Tárgyalásokat a felsőoktatásért!

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Ez a(z) Tárgyalásokat a felsőoktatásért! petíció automatikusan generált fórumtémája


Vendég

#126

2012-12-22 10:37

Várjuk az adjunktus úr hozzászólását!

Vendég

#127 Re: Agyelszívás

2012-12-22 10:39

#123: Egy tanár a sok közül - Agyelszívás

Az első világháború óta halásznak itt. ( Agyelszívás, ugye így mondják). ( Azért írom, hogy halásznak, mert a selejtet visszadobják.)
Volt itt egy színvonalas porosz rendszerű oktatási rendszer.
Most ezt lecserélték az un. bolonyaira. ( Direkt írtam így, mielőtt valaki megszólna érte.)
Azok tudnak színvonalas munkát végezni, akik már 22-24 éves korukban aktívak voltak. (Volt munkaviszonyuk.) Munkaviszony után, mellet, újra tanulni kell! Akár iskolapadban, akár munka mellet. A munkavégzés során jön rá az ember, hogy mi szükséges ahhoz, hogy még eredményesebben tudjon dolgozni. ( A kutatás világa lehet más, abban nincs tapasztalatom.)
A lessé fer ? Nem tudom. Elbohóckodni el lehet egy gazdag országban, mint Amerika. De egy ilyen szegény, ágrólszakadt ország?

Az agyelszívást nem lehet kivédeni!


Vendég

#128 Re:

2012-12-22 14:29

#124: - A németeknek Leopárd tankjuk volt, nekünk bicikli.

Tanulj!

Magyar páncélozott járművek a II. világháború környékén

http://wotinfo.gportal.hu/gindex.php?pg=34633140

 

 


Vendég

#129 Re: Re:

2012-12-22 14:42

#128: - Re:

Sajnos a fent említett webcímen bemutatott tankok nagy része csak az íróasztal fiókban volt.

Akkor mégis bicikli?

danibusz

#130 Re: Re: Re: Re: Re:

2012-12-22 16:32

#120: - Re: Re: Re: Re:

Legalább egy akármilyen neve legyen már, így nem tudom, még mit írt!

1)  Értem! Szóval a hitel ingyen van, és mindenki aki okos, az egyetemista! Akkor ön miért nem él hiteleken? Hisz ingyen pénze, és jóléte lesz! Magyarország is így gondolta, és mi lett belőle! (Önnek: államadósság!)
És még a "gazdagok oktatása" elv lényegtelen az önhöz hasonlóknak, hisz "ingyen pénz" van. És munkahelyeket be lehet zárni, hisz az egyetemisták az egyetem után úgyis elmennek innen.

2)Nem érti. Hogy mutassa meg külföldnek, milyen okos, ha meg van szabva, mit kell csinálni? Hisz kell vagy 2-3 hónap pályázás kell az új ösztöndíjra, ha valami új jut eszébe...

3) Miért engem szid csak? Mivel egyetemista vagyok! Hisz akik az egyetemek ellen vannak, azok ellen nem is szólal fel...
Én azt mondom, ha önálló (nem támogatott, csk hitelt kapó) egyetem lesz, akkor az állám húzzon el belőle! AUTONÓMIA! Bár ön nem tudom, mikor volt egyetemista, de a mostani helyzet az, hogy SZTE be fog zárni, ha így halad. Ja, hogy csak világhírű, semmi több! De majd megoldja, hisz ahol tudás, ott a rany lesz a kőből is! (nem vagyunk alkímisták a bölcsek kövével)

És a bunkó "tanuljál és jó lesz" hozzászólásokra válaszoltam. Azokban pedig szó sincs munkahelyekről, de amikor a külföldi munkahelyről szól valaki akkor meg hőbörögnek. Magyarország viszont zár be minden munkahelyet, ami nem állami. Vagy nem is tudta?

xy

#131 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-12-23 01:52

#130: danibusz - Re: Re: Re: Re: Re:

Kedves Danubiusz!

Most írok csak választ (xy=adjunktus, azért az "adjunktus" kicsit nagyképű fórumnév lenne).

