Az egri színház jövőjéért

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Ez a(z) Az egri színház jövőjéért petíció automatikusan generált fórumtémája

Richard

#26

2011-05-05 09:06

Az a baj kedves "Magyarország megújult" fanok, hogy az ország és a színház is megrégült. Avittas ócska szövegekre vágytok. Most megkapjátok, nem kell így harcolni érte.

Vendég

#27 Re: ...

2011-05-05 10:21

#7: .... - ...

Azok fognak szeptembertől színházba járni, akik nem kedvelik a trágár beszédet és a pornót a színház falain belül és ezért maradtak el az előadásokról. Akik pedig otthon maradnak, csak nyugodtan káromkodjanak otthon. A többség a klasszikus darabokat eredetiben szeretné látni, nem pedig teljesen megcsúfítva!


Vendég

#28

2011-05-05 11:32



Minden betűjével egyetértek!!!!

Vendég

#29 Re: Re: ...

2011-05-05 11:46

#27: - Re: ...

tehát utazzunk vissza kétszáz évet, nézzük boldogan a világot, legyen happy end...és nevessünk jókat.. :-/

a fiatalokat is vonzani kéne főként, nem?...ahhoz képest, nagyon sok fiatal elpártolt már most....

a színház ad egy fajta esély a változatosságnak...most ha egy klasszikust akarok megnézni, de nem abban a verzióban, ahogy itt adták, akkor elmegyek máshová, ha ott is megy...nem muszáj beskatulyázva élni egerben -.- ...

mostantól kezdve pedig sokan fogjuk inkább járni az országot, mint ide jönni....


Vendég

#30 Re:

2011-05-05 11:46

#26: Richard -

Pontosan! Ha ez kellett, hát most megkapják! Örülhetnek!

magdolna

#31

2011-05-05 15:24

Az avantgárd rég halott. Akik nem vesznek tudomást róla, azok nem érzik a belőle áradó hullaszagot. A művészet mindenkori megújulása így történik: a dekadenssé vált irányzat tengődésekor visszanyúlunk egy korábbi korszakhoz. Ez nem politika, hanem a művészet mindenkori trendje. A polgárpukkasztó színház éretlen kamaszoknak való, abból értelmes ember idővel kinő. Weöres Sándor írja a Felkőkakukkvárban: "...és az Undor Angyala a romokra vizel..." Ennyit a korábbi, modernkedő színházról. Azt játsszák a környalóknak.

Vendég

#32

2011-05-05 15:48

nem kell bemutatni milyen a művész világ...jómagam is már évek óta abban élek...és tanulom, foglalkozom vele...és nem is fogok belőle kiszállni...de ami itt folyik az akkor is rettenet...és nem a leendő előadásokra célzok ezzel...
Ciróka

#33

2011-05-05 17:34

Jó lenne, ha az ellenpártiak észérveket hoznának fel, nemcsak a zsigeri gyűlölet ömlene belőlük. Nagyon rossz hallgatni ezt a nyüszítést. Aki olyan kiváló, az a világ bármelyik részén érvényesülhet. Szidhatják tele torokkal, mi akkor is szeretjük Blaskó Balázst, és várjuk az ő megvalósult terveit, hogy ne kelljen többé undorodnunk, amikor katarzisra vágyunk. A fenékbe dugott kenyér erre nem alkalmas. Ezt adják el a perverzeknek. Nem kérünk a prekoncepciókból se.

Vendég

#34

2011-05-05 21:11

Hiszem,hogy Blaskó Balázs szakértelme és művészeti elképzelése a színház és Eger város jó hírnevét öregbíti,ha nem akadályozzák munkájában és nem azon törekszenek rosszindulatú emberek,hogy lelkileg megpróbálják tönkretenni a MŰVÉSZT!
Sok felejthetetlen,kellemes estét szerzett számunkra kiváló művészeti előadásával.
Mindannyiunk kötelessége lenne,hogy támogassuk és büszkék legyünk városunk tehetséges embereire,/sajnos a saját bőrünkön is tapasztaljuk az ellenkezőjét/.A tehetséges művészek érzékeny lelkületű emberek és ha nem engedjük Őket szárnyalni,kedvüket veszíthetik,a legnagyobb vesztesek pedig az országunk,a városunk és mindannyian.Ne engedjük,hogy az irigység és az önös érdek győzedelmeskedjen!
Tisztelettel
Zsámbokné Dobos Mária
Ciróka

