Vizsgálják felül Dr. Balla Lajos bírói kvalifikáltságát!


Vendég

/ #77 Lineker

2016-06-16 10:14

Sziasztok,

külön kell választani a bűncselekmény megítélését az ítélettől.

Az áldozathibáztatás undorító, mert a jövőre nézve már az ilyen tettek elkövetői simán arra fognak hivatkozni, hogy az áldozat a hibás egész egyszerűen azért, mert nőnek született és a tetejébe még szép is. Ez egy undorító tett, és a szülők felelőssége, hogy úgy neveljék a fiúkat, hogy uralkodjanak az indulataikon, vágyaikon, akármilyen lánnyal találkoznak. Ez egy undorító tett volt.

A bűntett büntetése már más kérdés. Nyilván nagyon sok ember a pénz szerepére asszociált, amikor elhangzott az elkövetők családi háttere. Itt azonban másról van szó. Én elitgimnáziumba jártam, mindenki értelmiségi szülők gyereke volt, persze ez nem tartott vissza senkit attól, hogy ne történtek volna apróbb bűncselekmények. Ilyen súlyos tett nem történt az iskolában, de lopás, garázdaság előfordult. Ilyen esetben, ha kiderült, akkor egy pofon, vagy egy éjszaka az örsön olyan kijózanító hatással volt a gyerekekre, hogy az életben utoljára csináltak ilyet és ma már ezek csak gyerekkori emlékek. Ebben a bűncselekményben úgy tudom nem történt megerőszakolás (behatolás), feltehetően egymást bátorították a srácok és egyedül sosem csinált volna egyikük sem ilyet. Az is biztos, hogy az első éjszaka az előzetesben, ez az egész hercehurca olyan hatással volt rájuk, hogy az erkölcs bajnokai lesznek hátralévő életükben és a női nem tisztelői és legnagyobb védelmezői lesznek. Kérdés, hogy ezek után kell-e letöltendő büntetést kapniuk? Az egyrészt hosszú időre egy stigma lenne rajtuk, továbbá ellehetetlenítené az érvényesülésüket. Nézzük társadalmi szempontból: most akkora ijesztést kaptak, hogy éltanulók lesznek az egyetemen, önkéntes munkákat vállalnak, kihozzák magukból a legjobbat és csúcsértelmiségiek lesznek: orvosok, ügyvédek, stb. És ez az egész ügy egy múló emlék lenne csupán.

Ha börtönbe kerülnének, akkor lecsúsznának, deviáns emberek lennének (alkoholizmus, további bűnözés), stb. ami elég sok pénzbe kerülne az államnak.

És most nézzük az áldozatot. Azzal, hogy börtönbe kerülnének a srácok, szrintetek a lány elégtételt érezne? Vagyis másképp fogalmazva: tudna újra bízni a férfinemben? Nem! Az ítélet csak a társadalomnak lenne elégtétel, de nem az áldozatnak.

Mi lenne a megoldás: teljesen az áldozat szempontjából kellene irányítani a folyamatot és egy közös, irányított terápiával az elkövetők és a lány részvételével. Fel kell újra építeni a lányban a bizalmat, visszaadni az önbecsülését és ezt ezekkel az elkövetőkkel együtt kellene. Emlékezzetek a Kiss László áldozatára: ő csak 50 év után kapott bocsánatkérést az elkövetőtől. Az, hogy elítélte a bíróság őket, attól ő nem érezte jobban magát, mert az elkövetők arcán semmilyen megbánást nem látott.

Visszakanyordva az ítéletre: ne legyünk primitívek! Pontosan tudja mindenki, hogy ezek a srácok az életben többet ilyet nem fognak tenni és örökre elköteleződtek a jó ügyek mellett. Ezért nem lehet egyenlően ítélkezni, mert másrészről vannak olyan bűnelkövetők, akiket a szülei, környezete gyerekkorától arra edz, hogy minél ügyesebben bűnözzön és a törvénnyel való szembenállás a természetes életformájuk. Az ilyen emebrekre nem hat kijózanítólag a tettenérés: ők még elszántabbak lesznek, hogy legközelebb "jobban" csinálják. Na az ő esetükben csak az elzárás segít.

Összefoglalóan: az áldozat hibáztatása egy undorító és aljas érvelés. A bírónak mélységesen el kellett volna ítélnie a tettet, de az ítéletet kellett volna másképp indokolni: azért kapnak felfüggesztettet a srácok, mert biztosítva van, hogy soha többet nem tesznek ilyet, számukra ez kijózanító volt.