Kiállunk az üzletek vasárnapi zárvatartása mellett!


Vendég

#826 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ÉLJEN A VASÁRNAPI SZABAD VÁSÁRLÁS!

2016-04-14 09:57

#806: tisztán látó - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ÉLJEN A VASÁRNAPI SZABAD VÁSÁRLÁS! 

 Ki lehetne de nem szeretném.mert utána az a vád ér, hogy ami nekem nem tetsző azt törlöm. a személyemet támadókat sem töröltem. A stílus maga az ember, magát minősíti aki így ír, bármi is legyen a véleménye... 

Nem gondolom, hogy Orbán szekerét tolnám azzal, hogy jobb tárgyalási pozíció legyen majd akkor a kormánnyal és a multikkal, amikor törvényjavaslatok kerülnek elő a hétvégi munkaszüneti napokról és pótlékokról.

 

Lac

#827 Re: Re:

2016-04-14 09:57

#824: melós - Re:  

 Vannak sajnos akok ugy beszelnek velem is 


Vendég

#828 Re: Re: Re: Re:

2016-04-14 10:00

#823: - Re: Re: Re:  

 Én meg elmondom neked, hogy borravaló nem a kereskedelemben, hanem a vendéglátóiparban van.

loller

#829 Re: Re: Re: Re:

2016-04-14 10:01

#825: - Re: Re: Re:  

 Igen, az "irrasodon" sírok. Amúgy egy szóval nem mondtam, hogy mentős lennék. DE mindegy, nem hiszem, hogy a magasabb kognitív funkciók birtokában lennél, így nem értheted. Ahogy nem érted ezt az egészet sem, csak sírsz, mint egy ovis.


Vendég

#830 Re: Re:

2016-04-14 10:01

Hülyeország

#831 Re: Re: Re: Re: ÉLJEN A VASÁRNAPI SZABAD VÁSÁRLÁS!

2016-04-14 10:01

#615: - Re: Re: Re: ÉLJEN A VASÁRNAPI SZABAD VÁSÁRLÁS! 

 Nem vásárolok vasárnap, de ha kinyitnak újra a boltok lehet előfog fordulni. Márcsak azért sem vásárolok vasárnap mert nincs értelmes üzlet nyitva vasárnap, meg az is meg van szabva mit lehet árulni, és olyan nincs vasárnap ami nekem kellene. A chipset üdítőt kekszet egye az aki bálna akar lenni. Eddig is betudtam vásárolni nem az a gondom. Szóval ne küldjél el sem űrhajósnak se a holdra mert én is dolgoztam kereskedelemben ,végzettségem is van , az más kérdés hogy tovább tanultam, még ennnyit azért hozzá tennék, de nem éltem meg katasztrófaként ha vasárnap véletlen havi 1 szer vagy 2 szer rámkerült a sor. Amúgy meg utána 2 szabadnapom volt a hétközben. Persze volt hogy behívtak mert beteg volt valaki, de hát azért az ember tud szolidírítani. Nekem édes mindegy kinyitnak e az üzletek, én nem ellenetek vagyok. Hanem nekem ez a mentalitás nem tetszik ahogy előadjátok, mindenki felfogja mit akartok csak egykét boltos már gusztustalanul elküldi a fenébe az embereket. Ílyen boltos vs vevő párbaj alakult ki. Pedig még mindig mi hozzuk a pénzt nektek. A kereskedelemben dolgozókrol azért van ez a véleményem mert nagyon sokszor figyeltem hogy nem is kösszönnek, bunkóznak stb. mindegy milyen nap volt. Hétfő ,kedd ,szerda ,csütörtök,Péntek, szombat. Az ilyen ember ne dolgozzon kereskedelemben, ha én tudom magamról hogy ilyen vagyok az emberekkel nem dolgozom kereskedelemben. Mert azt sem hiszem el hogy muszájbol van ott, lehet tanulni bármikor, ja hogy az nem megy, hát akkor kérem viselkedni is tudni kell. 


Vendég

#832

2016-04-14 10:02

A családimmal töltött idő többet ér,mint a szaros 10ezer+..
loller

#833 Re: Re: Re: Re: Re: ÉLJEN A VASÁRNAPI SZABAD VÁSÁRLÁS!

2016-04-14 10:03

#831: Hülyeország - Re: Re: Re: Re: ÉLJEN A VASÁRNAPI SZABAD VÁSÁRLÁS! 

