Szociális ágazat anyagi és erkölcsi elismerése érdekében

bladedancer

#76

2013-06-06 13:24

Ahogy végignézem a hozzászólásokat,az egyik szemem sír a másik nevet. Igen,kell a béremelés a szoc. ágazatban és erről szól a legtöbb komment. De! Más baj is van a szoc.ágazatban ami legalább ilyen súlyú,méghozzá a munkavállalókkal szembeni folyamatos törvénysértése a munkáltatóknak . A túlmunka,a "kiskirályokként" mindent önmagának megengedő intézményvezetés,az az aljas vezetői hozzáállás ami belekényszeríti a munkavállalót a törvénysértésekbe,hiszen nincs más munkahelehetőség.... és sorolhatnám. Ezek globálisan nézve,legalább olyan veszélyeket hordoznak magukban mint az alacsony fizetés. Tehát egyedül a béremelés fontosságáról beszélni nem lehet mert az alapproblémát nem fogja megoldani. Ezért is tartjuk fontosnak a mindenre kiterjedő szoc.ágazati felzárkóztatást. A félsiker nem megengedhető. Nem megengedhető,hiszen ismerve a munkáltatókat,egy esetleges béremelés után a reakció az lesz,hogy "maradjatok csendben most már mert kaptatok pénzt. Úgyhogy ezek után az emésztőt is ti fogjátok majd tisztítani". Ezért is kérünk mindenkit,hogy jelezze nekünk,milyen törvénytelenségek,jogsértések történnek az intézményekben. Mit ér a béremelés ha oda a méltóságotok,megbecsülésetek?
Ildikó Nagy
A petíció szerzője

#77 Re: Re:

2013-06-06 14:25

#70: Pumukli - Re:

Boldog Névnapot kívánok!

felszabadított rabszolga

#78 A "KISKIRÁLYOK" léteznek!

2013-06-07 04:05

Sajnálatos módon tapasztalható, hogy a szerény bérezés mellett is fenyegetettségnek, megfélemlítéseknek vannak kitéve azok a szociális területen dolgozó munkavállalók, ahol a vezetés, a szakmai és vezetői tudása hiányát, a hatalommal való visszaéléssel pótolja.

Ezt lehet cáfolni, de ezek tények!

Remélhetőleg a "KISKIRÁLY" vezetők vannak kevesebben!

Néhány személy engem is elutasított a gyűjtéskor azzal, hogy nem meri aláírni, félve a retorziótól.

További tény az, hogy végiglapozva a petíció aláírói listáját, sokan nem vállalják a nevüket.
VAJON MIÉRT?
Jó lenne, ha leírnák ezek az emberek, a miérteket! (Természetesen azt is anonim módon.)
Mert csak a nyilvánosság biztosításával lehet megtörni a "KISKIRÁLYOK hatalmát".

Az intézmények élére az adott területet ismerő, szakmailag felkészült, vezetői affinitással rendelkező szakemberekre van szükség.
Mert mennyire lehet alkalmas egy szociális intézmény vezetésére az a személy, aki a humánumot elvárja a dolgozótól, miközben ő megszegve a törvényeket,terrorizál.

Szerencsére a vezetők többsége már nem "KISKIRÁLY"!
Minden tiszteletem a dolgozókat partnerként kezelő vezetőké, mert az ágazat jelenlegi helyzetében ez nem könnyű feladat.
névtelenül

#79

2013-06-07 10:19

Valószínű sokan nem akarják, hogy a név mellett a pontos lakcím is nyilvános legyen és ez érthető
bladedancer

#80 Re:

2013-06-07 16:53

#79: névtelenül -

Az a helyzet,hogy nem tudom osztani a véleményed. Persze első nekifutásra azt mondanám,hogy érthető. Azonban egyszer és mindenkorra véget kell vetni a megfélelmlítéseken alapuló munkának. Ehhez összefogásra van szükség. Hiszen egy ember ha felvállalja a véleményét,aláírását, valóban ki lehet téve a kicsinyes bosszúknak. De ha tömegek írják alá akkor elmarad a bosszú is,hiszen mindenkit nem rughatnak ki,mindenki ellen nem indíthatnak hadjáratot mert az olyan lenne mint amikor a kezdő kertész rálép a gereblyére!


