A Földes maradjon Földes!

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Ez a(z) A Földes maradjon Földes! petíció automatikusan generált fórumtémája


Vendég

#26

2011-09-22 15:13

1953-ban 2-gimnázium összevonása adott alkalmat (úgy emlékszem katolikus gimnáziumok voltak ) az ujj iskolának a FÖLDES FERENC nevet adni. Azóta az ott végzettek büszkék rá és ha mód van rá segítik egymást. Most CSAK POLITIKAI INDOK VAN :MERT BALOS!
Aton2011

#27 Re:

2011-09-22 15:16

#22: -

Igazi humor, igazi tartalommal! Most azt hiszem szükségünk is van rá!! Meg az erőre és összefogásra, ne hogy már mindig azt higgye a pillanatnyi hatalom, hogy mindennel és mindenkivel azt teheti, amit akar!


Vendég

#28

2011-09-22 15:18

Az 56-osok hősiességéhez kétség sem fér, de azt hiszem, jóval többen jártunk a Földesbe, akik szeretné, ha az iskolája megtartaná a régi nevét.

Vendég

#29

2011-09-22 15:24

A Földes maradjon A Földes. Miért nem tudnak az emberek legalább 1x az életben szembenézni azzal ami van meg ami volt?? Kezdjük már el most pl.
"Il faut savoir faire face á la réalité!" "Tudni kell szembenézni a valósággal." - nekem ez a legfontosabb, amit tanultam valaha legkedvesebbik tanáromtól. Miért kell állandóan Átnevezni? Ledönteni? Újcímerezni? Újzászlózni? Újstb? Mi a francnak? Mit a francot változtat az bármin is? Miért nem maradhat minden úgy ahogy volt? Az csak a valóság. Félelem, vagy mi van? Kapaszkodjanak most valami másba pls. Majdnem azt modtam, hogy hipokriták, de szerencsére sikerült visszafognom magam :)
Krapulax

#30

2011-09-22 15:41

Én csak annyit mondanék:
FÖLDESISTÁK VAGYUNK FASZA GYEREKEK!
ÉRTÜNK CSÖRÖGNEK A SÖRÖSÜVEGEK!
MERT AZ EGÉSZ VILÁG TUDJA, HOGY A FÖLDESNÉL NINCS JOBB, JOBB, JOBB!
HAJRÁ FÖLDES!!!!

Vendég

#31

2011-09-22 16:25

Csatlakozom! Igen,a Földes maradjon Földes! Nem értem,hogy az uj,kétharmados többséget élvező politikai rendnek miért kell mindent elsöpörni, eltüntetni,amit nem ők hoztak létre de egyébként jol működik?! Nagyon is jól! (félreértés ne essék,egyik politikai parttal sem szimpatizalok...) Ez a miskolci gimnázium évtizedek során Földes Ferenc néven szerzett maganak orszagos,sőt talan nem tulzok,ha azt mondom nemzetkozi szinten is elismerést az ott dolgozó, jól felkészült pedagógusok lelkiismeretes munkajanak és természetesen a diakok szorgalmanak köszönhetően. Nem pedig Széchenyi István néven. (Nem bántom,mert nagy ember volt,neki volt rá ideje,hogy nagy lehessen. Földesnek nem,mert fiatalon meghalt)Miért kell ezt most egy fél év miatt egyszerüen félrelökni? Akkor azok is reklamalhatnanak,akik a Földes jogelodjeibe jartak, nem? Ez a név mára mar ugyan olyan védjegy a maga szintjén,mint a Pick szalámi,vagy az Unicum. És csak egy van belőle az egesz orszagban! Nem téveszthető össze semmivel!Én,mint valamikori Földesista,büszke vagyok erre a névre és erre az iskolara,mert sajat bőrömön is tapasztaltam, hogy tekintélye van és bárhol az országban tudják,hogy melyik gimiről van szó. A tervezettről nem fogja tudni senki! És,ha a dontéshozók tudnak objektiven gondolkodni -reméljük igen-,akkor békén hagyják ezt az iskolat,maradjon Földes. Nem ugranak rögtön tettrekészen megint tönkretenni egy jol müködő dolgot,egy hírnevet csak azért,mert ez most valakinek csípi a szemét és most végre ujra meg lehet mutatni mit ér a kétharmados többség. Remélem 5,10,20 év múlva is a Földes Ferenc Gimnáziumba fogok visszamenni osztálytalálkozóra és nem a Széchenyibe! Mindenkit kérek csatlakozzon ehhez a petícióhoz! Ne engedjuk a Földest eltűnni!
aida77

#32 Re:

2011-09-22 17:05

#10: vendég 7 -

Kedves hozzászóló! A földest nem a név tette híressé, hanem az iskola tette híressé a nevet. Az a név jobb lenne, hogy 43. Gróf Szécshenyi István Gimnázium?