#35

2011-05-06 02:34

Az esztétikumnak több válfaja létezik. Van magasztos, fennkölt, komikus, szatirikus, lírai és alantas változata is. Már régóta elburjánzott a színházi életben a fenekestül kifordított utóbbi elem, a szerző szándékának teljes figyelmen kívül hagyásával és a magyar értékek folyamatos gúnyolásával. Mindez annak leplezésére, hogy akiknek a kezében a hatalom és a lehetőség volt, azok süketek és vakok a művészet világában, valamint hogy ezzel a látszólagos fölénnyel a saját tehetségtelenségüket leplezik kínos igyekezettel. Ahogyan a keleti konyhában minden íznek jelen kell lennie, úgy a színházban sem illik kizárni a hagyományosan tiszteletreméltó értékeket és az esztétikum többi elemét. Aki permanens undorra vágyik, az dugja le otthon az ujját, és élvezze a hatást, de ne akarjon másokat is bemocskolni a saját alantas érzéseivel. A színház nem pornó, a művészet nem zsibvásár, legyen végre elég a középszer futtatásából. Az egri színház az egrieké. Bízzuk a közönségre, mire özönlik. A fanyalgás a félműveltség legbiztosabb jele.

Vendég

#36

2011-05-06 09:17

"Bízzuk a közönségre, mire özönlik."

Kedves Ciróka, a közönség a Való Világra özönlik. Milliók nézik naponta. Nosza, minden színház tűzze műsorra gyorsan, biztos siker, teltház lenne.

A közönség még az operettre özönlik. A csujjogatós, pirosfehérzöldes hepiendre.

Javaslom, az egri színház innentől operettet játsszon egy kis VV-vel fűszerezve. Ez biztos siker lesz.

Vagy a színház célja talán mégsem a népszerűség hajhászása, hanem valami más, valami több?

Vendég

#37

2011-05-06 12:11

Ha normálisabb rendezés,díszlet és nem láda tologatáa,háztetőn mászkálás stb lesz akkor Blaskó művész úr munkáját támogatom ha nem így lesz akkor ezt a támogatást megvonom!!!

Vendég

#38 Re: Re: Re: ...

2011-05-06 14:18

#29: - Re: Re: ...

Az én gyermekeim ne nézzék az elcsúfított darabokat, hanem az erdetit. Nem a pornó, a káromkodás és a homoszexualitás a példamutató. Aki ezt szereti, csinálja otthon, de ne mutogassa, mert természetellenes, és káros! A liberalista eszmékkel hamar nem lesz magyar nemzet, sőt Európa sem. Kinek mi kell?


Vendég

#39 Re: Re: Re: Re: ...

2011-05-06 15:01

#38: - Re: Re: Re: ...

erre vannak kitalálva a kifejezetten gyerekeknek szóló darabok...

A másik meg, hogy manapság már teljesen mindegy hová megy az ember, mert ez megy az utcán, a tévében...mindenhol...nem lehet előle megmenteni a gyereket. Ebben fog felnőni, hacsak elnem zárja valami szobába, hogy ne is lássa mi megy itt.

Ciróka

#40

2011-05-06 16:36

A VV-t is kretének találták ki, akik azt szeretnék, hogy mindenki olyan ostoba és igénytelen legyen, mint ők. Van, akinek be lehet beszélni, hogy ő se különb a többinél, az esetleg elbambul a vacakságok előtt is, mások oda se kapcsolnak vagy sürgősen továbbkapcsolnak. A VV-t inkább azok a produkciók közelítik, amelyeknek igényszintje a nyíltszíni pornó. Ők összekeverik a TV-t a színházzal, és egyéb zűrzavar is lakik a lelkükben. Már kértem, hogy ne indulatoskodjunk, hanem inkább észérveket szeretnénk hallani a mieinkkel szemben. A magyar televíziózás kezdetén egyébként voltak színházi közvetítések, akkor még nem csak a primitívség ömlött minden hullámhosszon. A színháznak nevelő funkciója volt, nem a meghökkentést tekintette legfőbb céljának. Az értékes műsorokat akkor is tömegek nézték. Ők nem hülyültek meg időközben. A valódi tehetség onnan is ismerszik meg, hogy senki máshoz nem hasonlítható stílusa van, nem kénytelen másokat kopírozni. Persze azt a "stílust" is fel lehet ismerni, amelyik többféle név alatt hadakozik, kizárólag a maga igazáért egyszemélyben.