 Azért jó látni, hogy vannak akik értik a dolgot.


Vendég

#834 Re:

2016-04-14 10:04

#832: -  

 És ki mondta, hogy ne töltsd a családoddal az idődet? Megmondod, hogy vasárnap rád ne számítsanak és kész. Legrosszabb esetben meg kicsit több időt tölthetsz a családdal.

tisztán látó

#835 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ÉLJEN A VASÁRNAPI SZABAD VÁSÁRLÁS!

2016-04-14 10:27

#826: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ÉLJEN A VASÁRNAPI SZABAD VÁSÁRLÁS! 

 Ezek a hozzászólók trollok, akik azt élvezik hogy provokálnak. Erre szoktuk mondani, hogy ne etesd a trollt. Direkt élvezik. 

A másik dolog pedig az, hogy maga a megszövegezés egyetlen érvet tartalmaz, ami eredetileg is elhangzott a KDNP részéről és bizony ez az érv mindazokat felherrgeli, akik szintén dolgoznak vasárnap. Az országban pedig sokkal több ilyen dolgozó van, mint a kereskedelemben összességében.

Ha arról lenne szó a petícióban, ami a célod, hogy rendesen meg legyenek fizetve a hétvégén dolgozók és ezt írtad volna le, sokkal többen aláírnák. 

Viszont a vasárnapi nyitvatartás sokaknak kedvezőbb lehetőség volt és könnyen lehet azt mondani, hogy aki nem tud 6 nap alatt bevásárolni, dögöljön éhen, de sokan nem tudnak.  Nagyon sok ember lakik a városok aglomerációjában, ahol vagy nincs is bolt, vagy nagyon szegényes a választék. Egy-egy ipari körzetben sokan dolgoznak folyamatosban, vagy heti 6 napot és cserébe nyáron és karácsonykor leállnak egy-egy hónapra. Ellenben ha a gyereknek venni szeretne cipőt, ruhát, ahhoz kell a gyerek és kínszenvedés egy gyerekkkel 12 óra munka után este 8-kor elmenni ruhát, cipőt próbálgatni. Egy hónapban egyszer vagy kétszer ezek az emberek szintén vasárnap tudták elintézni a heti nagybevásárlást. 

Nálunk a Tesco hipermarket az egyik legforgalmasabb városba bevezető út mellett van, gyakorlatilag péntek délután és szombaton lebénul a forgalom, mert nem bírja el az agglomerációból érkező bevásárlókat és az átmenő forgalmat. Ez a helyzet mindenkinek kellemetlen és nem csak a vásárlóknak, közlekedőknek, hanem az eladóknak is.  Aki egy órát araszol, aztán fél órát kering a prakolóban, sokkal ingerültebb és jobb híján az eladón fogja kitölteni. A másik probléma, hogy az eladók a sok ember miatt képtelenek mozogni az áruval az eladótérben, így sokszor egyszerűen otthagyják, aki kapja-marja alapon.

A pénztárak sem bírják a rengeteg embert, szerencsétlen pénztáros egyszerűen nem tud felállni órákig, még wc-re sem tud kimenni. 

Egy másik apektusa a dolognak azok, akik emiatt veszítették el az állasukat. Méghozzá nem is a multiknál. Ismerek olyat, akinek volt 3 garázsboltja és két olyan részmunkaidős alkalmazottja, aki szombat-vasárnap nyitva tartotta  a másik kettőt. Ők elveszítették a munkájukat, kénytelen volt megválni tőlük és két boltot bezárt.

Nagyon sok olyan helyiségen látok eladó/kiadó táblát, ami régen üzlet volt, aztán nem nyithatott ki vasárnap, holott a legtöbb vevő itt vasárnap volt, komoly népvándorlás jött Szlovákiából, akik különböző egyéb szolgáltatásokat is igénybevettek, hazafelé pedig bevásároltak. Ez nem csak a kereskedelemnek tett jót, hanem a helyi egyéb vasárnapi rendezvényeknek is.

 

Ha írsz egy petíciót, akkor nem két mondatban kéne leírni a kdnp-s elcsépelt érvet, hanem pontosan megfogalmazni, mit szeretnél.

 

 

tisztán látó

#836 Re: Re: Re: Re: Re: ÉLJEN A VASÁRNAPI SZABAD VÁSÁRLÁS!

