Az egri színház jövőjéért

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Ez a(z) Az egri színház jövőjéért petíció automatikusan generált fórumtémája

Túrin

#51 Re: Szeretem a magyarnótát és az operettet

2011-05-08 18:34

#46: Pista - Szeretem a magyarnótát és az operettet

Kedves Pista, a csinos táncművésznek esze ágában sincs kereket oldani, továbbra is itt van a városban, Blaskó úr legnagyobb bánatára, gondolom ezt a mérhetetlen szenvedélyből, ahogy eltávolítani igyekszik őt.

Mellesleg jellemző, hogy a hölgy csinosságát sokan rendszeresen pejoratív felhanggal igyekeznek használni, mintha egyrészt hátrányára válna, másrészt ez volna értéke egyetlen forrása. Biztos fájna csinos helyett tehetségest, és alkotó szelleműt használni, mint jelzőket.

 

Nagyon érdekelne egyébként egy felmérés a magyar nóta és operett népszerűségéről a 30 (de legyen 40) év alattiak köréből, úgy tudtam, a város elsősorban őket akarja magához vonzani. Komoly tétekben fogadnék, hogy a közönség fiatalabb része nem ezt igényelné se egy színháztól se mástól.

 

 

 

 

Túrin

#52 Re:

2011-05-08 18:49

#49: Ciróka -

"A műpártoló öregurak meg ismét hazasunnyognak anyucihoz, mert az otthoni fotel sokkal kényelmesebb a bárszéknél. Ők nem a művészi produkciót nézik, hanem a hozzájuk képest fiatal teremtés idomait. De nyíltan kiállni ők se szoktak mellette, eddig minden odaliszk ejtve lett."

 

Ez nagyon ocsmány volt öntől, és szépen belesimul az elmúlt hetek lejáratnia próbáló szövegeibe.

Ön biztos naprakész tudással rendelkezik arról, hogy a tánctagozatért műpártoló öregurak rajonganak, akik a fiatal teremtés idomaiért nézik a produkciót. Az véletlenül sem elképzelhető, hogy fiatalok szerették meg a tagozaton kereszütl a modern táncot, értékelve ugyan a táncosok testi adottságait (ami nélkül elég nehéz lenne táncolni), ugyanakkor felfedezve a testen túli művészeit értéket.

De nyilván mindenki magából indul ki, gondolom, önnek a tánc testekre történő nyálcsorgatásnál biztos nem jelenthet többet.

 

"A klasszikus görög színházat ma is művelik - Görögországban, semmi gond vele, történelmi és színháztörténeti ismereteket gyarapít."

 

És ön meggyőződéssel állítja, hogy az a hozzászóló, aki a darabokat úgymiond "eredeti" állapotukban akarja látni, a klasszikius görög színházi előadásmódra gondolt? Ön tréfál, minden bizonnyal.

Én abszolút értékelem az ókori görög színházat, de hogy a most "klasszikusan előadott" darabokért ágáló közönség sikoltva menekülne ki egy ilyen előadásról, szinte bizonyos.

 

 

"A klasszikus színházban nem atyaúristen a rendező, és nem csúfolhatja meg a szerző eredeti szándékát, sem utasításait, nem írhat bele oda nem illő részeket, és nem forgathatja ki fenekestül az egész drámai műfajt"

 

Lehet, hogy a klasszikusban nem, de akkor elnézést, ha ez a klasszikus, akkor az egri közönség egy része nem kér ebből a színházból.

Mi ugyanis igényeljük, hogy a darabok az író mellett a rendező világképét és stílusát is tükrözzék, és esetenként a szerző akár több száz éves, saját korában bizonyára remekül működő, mostanra viszont legtöbbször teljesen idejét múlt instrukcióival szembe menve modern, mai korra alkalmazható értelmezést adjon a darabnak.

 

 

"Blaskó Balázsnak is meg kell szavazni a bizalmat, hogy bizonyíthasson a maga nemében és műfajában. Aki eleve, prekoncepciók miatt nem állhatja őt, vagy a vesztesek irigységével és rosszindulatával, az otthon marad és élvezheti a saját ellenszenvét."