Vendég

#41 Re: Re: Re: Re: ...

2011-05-06 18:45

#38: - Re: Re: Re: ...

"Az én gyermekeim ne nézzék az elcsúfított darabokat, hanem az erdetit."

 

Az eredetiben az ókori görög drámaszínházakra tetszik gondolni? Kórusokkal, maszkokkal, és kizárólag férfi szereplőkkel?

Mert annál eredetibb nincs.

Turin

#42 Re:

2011-05-06 18:51

#40: Ciróka -

Észérveket használtam. Ön írta, hogy a színház vonzzon tömegeket. Ma tömegeket a tévében futó valóságshow-k és a többezer részes, félórás teleregények vonzák. Jogosan teszem fel a kérdést, hogy miért ne próbálkozzanak meg ezzel a színházak, ha ez a legnépszerűbb?

A geil-operettek, a rütyütyü, a "minden jó, ha jó a vége" ripacskodó, harsány, hazug világa sizntén tömegeket vonz, ma Magyarországon, az Operettországban egy operettet műsorra tűzni biztos siker.

Akkor jogosan teszem fel a kérdést, miért ne játsszon az egri színház csakis kizárólag operetteket, hiszen ha ön szerint egy színház teljesítménye abban merül ki, hogy tömegeket vonz-e, akkor mi sem egyszerűbb ennél.

 

Talán nem véletlenül tettem oda a végén, hogy a színház esetleg másra, többre hivatott. Elgondolkodott ön egyáltalán ezen a mondaton?

Turin

#43 Re:

2011-05-06 19:00

#40: Ciróka -

Sajnos abban sem értek egyet önnel, hogy a színház célja a nevelés lenne. Nem hiszem. A felnőtteknek szóló színház célja biztos, hogy nem. A nevelés elsősorban a szülők dolga lenne.

Úgy érzem, ideje lenne végre felnőnünk, és ideje lenne végre, hogy a döntéshozóink felnőttnek tekintsenek minket. Egy felnőttnek pedig nem rágják a szájába a nagy tanulságot, majd ő eldönti, saját kútfőből, hogy miben higgyen, és egyetért-e.

Ha továbbra is az egyvonalas, "a hülye is megérti", nulla agytornát igénylő (mert annyira hagyományos, hogy ezernyi kópiában láttuk már) darabokat igényeljük, akkor jogosan gondolnak minket buta gyerekeknek, akiket továbbra is lehet vezetgetni, és megvezetni, ha úgy tartja kedvük.

 

A színház célja természetesen lehet az ízlés formálása. Sőt, esetenként muszáj is, hiszen ha csak a saját, zárt világunk ezerszer agyonrágott, hagyományos stílusát ismerjük, akkor esélyünk sincs eldönteni, hogy a világban akár közhelynek számító, jobban vagy kevésbé népszerű irányzat közül bármelyik elnyerné-e egyáltalán a tetszésünket, hiszen látni sem volt lehetőségünk azt.

Erre módot ad a színház, ha kísérletezik, ha rendre új utakat keres, ha törekszik a változatosságra. Eddig ezt maradéktalanul megtaláltam az egri színházban. Attól tartok, ez az érték, amit nekem a színház egyáltalán nyújthatott, most hosszú évekre elvész számomra.

Köszönöm, egy évadon belül nem kérek Mária főhadnagyot, Rákóczi musicalt, és Csíksomlyói passiót. Év végére minden bizonnyal túladagolásos hungaritisben fogok szenvedni tőle.


Vendég

#44 Re: Re:

2011-05-06 19:11

#43: Turin - Re:

Megfogalmazta a lényeget! Teljes mértékben egyetértek minden egyes szavával.Ugyanígy érzem én is a dolgokat.

"...a készre gyártott, instant válaszok, amiket a torkunkon próbálnak letuszkolni, kissé megfekszik a gyomrunkat."