2016-04-14 10:28

Mr. Miniszter

#837

2016-04-14 10:30


akkor írom alá, ha senki sem fog dolgozni Magyarországon vasárnap. Miért különbek a kereskedelemben dolgozók, mint a tűzoltók, mentők, orvosok, ápolók, pilóták, busz/troli/villamos/vonat-vezetők, benzinkutasok, a fürdőkben/hotelekben dolgozók? Képzeld el a helyzetet. Autóval szépen összetöröd magad vasárnap, aztán majd stabilizálnak hétfőn reggel nyolckor. Ha megéred. Mert kimenteni az út szélén nem fog senki. Vagy mennél hosszú hétvégére családdal. A hotelbe, amit kinéztél, csak munkanapokon mehetnél és szombaton, ezt kalkulálni kell. Hat napnál többet a Balatonon nem töltesz el, az biztos. Egyébként  ha mész, tankolni előtte ne felejts el, mert vasárnap és ünnepnap nincs benzinkút. Ha elfelejted, mehetsz gyalog, vagy biciklivel, mert nem lesz senki, aki elvigyen. Mert miért is várnád el a buszsofőrtől, hogy dolgozzon vasárnap, ha te sem dolgozol, igaz? 


vendég

#838 Re: Re: vasárnap

2016-04-14 10:35

#772: - Re: vasárnap  

 na mi van csak nem hivatalnok vagy te is majom. Látod milyen érzés ha szórakoznak a pihenő napjaiddal.


Vendég

#839 Re: Re: Re: vasárnap

2016-04-14 10:45

#838: vendég - Re: Re: vasárnap  

 Hiába, van akinek hivatása van, van, akinek szakmája.  Sajnos a kereskedelemben a túlnyomó többség az utóbbi kategória. 


Vendég

#840 Re: Re: Re: vasárnap

2016-04-14 10:56

#838: vendég - Re: Re: vasárnap  

 Nem vagyok se hivatalnok, se majom, se gyökér. De a színvonalat adod, ahogy kell egy szívélyes eladónak. :) Logisztikában dolgozom. Tudom milyen, ha nincs vége a munkanapnak. Kapok telefont hétvégén, fontos megválaszolandó e-mailt. Nem rinyálok ez a dolgom. Ezért választottam ezt a szakmát, mert szeretem. Kitanultam. Vállaltam amivel jár. Nektek is ezt kéne és befogni a csőrötöket. És mindenféle jelző nélkül kiszolgálni az igenis kedves, titeket eltartó vevőt.

Etele Simon
A petíció szerzője

#841 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ÉLJEN A VASÁRNAPI SZABAD VÁSÁRLÁS!

2016-04-14 10:58

#835: tisztán látó - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ÉLJEN A VASÁRNAPI SZABAD VÁSÁRLÁS! 

 Kedves tisztán látó!

 

Elmondom, hogy mi az oka annak, hogy csak ilyen egyszerű a petíció szövege.

Eredetileg hosszabb volt, a hozzászólásom végéhez bemásolom és ezt fogom tenni azzal a közleménnyel is, amit kiküldtem minden addigi aláírónak is.

 

Amikor az online petíciót elindítottam, akkor már futott kb. 1 napja egy papír alapú is, amelyet a KDFSZ indított el. Többen elkezdték ezt is és azt is aláírni, így duplikációk jöttek létre. Mivel egy célért küzdünk (ezekről még konkrétumokat nem árulhatok el de annyit igen, hogy amennyiben sajnos előreláthatóan maradni fog a vasárnapi nyitva tartás, úgy minél kedvezőbb pótlékkal és minél több hétvégi pihenőnappal jöjjenek ki a dolgozók) így hosszas beszélgetés után mi is csatlakoztunk a KDFSZ támogatóihoz. Nekik megvannak a munkajogászaik, a kapcsolataik, amikkel mi civilek nem rendelkezünk. Ahhoz, hogy az online és a papír alapú aláírások összeadódjanak, fontos, hogy azonos szövegük legyen. Azt már nem lehetett módosítani, mert több száz áruházban sokezren aláírták már.