1) Igen, a hitelek miatt van itt az ország és az olyanok segélyezéséért, akik soha nem dolgoztak, de tehették volna. P.l. nem termelnek semmit a portájukon, csak gazt. De ez egy másik téma. Ebből egy kiút van: az oktatás, de nem egyoldalúan. Az oktatás nem szívesség, hanem lehetőség, amiért cserébe vannak elvárások. Szóval az oktatás az nem segélyezés kell, hogy legyen az állam részéről, hanem (csúnyán hangzik) egy befektetés. Nem mindenki, aki okos egyetemista: vannak 8 általánossal rendelkező földművelő ismerőseim, akiket okosabbnak tartok, mint sok egyetemistát... A gazdagok oktatásáról: sajnálom, de amíg világ a világ, addig a gazdagoknak fog kedvezni minden rendszer... Ezt érdemesebb tudomásul  venni, és felvenni így a harcot, mintsem lázongani. Nem mintha ez nem zavarná az én igazság érzetemet. Amúgy kérdezted, hogy az én időmben igyen tanultam-e. Persze, de akkor még nem volt egyáltalán egy olyan életérzésünk, hogy mehetünk külföldre, így mindenki az itthonmaradásban gondolkozott. Ebben lehet, hogy benne volt még az a szocializáció, hogy gyerekkoromban belémidegződött egy torokszorító érzés a vámvizsgálatok miatt. Szóval akkor ezt a problémát (a fiatalok külföldre vándorlását) még nem ismerte az állam. Mindenesetre nem értem a problémát: aki jól tanul és itthon marad, az nem kell, hogy fizessen, aki meg elmegy nyugatra, az nevetve visszafizeti a képzési pénzt. Sőt, ha jól értem el lehet tölteni pár évet külföldön "büntetlenül" tapasztalatszerzés céljából. A jogászok és közgazdászok meg elég könnyen vissza tudjhák szintén fizetni ezt az összeget. Ja, írtad, hogy adjanak munkahelyet, azzal tartsák itt az embereket: nem lehet mindenkit a kívánságának megfelelő helyre felvenni az egyetemre (ahol esetleg tanulás nélkül megkaphatja a diplomát), majd utána a feneke alá tolni egy neki tetsző munkahelyet! Épp ezért kell megfontolni, milyen képzésben mennyi embert támogatnak, és beállítani egy serkentő versenyt. Biológus hallgatóból p.l. 3% ennyi elég lenne bőven, de annak nagyon minőséginek kéne lennie.

2) A 2 éves külföldi EU-s posztdoktori ösztöndíjamra a pályázatot 3 hónapon át írtam reggeltől estig és 90% felett kellett teljesíteni: így lehet megmutatni külföldnek, ha okos vagy! Türelem, higgadság, határozottság, önbizalom, tanulás és hasonló szép szavak kellenek.

3) Nem konkrétan Téged szídlak, bár eléggé támadó volt pár megnyilvánulásod, de most ne menjünk bele ki kezdte, azzal nem vagyunk előrébb. Amúgy elárulom, hogy én már k.b. 1 hónappal ezelőtt kiakadtam értetlenkedve az önnfentartó egyetem szövegén a kormáynak. Az állami egyetemet tartsa el az állam, de cserébe az állam által így támogatott emberek vállaljanak egy szerződést. Szóval engem itt konkrétan az zavar, hogy a fiatalok tüntetnek azért, hogy mehessenek a mi pénzünkből külföldre úgy, hogy lehetőleg ne is kelljen a diplomáért teljesíteniük.

Én bízok azért abban, hogy beindul a munkahely teremtés. Egyenlőre vissza kell nyögni p.l. egy IMF hitelt, amit Gyurcsányék rásóztak a mostani kormányra, és most az IMF meg az EU próbálja rákényszeríteni a kormányra a további megszorításokat. Örüljünk, hogy nem mentek bele mindenbe oly könnyen, mint p.l. a görögök. Ja, amúgy EU-s szinten épülnek le a munkahelyek... Mindenesetre nem vagyok köszgazdász, így az ilyen kérdésekben nem biztos, hogy teljesen képben vagyok.

xy

#132 Re: Re: Agyelszívás

2012-12-23 01:55

#127: - Re: Agyelszívás

Teljesen egyetértek!

A kutatás örök tanulást igényel!

Az agyelszívást nem lehet kivédeni, de nem mindegy, hogy mekkora léket hagyunk vágni a koponyánkon: szűkebb lyukon lassabban csúszik ki a velő!


Vendég

#133

2012-12-23 12:35

Lehet, hogy nem is olyan rossz, amit a kormány akar. Csak jó lenne tudni hova áramlik a money, amit megtakarítanak.
Attól félek, hogy kézen-közön eltűnik. Nem marad a rendszerben.  Itt nem érvényesül az anyagmegmaradás elve.


Vendég

#134 Re:

2012-12-23 12:42

#133: -

Ezt az országot már számtalanszor megvezették az utóbbi 100 évben.