Vendég

#81 Re: Re:

2013-06-10 08:29

#80: bladedancer - Re:

Az ügyfelek/kliensek számára elérhetőségre gondoltam, hiszen ezt listát bárki olvashatja, nyitott. A személyes adatok védelme, nem csak azért történhet, amit említesz. Bár nyilván lehetnek olyanok is akik az esetleges szankciók miatti félelemből névtelenek és ez tényleg nem jó, ebben nincs vita közöttünk.

Ám szerintem lehetnek olyan segítők, akik úgy gondolják és teljesen jogosan, hogy védik a magánszférájukat, más okok miatt, még itt is. Vannak akikben ez a kérdés nem merül fel és én ezt sem vitatom.

Munkatársi körömben volt ezzel kapcsolatban negatív élmény: az ügyfél kiderítette a lakás címet, redszeresen becsengetett, zaklatta, megvárta az ajó előtt (többnyire ittas állapotban), beszélni akart stb.  Nyilván ez nem gyakori, de akiknek volt ilyen tapasztalatuk, azok sokkal óvatosabbak. Én pl: a fészbukra sem rakom ki a privát címemet és telefonszámomat és nem azért mert félek a hatalomtól. Egyszerűen csak privát területnek tartom. De úgy látom sokan mások is. Viszont azt is megértem, ha valakik ezt nem tartják

lényegesnek.

 

bladedancer

#82 Re: Re: Re:

2013-06-10 15:08

#81: - Re: Re:

Igen,így már érthető. Nekünk szerencsénk volt akkor amikor sikerült a saját petíciónkat személyesen aláíratni több rendezvényen. A tapasztalat akkor az volt,hogy örömmel írták alá és látták el a lakcímükkel is. Más kérdés az,hogy azok a címek valósak voltak-e? Bár nincs okom feltételezni,hogy nem a valós adataikat adták meg. Itt a net olykor sajnos kétélű fegyver,hiszen történhetnek visszaélésék is. Nem kell hozzá más csak egy lakcím valóban. ..és akkor még nem mentem bele a hackerek IP.cím lokátoraiba és egyébb szoftveres keresőkre. Sajnos 100%-os védelem nem létezik ezek ellen. Ez utóbbinak bárnelyikünk ki van,lehet téve.További probléma az is,hogy a petíciók akkor hivatalosak ha lakcím is szerpel rajtuk. Az most mindegy,hogy látható vagy titkos,de szerepelie kell. Ez a jelenleg hatályos törvény a petíciók beadására.

Nagyon sajnálom azokat akiket tényleg az általad említett módon "terrorizálják" ,zaklatják. Ha mód és lehetőség van rá,akkor javaslom a név letitkosítását a petíció aláírásakor.

Ildikó Nagy (FESZ-SZT)

#83 A PARLAMENTBŐL!

2013-06-10 22:56

Kérem olvassátok el a közleményeket!

Sneider Tamás vs Soltész Miklós (213.05.27.) (youtube videó)
http://www.youtube.com/watch?v=tRW3CUvzu_o&feature=share

Sneider Tamás vs Soltész Miklós (2013.06.10.) (youtube videó)
http://www.youtube.com/watch?v=K6OE1fVRYus&feature=share

Nézzétek meg!

Vendég

#84 Re: Érdeklődés?

2013-06-10 23:05

#6: Ági nővér - Érdeklődés?

Szia!

Mi sem kapunk cafetériát


Vendég

#85 Re: soros céremelés

2013-06-10 23:09

Terpisicora

#86 soros béremelés

2013-06-10 23:13

Valaki megtudja mondani nekem,mi értelme van a soros béremelésnek?
Tavaly léptem kategóriát,aláírtam,vagy 8 lapot és a végén kiderült,ne örüljek a 3000ft os béremelésnek,mert ez csak annyit jelent,hogy eddig 94000 volt az alapom,amit kompenzáltak nekem x összeget,na most a fizetésem maradt csak az alapbérem nőtt,a kompenzáció csökkent.....????

