyvesen töténik,felér egy romániai falurombolással .A helyszínen jártam ,nem a levegőbe beszélek .A GIGANTIKUS MÉRETEK ,AMI LEGINKÁBB ELKESERITŐEK .
Ez a Balaton BŐS-NAGYMAROSA .

Vendég

#35

2015-05-04 08:00

Bazsalikom 21.

Ami most  Balatonfenyvesen  történik ,az a Balaton  BŐS- NAGYMAROSA .

A KÜLÖNBSÉG : volumenében nem hasonlítható az a gazdasági érdek ,ami ott eluszott ,itt viszont egy maroknyi csoport

érdekeiért kockáztatjuk Európa legnagyobb csodás tavát. Ne a kiemelt természeti értékeink szétb.....-val  akarjunk

fellendülő gazdaságot teremteni ,mert ezzel épp az ellenkezőjét érjük el !!!

illeskese

#36

2015-05-04 13:22

Hogy lesz Magyarország a tízmillió áramlástani szakértő országa c. komédiánkat látják. :)))


Vendég

#37 Re:

2015-05-04 17:11

#36: illeskese -  

 A Budapesti Műszaki Egyetem tanulmányára alapozva mondjuk az állíásainkat.

Carrothead

#38

2015-05-06 09:52

Érdekes ez a petíció. Tavaly miért nem volt tiltakozás a piros víz ellen? Azt a fényképet tavaly simán el lehetett volna készíteni, mert amikor a szivattyú működik a csatornán mindig piros a víz a partnál, egészen a legalább a marásig. Szépen kirajzolódott, hogy mikor kezd kellőképpen felhígulni a bereki víz. Gondolom, amikor a móló teljesen elkészül a csatorna vize a móló végénél fog kifolyni a Balatonba, lehet nem is lesz később piros a víz a partnál, bár lehet, hogy nosztalgiából kijön.
A kite és szörf sportnak befellegzett, mert egy kilométer hosszú strandból, már csak 800 métert tudnak használni? Érdekes. Velük szemben bevallom kicsit elfogult vagyok, mert bár ámulva tudom nézni a trükköket, amiket a saját szórakoztatásukra csinálnak, de nem értem miért a parttól 20-50 méterre kell száguldozni.
Összességében én nem bánom, ha megépül a kikötő, horgászként, még örülök is neki. Kicsit hiányozni fog a csend, amit a hajók csilingelése fog megszüntetni, de remélem, hogy a petíció aláíró és kommentezői el fognak gondolkodni a véleményükön, amikor egy augusztusi este a naplementét egy romantikus séta keretében a móló végéből nézik.


Vendég

#39 Re:

2015-05-06 14:32

#38: Carrothead -  

 

Örülök, hogy ennyire örül.. Sőt, annak is örülni fogok ha még akkor is örül ha nem lesz mit kifogni a Balatonból, mivel a halak nem tudnak leívni az árokban, de ez horgászként biztosan tudja..

Én nem szeretném a móló végéről nézni a naplementét akár romantikusan vagy anélkül, épp megfelelt nekem a partól is... sőőőt, kifejezetten zavarni fog, hogy a látványt megakadályozza a kőmonstrum és az ott ringó, pirosra színeződött vitorlástestek.

Remélem, hogy el fog gondolkodni a véleményén akkor is amikor a feliszaposodott strandon nem fog tudni sem horgászni sem fürdeni. Bár, majd átmegy máshova, megteheti.

Phylaxa

#40 Re:

2015-05-06 14:54

#36: illeskese -  

 Tudod miért írhattad ezt le, amit írtál? Hát azért, mert a projekt oldalon nincs egy se. Ez a parlamentben a napokban derült ki. :)

Phylaxa

#41 Re:

2015-05-06 14:59

#38: Carrothead -  

 "Kicsit hiányozni fog a csend, amit a hajók csilingelése fog megszüntetni, de remélem, hogy a petíció aláíró és kommentezői el fognak gondolkodni a véleményükön, amikor egy augusztusi este a naplementét egy romantikus séta keretében a móló végéből nézik."

