Az egri színház jövőjéért

Túrin

/ #52 Re:

2011-05-08 18:49

#49: Ciróka -

"A műpártoló öregurak meg ismét hazasunnyognak anyucihoz, mert az otthoni fotel sokkal kényelmesebb a bárszéknél. Ők nem a művészi produkciót nézik, hanem a hozzájuk képest fiatal teremtés idomait. De nyíltan kiállni ők se szoktak mellette, eddig minden odaliszk ejtve lett."

 

Ez nagyon ocsmány volt öntől, és szépen belesimul az elmúlt hetek lejáratnia próbáló szövegeibe.

Ön biztos naprakész tudással rendelkezik arról, hogy a tánctagozatért műpártoló öregurak rajonganak, akik a fiatal teremtés idomaiért nézik a produkciót. Az véletlenül sem elképzelhető, hogy fiatalok szerették meg a tagozaton kereszütl a modern táncot, értékelve ugyan a táncosok testi adottságait (ami nélkül elég nehéz lenne táncolni), ugyanakkor felfedezve a testen túli művészeit értéket.

De nyilván mindenki magából indul ki, gondolom, önnek a tánc testekre történő nyálcsorgatásnál biztos nem jelenthet többet.

 

"A klasszikus görög színházat ma is művelik - Görögországban, semmi gond vele, történelmi és színháztörténeti ismereteket gyarapít."

 

És ön meggyőződéssel állítja, hogy az a hozzászóló, aki a darabokat úgymiond "eredeti" állapotukban akarja látni, a klasszikius görög színházi előadásmódra gondolt? Ön tréfál, minden bizonnyal.

Én abszolút értékelem az ókori görög színházat, de hogy a most "klasszikusan előadott" darabokért ágáló közönség sikoltva menekülne ki egy ilyen előadásról, szinte bizonyos.

 

 

"A klasszikus színházban nem atyaúristen a rendező, és nem csúfolhatja meg a szerző eredeti szándékát, sem utasításait, nem írhat bele oda nem illő részeket, és nem forgathatja ki fenekestül az egész drámai műfajt"

 

Lehet, hogy a klasszikusban nem, de akkor elnézést, ha ez a klasszikus, akkor az egri közönség egy része nem kér ebből a színházból.

Mi ugyanis igényeljük, hogy a darabok az író mellett a rendező világképét és stílusát is tükrözzék, és esetenként a szerző akár több száz éves, saját korában bizonyára remekül működő, mostanra viszont legtöbbször teljesen idejét múlt instrukcióival szembe menve modern, mai korra alkalmazható értelmezést adjon a darabnak.

 

 

"Blaskó Balázsnak is meg kell szavazni a bizalmat, hogy bizonyíthasson a maga nemében és műfajában. Aki eleve, prekoncepciók miatt nem állhatja őt, vagy a vesztesek irigységével és rosszindulatával, az otthon marad és élvezheti a saját ellenszenvét."

 

Blaskó Balázsnak megadtam a bizalmat. Egyik darabja sem tetszett. Sem a kimerevített tájépek előtt operáló, totálisan didaktikus Aranyember próbálkozása, sem a mostani Látogatók. Minden prekoncepció nélkül rossz rendezőnek tartom, aki elavult színházi esztétikát próbál beleerőszakolni egy 21. századi intézménybe. Reméljük, hogy csak ideig-óráig lehetséges szembemenni az idővel.

 

Mellesleg színészként többre tartottam, de az utóbbi hetek eseményei is arra engednek következtetni, hogy sajnos emberi minőségben sem az a szint, hogy megérdemelje a bizalmat tőlem.

 

 

A többire nincs mit reagálnom, mert számomra az utolsó bekezdésben sorakozó mondatai érnek fel a tyúkudvar rikácsolásával. Sajnálom.