Az emelt angolérettségi 3. részének felülvizsgálatáért

Tigris

#251 Re: Re: Re:

2014-05-14 17:12

#249: - Re: Re:

"Mi a fiammal meghallgattuk itthon fülhallgaton, úgy rendben volt az anyag. Aztán felhangosítottuk akkor már sokkal kevésbé volt érthető (pedig a mi szobánk nem visszhangzik). Tehát ha max-ra fel van hangosítva már torzít, ha ehhez hozzávesszük a tantermek visszhangját + az áthallást a mellette levő termekből, simán lehetséges, hogy alig lehet érteni valamit."

Ezekről a vizsgát lebonyolító iskola tehet, az OH-nak felelőssége nincs. Ezeket a dolgokat rögtön a vizsga alatt vagy után kellett volna jelenteni, vagy technikai okokból félbe szakítani, ha szükséges.

"Erre jön még, hogy a nyelvi szint is magasabb volt, mint az érettségi szint lett volna."

Ezt hívják "emelt szintű" érettséginek.

"A fiamnak a feladatok szintjével egyébként nem volt gondja, de a magnóhallgatásról azt mondta, hogy ha magyarul lett volna az se értette volna annyira zajos, recsegő volt."

Épp ezért érkeztek az iskolákba CD-n a hanganyagok, hogy ha annak adottak az iskolában a feltételei, akkor a lehető legjobb minőségben hallgathassák a diákok. Viszont, mint technikus, tudom, hogy ha silány minőségű átjátszó kábelen írják át a magnóra a CD-n még jó minőségű anyagot, akkor a minőség adott esetben jelentősen romolhat. Viszont erről ismét nem az OH tehet.

Az már más kérdés, hogy érdekes, hogy épp a vizsgán derül ki, hogy az iskoláknak nincs pénze tisztességes minőségű cuccokra, holott a tanárok is, a diákok is (ahogy egy diák itt is írta) és a technikusok is évek óta tisztában vannak vele, hiszen a nyelvtanuláshoz használják. Lett volna idő javítani ezen, erre is adtam ötletet: ha egy osztályban csak egynek van CD lejátszója és egynek van normális minőségű hangszórója (mondjuk a számítógépre kötve, amiről a petíciót aláírta), akkor már a gyerekek is simán tehettek volna az előreláthatóan a rossz minőség miatt problémás érettségi listening részének "megoldhatóvá tételében". A probléma az, hogy megtörtént a baj, amire számítani lehetett, és megoldások, pláne megelőző megoldások helyett mindenki csak másra mutogat és bűnbakot keres, és persze ujrázást akar. Abba senki nem gondol bele, hogy ugyanolyan körülmények között megismételve a problémák is ugyanolyanok lennének?

Tigris

#252 Re: Re: Re: Re:

2014-05-14 17:13

#250: Netistri - Re: Re: Re:

Sokáig kellett keresni? :D Viccen kívül, ugyanolyan körülmények között, ugyanolyan távolságra a magnótól erre azért lehet számítani...

Netistri

#253 Re: Re: Re: Re: Re:

2014-05-14 18:52

Tehát ha ő sem értette, akkor már hihető hogy probléma volt...

Egy ugyanolyan érettségiző diák

#254 Hiszti az egész!

2014-05-14 19:14

Én is emelt angolból is érettségiztem, mégis mást mondok.... Most a sok emeltangolos mind kihasználja a lehetőséget, hogy javítót írhassanak csak abból, mert tény, hogy rohadtul nehéz volt, de nehogymár emiatt kamu indokok legyenek... de én meg úgy vagyok ezzel, hogy ez az egész nem-érthető-a-felvétel dolog egy olcsó indok. A hanganyaggal nem volt gond, érthető volt(!!), csak a többség nem használja ennyire hétköznapian.. Mert pl visszhangos volt az egyik - mert múzeumban volt a sztori. Szerintem full reális.
De lehetett érteni, hogy mit mondanak, csak nagyon nehéz volt kiszűrni AZT ami éppen kellett... Engem húz fel hogyan hisztizik a sok sikertelen érettségiző. Nekem is szar lett, de magam miatt, a listeningre fel lehetett volna készülni jobban is. Banom, hogy nem tettem, de inkabb az információ kinyerésének módját kellett volna gyakorolnom, mert - megint mondom - a szöveget VÉGEG lehetett érteni simán.
Tigris

#255 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2014-05-14 19:30

#253: Netistri - Re: Re: Re: Re: Re:

Fenntartásokkal, de én is elhiszem. Ugyanakkor a probléma oka nem az OH, ráadásul megelőzhető lett volna, csak épp senki nem tett semmit. Ti sem. Ezért része vagytok a problémának ti is.