Vendég

#87 Barát

2013-06-11 06:14


Ha ez a téma rendszeresen (ne illetve ne csak a jobbik részéről) fenn van tartva a parlamentben, illetve ha kisebb megmozdulásokkal, flash mob-okkal elő készítenénk a novemberi petíció átadást, meg lehet az esélye, hogy a kérdés társadalmizálódik, azaz közbeszéd tárgya lesz, és elfogadó lesz vele az állampolgárok jelentős része. Azért is, mert minden ember kerülhet szociális intézménybe, vagy úgy ő kerül be, vagy rokont látogat, vagy mert a gyermeke kapcsán a gyermekjóléti szolgálathoz, pszichológushoz kerül, vagy az idős szüleihez kér házi segítség nyújtást. Át kell törni a kormány vak illetve folyamatos kikerülő válaszait. Olyan beszélgetéseket kell generálni, ahol láthatóvá válik a közember számára, hogy mit és hogyan nem tesz meg a kormány a minőségi szolgáltatások érdekében. -----------------Be kell mutatni, hogy egyes helyeken már a családgondozók nem közalkalmazottak és a munkatörvénykönyv alapján dolgoznak, és annak alapján bérezik őket, - 15. 000 Ft-tal kevesebb bérért és minden cafatéria nélkül.

Ildikó Nagy (FESZ-SZT)

#88 Hozzászólás a postaládából (hajléktalan ellátásban dolgozótól)

2013-06-12 00:08

Tisztelt Hozzászóló!
Az ön által megadott email címről hibajelzés érkezett, így a levelet itt válaszolom meg:

Ön az alábbi hozzászólást tette:
"Tegnap (06.10.) hallgattam az államtitkár Úr válaszát a Jobbikos képviselő interpellációjára. 90%-ban leragadt a gyermekvédelemnél, az intézményekben foglalkozó szociális munkások ténykedését, létezését egyszerűen átlépte. Minimál bérekről beszélt, a bértábla összemosódásáról megfeledkezett(?), a függőleges rovat lassan okafogyottá válik(!); + a pótlékok abszolúte nem tükrözik a hozzárendelt elvárásokat, elismeréseket(méltánytalan)- mikor nyúltak hozzá (?)van aki emlékszik még erre? Probléma kezelése remélem nem a megosztottság irányába hat!
Sz. I."

A FESZ az egység irányába halad, célunk egy egységes bértábla, mely az ágazat összes szereplőjére érvényes, feladatkörtől, végzettségtől függetlenül.


Amiket ír, azzal egyetértünk, és mi is sérelmezzük.
Reméljük, hogy a petíció teljes változatát is elolvasta, ami részletesebben, de még mindig nem teljes részletességgel tartalmazza a követeléseinket.
Az egyes pontokat a tárgyalások során fejtjük ki.


Kérjük Önt is, hogy legyen aktivistánk, és gyűjtse az aláírásokat környezetében.



Üdvözlettel:

Nagy Ildikó
FESZ-SZT
Szociális elnökségi tag
Ildikó Nagy (FESZ-SZT)

#89 Re: Barát

2013-06-12 12:21

#87: - Barát

Független Egészségügyi Szakszervezet

FESZ

 

Levelezési cím: 1125 Budapest Szarvas Gábor u.9/b

Központi iroda: Budapest IX.ker. Violau.21 sz.

E-mail: fesz2011@gmail.com

www.fesz.eu

Adószám: 18272963-1-43

Számlaszám: 10101494-09324600-01003004

__________________________________________________________________________

 

NYÍLT LEVÉL

Tisztelt Társadalmi Szervezetek, Szövetségek!

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) és annak Szociális Tagozata (FESZ-SZT), összefogásra szólít fel mindenkit,

A SZOCIÁLIS ÁGAZAT DOLGOZÓINAK ÉRDEKÉBEN

 

A szociális ágazat mindannyiunk ügye, mert előbb, vagy utóbb ellátottak lehetünk mindannyian. így az ágazatban dolgozók helyzete sem lehet közömbös senki számára, hovatartozástól független.


A szociális ágazat, igen szerteágazó, összetett feladatokat lát el, levéve a bizonyos terheket az egyének válláról, a társadalmi szerepvállalás, a társadalmi gondoskodás jegyében.

 

A szektorban dolgozók munkája szellemi, lelki, és fizikai igénybevétellel egyaránt járó nehéz hivatás, amit a nap 24 órájában, az év 365 napján megszakítás nélkül kell végezni.

Igazi hivatás, mert az erkölcsi és anyagi megbecsülés hiányában, ezt a munkát csak hivatástudatból lehet végezni.