 

Végezetül akkor az ígért két szöveg:

 

1. Eredeti megfogalmazása a petíciónak

"Kérem, hogy írja alá petíciónkat, amennyiben egyetért azzal, hogy:

- az üzletek továbbra is zárva legyenek vasárnap, mert a kereskedelmi dolgozókat is megilleti a heti egy szabad vasárnap, amikor a családjukkal lehetnek

- maximum az legyen beosztható, aki ezt vállalja és aki nem, azt ne érje semmilyen hátrányos megkülönböztetés a munkáltatója részéről emiatt

- a vasárnapi pótlék a műszakot vállalók esetében álljon vissza a 100%-ra és ne csupán az 50-re!

- amennyiben elkerülhetetlen a vasárnapi működés, úgy egy dolgozó havonta csak egy vasárnapra legyen kötelezően beosztható. Ezért járjon 100% vasárnapi pótlék. A hónap többi vasárnaján legyen szabad és ezen túlmenően minden munkavállalót illessen meg havi egy szabad hétvége (egymás melletti szombatra és vasárnapra eső pihenőnap) .

 

Tudjuk, hogy vannak más szakmák, ahol elkerülhetetlen, hogy vasárnap is dolgozzanak és minden tiszteletünk az övék. Nem gondoljuk azonban, hogy egy napi/heti bevásárlás nem lenne lebonyolítható hétfő 6:00 és szombat 22:00 óra között. Egy éve elhúzták az orrunk előtt a mézesmadzagot. Sokan, akik 20-30 éve kereskedelemben dolgozunk most tapasztaltuk meg először, hogy milyen érzés szülőként, nagyszülőként családi körben tölteni egy vasárnapi ebédet. Sokan most éreztük először, hogy milyen vasárnap délután együtt sétálni, játszani, kirándulni a gyerekeinkkel és/vagy unokáinkkal. Nem azért szeretnénk a szabad vasárnapot, mert lusták vagyunk dolgozni vagy mert nem vagyunk elhivatottak a szakmánk iránt, hanem azért, mert szeretnénk ezeket az érzéseket továbbra is átélni. Megfizethetetlen, mikor gyerekünk hozzánk bújva elmondja, hogy mennyire szereti a vasárnapot. Ez nem pótolható havi pár ezer forinttal! Tudjuk, hogy vannak szakmák, ahol ez továbbra sem járható út de úgy gondoljuk, hogy a kereskedelem ahogy régen nem volt, úgy a jövőben sem kell feltétlenül egy vasárnapi szakma legyen!"

 

2. Közlemény a szöveg megváltoztatásának apropóján

"

Tisztelt petíciót aláírók!

 

Hosszasan egyeztettem ma Bubenkó Csabával, a KDFSZ elnökével, hogy miként tudjuk az aláírásainkkal támogatni mi is a papír alapú aláírásgyűjtést és erősebb tárgyalópozícióba hozni őket.

Arra jutottunk, hogy az aláírt kéréseknek meg kell egyezniük, mivel így szolgálják a közös érdeket.

Vannak olyan elképzelései, amelyek szerintem minden dolgozónak nagyon előnyösek lennének. Sajnos konkrétumokat nem mondhatok, mert ennek kidolgozása a jogászokkal még folyamatban van és nem szeretném idő előtt ellőni a puskaporukat...

Mindezt azért mondom el, hogy nehogy azt higgyétek, hogy azáltal, hogy egyszerűsítjük a szövegünket azáltal lemondunk dolgokról. Nem mondunk le, sőt...

Általam nagyon jónak tartott elképzeléseik vannak arra az esetre is, ha mégis mindenképpen dolgozni kéne vasárnap...

 

Nagyon kérek mindenkit, hogy terjessze a petíciót, szóljon a kollégáinak, ismerőseinek, mert már csak a héten gyűjtünk és kezd megtorpanni a lendület!

 

Köszönettel,

 

Simon Etele

ex-Tesco dolgozó, a petíció elindítója, aki a mai napig nagyon szívén viseli a kereskedelemben dolgozók sorsát... ;)"

 

 

 

 

 


Vendég

#842 Re: Re: Re: Re: vasárnap

2016-04-14 10:59

#840: - Re: Re: Re: vasárnap  

 Pontosan így van!

Nem az eladó tesz szívességet a vevőnek, hanem a vevő fizeti az eladó bérét és ezért illene udvariasan viselkedni vele, de legalább visszaköszönni.

 


Vendég

#843 Re:

2016-04-14 11:05

#8: -  

 VOLT EGY FIX NAPOD A VASÁRNAP,AMIKOR TERVEZHETTÉL,A SZABADNAP OLYAN MINT A KUTYA VACSORÁJA,NEMBIZTOS,HOGY AKKOR KAPOD MEG AMIKORRA IGÉRTÉK........ÉS MÉG SOROLHATNÁM......FELHÁBORÍTÓ....