Ezt a hozzászólást a szerzője eltávolította (Részletek)

2011-05-07 00:48


Pista

#46 Szeretem a magyarnótát és az operettet

2011-05-07 00:49

Nagyon snassz az operett? A magyar nótáról nem is beszélve? Én szeretem mindkettőt. Ezek szerint VV "fan" vagyok? Még akkor is ha nem szoktam TV-t nézni?
Sajnos nem vagyok művész, mint egyesek. Ráadásul szeretem a nőket és a jó kajákat. Szeretem a hazámat és az egyházamat. Hát kedves fanyalgók, én egyike vagyok az átlag egri színházba járónak. Örülök Blaskó Balázsnak. És sajnálom a csinos táncművészt, hogy kereket oldott
Ciróka

#47

2011-05-07 12:48

Nagyon mellélövöldöz, kedves Turin. Ciróka semmilyen sekélyes műfajt nem szeret, és nem szokta összekeverni az értékeset az értéktelennel. A modernkedő színházat és a klasszikusokon való erőszaktételt pedig kifejezetten undorítónak találja, miközben a valódi újítást értékeli . Az esztétikum az egyedüli dolog, amely megkülönbözteti a kiválót a vacaktól. Szavaiból harag és gyűlölet sugárzik, mert nem állhatja Blaskó Balázst. Mi, egriek viszont szeretjük. Mivel nem szeretjük a nyítlszíni pornót és a fenékbe dugott kenyeret és nem vágyunk arra, hogy az Undor Angyala a romokra vizeljen, engedtessék meg nekünk, hogy végre mi is színházba járhassunk.Ez a hiszti Erdélyi Micinek még jól állt, volt stílusa, itt már eléggé eltúlzott. Nincsen szükség erre a Hyppolit-utánérzésre. A vége úgyis mindig az, hogy egy jóképű fiatalember eltávolítja a hisztis bárhölgyet az elegáns partiról. De ehhez már hadd ne kelljen tapsolnunk. Let it be art, azaz eztán már csak a művészetről szeretnénk vitatkozni, nem a műanyag-világról, ahol több generáció nőtt fel gyerekszoba nélkül, csak mert az állam és a kiforgatott fenekű "művészet" azt képzelte magáról, hogy ő mindenkinél mindent jobban tud. Veszíteni is tudni kell, ez a kétségbeesett kiáltozás már túlmutat a jó ízlés határain.

Vendég

#48 Re:

2011-05-07 12:57

#47: Ciróka -

Azért úgy általánosítani, hogy "mi, egriek, viszont szeretjük", az kissé túlzás, mert rengeteg egri van akik nincsenek ezen a nézőponton.