Itt minden van

#256 Tiszta

2014-05-14 19:48

Azért gondolkodjunk el, nem szeretek politizálni, de főleg mivel közelegnek az EP választások a kormányellenesek tagja által szervezett tüntetés (talán) nekem szembetűnő. Két lehetőség van: vagy KIHASZNÁLJÁK A KORMÁNYELLENESEK a sok frissen érettségiző 18évest, vagy ALAPBÓL ŐK GERJESZTETTÉK a feszültséget, valamilyen irányított módon. Gondolkozzunk el...
Tigris

#257 Re: Tiszta

2014-05-14 21:49

#256: Itt minden van - Tiszta

Eddig nem politizáltunk, de köszönjük, hogy behoztad a témát! Te ugye semmit sem gerjesztesz, csupán megoldásokat keresel te is.


Vendég

#258 Re: Tiszta

2014-05-14 22:44

#256: Itt minden van - Tiszta 

 

Tiszta Te érettségiztél??? Mert akkora hülyeségetírtál itt az EP választással meg kormányellenes tüntetéssel kapcsolatosan hogy csak na! Ki beszél itt politikáról?? Az angol érettségiről van szó, nagyokos! Arról, hogy sok ezer diák keményen készült és kapott egy nagyon vacak, recsegő szöveget és ezen veszíthet el sok pontot. Biztos van olyan idióta, aki elment emelt érettségire felkészülés nélkül, ráadásul neki pont mázlija volt és azon a magnón érthető volt a szöveg, hát ő magára vessen, de a többi néhány ezerre ez nem igaz. De hogy jön ide a politika hacsak úgy nem, hogy igazán lehetne az iskolák felszereltségére is költeni, ha már állami fenntartásba kerültek az iskolák.
Egy érdeklődő!

#259 Re: Re: Re: nyelvvizsga

2014-05-15 07:04

#241: reniandtardis - Re: Re: nyelvvizsga

1. Miért lett átrakva a megmozdulás időpontja?

Dombóvárról mentem volna fel szolidaritásból, mert jövőre én is érettségizem-pont angolból. Már a szállásom is megvolt, de mivel szerdán és csütörtökön suli ezért így a jelenlétem kivitelezhetetlen lesz.

2. Nem olvastam végig az oldalt-de az az egyesület mivel fenyegetett meg titeket? Hol van fenn a facebookon ez? A megmozdulás oldalán sehol nem láttam.


:D

#260 Re: Re:

2014-05-15 07:08

#245: Netistri - Re:

Azt hallgathatod.....

A tételeket és hanganyagokat a vizsga után visszaviszik a központba, és ha a hatalom úgy akarja akkor az nem fog előkerülni-illetve odaadnak egy másikat amin tökéletes a hangminőség. Aztán bizonyítsad be, hogy nem az volt lejátszva a vizsgán!

reniandtardis

#261 Re: Re: Re: Re: nyelvvizsga

2014-05-15 09:39

#259: Egy érdeklődő! - Re: Re: Re: nyelvvizsga

Szia!

1. A megmozdulás időpontja azért változott, mert gondunk akadt a rendőrségi bejelentéssel; egyszerűen kicsúsztunk a határidőből - hogy szombatra engedélyt kaphassunk a tüntetéshez. Tegnap délelőtt be kellett volna jelentenünk a demonstrációt ahhoz, hogy szombaton megrendezésre kerülhessen.