Elgondolkoztál azon, hogy a Tó miért nem épített magától egy 500m-es gátat a partra merőlegesen? :)

Nos nem azért mert utálja a romantikát, viszont a válasza el fog sokakat gondolkodtatni. :)


Vendég

#42 Re: Re:

2015-05-08 06:17

#39: - Re:  

 Amennyiben annyira nagy az aggodalom az iszaposodás miatt akkor lehet be kell sétálni a vízba. Most is vannak olyan részek ahol bokáig sülyed az ember lába.

És igen örülök és annak is, hogy ezzel Önnek is jobb napot szereztem.

Igen, örülök, mert talán végre rendbe lesz téve a csatorna is, bár sajnos azt sejtem, hogy csak a bombatölcséig tartó része. A csatorna és környéke igazán vonzó, egyenesen gyönyörűséges, én még csupán 40+ éve látom, de a lepusztult állandósága megnyugtató. Azért miért nem kezdenek tiltakozni?

Miért nem tudnak leívni a halak? Van annyi eszük hogy simán odataláltak idén is. Én láttam bent a balinokat is, pedig már ki kellett kerülniük a moló nagy részét. Simán megoldották.

 

 

sneky

#43 Re:

2015-05-08 10:24

#38: Carrothead -  

 Végre valaki aki aki jól közelíti meg a dolgokat...

Igenis mi is örülünk neki az egész családdal!Végre valami történik Fenyvesen ami különlegesebbé,érdekesebbé,vonzobbá teszi az amúgy eddig is szép,virágos kellemes települést.Egy vitorlás kikötő mellől nézve miért nem szép a naplemente??Attól még megmarad a hekkes,lángos,palacsintzó múltra visszavetülő bájos hangulata.Nem zárnak be...

Nem mellesleg gondolom munkahelyteremtő is egyben a projekt.Ami nem elhanyagolandó,hiszen a településen kevés a munkalehetőség a szezonális büféken,éttermeken kívül.Hátha ezáltal a téli kihaltság is egy kissé átalakulna...

Fenyves csendességéről pedig csak annyit,hogy néha túlon-túl is csendes..Félreértés ne essék,mi sem vágyunk drogos,bulis Siófoki hangulatra,de azért a kamasz gyerekem (és mi sem vágyunk) a nyári éjszakákon gyakran előforduló fúvós zenekarra.A fiataloknak nincs igazi szórakozóhely,messzebre kell menni,hogy valami élettel telibb helyen jól érezhessék magukat.Szeretném ha ez változna,és minden generáció megtalálná a számára megfelelő kikapcsolódást.A tavalyi programok már sokszínűbbek voltak,remélem nem marad annyiban a kezdeményezés..Nem csak idősebbek és kisgyerekesek élnek,nyarlnak Fenyvesen.Kisgyerek nekünk is van,és pl. a lidó strand kifejezetten jó ötlet volt.Csak annyi a baja,hogy tele van kaviccsal..Egyébként ahogy láttam a gyerekeknek nagyon tetszik.

És igen...a piros víz.Ami nem csak számunkra,de mástól is hallottuk már egyenesen gusztustalan...Olyankor bele sem megyünk a vízbe.Ez miért nem zavar senkit???Érthetetlen,hogy miért kell a strand részre szivattyúzni.Nagyon remélem,hogy ez a probléma megszűnik és megoldódik a kikötő építésével együtt.Főleg,hogy az építtetők vállalják az iszap lerakódás mentesítését.Mennyvel szebb,hívogatóbb egy tiszta áttetsző víz amikor méterekkel beljebb is látni a kavicsokat az alján,mint egy sötét,zavaros hínáros leszivattyúzott lápvíz.

Sajnálom,hogy bedőlt a MotoGP pálya megépítése.Remélem ez a beruházás nem jut erre a sorsra,és nem tűnik el valahol az erre szánt pénz..


Vendég

#44 Re: Re:

2015-05-10 16:48

#43: sneky - Re:  

 Nézze, ez mind szép és jó, de milyen áron?

Mondjuk nem értem hogy lehet majd télen is vitorlázni, és ez hogy lendíthet a kihaltságon, de ez már az én bajom.

Az igazi bajunk a strand feliszaposodása. Ha nem lesz strand, nem lesz Fenyves és ez a helyiek is tudják, így Ön is. 

Nézze meg mi történt Bogláron, mi történt Fonyódon!

Nem kell bedőlni mindennek amit a propaganda hangoztat..