 


Vendég

#844

2016-04-14 11:11

Mert a kereskedőnek is van családja, és bizonyára a hét legalább 1 napját szivesen töltené szeretteivel, nem pedíg dolgozni állandóan, mint 1 robot. Szitás János

Vendég

#845

2016-04-14 11:14

Nem akarunk vasárnap dolgozni
tisztán látó

#846 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ÉLJEN A VASÁRNAPI SZABAD VÁSÁRLÁS!

2016-04-14 11:17

#841: Etele Simon - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ÉLJEN A VASÁRNAPI SZABAD VÁSÁRLÁS! 

 Hát igen. Viszont sikerült azt tenni, amire Orbán számított. Összeugrasztani a kisembereket. 

Amíg itt tobzódnak az emberek és egymást ölik, űzi szépen tovább a kisded játékait. Nem véletlen csökkentette a boltzár visszavonásával párhuzamosan felére a vasárnapi pótlékot.

Ha nem hátrál ki ezzel a lépéssel az őszi népszavazás elől, akkor bukott volna a kormány, most kihasználva a helyzetet, dobott egy gumicsontot, legyen min rágódni. A boltzár feloldásáért szóló küzdelem nem csupán a vásárlásról szólt, hanem ennél sokkal mélyebb dolgokról. Nem akarjs a kormány meghatározni, hogy mit csináljunk vasárnap.

Közben stikában szépen előkészítik, hogy bármikor lehallgathassanak bárkit és elolvashassák az összes elektronikus levelezést.

A másik nagyon fontos dolog, hogy ebben az országban rengetegen dolgoznak vasárnap, nem csak a megszokott szakmákban, mint mentősök, rendőrök, tűzoltók, hanem sok üzem is folyamatos műszakban dolgozik. Azzal érvelni, hogy a családoknak joguk van vasárnap együtt lenni, amit a kdnp szajkózott, kinyitja a zsebükben a bicskát és sikerült a melósokat összeugrasztani a kereskedelemben dolgozókkal.

Aki eddig nem ment sosem vasárnap vásárolni, most az is el fog menni, mert úgy érzi, hogy őt semmibe veszik, hiába dolgozik a legtöbb vasárnap, sőt  még azokon a munkaszüneti napokon is, mikor a boltok zárva vannak.


Vendég

#847

2016-04-14 11:33

Szerintem nem az a legmegfelelőbb indok a vasárnapi zárvatartásra hogy a "családok együtt lehessenek", de tudom hogy vannak akiknek ez a lényeg. Én speciel olyan helyen dolgozom ami h-v 10:30-22:45(mondjuk vendéglátásnak). Namármost a vasárnapi nyitvatartás nekünk keresztbe tesz...nem kicsit...
xxx

#848 3 műszak!

2016-04-14 11:40

Ha petició, akkor írjunk peticiót a 3 műszak eltörléséről!

Aki még nem próbálta: teszt jelleggel maradjon ébren 3 napig 22 és 06 óra között. Ennyi. Garantált a "mosott szar" érzés.

Én 10 éve dolgozok így, mégse sírok mint egy hisztis gyerek.


Vendég

#849 Re: 3 műszak!

2016-04-14 11:45

#848: xxx - 3 műszak! 

 Spékeljük meg nekik egy kis 12 órázással és folyamatossal, lássuk lesz-e kedvük úgy vásárolgatni délelőtt, hogy 18-tól másnap reggel 6-ig güriznek.  Pedig mi sem nyafogunk.


Vendég

#850

2016-04-14 12:02

Mert annak a joga, hogy az emberek pihenhessenek, szeretteikkel, barátaikkal tölthessék az időt, sokkal előbbre való, mint az a jog, hogy az ember, amikor csak akar, vásárolhasson. Ez a meggyőződésem, holott magam nemcsak bolti eladó nem vagyok, hanem a munkámban magam osztom be magamnak a pihenőidőt, vagyis személy szerint engem nem sújt a nyitva tartás. De ez a legkevesebb, ami társadalmi szolidaritásból ki kell hogy teljék az embertől. Ha rajtam múlna, kibővíteném a lehető legtöbb további munkahelyre a vasárnapi munka tilalmát.