2. A fenyegetésekkel nem kell foglalkozni; minden jogalapok nélkülöznek. Nagyobb publicitást a kérdéses egyesületnek nem szeretnék biztosítani. A facebookon megtalálhatod az ominózus leveleket:

https://www.facebook.com/reni.csi/posts/797772750234826

https://www.facebook.com/reni.csi/posts/798239526854815

Tiszta

#262 Re: Re: Tiszta

2014-05-15 10:57

#258: - Re: Tiszta 

Kedves Vendég! Igenis érettségiztem és hatarozottan állítom, hogy csak nehéz volt a szöveg, de nem használhatatlan. Amit meg a politikáról mondtam, az annyi, hogy nem kéne hagyni hogy kormányellenesek - kihasználva a helyzetet - magukat világmegmentő formának ábrázolják. De ugyanez lenne forditott esetben is, úgyhogy senki ne higgye, hogy valamelyik bohóc társaságot védem.

 

reniandtardis

#263 Re: Re: Re: Tiszta

2014-05-15 11:01

#262: Tiszta - Re: Re: Tiszta

A tüntetés egyik szervezőjeként feltenném a kérdést: milyen szupertitkos, kormányellenes akcióról is van szó?

Tiszta

#264 Re: Hiszti az egész!

2014-05-15 11:02

#254: Egy ugyanolyan érettségiző diák - Hiszti az egész! 

Teljesen egyetértek Veled. Egy hatalmas hepaj, mert nehezebb volt "mint valaha", de attólmég nem használhatatlan,més technikailag rossz minőségű. Én is - ahogy mondtam - ugyanezt az érettségit tettem, és nekem is nehezen ment, de mindenki magára vessen, a technikával nem volt gond. Igazad van, ez most egy olyan dolog, hogy soknak nem ment ezért valaki(k) feldobták ezt a labdát, próbálva olyan helyzetbe hozni az OH-t, hogy igazat kelljen adniuk a hazugságoknak. Megint mondom, Nehéz volt - NAGYON - de nem ROSSZ MINŐSÉGŰ.

 

reniandtardis

#265

2014-05-15 11:02

Sokan mondanak már sokfélét... Az emelt érettségi nem volt nehéz. Más kérdés, hogy az egyik feladat érthetetlen volt. A kettő között óriási különbség van.
Tiszta

#266 Re: Re: Re: Re: Tiszta

2014-05-15 11:04

#263: reniandtardis - Re: Re: Re: Tiszta 

Pont, hogy nem szupertitkos. Figyeld csak meg, hog ezt a témát is meg fogják lovagolni azok akik a 'nepet akarják' maguk mögé állítani.

 

Tiszta

#267 Re:

2014-05-15 11:05

#265: reniandtardis -  

Valóban az egész nehéz volt, a Listening kiváltképpen, de akkor sem használhatatlan. Nehéz és használhatatlan között gigantikus a különbség.

 

reniandtardis

#268 Re: Re: Re: Re: Re: Tiszta

2014-05-15 11:09

#266: Tiszta - Re: Re: Re: Re: Tiszta

Nem kell tartani attól, hogy meglovagolják majd egyesek az érettségis ügyet. A demonstrációra mindenki csak magánemberként jöhet el.

Az érettségi - és a hanganyag szövege - egyáltalán nem volt nehezebb a B2 szintnél. Teljesíthető is lett volna, ha számolnak azzal a feladatkészítők (?), hogy a mesterséges visszhangosítás miatt számos helyen probléma lesz a teljesítéssel. Egyszerűen botorság volt effektezni a hanganyagot.


Vendég

#269

2014-05-15 11:34

Én csak azt nem értem, hogy milyen világban élünk, amikor valaki ki akar állni az igazáért, azt a felelős szervezetek egyből fenyegetésekkel bombázzák. Ez talán Észak-Koreában megszokott eljárás, de itt nem kellene, hogy az legyen. Még ha alaptalanak is a vádak, rengeteg más módon megközelíthető a helyzet, főleg ha ennyire aggódnak a jóhírükért, ez nem fog túl sok jót tenni nekik.
Belekotyogó!