Vendég

#33

2011-09-22 20:54

Aki meg akarja változtatni az iskola nevét, az tudatlan...

Vendég

#34

2011-09-23 01:02

Földes Ferenc Gimnázium......de jó volt oda járni
hetvenhármas

#35

2011-09-23 17:56

Mégis csak van Földes-szellem! Büszke vagyok az iskolatársaimra!

"Bár zord a harc,
megéri a világ
Ha az ember
az marad, ami volt:

Nemes, küzdő, szabadlelkű diák."

 

(Ady Endre: Üzenet egykori iskolámba)

biokémes

#36

2011-09-23 20:42

Orvosgyetemi szigorlat során tanúja voltam annak, hogy az egyik vizsgáztató az indexek között válogatva azt mondta: a két földesistát kérem, mert nincs sok időm. (Volt földesistaként dagadt a keblem, de ezek a gyerekek másfél generációval utánam, a régi földesista után jöttek. És mégis... Vagy mégsem?)

gedus

#37

2011-09-23 21:55


"A kérdés tehát az, valóban érdemtelen-e Földes Ferenc arra, hogy Miskolc talán legpatinásabb középiskolájának névadója legyen. Való igaz: Földes személyében nem kötődik városunkhoz, de ez amúgy Széchenyi István grófról is elmondható. Földes Ferenc valóban kommunista volt (csakúgy, mint például József Attila vagy Déry Tibor) ám csupán „egy munkásmozgalmi” íróként beállítani némiképp félrevezető: a párizsi Sorbonne-on és Bolognában tanult, utóbbin filozófiából doktori címet szerző, a Népszavában, az ekkor Móricz Zsigmond nevével fémjelzett Kelet Népében, és a Gaál Gábor által szerkesztett kolozsvári Korunkban is rendszeresen publikáló Földest a Magyar Életrajzi Lexikon művelődéskutatóként és filozófiai íróként tartja. Írásaiban többnyire paraszti és a munkásszármazású fiatalok közép- és felsőfokú oktatásbeli helyzetét elemzi. Fő műve „Munkásság és parasztság kulturális helyzete Magyarországon” címmel a – többek között József Attila versesköteteket is kiadó – Cserépfalvi Kiadónál jelent meg 1941-ben. Részt vett a Magyar Történelmi Emlékbizottság munkájában, résztvevője és szervezője volt az 1942. március 15-i nagy háborúellenes tüntetésnek. 1942 áprilisában munkaszolgálatra hívták be, a Donhoz vezényelték. 1943-ban az urivi áttörésnél eltűnt. 33 évet élt. Kétségtelen, hogy rövid alkotó pályájának munkássága, aligha több mint lábjegyzet a magyar művelődéstörténetben, ám „érdemtelen” névadónak nemigen mondható. Ismeretlensége akár jelképes is lehet: tisztelgés a magyar történelem egyik legnagyobb katasztrófájának névtelen hősi halottai és áldozatai előtt."
Részlet egy olvasói levélből, mely néhány napja jelent meg az Északban.
caroussel

#38 Re:

2011-09-24 00:49

#37: gedus -  

 A Földes Ferencéhez hasonló körülmények miatti apavesztettként -- és volt földesistaként --  én is érintett vagyok a dologban, úgyhogy javaslom: "tisztelegjünk  a magyar történelem egyik legnagyobb katasztrófájának névtelen hősi halottai és áldozati előtt" -- tehát (az apám emlékére is) legyen a gimnázium neve: Földes Ferenc Gimnázium.

manco

#39 Re:

2011-09-24 19:00

#31: -

Megáll az eszem!!! Soha, egyetlen másodpercre sem fordult meg a fejemben, hogy valaha is felmerül majd, hogy ennek a nagyhírű iskolának "valakik" másik nevet akarnának adni!