A társadalom megbecsülése mégis elmarad! Jelentős a fluktuáció, a szakma kezd „felhígulni”, ami nagymértékben a létminimum körüli béreknek köszönhető. Ez a minőségi ellátást veszélyezteti.

 

A szociális ágazatban dolgozók, a nemzetgazdaság legrosszabbul fizetett alkalmazottai.
Amennyiben a tendenciát nem sikerül visszafordítani, súlyos problémák generálódhatnak, ami az egész társadalomra nézve negatív hatásokkal bír.

 

A probléma nem mai keletű, a megelőzés érdekében számos kísérlet történt a szakmai és az érdekvédelmi szervezetek részéről, amit az éppen regnáló kormányzatok többnyire nem reagáltak le.

 

A sikertelen próbálkozások indokait keresve a FESZ arra jutott, hogy az „egyéni” próbálkozások, az összefogás hiányára vezethetők vissza az okok.

 

Az összefogás jegyében a FESZ és a FESZ-SZT 2013.05.20-án aláírásgyűjtésre közzétett egy PETÍCIÓT, melynek tárgya a „Szociális ágazat anyagi és erkölcsi elismerése érdekében”.

A dokumentumot Balog Zoltán miniszternek, és Soltész Miklós államtitkár úrnak fogjuk átadni a Szociális Munka Napján.

 

Amennyiben a szervezetük számára VALÓBAN fontos a szociális ágazat és az abban dolgozók helyzete, úgy részt vállalnak az ágazati összefogásban, stratégiai egyezséget kötve, csatlakoznak a kezdeményezésünkhöz.

A PETÍCIÓ-nkat aláírók száma mára több ezres, a rövidke idő ellenére, ami példátlan, szakmatörténeti jelentőségű összefogást eredményezett, és fog eredményezni. Ebből egy jelentős szervezet sem maradhat ki, az összefogás részese kell, hogy legyen!

 

A FESZ a függetlenség megőrzését szem előtt tartva, továbbra is készen áll, és nyitott a társadalmi szervezettekkel való többszereplős egyeztetésekre, együttműködésre.

Az Ön szervezete is?

 

Budapest, 2013. június 12.

Üdvözlettel:
Független Egészségügyi Szakszervezet

és

Szociális Tagozata

 

Kiss László sk.                        Nagy Ildikó sk.
elnök                                     szoc.eln.tag

 

 

 

 


Vendég

#90

2013-06-12 15:49

Meddig várat még magára a szociális ellátásban igen komoly lelki és fizikai megterhelést vállaló dolgozók megbecsülése?
Hihetetlen és megdöbbentő, hogy mennyire alul értékelik anyagilag és erkölcsileg ennek a hivatásnak a jelentőségét!
Már rég itt lett volna az ideje a bérrendezésnek!

Vendég

#91

2013-06-12 17:49

Meggyőződésem, hogy a miniszterelnöknek kell feltenni a kérdéseket, és én is úgy gondolom, hogy hosszabb távon jobb ha nem a jobbik képviselők teszik fel a kérdéseket.

Vendég

#92

2013-06-12 18:47

Ne várjunk novemberig! Menjünk ki az utcára szeptemberben!!!!
bladedancer

#93 Re:

2013-06-13 05:34

#91: -

Lényegtelen,hogy melyik parlamenti párt teszi fel ezeket a kérdéseket. De kicsit átforgatva.... Pontosan úgy mint a Jobbiknak,az összes ellenzéki pártnak meg volt és van a lehetősége arra,hogy belelásson azokba a amiket mi leközlünk nyilvánosan. A leheőség minden pártnak áll. Mégis a Jobbik volt az-és itt most nem lovagoljunk azon,hogy milyen oldalbeállítottságúak- aki felállt és feltette ezeket a kérdéseket. A többi miért nem? A probléma nem most kezdődött a szoc.ágazatban sem. Tehát ismert,sőt jól ismert problémák és évről-évre nőnek. Szóval a kérdésem: A többi párt miért nem állt fel és kezdeményezte azt a témát amit a Jobbik? Egyébként meg nem szabad lesílányítani ezt a témát pártpolitikai oldalakra mert akkor ott ette meg a fene az egészet.

bladedancer

#94 Re:

2013-06-13 05:38

#92: -

Egyelőre be kell tartani azt az utat ami a tárgyalásokhoz vezethet,méghozzá békés úton. Az utácra vonulás egy végső megoldás. Van azon kívül még számos olyan eszköz amivel tárgyalóasztalhoz lehet kényszeríteni a másik felet. De egyelőre tartsuk be a "szamárlétrát".