#270 Igaz-nem igaz

2014-05-15 12:07

Az a helyzet, hogy ami bizonyítható erejű lehetne a diákok oldalán az a hanganyag amit már rég visszavittek a központba- ahol meg van a lehetőség az eltüntetésükre, illetve másik javított anyag elkészítésére. Az egész oktatási rendszer olyan, hogy meg van a lehetőség a rendszeren belül a visszaélésekre pro és kontra!
És a jelek szerint a kormányzat nem törekszik ennek kijavítására- lévén, hogy ezzel ők maguk is tudják a rendszert manipulálni!
Az oktatási rendszer egyik sarkalatos pontja a nyelvoktatás! Akárki akármit mond ez tény. Vannak jobb iskolák ahol van pénz, de a gyakorlat az az, hogy 35-40 fős nyelvórákat tartanak a legtöbb helyen, nyelvlabor az nuku, és a tanárok is állandóan cserélődnek. A diplomák fele a nyelvvizsgák hiányában vissza van tartva! -azt meg senki ne mondja, hogy a felsőoktatásban végzettek fele nem oda való volt. Ha ez mégis igaz akkor szintén a rendszerben van a hiba! A jelenlegi kormányzat, de már az a bizonyos 8 éves is már régóta a tudtunkra próbálja adni, hogy túl sok a képzett gondolkozó ember és nincs szükség ennyi diplomásra. (megsúgom még így is jóval az európai átlag alatt vagyunk diplomaügyileg, de úgy látszik Észak-Kóreához igyekszünk felzárkózni) Nyíltan nem merik a pofánkba mondani, hogy ne tanuljunk, hanem menjünk árkot ásni mert csak ennyire tartanak bennünket (igaz ami késik nem múlik-amilyen birka ez a nemzet ) ezért ilyen eszközökhöz nyúlnak! Egy éve egy csomóan a tandíj meghirdetése és a keretszámok drasztikus lecsökkentése miatt maradtak le a felvételiről- ezen intézkedéseket aztán visszavonták a jelentkezési határidő után. Most ezzel próbálkoznak!

Még egy érettségiző

#271 Pár dolog tisztázása

2014-05-15 12:55

1. Nem ez a legfontosabb, viszont elég nevetséges, hogy egyesek emögött is "kormányellenes" forradalmat látnak, szerintem elég egyértelműen közöltük, hogy politikailag független az egész, nem a kormánnyal, hanem az oktatási hivatallal és az érettségi feladatsorral van problémánk...

2. @Tigris: nem volt gond se a CD-n lévő fájlokkal, se a másolással, se a szállítással, és különösebb baj nem volt a hanganyag szövegével se. A baj azzal volt, hogy ezen a hanganyagon alapból van egy kis visszhang, és alapból nem teljesen zajmentes a beszéd, amit sikerült azzal kombinálni, hogy a vizsgatermek többségében nem épp minőségi magnókat és cd lejátszókat használtak, max hangerőre feltekerve, ami azt eredményezte, hogy az egész feladat alatt recsegett, rezonált, pláne bizonyos hangoknál (pl megfigyeltem hogy valahányszor a beszélő az 's' hangot ejtette ki, nálunk berecsegett a magnó).
Eleinte terjengtek olyan pletykák, hogy a netre feltöltött felvétel különbözik attól, ami a cd-ken volt, szeretném hangsúlyozni, hogy ez nincs így, és egyébként a csoportnak soha nem is volt ez a hivatalos álláspontja, ezt (ahogy egy csoporttag már interjúban el is mondta) azért gondoltuk, mert másnap meghallgatva eléggé máshogy hatott a szöveg, mint előző nap a vizsgateremben.

Egres Bélának üzenném, hogy igen, magnókon játszották le nálunk ezt is (én Pécsett írtam), majd pénteken a középszintű németet is.

Nemtudom milyen kézzel fogható bizonyítékot kéne felmutatnunk, üljetek be egy osztályterembe, fogjatok egy 15 éves magnót, vágjátok bele a cd-t, tekerjétek maxra a hangerőt, üljetek be a leghátsó sorba és oldjátok meg a feladatot. Have fun with it.