6
Vendég

#135 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-12-23 12:48

#131: xy - Re: Re: Re: Re: Re: Re:

A görögök jobban járnak. Sokkal magasabb az életszínvonal még most is, mint Magyarországon. Mindig a simlis nyer. Az első világháborúban mi úriemberek voltunk. Nem léptünk ki időben. Bezzeg az olaszok! A második világháborúban az utolsó csatlós voltunk. A románok időben kiléptek. A rendszerváltáskor nem kértük meg az átállás árát. A lengyelek megkérték. Mi úriemberek voltunk. S most itt vagyunk, a gatya letolva.

Soha nem tanulunk.

Ady Endre

#136

2012-12-23 18:04

Ha van Isten, ne könyörüljön rajta:
Veréshez szokott fajta,
Cigány-népek langy szívû sihederje,
Verje csak, verje, verje.

Vendég

#137

2012-12-24 10:52

Laudamus veteres, sed nostris utimur annis, mos tamen est aeque dignus uterque coli. (Ovidius)
= Dicsérjük a régieket, de a jelen korban élünk, épp ezért méltányos mindkettőt tiszteletben
tartani.


Vendég

#138 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-12-24 11:01

#135: 6 - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

A románoktól mindig lehet tanulni. Az okosabbtól nem szégyen.


Vendég

#139

2012-12-24 11:02

Sunt bona, sunt quaedam mediocria, sunt mala plura. (Martialis)
Egy egyszerű tanár
Vendég

#140 Re: Re: Agyelszívás

2012-12-24 11:21

#127: - Re: Agyelszívás

A lessé fer ? Nem tudom. Elbohóckodni el lehet egy gazdag országban, mint Amerika. De egy ilyen szegény, ágrólszakadt ország?

 

Igen, az USA gazdag ország. Ha a lakosság fele idióta lesz, az sem számít. ( Lásd Newtown!)

Magyarország ezt nem engedheti meg magának.

A b...i rendszer nagyon erős reformokra szorul.

Éva Oroszné
Debrecen

#141

2012-12-24 13:31

Amint látom megoszlanak a vélemények!
Nem akarok senkinek a véleményére reagálni,csak a saját tapasztalatomat írom meg röviden.
Én 1962-ben végezetem el az egyetemet,mint építész.Akkoriban 5-en voltunk lányok ezen a szakon.Az évfolyamból több mint a fele átképezte magát,azaz más szakot választott.
Gyermekeim az 1980-as évek elején kezdték el az egyetemi tanulmányaikat,sikeresen be is fejezték.Jelenleg mid két gyermekem külföldön dolgozik,mivel itthon nem tudtak elhelyezkedni,azaz a cégüknél leépítések voltak./építész és radiokémikus a két gyermekem /
Négy unokám közül három már egyetemre jár,itthon.A legkisebb jövőre kezdené egyetemi tanulmányait orvosi szakon,csak az kérdés hol?
Szeretnének Magyarországban letelepedni és tanulni a továbbiakban itt is maradni,mert nem szeretik a külföldi életet. /jelenleg is nálam laknak mind a négyen/ Kérdezem ki és miből fogja ezt finanszírozni,mivel a négy unokámnak még 2-3-és 5 éve van hátra az egyetemi tanulmányaikból.
Szorgalmas,jó fejű és nem " pofátlan " /RÉSZMUNKAIDŐS EGYETEMI OKTATÓ?/ gyermekekről van szó.Ők a felvett szakmát ugyanúgy szívvel és becsülettel fogják gyakorolni és végezni,mint minden becsületes ember.
Valahol tudomásul kellene már venni,hogy a tudásalapú társadalom tud csak kellőképpen fejlődni.Attól függetlenül,hogy szakmunkásról,vagy diplomás emberekről beszélünk.
Csodálkozom azokon az embereken,akik állítólag a tanításból élnek és " diákellenesek "
Én azt vallom - " tanulj,hogy taníthass "-

Vendég

#142

2012-12-25 10:22

Hét évig voltam tanár. Otthagytam. Én nem akartam Lanzákat nevelni.
Belefáradtam a mindenki azt csinál, amit akar( lessé fer) nevelésbe. Ez a diáknak nem jó, tanárnak sem jó.


Vendég

#143 Paradigma váltás jön

2012-12-25 11:22


Paradigmaváltás jön. Hogy új paradigma van a láthatáron, azt nem könnyű felismerni – hiszen az a normál tudomány álláspontjáról nézve gyakran látszik sarlatánságnak.
Például itt van a nyelvtanulás. Maga a Google Translate feszegeti a határokat. Én szívesen vásárolnék egy fejhallgatót, amelynek birtokában kimennék Szabadkára. A hallott szerb beszédet a fordító sztikk lefordítaná. (Jelenleg nincs jelentős szerb nyelvismeretem- elsősorban a szavak nem ismertek számomra.)

