A Földes maradjon Földes!

A miskolci képviselő-testület októberi ülésén meg akarja változtatni a város legjobb és az ország egyik legnívósabb gimnáziumának, a Földes Ferenc Gimnázium nevét Széchenyire.

Földes Ferenc nevet 1950 óta viseli az iskola, amely a hajdani református Lévay és a katolikus Fráter gimnáziumok egyesülésével jött létre, és a katolikus gimnázium épületében kezdte el működését.

1956 októberében a forradalom idején tanárai és diákjai úgy gondolták, kapjon az iskola új nevet, ekkor döntöttek Széchenyi István neve mellett. Az akkori félévi értesítőkön ez a név szerepel. Ám a téli szünet után az akkori igazgató visszaállította a Földes elnevezést elébe menvén az 1957 tavaszán megjelent jogszabálynak, amely szerint minden intézménynek vissza kellett vennie a forradalom előtti nevét.

Az akkori végzősök és még élő tanáraik 1997-ben kezdeményezték először, hogy a Földest nevezzék át (vissza) Széchenyi István Gimnáziumra. Indítványukkal a városvezetéshez fordultak, akik nem támogatták a névváltoztatást. Azzal indokolták a döntést, hogy a Földes Ferenc név márkanévvé vált, és bár a névadó életműve meg sem közelíti Széchenyiét, de olyat sem tett, ami miatt nem lenne vállalható a személye.

A névváltoztatást kezdeményezők megalakították az Széchenyi ’56 Emlékbizottságot. Ezek után megkeresték az iskolát –azóta is nagyon jó a kapcsolat velük, hangsúlyozta Veres Pál –, és kezdeményezésükre helyezték el azt az emléktáblát az iskolán, amely az 1956-os névváltoztatásnak állít emléket. Azóta a városi, október 23-ai ünnepségsorozat részeként minden évben meg is koszorúzzák az emléktáblát, ahogyan a gimnázium megemlékező, ünnepi hagyományai közé is bekerült az emléktábla koszorúzása. Néhány éve a bizottság újra kísérletet tett, hogy napirendre vegyék a névváltoztatást, ám a fenntartó elutasította a kezdeményezést. Most, hogy változott a város vezetése, hozzájuk fordultak a kérelemmel, nekik pedig határozott a szándékuk arra, hogy támogassák a kezdeményezést.

A petíció aláírói amellett teszik le voksukat, hogy a Földes Ferenc Gimnázium, mely mára már brand lett, maradjon Földes!