Egyébként csak a tisztánlátás kedvéért, ahogy az a fentiekből biztosan kiderült, én is emelt szinten érettségiztem angolból. A teljes írásbeli feladatsorban vesztettem kb. 5 pontot, ebből 1 pontot ebben az ominózus listening feladatban (az 'alienation' :)). Felsőfokú nyelvvizsgám van, az ott elért eredményem majdnem C2-nek számít (a listeninges eredményem bőven annak számított). Mindezek ellenére azt gondolom, és azt éreztem, hogy a feladat szövegét alig lehet megérteni, és még a szöveg hallgatása közben is arra gondoltam, hogy a többiek ebből biztos egy szót sem értenek, mert egész egyszerűen így egy átlag érettségizőnek érthetetlen volt a feladat.

A JGE mocskolódására, köpködésére, fenyegetőzésére inkább nem reagálok, az egyszerűen csak szánalmas.
Tigris

#272 Re: Igaz-nem igaz

2014-05-15 14:15

#270: Belekotyogó! - Igaz-nem igaz

"Az a helyzet, hogy ami bizonyítható erejű lehetne a diákok oldalán az a hanganyag amit már rég visszavittek a központba- ahol meg van a lehetőség az eltüntetésükre, illetve másik javított anyag elkészítésére. Az egész oktatási rendszer olyan, hogy meg van a lehetőség a rendszeren belül a visszaélésekre pro és kontra!"

Volt lehetőség azonnal, a vizsga után is jelenteni a problémát. Tudomásom szerint senki sem élt vele. Otthon ilyenkor azt mondják, hogy a pénztártól való távozás után reklamációnak nincs helye. Nem értek vele, itt, Londonban nem ez a gyakorlat, de otthon ez a a megszokott. Tessék korábban felébredni.

"Ha ez mégis igaz akkor szintén a rendszerben van a hiba!"

A rendszerben rengeteg hiba van, volt és lesz. Kérdés csupán az, hogy ki és mit tesz ellene. Az ország megszavazta, hogy a jelenlegi vezetés jól csinálja, amit csinál, ebben bennevan az oktatásügy is. Ha kétharmad ezt mondja, akkor az én meg a te véleményünk a kisebbség véleménye.

"A jelenlegi kormányzat, de már az a bizonyos 8 éves is már régóta a tudtunkra próbálja adni, hogy túl sok a képzett gondolkozó ember és nincs szükség ennyi diplomásra."

Nem erről van szó. Nemzetközi szinten is, otthon is, relative könnyen jut el valaki a diplomáig, nem szórják úgy meg a diákokat, mint más, rangos egyetemeken. Ennek megfelelően az otthoni diploma is keveset ér, otthon is, külföldön is. A diploma rangjának emelése csak úgy lehetséges, hogy kevesebb diák vizsgázik le a nehezebb anyagból. Gondolj bele, az olimpiai kijutáshoz meg kell lépni egy szintet, ha valaki nem lépi meg, nem jut ki. Ha csökkented a szintet, sok sportoló jut ki, de ebből rengetegen egy döntőbe se jut be. Ha emeled a szintet, kevesen jutnak ki, sokan a jók közül is kiesnek, ugyanakkor valószínűbb, hogy az eredményükből érem lesz. Ez kegyetlenség? Nem hiszem.

"megsúgom még így is jóval az európai átlag alatt vagyunk diplomaügyileg, de úgy látszik Észak-Kóreához igyekszünk felzárkózni"

Nem egyértelmű, hogy ezt a mennyiségre vagy a minőségre érted. A mennyiségről nincs infóm, de nyugaton a diplománk nem sokat ér, ezt tapasztalatból mondom. Egyéni sikerek, kiugró teljesítmények vannak, de az átlag nem ez.

"Nyíltan nem merik a pofánkba mondani, hogy ne tanuljunk, hanem menjünk árkot ásni mert csak ennyire tartanak bennünket"

Ismét nem érted a lényeget. Angliában is relative sok a diplomás, akik jó állást akarnak jó pénzért. Én majdnem 40 évesen jöttem ki, tele papírokkal, vizsgákkal, tapasztalatokkal, ennek ellenére a legtöbbet és a legkiszámíthatóan akkor kerestem, amikor segédmunkásként dolgoztam. Aránytalanul sok olyan ember van, aki több pénzért akar elegánsabb melót végezni, miközben a segédmunkát pl. nem sokan akarják elvégezni, holott munka lenne bőven. A különbség csupán annyi, hogy otthon nem vesznek fel diplomást segédmunkási állásra, mert azt mondják, hogy ő majd sokat fog kérni, itt pedig bárki dolgozhat, mégha minimálbérért is.