 

Blaskó Balázsnak megadtam a bizalmat. Egyik darabja sem tetszett. Sem a kimerevített tájépek előtt operáló, totálisan didaktikus Aranyember próbálkozása, sem a mostani Látogatók. Minden prekoncepció nélkül rossz rendezőnek tartom, aki elavult színházi esztétikát próbál beleerőszakolni egy 21. századi intézménybe. Reméljük, hogy csak ideig-óráig lehetséges szembemenni az idővel.

 

Mellesleg színészként többre tartottam, de az utóbbi hetek eseményei is arra engednek következtetni, hogy sajnos emberi minőségben sem az a szint, hogy megérdemelje a bizalmat tőlem.

 

 

A többire nincs mit reagálnom, mert számomra az utolsó bekezdésben sorakozó mondatai érnek fel a tyúkudvar rikácsolásával. Sajnálom.

 

Ciróka

#53

2011-05-08 22:25

A kenyeres produkció, ha jól emlékszem, Máthé Gábor tanítványainak "magasröptű" előadása volt. Egy csupasz fiatalember elöl-hátul egy bécsi kenyérrel takarta magán, ami nemigen volt mutogatnivaló. A csizmás láb itt tiport bele a művészet csarnokába. A polgári rétegre és műfajaira ez nem jellemző. A harag és a gyűlölség már nemcsak Blaskó Balázst éri, hanem a polgári irodalmat, színjátszást és ízlésvilágot is egy legyintéssel le akarja söpörni az asztalról. Innentől kezdve nem látom értelmét a vitának, mert prekoncepciókkal nincs értelme eszmét cserélni, hiszen az nem eszmecsere, ha ön csak hajtogatja a magáét, és nem érti, hogy önön kívül mások is vannak Egerben, akiknek lehet beleszólása a művészet kérdéseibe. Talán más folytatja helyettem, adieu.
Túrin

#54 Re:

2011-05-09 12:06

#53: Ciróka -

Jó lenne, ha végre valóban konkrétumokkal tisztáznénk ezt a kenyeres dolgot jelzők és sejtetések helyett. A színház távozó társulatának harmada ugyanis Máté Gábor tanítványa. Társulati előadásban történt a dolog? Mi volt a darab címe?

 

Esetleg fesztiválprogramról van szó? Mert ez már eleve nem mindegy, sőt. Persze nem önnek, aki kizárólag a fogást keresné.

 

A polgári értékrendet épp hogy nem akarom lesöpörni egy kézlegyintéssel az asztalról: a magamét tartom annak, az önét, elmondása alapján nem annyira. Számomra az pusztán külsőségeiben polgári, tartalmában egy mélyen elavult nemzeti retorikán alapuló, zűrzavaros, magát konzervatívnak hívó, valójában avíttas rendszer.


#55 Re:

2011-05-09 12:09

#53: Ciróka -

Nem mellékesen megjegyzem, hogy pontosan ez a fajta érveléstechnika az, ami teljesen hitelteleníti önöket, ti. a dolgok összemosása. Egy bécsi kenyérrel való takarás (ami eleve a meztelenség elrejtése a színpadon, ahol ma már szinte közhelynek számít az) egyáltalán nem egyenlő egy kenyér fenékbe dugdosásával.

 

Persze az is lehetséges, hogy az ön fantáziája kap szárnyra, és jut el gyorsan egyik ismerős dologból a másikba, mint pillangóvirágról virágra.


Vendég

#56

2011-05-09 13:16

Zám Andi!
Nem ildomos 35-ös és 118-as számmal is, azaz kétszer aláírni a petíciót! Ejnye-bejnye!

Vendég

#57

2011-05-09 14:20

A negativ kampány és az ártó hírverés nem jutott el hozzám. Meggyőződésem, hogy Blaskó Balázs igazgató úr személyében tapasztalt vezető és a színház nemes ügyéért elkötelezett személy került a színház élére.
Munkájához - az egri közönség megelégedésére is - sok sikert kívánok.

Vendég

#58

2011-05-10 14:57

Nem néztem még utána, hogy milyen indulatok gerjedtek fel az igazgató csere után, de nem lep meg, ha ellen törekvések jelentkeznek. Ez kis mintában hasonlít az országos jelenségekhez.
A jelszó: mindegy, hogy hova vezet az ellen kampány, csak egy a célja: az, hogy ártson és romboljon...