csaba55

#95 Re:

2013-06-13 06:07

#76: bladedancer -

Végig pörgettem az aláírásokat. Nagyon sok kan nem vállalják fel az aláírásaikat.Van olyan oldal ,ahol 7 aláírás nem vállalja a nevét. Miért? Félnek vagy gyávák ,vagy tudatlanok? Az összefogás hiánya a butaság, a félelem mindenütt.A dolgozók persze hogy féltik ezt az éhbéres állásaikat,mert csak ez van. Ezt használja ki a főnök ,önkormányzat stb. Nincs kollektív szerződés, munkaköri leírás,üzemitanács,(amiben csak dolgozó lehet min. 3 fő). A munka törvénylönyve csak általános irányelveket fogalmaz meg a kollektív szerződés pedig a helyi alkalmazást. A munkáltatónaknem érdeke,hogy dolgozója okos ,tudálékos ,felvilágosult legyen ebben a témában. Minden fenyegetést le kell íratni a vezetővel nem fogja leírni!Ha leírja bátran munkaügyi bírósághoz fordulni,ha nincs szakszervezet mögötted. Nem kell olyan munkát megcsinálni ami nincs leírva a munkaköri leírásba ,nyugodtan meg lehet tagadni. Írja le ! Nem meri! A főnök ha nem hülye tudja ez a végét jelenti. A munkaügyi bíróságok, felügyeletek örömmel várják a feljelentéseket!De keménynek kell lenni! nem be.....ni! Azt hagyjuk az ápoltakra. Az Cser Ágnes féle csoport ,hol van ? Miért nem áll ki melettetek? Ja, ők megkapták a fizetés emelést. Majd még élő példával tudok szolgálni később! Üdv mindenkinek.

csaba55

#96 Re:

2013-06-13 13:15

#91: -

Miért is?

Ildikó Nagy (FESZ-SZT)

#97 Re:

2013-06-13 14:46

#91: -

Tisztelt Hozzászólók, Aláírók!

Tájékoztatásul közlöm, hogy Sneider Tamás a parlament Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottság elnöke, akinek elsődleges feladata a szociális terület problémáinak a parlament elé tárása, interpellálás a szaktárca felé, ami pártsemleges. 
A bizottság Összetétele itt tekintkető meg:

http://www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_angolkpv.frak_tab_a?p_vezer=m&p_biz=A336

bladedancer

#98 Re: Re:

2013-06-13 20:42

#97: Ildikó Nagy (FESZ-SZT) - Re:

Itt viszont akkor nem értek valamit. Egy bizottság az interpellációkat tudomásom szerint egy bizottsági ülésen átbeszéli és megszavazza...avagy nem. Ha megszavazta akkor az annyit jelent,hogy a többség elfogadja az indítványt és mehet a Ház elé. No most elnézve az összetételét a bizottságnak,messze a fidesz képviselői vannak többen.  Akkor elképzelhető,hogy még a bizotssági ülésen egyetértettek mindannyian abban,hogy a Ház elé tárják e problémát,mitöbb a KSH adatait is átnézték és eszerint döntöttek? Ha igen,mi volt az az ellenállás mégis ami a kormányoldalről jött S T beszéde alatt? Talán a nyílt szinen már nem merik felvállalni a fideszesek azt amit a bizottsági ülésen megszavaztak? Illetve ami még a bizottsági ülésen hiteles volt azt már a szavazatoknál hiteltelennek minősítette a bizottság fideszes része? ...merthogy elfogadták Soltész válaszát.

Ildikó Nagy (FESZ-SZT)

#99 Re: Re: Re:

2013-06-14 10:31

#98: bladedancer - Re: Re:

Nem tudható, hogy miként történt!

Lehetséges, hogy a bizottság elé vitte, de nem értettek vele egyet!?
Ebben az esetben lehetősége van egyénileg kezdeményezni az interpellációt, ha fontosnak véli az ügyet.

Baricsa Zsuzsa

#100 Re: Re: petíció

2013-06-14 16:19

#56: Ildikó Nagy (FESZ-SZT) - Re:

Maximálisan egyetértek  a petícióval,házigondozóként dolgozom 10 éve.