Egy diák!

#273 Re: Re: Igaz-nem igaz

2014-05-15 14:39

#272: Tigris - Re: Igaz-nem igaz

1. "Volt lehetőség azonnal, a vizsga után is jelenteni a problémát. Tudomásom szerint senki sem élt vele. Otthon ilyenkor azt mondják, hogy a pénztártól való távozás után reklamációnak nincs helye. Nem értek vele, itt, Londonban nem ez a gyakorlat, de otthon ez a a megszokott. Tessék korábban felébredni."

Nos mi itt Egerben vizsgázók a vizsga alatt is jeleztük, hogy érthetetlen a hanganyag! Vizsga után is jeleztük, megkerestük az igazgatót is a DÖK-öt is, a DÖK is panaszt tett. Nagy ívben legyintettek. Annyi volt a reakció, hogy legközelebb mossuk ki  fülünket!
Ezek után miről beszélünk. Mi alaig 18 évesen tojás héjjal a seggünkön csak taknyos kölykök vagyunk. A DÖK is csak egy látszat szervezet!

2. "A diploma rangjának emelése csak úgy lehetséges, hogy kevesebb diák vizsgázik le a nehezebb anyagból. Gondolj bele, az olimpiai kijutáshoz meg kell lépni egy szintet, ha valaki nem lépi meg, nem jut ki. Ha csökkented a szintet, sok sportoló jut ki, de ebből rengetegen egy döntőbe se jut be."

Más a diploma és más az olimpia!

A diplomások körében alig 3% a munkanélküliség ellentétben az alacsonyabb végzettségűekkel ahol jelenleg 12%. Az átlag diplomás 50 ezerrel többet visz haza mint egy érettségizett, szakmunkás vagy OKJ végzettségű.
Amíg a papírt fizetik meg, a diploma presztízs értékű és akinek nincs azt egy enyhén fogyatékossal egyenértékűnek gondolják a munkáltatók (tisztelet a kivételnek) addig bizony tömegek fognak a felsőoktatás felé nyomulni. És jöhet itt mindenki azzal  a dumával, hogy nincs elég szakember, meg romlik a diploma értéke. Amíg diplomával a zsebében egy fél hülyéből is lehet atya úristen, míg diploma nélkül 3 szakmunkással is csak sz@rfaszú tróger vagy addig ne csodálkozzunk ezen a diploma őrületen. Majd ha a szakmunkásokat is megbecsülik és jól megfizetik, mejd ha egy szakmunkás bizi is presztízs értékű lesz majd akkor térjünk erre vizzsa, hogy nem kell ennyi diplomás!

Tigris

#274 Re: Pár dolog tisztázása

2014-05-15 14:42

#271: Még egy érettségiző - Pár dolog tisztázása

"politikailag független az egész, nem a kormánnyal, hanem az oktatási hivatallal és az érettségi feladatsorral van problémánk..."

Amíg az oktatásügyet a mindenkori kormány határozza meg, addig a politikától nem lehet soha teljesen elvonatkoztatni, de az tény, azzal egyetértünk, hogy törekedni kell rá. Csak mellesleg, kisbetűvel jegyzem meg, és ez már politizálás, hogy míg az előző kormányok (oldaltól függetlenül, minél korábbra megyek vissza, annál inkább) törekedtek arra, hogy az ellenzékkel egyetértve alakítsák ki az oktatásügyi stratégiát (konszenzus), addig a jelenlegi kormány ennek legapróbb jelét sem adja, és ez szerintem szomorú.