Vendég

#59

2011-05-15 10:36

Tiszta szívből örülünk a váltásnak,sok sikert kívánunk Blaskó Balázs úrnak és a társulatnak!

Vendég

#60

2011-05-16 12:08

Kedves lelkendező 59-es és a többiek!
Én is tiszta szívből örülök, hogy önök tiszta szívből örülnek maguknak! Csak így tovább, színházról, stílusról, művészetről meg szó se essék. Fő, hogy most "mi vagyunk hatalmon - igaz apukám!". Ezt még Hofi Géza mondta a maival szinte hajszálra bornírt hatalomról. Sok-sok sikert! :-D

Vendég

#61

2011-05-18 02:07

Arra a gyonyoruen felujitott szinhazra igen is szuksege van a magyar embernek.
Lina

#62

2011-05-19 17:37

Sok sikert az új egri Színtársulatnak

Vendég

#63

2011-05-20 15:56

Véleményem szerint csak jó, vagy rossz szinész van.
Szerintük csak jobboldali alattvalók szerepelhetnek, lehetnek rosszak, mint a bűn.

Vendég

#64

2011-05-20 16:01

hozzászóltam de úgy látszik elég keményen, mert nem ment át a szűrőn

Vendég

#65

2011-05-30 15:59

Ellentmondásos a petíciók sora. Mi alapján vonják össze ezeket a témákat? Alföldi végképp kilóg a sorból. Ő védhetetlen ezen a poszton: ellentmondásos, megosztó figura, nem való a nemzet színházának élére.

Vendég

#66

2011-06-02 15:43

Nah ennyit arról h Blaskó jót tesz a színháznak! A nagy francokat!!! Olyan jót tett neki, hogy már csődbe is megy! Gratulálok hozzá!!!:@

Vendég

#67

2011-06-02 15:50

na most írja alá, aki még mindig bízik ebben az idiótában..."az egri színház jövőjéért"..szép...van neki jövője?...hát nagyon úgy néz ki, hogy nincs. Ezért megérte, mi? Tönkretették az egészet úgy ahogy van. Gratulálok hozzá! Hatalmas tapsot érdemel, mind aki miatt ez lett a vége!

Vendég

#68 Re:

2011-06-02 17:32

#67: -

Már bocs, de az az idióta, aki ilyeneket irkál. Hibást lehet keresni, meg találni is, de Blaskó egyértelműen nem az. Senkit nem akart elküldeni, mikor mégis mentek, mert nem felelt meg nekik, amit meghirdetett, összeállított egy baromi jó következő évadot és úgy tűnik, a távozók helyét betöltve egy ütőképes társulat állt fel. Hogy kihúzták alóla a talajt, arról nem ő tehet.  Ő egy fillér kárt nem okozott.


Vendég

#69

2011-06-02 17:45

Munkára föl.Nem kell törődni a gyáva rosszindulatú férgekkel.
Sok szerencsét és sikert

Vendég

#70 Re: Re:

2011-06-02 18:06

#68: - Re:

egy fillér kárt nem okozott? akkor hogy lett hirtelenjében a 25 millióból 60 milliós adósság?


Vendég

#71 Re: Re: Re:

2011-06-02 19:11

#70: - Re: Re:

Én tudom, szerintem. Úgy, hogy pénz nem jött be egy szál se, csak a megelőző időszak beérkező számlái.


Vendég

#72 Re: Re: Re: Re:

2011-06-02 20:38

és pont most? micsoda véletlen :/


Vendég

#73 Re: Re: Re: Re: Re:

2011-06-02 23:54

#72: - Re: Re: Re: Re:

Egyáltalán nem véletlen. szerintem nagyon is jól időzített.


Vendég

#74 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2011-06-03 00:06

#73: - Re: Re: Re: Re: Re:

Hát, szerintem Csizmadia időben menekült a süllyedő hajóról, csak előbb még rátett egy-két lapáttal...


Vendég

#75

2011-06-13 11:45

Valamikor magam is dolgoztam a Gárdonyi Géza színházban. Nagy szeretettel emlékszem ezekre az időkre.