Védőnők egymásért, egy célért: a hivatásunk megbecsüléséért!


Vendég

#26 Re:

2014-02-11 07:53

optimista

#27 Hiányterületek

2014-02-11 09:06

Sajnos nagyon sok a hiányzó rész a puzzle-nkban:
helyettesítésben lehetetlen jól ellátni a feladatokat,
aránytalan a feladat a bérezéssel
a béremelés több mint 10 év hiányosságaiból faragott le egy nagyon kicsit.
A menedzsmentünk - ha egyáltalán van ilyenje a szakmának - máig nem tudta elérni az egységes elektronikus adminisztráció és országos oltásnyilvántartás megoldását, (lehet hogy ez az állatorvoslásban jobban működik).
A minimum felszereltség sem mindenütt megoldott - internet, használható nyomtató hiánya, stb akadályozzák a normális munkavégzést.
A prevenció szép gondolat, de ahogy sok más fontos dolog - pl valódi, napi, gyakorlati környezetvédelem - így ez a terület is csak látszólag fontos, remek pályázati és projekt alapanyag, sok pénzforrással, kevés tényleges eredménnyel... Lehet, hogy némileg gazdasági érdek az egészség, de a betegség sajnos még nagyobb!
(Arról már nem is beszélve, hogy az egyéni felelősséget lehetetlen átvállalni vagy bárkire rákényszeríteni, mi "csak" segíteni tudunk - nem keveset.Itt is szükség lenne törvényi szintű rendrakásra.)
20 éve minden szakmai fórumon hallhattam mennyire fontosak vagyunk mi, védőnők, most talán még hungarikum is lehetek!?, tehát tisztában vannak kormányzati szinten is a hasznunkkal, sokszor vissza is élnek vele ( a védőnő sok mindent elvégezhet, hiszen bejárása van szinte minden családhoz) de ez a bérlapomon sosem jelent meg. (Nem tudom mivel fűszerezzem a
hungarikumságomat és hány fokon kell megsütni?) Hát mindezek erősen hozzásegítettek, hogy ha ideiglenesen is,és nem jókedvvel, de kilépjek az aktív vnői munkából. Egyszer talán eldől, hogy tényleg kellünk-e vagy sem. Jó lenne már ezt végre tisztán látni. (ez persze nem pesszimizmus, csak vannak más megélhetési lehetőségek is -hungarikum nélkül:-( .)

Vendég

#28

2014-02-11 20:51

Kedves kolléganők!Nagyon pontosan összefoglaltátok mindennapi problémát . Senki nem képvisel bennünket. A szakszervezetek kompetenciáját megcsorbították. A vezetőink csak feladatot vállalnak számunkra. Támogatom a munkátokat! 30 éve dolgozom. Mindig csak azt látom a védőnő munkájába minden belefér. De a díjazásnál " ki is ő?

Vendég

#29

2014-02-12 08:57

Egyetértek és szomorúnak tartom hogy harcolni kell a bérünkért.

Vendég

#30

2014-02-12 10:10

Mindanben egyetertek nyugdijas vedono

Vendég

#31 Re: Hiányterületek

2014-02-12 10:36


Vendég

#32

2014-02-12 10:47

bízom a közös összefogásban.!

Vendég

#33

2014-02-12 17:28

Véleményem szerint a terület nagyságát,szétszórtságát is figyelembe kell venni a bérezésnél, mert nem mindegy, hogy egy lakótelepi tömbházba,vagy egy sáros területű ,kies szegény putrikba megyünk-ahonnan a szülőknek is nehezebb bejutni tanácsadásra,vizsgálatra.Többször tapasztaltam, hogy a rossz vagy egyáltalán nem levő buszjárat miatt gyalog jönnek jónéhány kilométert csatakosan ,ázottan gyermekkel a kezükben, mert még biciklijük sincs / bár ez nem baj, mert legalább nem esnek le róla/

Nem magamért beszélek, mert 39. éve dolgozok és jövőre nyugdíjba megyek.Nagyon szépnek tünik ez a pálya, de nagyon

nehéz mindenütt ott lenni ,senki se kerüljön ki látószögünkből és mindenbe segíteni.Olyan dolgokban is ami esetleg más dolga lenne ,de elvárják tőlünk és mi segítünk, mert ezt verték a fejünkbe a védőnőképzőben.

 

augusztus

#34

2014-02-12 18:18

legyen bértábla, de ne legyen egyforma a bérkiegészítés, mert vannak nehéz és könnyebb körzetek
Tunci

#35 :)

2014-02-16 21:07

Szűkségünk van a munkatokra, sok sikert nektek !
Vendég

#36 Kérdés

2014-02-19 12:03

A petíció nagyon jó! Egyetértek vele, ezért alá is írtam! Meddig gondoltátok az aláírás gyűjtést?