"nem volt gond se a CD-n lévő fájlokkal"

Audio CD-n vannak fájlok, de ezek nem tartalmaznak hanganyagot. A hanginfó nyers adatként, nem pedig fájlként van a CD-n, mivel az adat CD-nek és az audio CD-nek teljesen más a felépítése. Csak hogy technikailag korrektek legyünk.

"A baj azzal volt, hogy ezen a hanganyagon alapból van egy kis visszhang, és alapból nem teljesen zajmentes a beszéd,"

Egy vizsgán nem kritérium, hogy teljesen tiszta anyag legyen, ahogy az életben sem találkozol olyan helyzettel, ahol semmi zavaró körülmény, háttérzaj, torzítás, akcentus, stb. nincs. Ennek ellenére az amúgy enyhe (szövegkörnyezetnek megfelelő, múzeumi körülményeket reprodukáló) visszhangot leszámítva az anyag teljesen tiszta volt, BBC angollal felmondva. Sajnálom, hogy ennyi problémát okozott, de szerintem ez nem irreális. Londonban élve ennél sokkal durvábbal találkozik az ember, lépten nyomon. A kérdés az, hogy neked a papír a fontosabb, amit kiraksz a falra, vagy a felvételire, vagy az, hogy a gyakorlatban is megérts angolul beszélőket, esetleg az egyetemen-főiskolán előadókat.

"Eleinte terjengtek olyan pletykák, hogy a netre feltöltött felvétel különbözik attól, ami a cd-ken volt, szeretném hangsúlyozni, hogy ez nincs így"

Köszönöm. Arról indultunk, valóban, hogy a két anyag eltérő volt, az első beszélőről eleve az volt a vélemény, hogy alapból franciás akcentussal beszélt a netre feltöltötthöz képest. A problémám az, hogy folyamatosan formálódik, változik az, hogy mi is volt a probléma. Jelenleg, ha jól értem, ott tartunk, hogy közelít a petíciót aláíró társaság véleménye ahhoz, amit a kezdetek óta mondok, hogy nem azzal volt a gond, amit az OH kiadott az iskoláknak (a petíció egyébként ezt támadja), hanem azzal, ahogy ezt az iskolák kezelték (másolták, lejátszották). Ez viszont nem központi, általános probléma, hanem iskoláról iskolára az adott intézmény egyedi problémája, amit hangsúlyozom, a diákok már akkor tudtak, amikor hallgatták az iskolarádiót, vagy az órán a hanganyagot. Nem értem, hogy ezt miért csak akkor kell nehezményezni, amikor már a vizsgán túlvagytok. Ha valaki nem tesz meg semmit a baj megelőzéséért, majd bekövetkezik a baj, akkor miért mutogat másra. Te mit tettél azért, hogy az óraival ellentétben jó minőségben hallhasd a vizsga anyagát?

"azért gondoltuk, mert másnap meghallgatva eléggé máshogy hatott a szöveg, mint előző nap a vizsgateremben."

Nos, pontosan ezért ragaszkodom a bizonyítékokhoz. Az, hogy stressz alatt és adott körülmények között mást hallasz, mint egy nap múlva, nyugiban, más körülmények közt, mondjuk otthon, az azért egy elég szubjektív összehasonlítás. Ha objektíven kimutatható különbségek is vannak a két anyag közt, akkor a dolog támadható. Ha nem, akkor is, csak akkor tutira bukod az ügyet.

"igen, magnókon játszották le nálunk ezt is (én Pécsett írtam), majd pénteken a középszintű németet is."

Gondolom nem is sejtetted, hogy a magnó rosszabb minőséget produkál, mintha beviszed a CD-lejátszódat, puszta lelkesedésből, hogy magadon és a társaidon segíts, és az eredeti CD-t hallgathatjátok meg. Lehet, hogy ezen múlik az érettségid és a felvételid.

"Nemtudom milyen kézzel fogható bizonyítékot kéne felmutatnunk, üljetek be egy osztályterembe, fogjatok egy 15 éves magnót, vágjátok bele a cd-t, tekerjétek maxra a hangerőt, üljetek be a leghátsó sorba és oldjátok meg a feladatot."