Vendég

#45 Re: NEM tiltakozom a kikötő beruházás ellen

2015-05-10 17:56

#25: EgonKecskes - NEM tiltakozom a kikötő beruházás ellen 

 Hogy Ön nem tiltakozik azon én cseppet sem csodálkozom :-)


Vendég

#46 Re: Re:

2015-05-10 18:09

#43: sneky - Re:  

 Mondjak valamit van aki Zamárdiból a bulis napokról marad távol, pedig nem idős, nem mindenki csak bulizni szeretne...

Nem a buli hiánya miatt mennek el a fiatalok.

Más: Lehet csúcs időben a lakók ki se mennek a strandra igazán.

vendég

#47

2015-05-10 18:43

A Balatonon nincs mit fejleszteni. Azt tisztántartani kell. A Balatonkörnyéki településeket, vendéglátó egységeket és kempingeket fejlesszék megfelelő szintre mert azokra viszont ráférne nagyon.


Vendég

#48 Re: Re: Re:

2015-05-13 10:44

#44: - Re: Re:  

 

 Igen,valahol igaza van..És azoknak is akik negatívan közelítik meg a dolgot,mert sajnos a magyar tapasztalat azt mutatja,hogy sok a "duma" de kevés a betartott ígéret..Lehet kissé naív vagyok,de szeretnék hinni abban,hogy ez az egész nem megy a strand rovására..Hiszen ez nem lehet érdeke a későbbiekre nézve sem a hivatalnak,sem az építtetőnek.Hiszen ha nincs strand,nincs ember sem.A kikötőt csak egy plussz dolognak tartom,ami mégjobban fellendíthetné a forgalmat.

Télen valóban nem lehet vitorlázni,nem is erre gondoltam.A wellness szálloda viszont vonzza az embereket télen-nyáron.Mást sem hallani ünnepek közeledtével csak,hogy a balatonparti szállodákban már előre lefoglaltak minden helyet,telt ház van.(jó nekik,van itt pénz..)

 


Vendég

#49 Re: Re: Re: Re:

2015-05-13 17:23

#48: - Re: Re: Re:  

 Látja, pont ezért gondolom, hogy nem tartják be azon ígéretüket hogy a strandot megóvják. 

Én sajnos nagyon pesszimista, vagy inkább realista? lettem az elmúlt évek során, amikor azt láttam, hogy erőből nyomnak le dolgokat az emberek torkán, csak a pénz diktál és nem számít semmi más. Nem láttunk hatástanulmányokat és ez aggaszt bennünket.

Nem hiszek olyan embernek aki nekünk támadt erőből, fellengzős stílusban sértegetve, aki nem tud mutatni olyan hatástanulmányt ami egyértelműen alátámasztja azt hogy ennek a létesítménynek nem lesz negatív hatása a Balatonra. Én egy tanulmányt olvastam, azt a BP-i Műszaki Egyetem Vízügyi tanszéke adta ki,és az egyértelműen ellenzi mint gazdasági, mint környezetvédelmi szempontból. Nem is kaptak engedélyt érdekes módon több mint egy évtizedig...Nos, ezért vannak komoly aggályaim..

Nincs nekem kifogásom a fejlődés meg főleg a munkahely teremtés ellen..de ne a környezet tönkretétele legyen ennek az ára. 

Még egy gondolat a wellness turizmussal kapcsolatban. Van a Fenyves víz, biztos Ön is tudja.. évtizedek óta folyik a Berekbe... meg voltak vagy vannak a tervek, lehetne gyógyfürdő, wellness szálló, gyógyvíz palackozó,  növénytermesztő üzem ha jól emlékszem.. Nem befolyásolná a Balaton ökológiai egységét sem,viszont egész évben üzemelhetne, ezzel nem 17 de legalább 50-100 sőt, talán több munkahelyet teremtve, nem kicsi bevétellel... Miért nem az valósul meg és miért  a sok tonna követ nyomják a tóba ehelyett?

 

bismarck

#50 Re: NEM tiltakozom a kikötő beruházás ellen

2015-05-18 11:17

#25: EgonKecskes - NEM tiltakozom a kikötő beruházás ellen 

 konrétan semmilyen ilyen v ehhez hasonló új beruházásra nincs szükség