Miért lenne jobb bármilyen másik név? Min változtatna ez? Jobb lenne tőle valami? Előbbre vinné esetleg az oktatás szinvonalát az amúgy is jóhírű intézményben? Boldoggá tenne ez nagy tömegeket?! .....még ezernyi kérdés felötlik bennem ezzel kapcsolatban.

Kik alkotjék ezt az emlékbizottságot? Ők melyik név alatt voltak az iskola tanulói? Melyik névre lennének büszkék? Egyáltalán ennek az iskolának a falai között diákoskodtak? Mert én igen! Én FÖLDESISTA voltam, az is maradok, büszke vagyok rá, hogy ennek a gimnáziumnak a tanulója lehettem. Nagyon sajnálnám, ha bárki is meg akarná ezt a nevet változtatni, mert ezt az iskolát így tisztelik, ismerik országszerte.

Jelenlegi diákok! Gondoltatok már arra, hogy a Földes Gimnázium helyett egy mindenki által ismeretlen iskola diákjai legyetek?

Igazat adok annak, aki azt írta, hogy az iskola tette híressé a Földes Ferenc nevet, és nem fordítva.

Mégis,  a FÖLDES maradjon csak FÖLDES! Az okos, újítani akaró emberek pedig találjanak már ki olyan, az oktatást is előbbre vivő dolgot, ami az ő nevüket is híressé teszi!!! A FÖLDEST pedig hagyják békén, az igazgatót, és az ott dolgozókat, tanulókat pedig ne stresszeljék ilyen haszontalan, oktondi ötletekkel!

 

 

 


Vendég

#40

2011-09-24 21:03

:S

Vendég

#41

2011-09-25 18:53

Ha egy iskola egy adott néven kivívott egy rangot az évtizedek alatt,ne akarjanak névváltoztatást ilyen-olyan címszó alatt.

Vendég

#42

2011-09-26 01:07

Semmi nem indokolja, hogy a neveket folyamatosan változtassuk. Ez a tendencia éppen arra irányul, hogy a múltunkat felejtsük el, azaz ne dolgozzuk föl.
A másik része a dolognak, hogy máshelyütt "bölcs vezéreink" azt harsogják, hogy mennyi kiváló embere termett e hazának. Hát akkor miért kell mindennek pl. Széchenyinek lennie. (Szegény Rooseveltnek tán ez az egy köztér adatott meg. Azt is elvették tőle, azaz tőlünk...)
A dolog gazdasági oldalát tán ne is említsük, de tudjunk róla: egy-egy névváltoztatás több millió forintba kerül!

Vendég

#43 Re:

2011-09-26 01:12

#26: -

Ajjaj! Az "ujj" helyett 'új' kellett volna, hogy íródjék... Ez a fajta kiváltság csak a smidt páloknak jár. Akik elvégezték a líceumot, annak tilos elírni.


Vendég

#44

2011-09-27 08:20

Az érték rombolása már a "lenini" elvek szintjére jutott nevezetesen csak "a romokon lehet építkezni!!!!

Vendég

#45

2011-09-27 10:15

A Marx tér név megváltoztatása ellen nem volt petíció. És valahogy mindenki tudja, hogy hol van az Újgyőri főtér. Érdekes...
Szerintem ha még mindig ugyanazt a teljesítményt nyújtja az iskola, mint amit a Földes név alapján megelőlegezünk, akkor az új nevet is pillanatok alatt azonosítják majd a jó teljesítménnyel.
Az Unicumot sem azért isszák, mert az van írva a címkére, hanem mert ízlik az embereknek. Az IBM is kibírta a névváltoztatást. És Tiszaújváros említése esetén sem pislogunk, mint béka a habarékban, hogy az vajon hol lehet.
Egyébként földesista voltam. Mint ahogy az emlékbizottság tagjai is az iskola diákjai, tanárai voltak. DOTE-s is voltam, az a névváltoztatás sem rázott meg, mert egy iskola nem a nevétől jó vagy rossz. Szerintem még a rendszerváltásnál meg kellett volna változtatni a nevet, és nem lemaradni pl. a Fráter névről. Ahogy cikinek tartom hogy van még néhol Lenin utca, ezt is a késlekedést is cikinek tartom.

