Származás nélküli lovakkal is lehessen lovagoltatni


Vendég

#51

2013-11-13 16:36

Egyszer egy lovas ember azt mondta: "Az a ló, akinek nincsenek papírjai, olyan mint a játszótéri keverék kutya. Kedves, hűséges, szolgálatkész, hálás és soha nem beteg!"

Vendég

#52

2013-11-13 16:45

Nem az számít hogy milyen agyon tenyésztett ló. Hanem az hogy alkalmas legyen arra amit csinál.
Lajos

#53

2013-11-13 17:46

Eddig sok lovarda becsülettel dolgozott bizonytalan származású lovakkal is, gyakran nehéz körülmények között és a nehezen fizető réteg számára, velük szemben nem fair ezt a rendeletet máról holnapra bevezetni.

Vendég

#54

2013-11-13 17:53

Lehet,én értem félre..itt a O-ás sütésüekkel nincs gond?! Itt azon lovakról akarnak felülről dönteni,"akiknek" semmilyen jelölése,papírja nincs... Nem????
Az számomra értehetetlen,bár nem érint ez a döntés,hogy miért nem lehet ezt fokozatosan bevezetni????
Mi történne,ha a már működő lovardák,az ismeretlen származású lovaikat jelentenék,esetleg ezeket jelöléssel látnák el,és pl.a ló 20 éves koráig(vagy élete végéig)hagynánk dolgozni,és főleg ÉLNI!!!!

Ugyenez történt,történik a "végzettség nélkül" vezetett lovardákkal!
Ismerünk 10-20-30 éve működő lovardákat,ahol az egykor LOVÁSZ SZAKISKOLÁT végzett diákok ma már vezetők,tulajdonosok. Sokuknak nincs érettségijük,ami ugye feltétele az újabb iskola elvégzésének...

Emberi sorsokról,állatokról egyetlen naptári nappal dönteni....hát????

Vendég

#55

2013-11-13 18:12

Sajnos a nagy hal megeszi a kis halat elmélet már a lovakat is szabályozni akarja, igy ellehetetlenitve a kispénzueket. Sok sikert kivánok szivből.

Ezt a hozzászólást a szerzője eltávolította (Részletek)

2013-11-13 18:42


vendég

#57

2013-11-13 18:51

Sajnos a 0-ásra ugyanúgy érvényes.

"Lovasok.hu: Ismeretlen származású ló miért nem vehet részt a lovas szolgáltató tevékenységben, ha lóazonosítóval és lóútlevéllel rendelkezik, állategészségügyi státusza lehetővé teszi, valamint az alkalmassági vizsgán is megfelel?

NÉBIH: Jelenleg ismeretlen származású lovak, melyek azonosítása túlnyomó részt felnőtt korban történik, nem vehetnek részt a szolgáltatásban, mert azok előélete legtöbbször nem ismert és információ sem szerezhető be róluk korábbi viselkedésükre, betegségeikre vonatkozóan.

Lovasok.hu: A lóútlevél sem tartalmaz semmilyen utalást a ló korábbi viselkedésére vonatkozóan – és ez teljesen független a ló származásától... "

Agyrém az egész.

Vajon az a "szakember", aki ezt a rendeletet kreálta, kiírtaná a keverék kutyákat is. Az árvaházban nevelkedett gyerekeket pedig felnőttkorukban munkára (esetleg a létezésre) alkalmatlanná nyílvánítattná???
ádám

#58 Re:

2013-11-13 19:08

#25: -

eszt nem értem ugyan olyan lo mint a tőbbi csak nincs be sütve ez jo nagy faszság aki ki találta


Vendég

#59

2013-11-13 19:13

Aláirtam, megosztottam, sok sikert kivánok a további aláirásgyüjtéshez! Üdv.ZG.
Andrea Vajkyné Nagy
A petíció szerzője

#60 Re:

2013-11-13 19:32

#54: -

De pont hogy a nullás sütés=ismeretlen származás, tehát a nullás lovakkal nagy a gond!


Vendég

#61

2013-11-13 19:37

.