Viszont ismerem a szláv nyelvek nyelvtanát. Egész jól el tudnék boldogulni egy ilyen kis sztikk segítségével. Bízom benne, hogy lesz ilyen hamarosan. Micsoda nagy lehetőség a kis nyelveknek.
Nem azt mondom, hogy az angol háttérbe szorul, de egy izgalmas változás lesz. Nagyon sok fiú verbálisan nem tudja magát kifejezni. Holott gondolatilag ott van, őket sújtja a jelenlegi egyetemi ojtatási rendszer.

Az unokaöcsém 25 éves, nem kapja meg a diplomáját, mert nincs nyelvvizsgája. Azt a néhány száz angol szót, ami a számítógép használatához kell, nagyon jól ismeri. Ilyen szakon is végezne, de nem képes nyelvvizsgát tenni.
Agyban jó, de nem tudja magát kifejezni. Nem kellene ragaszkodni a nyelvvizsgához a diplomák kiadásánál. Kínában sem beszél mindenki angolul folyékonyan.


Vendég

#144 Re: Paradigma váltás jön

2012-12-25 11:35

#143: - Paradigma váltás jön

Még az USA-ban sem.


Vendég

#145 Re: Paradigma váltás jön

2012-12-25 12:27

#143: - Paradigma váltás jön

IBM most tette közzé

A következő öt évben a rendszerek a hangmagasság, hangszínt elemzésével, a bizonytalanságok felismerésével képesek lesznek egy-egy beszélgetés finomabb aspektusainak megragadására is. Segíthetnek eredményesebbé, hatékonyabbá tenni dialógusainkat és a különböző kultúrák közötti kölcsönös megértést.

 


Vendég

#146 Re: Paradigma váltás jön

2012-12-26 00:24

#143: - Paradigma váltás jön Agyban jó, de nem tudja magát kifejezni

Néhány száz szóval ez nem is csoda. Tanuljon meg minimum kétezer szót, plusz a nyelvtant.  Vagy menjen kapálni és ne akarjon diplomát.


Vendég

#147 Re: Re: Paradigma váltás jön

2012-12-26 11:24

#146: - Re: Paradigma váltás jön

Értsen a szakmájához, a nyelvtudás a kalapon csak egy bokréta.

Közel az idő, amikor fordító robotokat(vagy programokat)  néhány tízezer forintért lehet majd vásárolni.

De nem is ez a lényeg! Jó képességü fiatal férfiakat teszünk tönkre a nyelvvizsga eröltetésével. Csak azért, hogy a

nyelvtanulás jó biznisz maradhasson. Paradigma váltás jön!

Kárt okozunk a nemzetgazdaságnAk is, mert ezek a jó szakmai tudással rendelkező fiatalokat nem engedjük be a

magyar munkaerő piacra.

Érdemes lenne megnézni, hogy a tajvani lakosság hány százaléka rendelkezik nyelvvizsgával.

A kereskedőknek kell tudni, és még van néhány szakma múvelőinek.

A többinek választható gyakorlat.

Különbséget kell tenni az írásban való nyelvtudás és a beszélt nyelvtudás között.

Valami könnyítést kell biztosítani, mert szomorú a helyzet.

 


Vendég

#148 Re: Re: Paradigma váltás jön

2012-12-26 11:27

#145: - Re: Paradigma váltás jön

Segíthetnek eredményesebbé, hatékonyabbá tenni dialógusainkat és a különböző kultúrák közötti kölcsönös megértést.

 

Ez egy nagyon fontos, jelentős előre lépés lesz!


Vendég

#149 Re: Re: Re: Paradigma váltás jön

2012-12-26 15:59

#147: - Re: Re: Paradigma váltás jön

Tanulja meg a szakmájához szükséges idegennyelvet vagy menjen kapálni! Egy nyelvet már megtanult, még egyet megtanulni csak szorgalom kérdése.


Vendég

#150 Re: Re: Re: Re: Paradigma váltás jön

2012-12-26 16:53

#149: - Re: Re: Re: Paradigma váltás jön

A nyelvhez fenék kell, sok fiú erre képtelen.

De amikor az életben majd szükség lesz a nyelvre megtanulja.

Ezért nem szabad leblokkolni a szakmai tudással rendelkező fiatal férfiak életét.

Ez gyalázat! Nem szabadna ezt tenni. Tönkretenni őket. Ha minden vizsgát letett kapja meg a diplomát

nyelvizsga nélkül is.

A magyar gazdaság is jobban jár vele. Attól, hogy nincs nyelvizsgája még lehet kiváló szakember. Ha minden vizsgát

letett (nyelvvizsgája nincs) kapja meg a diplomát!....

Ha külkeres vagy diplomata, akkor természetesen más a helyzet.