Vendég

#46

2011-09-27 16:17

Elég volt a rombolásból! De ha már nem maradhat Földes, miért nem Semlyén Zsolt Gimnázium? Akkor már rombolják porig és szórják be sóval a helyét is!
Aton2011

#47 Re:

2011-09-29 12:24

#37: gedus -

Kedves gedus!

Bár földesista voltam, de Földes Ferencről semmit nem tudtam abból, amit itt leírtál!! Soha nem volt az iskolában - manapság annyira divatos - ál demagóg ünnepi megemlékezés!

Abból amit leírtál még antifasiszta társadalmi reformer is lehetne (lehet, hogy ma ez a bűn?), így akár ünnepelhetnénk is!

Néztem, hogy mi lehet a baj vele: talán az, hogy munkaszolgálatos volt? Lehet, hogyha a sokezer magyar életért felelős háborús bűnös Jány Gusztáv törzskarába tartozott volna, akkor nem lenne vele baj? Vagy talán a mai viszonyok - tervezett köz- és felsőoktatási reform - között probléma a főműve: "Munkásság és parasztság kulturális helyzete Magyarországon"?

Ma milyen címmel lehetne ugyanezt a problémát feldolgozni, és egyáltalán akadna-e valaki, aki ebbe bele merne fogni!

Köszönöm a gondolataidat, most már még inkább küzdeni fogok , hogy a Földes, Földes maradhasson! 100.000 aláírással már a parlament elé is lehetne vinni az ügyet! "Habár fölül a gálya, és alul a víznek árja - ázért a víz az úr!" Néhány embernek - néhanap eszébe juthatnának ezek a gyakorlatban már többször "bevált" szavak!

alex

#48 Maradjon a Földes neve !

2011-09-29 20:30

Amikor én oda jártam, fogalmam sem volt Földes Ferenc kilétéről, de az ő nevét viselő intézmény büszke tanulója voltam és maradtam azután is, hogy időközben utánanéztem, ki is volt a névadó. Momentán nekem így utólag sincs semmi bajom a személyével , úgy látszik hogy, a rövid élete alatt semmi olyat nem tett, ami feltétlenül szükségessé tenné a névváltozást. Szerintem nem volt se jobb, se rosszabb ember mint pl. Széll Kálmán, akit a politika csak úgy hirtelen előrántott a kalapból, amibe most Földes Ferencet süllyesztenék el.
Amúgy Miskolc egyik alpolgármestere is a Földesben érettségizett /tudom mert osztálytársam volt/, talán őt is meg kellene kérdezni !

Vendég

#49

2011-10-02 20:11

Jó lenne megérteni és a döntéshozókkal megértetni a lényeget.

Politikai megfontolásoktól függetlenül a gimnázium neve egy értékes márkanév. Ennek felépítésében tanárok, diákok évtizedes munkája fekszik, kidobása pedig nemcsak az elődök munkájának semmibe vétele, hanem praktikusan is rendkívül káros. Ezt kb. azzal tudnám érzékeltetni, mintha az IBM cég vagy a Harvard egyetem időnként új nevet kapna. Az új név bevezetése, elfogadtatása sok időbe, pénzbe és magyarázkodásba kerülne, ezért ilyen buta döntés fel sem merül.
Kívülálló

#50

2011-10-07 16:46

A Földes Gimnázium nevének megváltoztatása teljesen elhibázott.
Többet fog ártani mint amennyit használ, hiszen az új nevével bele
fog olvadni a hasonló nevü gimnáziumok sorába amiből van egy jónéhány.
Jelenleg Földes Ferenc neve elsősorban a gimnáziumot jelenti, és csak
mellékesen szokták megkérdezni, hogy ki is volt a névadó. Nyugodtan mondhatjuk,
hogy a Földes Ferenc nevet a gimnázium tette naggyá, közismertté.
Ha a név Széchenyire változik senki sem fogja tudni, hogy miről van szó.
Egy néhány nosztalgiázó diák miatt ezt veszni hagyni nagy hiba lenne.