Vendég

#62

2013-11-13 19:40

Nem is értem!
Igazságot akarunk

#63

2013-11-13 19:53

Elég volt már a felesleges törvényekből, amik direkt a kisemberek életét nehezítik meg!!
Indumiel

#64 Lovagoltatás kontra "zugcsikó"

2013-11-13 19:59

Nekem is az a véleményem, hogy a rendszert nem elvágólagosan kellene kezelni és nem a visszaellenőrizhetőség itt a fő szempont jelenleg hiszen egyik ló sem az még. Ez csak akkor lenne igaz, ha a lovak csipjéhez, származásához, a komplett állatorvosi kórtörténet regisztrálva, vezetve lenne már évek óta...Nekem nincs lovam nem tudom, hogy jelenleg így van-e de ezt egy 0-ás sütés esetén is vezetni lehetne.
Azzal viszont nagyon is egyetértek, hogy a magyar lótenyésztés nívójának emelése szempontjából kívánatos volna a "zugcsikók" születésének visszaszorítása, és abban is látok párhuzamot, hogy az ilyen lovak sokszor kerülnek a szolgáltatást nyújtók látókörébe, hiszen olcsók és ezáltal könnyen beszerezhetők, vagy "tenyészthetők" és az utánpótlás kinevelhető akár otthon is. Szerintem előremenő rendszerben a "zugcsikókat" meg kellene különböztetni és akár ki is lehetne zárni a szolgáltatói körből hiszen ezzel komoly nyomást lehetne gyakorolni a lótenyésztés "fehérítésére". Aki nem szánja rá az energiát és időt valamint a ló árához képest minimális összeget, hogy a tiszta papírokkal tenyésztett csikóját rendesen sütesse-csippeltesse be az igen is vállalja a súlyát, hogy a lóval nem tud szolgáltatást nyújtani vagy nem tudja ilyen helyre értékesíteni. Élvezzen előnyt az a felelős tenyésztő aki nem mulasztja el a csikót az anyja alatt jelöléssel ellátni, vagy a szükséges vérvételt, szűréseket elvégeztetni. Mert sok származással rendelkező ló itt veszti el az esélyt arra, hogy megkapja ami "jár neki".
Nem azon múlik, hogy van-e pecsétes papírjuk vagy nincs... de miért ne lehetne. A szabály nem azért van, hogy az emberek megszegjék, ez egy szükséges dolog, hiszen a lovak tenyésztése sőt még a szaporítása is komoly felelősség és szükséges, hogy kézben legyen tartva ha másért nem a betegségek öröklődésének szűrése okán.
Házat sem építhet az ember engedély nélkül pedig egy házban úgy is lehet lakni ha nincs papírja... de ha van úgy sok veszély kiszűrhető.

Vendég

#65

2013-11-13 20:03

Azért ez a NÉBIH nagyon érthet a lovakhoz. Nekem eddig csak papiros lovaim voltak, van. DE nem tudom, hogy hogyan viselkedtek pl. a dédapjai, max. az anyja és az apja viselkedését ismerem. Másrészt azt sem lehet megmondani, hogy a ló őseinek milyen betegségei voltak. És hiába papíros egy ló, kitűnő a származása nem garantált, hogy egészséges lesz. Hány pedigrés genetikai selejt csikó születik nap mint nap? Abszolút nem értek egyet a rendelettel. Nem mindegy milyen származású lóval oktatnak? A lényeg a stabil idegrendszer és a szervezeti szilárdság!

Vendég

#66

2013-11-13 20:21

Egy ló tudását és természetét nem a származási lapja alapján kell megítélni.Ez nem megoldás semmire,a tenyésztést kellene támogatni,elérhetővé tenni az árakat,több tízezer forintot sokan nem tudnak megfizetni a fedeztetésért,és a chipezésért!
vendég

#67

2013-11-13 20:57

Az itt felszólalók nem a zugtenyésztést támogatják, hanem a megbízható iskolalovak életét féltik. Nagyon nehéz ilyen lovat találni, a választásnál nem a származás számít, hanem a jelleme.
Van egy ló o-ra sütve, útlevéllel, csippel, rendszeres oltással, 10 éve tanítanak rajta, mert megbízgató, nyugodt kiegyensúlyozott. Szerinted mi lesz a sorsa, ha legalább a tartási költségét nem tudja megkeresni?