Nem tudom, hogy vagy vele, de ha én nekifutok egy fontos vizsgának, akkor szeretem kizárni azokat a körülményeket a képből, amik ronthatják az eredményt. De ezek szerint te jobban szeretsz tétlen áldozat lenni.

"Mindezek ellenére azt gondolom, és azt éreztem, hogy a feladat szövegét alig lehet megérteni, és még a szöveg hallgatása közben is arra gondoltam, hogy a többiek ebből biztos egy szót sem értenek, mert egész egyszerűen így egy átlag érettségizőnek érthetetlen volt a feladat."

A véleményedet elfogadom, bár ez ismét egy szubjektív dolog. Ha érdekel a múltam, olvass vissza, megtalálod a hátterm. Mivel hallottam a botrányt, próbából megcsináltam a neten található anyagokkal, hangszórón hallgatva csináltam meg hibátlanra. A párom, akinek középfokúja van, neki lett pár hibája, de ő is megcsinálta. De a probléma az, hogy sem a mi, sem a te véleményed nem sokat számít, mert ezek szubjektív vélemények. Még egyszer mondom, az okok a legtöbb helyen valószínűleg a régi technikában keresendők. Ezek a problémák megelőzhetőek lettek volna, és nem az OH hatáskörébe tartoznak. Hőbörögni lehet, tüntetni is, petíciót indítani (közel 10000 diák vizsgázott, közel 2500-an írták alá a petíciót, s ebben a számban már a családtagok és a tanárok is benne vannak...), de ez azért nem egy meggyőző érvelés.

Tigris

#275 Re: Re: Re: Igaz-nem igaz

2014-05-15 14:53

#273: Egy diák! - Re: Re: Igaz-nem igaz

"Nos mi itt Egerben vizsgázók a vizsga alatt is jeleztük, hogy érthetetlen a hanganyag! Vizsga után is jeleztük, megkerestük az igazgatót is a DÖK-öt is, a DÖK is panaszt tett. Nagy ívben legyintettek. Annyi volt a reakció, hogy legközelebb mossuk ki  fülünket!
Ezek után miről beszélünk. Mi alaig 18 évesen tojás héjjal a seggünkön csak taknyos kölykök vagyunk. A DÖK is csak egy látszat szervezet!"

Ezt értem, de ez már egy teljesen más történet és nem az angolvizsga kérdése. Sajnálom, ha látszatszervezet, azt is, hogy ez most derült ki. Ez a vis major esete, így jártatok. Borítékolom, hogy nem fog semmi történni. A helyetekben én felálltam volna ott és azonnal, és otthagytam volna a vizsgát vita helyett. Ha valóban érthetetlen volt a hanganyag, akkor valószínűleg nem egyedül hagytad volna ott a vizsgát, és akkor történik valami. De még egyszer mondom, a megelőzés egyszerűbb lett volna.

"Amíg a papírt fizetik meg, a diploma presztízs értékű"

Na látod, itt a probléma! Nem a tudásért tanultok és vizsgáztok, hanem a pénzért. Itt nem a papírt fizetik meg, hanem a munkát. Ha semmilyen papírod nincs, akkor az állam segít szerezni, sok esetben ingyen, ahogy az angolul nem tudóknak is vannak ingyenes, papírt adó kurzusok. Elismerem, hogy otthon máshogy van, de az akkor sem normális. Ha egyszer átléped az országhatárt, csodálkozni fogsz, hogy ez a hozzáállásod nem sok sikerrel fog kecsegtetni. Megértem, amit mondasz, közel 40 évig éltem ebben, és hittem, hogy én majd máshogy csinálom, mert tudom, hogy én csinálom jól, de egy ország ostobaságát, rossz gyakorlatait, elveit nem lehet megváltoztatni. Ha eleve igazságtalan közegben élsz, akkor vagy idomulsz és te is igazságtalan leszel, vagy eljössz onnan. Bocsánat, hogy elmentem kicsit a politizálás felé, meg ez jócskán túlmutat a petíció keretein, de azt szeretném, hogy megértsd, hogy abban a közegben az a sztori normális. Ha pedig nem tetszik az a mérce, amivel ezt az ügyet is mérik, akkor menj olyan helyre, ahol a mérce kompatibilis veled.