Tiltakozás a balatonfenyvesi kikötő építése ellen

EgonKecskes

/ #25 NEM tiltakozom a kikötő beruházás ellen

2015-04-05 16:29

 

Tisztelt petíciót aláírók!

 

A fenyvesi kikötő beruházás miatt írok Önöknek. Kecskés Egon Zsoltnak hívnak. Én vagyok az egyik "pénzéhes barom" ahogy a facebook-on fogalmaznak rólunk aki a fenyvesi kikötő kivitelezés mögött áll. Olvasva az Önök elkeseredését az átalunk épített kikötő miatt és a közösségi site-on illetve a különböző kereskedelmi médiákban gerjesztett negatív publicitást, úgy gondolom, hogy írok Önnek pár fontos információt a beruházással kapcsolatban. Bár a kollégáimmal úgy döntöttünk, hogy nem reagálunk a tények minimális ismeretét nélkülöző rosszindulatú hozzászólásokra, de annak érdekében, hogy legalább alapvető információik legyenek a beruházásról, néhány információt megosztok Önnel: Több, mint 15 éve folyik az előkészítése a beruházásnak, kétszer kellett a teljes engedélyezési folyamatot lefolytatni, 2010-ben és 2014-ben is, mert a szükséges források hiánya miatt csak a most vált lehetővé a tényleges megvalósítás és a 2010-ben kiadott engedélyek érvényüket vesztették.A Balatonon tervezett bármilyen vizi létesítmény megépítése három lépcsős sorrendben egymásra épülő folyamat:

 

1. Környezetvédelmi engedély. Tekintettel a tó teljes egészének Natura 2000-es területté nyilvánítása miatt 2010-től Előzetes Vizsgálati Eljárást kellett, lefolytatni az illetékes Zöldhatóság(ok) előtt. Az eljárás célja, hogy részletes hatásvizsgálattal megállapítható legyen a beruházás környezetre gyakorolt hatása. Ezt az anyagot egy fehérvári környezetvédelmi mérnöki iroda készítette el. Ez a több mint 110 oldalas anyag részletesen vizsgálja a beruházás levegőre, talajra, vízre, élővilágra, épített környezetre, zajterhelésre, hulladékterhelésre gyakorolt hatásait. Tartalmazza a Budapesti Műszaki Egyetem Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszéke által készítet áramlástani szakvéleményt, amely kifjezetten a tervezett kikötő hatásait mutatja be az áramlási üledékmozgási viszonyokra. A szakvélemény megállapítja, hogy a merőleges mólószár a keleti oldalon - a strand területén - nem okoz kiülepesedést. (a nyugati oldalon sem). Ez a kialakítás nem állítja meg az üledékmozgást. A merőleges partfal mentén nő az áramlási sebesség, ami a hordalék lerakódását csökkenti. A Balaton déli partján a mólók mindegyike merőleges kialakítású melyek keleti oldalán sehol sem található kiülepesedés. A keleti mólószár parthoz csatlakozó részén kialakítandó lidó-szerű homokos partszakasz megfelelő megoldás a hordalék kezelésére. A tudományos igényű részletes dokumentáció megállapítja, hogy a Natura 2000-es területre okozott hatás 0.008% (nyolcezred százalék)!!!! A Közép-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség ezen anyag alapján adta ki a beruházás környezetvédelmi engedélyét, amely eljárásban több, mint 10 szakhatóság bevonására került sor. Az engedély közzétételre került az interneten, az Önkormányzatban, a hirdetmeny.magyarorszag.hu-n illetve a környezetvédelmi érdekek képviseletére alakult civil szervezetek számára külön kézbesítésre került. Senki nem emelt kifogást. 

 

2. Vízjogi létesítési engedély. Kizárólag a környezetvédelmi engedély jogerős megszerzését követően lehetett a konkrét vízilétesítmény engedélyeztetésére kérelmet benyújtani. Ez az engedély tartalmazza a vizilétesítmény megépítésének előírásait. A kikötőhöz két egymástól független vízjogi eljárást kellett lefolytatni. Az egyiket a Fejér Megyei Katasztrófavédelem Vízügyi Igazgatóság, a másikat a Baranya Megyei Katasztrófavédelem Vízügyi Igazgatóság adta ki. további 5-5 szakhatóság bevonásával.

 

3. Kikötő létesítési engedély. A vízjogi engedély birtokában lehetett kezdeményezni a kikötő létesítési engedélyt, amelyet a Nemzeti Közlekedési Hatóság adott ki tovább 6 szakhatóság bevonásával. Ez az engedély teszi lehetővé a kikötő használatba vételét az elkészülését követően.

 

Mindezeket az eljárásokat, amely 3db hatóság, 26 db szakhatósági megkereséssel, több mint két év alatt bonyolódott le megelőzte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-vel, mint a Magyar Állam a Balaton tó tulajdonosi jogainak gyakorlójával megkötött mederhasználati megállapodás a tómeder használatára.

 

Ezek tények és szakértők, szakhatóságok, független hivatalok által megállapított adatok. Miből gondolják azt, hogy az összes szakhatóság tévedett, illetve mi vagy valamilyen láthatatlan felsőbb hatalom befolyásolta Őket a döntéseikben és Önöknek van igazuk? Honnan tudják és állítják, hogy megállt az áramlás? Jártak mostanában a parton? Látták a hullámokat? Netán áramlástani vizsgálatokat végeztek?  Látták, hogy milyen állapotban volt az a fürdésre egyébként nem használt partszakasz a Rigó-Árok környékén, ahol építkezünk? Tudták-e hogy a feliszaposodás és a partfal erózió milyen mértékű volt a területen? Látták a sok szemetet, autógumit építési törmeléket, amit odahordtak az úgynevezett nádasba, amelyben már fák is nőttek? Éveken át miért nem mondtak/tettek ez ellen semmit? Az nem zavarta Önöket, csak egy balatoni táj-idegen vitorlás kikötő zavarja? Helyette jó magyar szokás szerint tiltakoznak minden ellen, ami esetleg valami változást, fejlődést jelent a Balatonon az előző 30-40 évben megszokott a gulyás-kommunizmusos lángos/hekk/palacsinta világon. Nem kell a fejlesztés, de ha valaki mégis csinál valamit, akkor az biztos, hogy mutyista, pénzéhes, erőszakos természetromboló. Kérdeztek/kerestek minket ez ügyben? Résztvettek az egyeztetésekben? Ez a fajta civil gondolkodás miatt tartunk fényévekkel az EU fejlett országai mögött.

 

 A strand esetleges eliszaposodás miatt az általunk épített gát nem lesz felelős. Ezt bátran állítjuk az általunk felelősen elvégeztetett vizsgálatokra alapozva. Ennek ellenére az Önkormányzattal szerződésben vállaltuk, hogy amennyiben a stranddal bármi történik, akkor kötelességünk a kotrást elvégezni. Ezt az Önkormányzat a Polgármesterrel az élen kő keményen számon is fogja kérni rajtunk. Ebben biztos vagyok az Önkormányzattal kialakult eddigi kapcsolatunk alapján biztosak lehetnek ebben.

 

Kérem, hogy hagyjanak fel a felesleges indulatok gerjesztésétől és a felületes információkra alapított rémhírterjesztéstől, mert ez a beruházást meg nem akadályozza, de súlyosan megzavarhatja a helyi emberek nyugalmát.

 

Tisztelettel,

 

Dr. Kecskés Egon Zsolt

 

ügyvezető

 

Előny Kft