Vendég

#68 Re: Petició - kiegészités

2013-11-13 23:41

#3: - Petició - kiegészités

Vettem egy kancát, ami 5 hónappal későb megelett. A vemhességről az eladó sem tudott, de ha tudunk róla, nem vesszük meg a kancát, mert nem akartunk szaporítással foglalkozni. A csikó "kézen" lett felnevelve, nem ménesben, fél évesen türelmesen végigállta a "körmölést", három évesen villámgyorsan tanult, a tervezettnél sokkal hamarabb lehetett ráülni, annyira jól dolgozott futószáron, sem a felhasalás, sem a felülés ténye nem zavarta, egyszer nem bakolt, nem rohant el. Rendkívül jó szándékú, okos lovacska, 4 évesen, amikor szépen kifejlődött kiheréltettem, jelenleg 5,5 éves és gyerekek lovagolnak rajta. Amikor megszületett utáltam, mert minek nekem egy zugcsikó, de most imádom, kiváló munkaló lovasturizmusban, jól tolerálja a rengeteg különféle lovas, és magát lovasnak tartó személy hülyeségeit. Egy másik lovamat ugyan szép származási lappal vettem, de gyanús volt a papír eredetisége. Amikor a csikót süttetük, a lótenyésztési felügyelővel megnézettük ezt a lovat is, sajnos jól sejtettük, hamis volt a papír, az illetékes átsütötte, kapott új, 0-ás papírt. A lóval mindent meg lehet csinálni, amit csak kérünk tőle. Egy aránytalan, rövid lábú, hordó testű ló, 60-70 cm-n ugranak, és gyönyörű dijlovas programokat lovagolnak vele a gyerekek, anatómiailag egyikre sem alkalmas. Ha kell kocsit húz, ha kell tojásokon osonó poniló picigyerekekkel, ha kell igazi 'csatamén' a lovasbemutatóban. Mindig tudja ki ül rajta és mi a dolga. Őket sajnos a dolgok jelen állása szerint, kidobhatom a kukába, a hozzá nem értő felsőbb hatalom szerint alkalmatlanok arra a munkára, amit megbízhatóan csinálnak évek óta.Viszont volt fantasztikusan jó felmenőket felsoroló, törzsállományú magyar sportlovam is, nagy vaszteséggel adtam el, mert nem lehetett vele bírni, ott tolt ki a lovasával, ahol csak tudott, a kedvenc hobbija a fejelés volt (hihetetlen mértékben hátra tudta hajtani a nyakát), szerette a lovas lábát meghúzni a karámfál, bakolás, rohanás, ... minden volt a repertoárjában, a boxba nem lehetett hozzá bemenni, mert azonnal harapot. Hiába a szép papír, a jó származás, semmit érő, idegbeteg dög volt, igazi szemétláda, ja és persze a származási lapján nem volt feltüntetve a jelleme. Egyet értek én is abban, hogy fel kell számolni a "zugtenyésztést", de sajnos jelenleg a lótenyésztésben egyetlen szempont van, a papíron szereplő nevek. Tenyésztik a kezelhetetlen, idegbeteg lovakat, mert jók a felmenőik, tenyésztik az örökletes lábproblémájú sportlovakat, mert a nagyapja ilyen-olyan bajnok volt. Ez sem tenyésztés! Semmivel nem jobb, mint a zugfedezés!


Vendég

#69

2013-11-14 06:11

Mi is rendszeresen lovagolunk a lányommal, de még soha nem jutott eszembe, hogy a lò származásáròl kérdezősködjek, a lényeg, hogy nyugodt legyen. Én ezért is támogatom ezt a petíciòt.

Vendég

#70

2013-11-14 07:40

egy puccos felmenös ember is lehet akkora taho, amekkorát a föld még nem hordott a hátán :D
Vendég

#71

2013-11-14 08:59

Az embereket sem tenyésztik, mégis minden ember ért valamihez. Így van ez a lovaknál is helyes felkészítés mellett.


Vendég

#72

2013-11-14 10:34

Én csak egy egyszerű példát szeretnék felhozni. Ha már ide jutottunk. Ugye a kutyakiképzés sem így működik. Egy nem fajtatiszta kutya is lehet kiválóan kiképzett őrzővédő vagy akár vakvezető és képeznek is ilyen kutyákat és kiváló társak, kiváló munkatársak. Nem értem, hogy a lovak esetében miért hoztak ilyen törvényt... nem értek vele egyet! !...


Vendég

#73

2013-11-14 10:54

soha életemben nem lovagoltam, de ez megint egy olyan előírás, ami emberek több éveas komoly munkáját teszi tönkre. Amúgy meg származás nélküli ló amúgy sem létezhet, (bocsánat az erős hasonlatért, de tudtommal csak A Szűz fogant isteni áldás útján, ) legfeljebb azt róhatják fel a tulajdonosaiknak, hogy nincs pecsétes papírjuk sok ezer forintért arról, hogy apja Ráró, Kutykuruttyfalva-megyei csődör, anyja Hiszti,Csirip-tanyai kanca
Csibe

#74

2013-11-14 11:40

Ezt megint valaki olyan találta ki,akinek halvány lila gőze sincs az egészről!!!Nem a papír dönti el,hogy egy lónak olyan legyen a természete,hogy bárkit elviseljen a hátán kellő türelemmel.Ez egy jó nagy baromság!!!!

Vendég

#75

2013-11-14 11:58

Mondom !!!!! SZTEM EZT A PUCCOS LOVARDÁK LOBIIZTÁK KI, hogy ellehetetlenitsék a kisebb konkurenciákat, ahol nincs lové millios lovakat venni....