Vendég

#37

2014-03-01 13:39

Boldog vagyok ,hogy ilyen kollégákkal dolgozhatom,akik kiállnak a szakmáért és a megbecsülésért!!!!!
pesszimista

#38 Re: Hiányterületek

2014-03-03 15:37

#27: optimista - Hiányterületek

Kedves Optimista!

Mintha csak az én gondolatain lennének,amit leírtál.Azt gondolom,hogy akkor tudnánk előre jutni,ha aki az érdekeinket képviselné,Ő is így gondolkodna. Ugyanez a véleményem.Nem  "500" oldalas jegyzőkönyvet kellene gyártani,hanem a körülményeket kellene megteremteni ahhoz,hogy a munkánkat tudjuk végezni.Kérdem én: azt ki tudná meghatározni,hogy mi fér bele a 8 órába? Mert aki ép ésszel gondolkodik,az szerintem tudja,hogy ennyi feladatot képtelenség még csak a tisztességeshez közelien is elvégezni.Remélem nem fogalmaztam nagyon bonyolultan. 31 évi munka után már egyáltalán nem vagyok optimista. Az igazi,érdemi munkára alig marad idő.És ez nagyon szomorú.Örülök,hogy valaki ki merte jelenteni,hogy nagyon sok pályázatank semmi értelme.Illetve valakinak biztos,aki felveszi a nem kevés tisztelet és egyéb díjakat.Valaki azt mondta egy előadáson nemrégiben ,hogy az államtól ne várjunk semmit.Hát,elég sok év kellett ,hogy erre én is rájöjjek.Ha nem fogunk össze ,akkor semmit nem érünk el.Pedig nagy szükség lenne a tapasztalatunkra,és a tudásunkra.

Sajnos nem bízom az egyáltalán felálló? NVSZ-ben sem.Amire eddig az állam rátette a kezét,ott kő kövön nem maradt.


Vendég

#39

2014-03-04 14:10

aláírtam

Vendég

#40

2014-04-03 08:16

Még midig van olyan önkormányzat aki nem fizette ki a 2012 november és 2013 júnuis közzé esö béremelést és a 2014 évi és a 2014 januártól járót sem . Ha tudtok segitsetek kihez kell fordulni és abban is hogy mennyi jár pontosan és azt is hogy a finanszirozás emelése magában foglalja e a szociális adót

Vendég

#41

2014-11-25 19:44

A védőnői szakma 40 évvel ezelőtt, amikor én kezdtem dolgozni megbecsült, no nem túl fizetett szakma volt.Az utóbbi években már senki nem törődött a maroknyi " ingyen munkással". A szakmán belül próbálkoztak újítani, de csak vergődés volt. Egyre több feladatot találtak ki vezetőink, ami elsősorban adminisztráció volt. A családokhoz egyre nehezebb lett bejutni, a sok papírmunka miatt elvesztette lényegét az igazi hivatás. Ha adat kellett, majd a védőnők, újabb statisztika, majd a védőnők.Persze a bérrendezésből kifelejtettek.Gondozási tervet írtam egyénre szabottan, tájékoztatót adtam védőoltásokról, a szülővel alá írattam, két példányban, mégsem jelent meg a szülő a megbeszélt időpontban, nem tartotta be a megállapodást. A számítógépbe is adminisztráltam, de közben gyűjtögettem a papírokat, mégsem működött a dolog, ahogy kellet volna. Jeleztem a vezető felé, hogy a gyakorlatban nem működik ez a hivalaloskodás, nem kellene bebiztosítani magamat ezer papírral. Hiába ezt kell tenni. Hivatalos, tértivevényes levelekkel kell bizonyítanom, hogy a szülő megfelelően van tájékoztatva.Milyen egyszerű volt régen: Marika csütörtökön be kel jönni oltásra- és bejött. Az oltóorvos elmondta mi ellen olt, mi lehet a szövődmény, mit kell tenni. Most Oltásidéző, aláírt cetli, hogy tudomásul vette ( el se olvassa), sokszor három felszólítás míg végre bejöttek. Az informatika korában kézzel adminisztrálunk, több példányban aláíratjuk,elraktározzuk. Nem hatékonyabb és a szülők már csak rosszul fizetett hivatalnokoknak tartanak minket akik mindig jelentkeznek valami indokkal.
Bevallom azért jöttem el nyugdíjba, mert már nagyon untam kevés fizetésért kérvény benyújtani , hogy bejussak a családokhoz, kiszolgálni felső vezetőségünk újabb és újabb adminisztrációs éhségét. Szurkolok, hogy végre a szakma visszakapja megbecsülését.