Ciróka

#49

2011-05-08 12:35

Vajon hányan vannak, akik nem szeretik B.B.-t? És vajon művészi nézeteiért és produkcióiért nem szeretik, vagy csak úgy, a vesztesek sértődöttségével? Ezt majd eldönti a közönség és a műkritika. A műpártoló öregurak meg ismét hazasunnyognak anyucihoz, mert az otthoni fotel sokkal kényelmesebb a bárszéknél. Ők nem a művészi produkciót nézik, hanem a hozzájuk képest fiatal teremtés idomait. De nyíltan kiállni ők se szoktak mellette, eddig minden odaliszk ejtve lett. Utána minden ment tovább a régi kerékvágásban. A klasszikus görög színházat ma is művelik - Görögországban, semmi gond vele, történelmi és színháztörténeti ismereteket gyarapít. Ez is egy mai-régi kísérlet. Mint ahogy az operett is túlélt minden újabb korszakot, mert van, aki igényli, mint Pista, és mert vannak világhírű operaénekesek is, akik művelik. Nemrégiben Plácido Domingo énekelt Lehárt, remekül, de ezért nem fogjuk őt lepocskondiázni. Vagy a modernkedő színház a világ legnagyobb művészeit is lenézi? És ugye a pesti zsidóságot se fogja leszólni, mert úgy a műfaj megjelenésekor, mint a Kádár-rendszerben ők tartották fenn és éltették tovább az operetettet? Ezt az egész színházi világ tudja. Azok, akik fanyalognak a magyarságra, identitászavarban szenvednek. A magyar dráma nem hungarizmus, mint ahogy a kísérletezgetés sem feltétlenül modernség vagy haladó színház, eurpéerség. A klasszikus színházban nem atyaúristen a rendező, és nem csúfolhatja meg a szerző eredeti szándékát, sem utasításait, nem írhat bele oda nem illő részeket, és nem forgathatja ki fenekestül az egész drámai műfajt. Blaskó Balázsnak is meg kell szavazni a bizalmat, hogy bizonyíthasson a maga nemében és műfajában. Aki eleve, prekoncepciók miatt nem állhatja őt, vagy a vesztesek irigységével és rosszindulatával, az otthon marad és élvezheti a saját ellenszenvét. Eddig minket rekesztettek ki, nem sznob egrieket, most mi akarunk saját színházat. A közönség és a műkritika majd eldönti, megérdemli-e B.B. a bizalmat. De ne ítélkezzünk alapból, a még be sem mutatott darabok művészi színvonalának ismerete nélkül. Kísérletezgetni lehet egy stúdiószínházban is, ahová meghívhatják a turiniakat azok a korábban méregdrágán Egerbe invitált rendezők, akik részéről az érzelem kölcsönös, nemde? Ha annyira tehetségesek, nem kell félni a megmérettetéstől. Akár a főbejáraton távoznak emelt fővel, akár a hátsó kijáraton, mert szégyellik a történteket, ez már magánügy. Eger keresztény város, csupa jót kíván nekik, nem rosszat, mint ők Blaskó Balázsnak. Ezzel a vitával az a bajom, hogy a "turiniak" mindenáron győzni akarnak, méghozzá K.O.-val, pedig a lényeg a benne való részvétel. Az észérveknek szívesen állok mindig elébe, de ez a fejetlen kotkodálás már túlzás, méltatlan mindkét félhez, elvégre nem vagyunk tyúkudvarban.

Vendég

#50 Re:

2011-05-08 18:29

#47: Ciróka -

Kedves Ciróka: kérem, idézze be pontosan azokat a mondataimat, amiből harag és gyűlölet sugárzik. Ha nem sikerül, kénytelen vagyok önt olcsó hangulatkeltőnek nyilvánítani.

 

Egri vagyok és nem szeretem azt, amit Blaskó Balázs képvisel, sem a nyilatkozatait a 180 fokos fordulatról, sem azt a pökhendiséget, amivel nívós művészek, saját társulata tagjainak több éves munkáját értéktelennek degradálja, amihez akkor sincs erkölcsi alapja, ha ízlésük különböző. Ezek olyan emberi gyengeségek, amik mellett nem élehet és nem is szabad elsiklani.

 

Mivel egri vagyok, és ez a véleményem, úgy gondolom, ön nem írhatja le, hogy "mi egriek szeretjük őt", ezzel ugyanis kizár engem az egri közösségből, amihez megint csak nincs jogalapja.

 

Pornóra, fenékbe dugott kenyérre nem emlékszem a korábbi évek előadásaiból, de ön bizos számos példával tud majd szolgnáli erre, érdeklődve várom.

 

Amit pedig én és az én igazságomat osztók gondolnak és cselekszenek, az semmiképpen nem hiszti, hanem a civilek elidegeníthetetlen joiga ahhoz, hogy hangukat hallassák, és véleményükért kiálljanak, főleg akkor, ha a hatalom és politika láthatóan sáros gumicsizmával tipor be a művészet csarnokába.

 

Valóban, a művészetről szeretnénk vitatkpzni, amely azonban lehetetlenné válik, ha úgynevezett nemzeti érdekek mentén mindenféle művészeti törekvéstől mentes egy srófra termelt, a nemzeti érzés szokásosan teljes félreértelmezésén alapuló, egyetlen magát "polgárinak" csúfolt ízlést kiszolgáló darabokat látunk sorban. Ott, ahol semmi más gondolat, vagy eszme nem érvényesülhet, vitatkozni sem lesz miről.

Látszólag niylván mindenki boldog és elégedett lesz, Eger pedig marad egy konzervatív, elöregedő, megújulni képtelen város, aminek tennivágyó és értékes fiatalokra nem volt igénye.