Az Oktatói Hálózat petíciója

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Ez a(z) Az Oktatói Hálózat petíciója petíció automatikusan generált fórumtémája

A 13. munkaórában dolgozok és még nincs vége

#76

2015-12-01 18:37

Én egy nyugodt ember vagyok. Csak akkor jöttem dühbe, amikor a 40 éves gimnáziumi osztálytalálkozónkon szemben ülő osztálytárs-feleség, aki általános iskolai tanárnő, elmondta, hogy mennyi a nettó fizetése. Több volt, mint az én intézeti tanszékvezetői egyetemi docensi nettóm. Ekkor elgondolkoztam, és megértettem, hogy miért megy el szinte minden értelmes ember ebből az országból. Itt nincs becsülete a munkának. A korábban elkótyavetélt országot most másodszor építse újjá a nemzedékem? Rendben. De a brilliáns ötleteim sem kellenek, a találmányommal tele van a kínai piac. Ide nem kellett. Vezetőink nem tudják, hogy a jólétet az automatizált ipar és szolgáltatás teremti. És most szolid voltam, tényleg nyugodt ember vagyok. Mint Édes Anna.

Antiutópista

#77 Re: Antiutó Pista

2015-12-01 18:37

#69: Oktató - Antiutó Pista 

 A fogszuvasodásról eddig is tudni lehetett, hogy népbetegség - most kiderült a paranoiáról is.

(Aki a szélsőjobb ellen van, az a szélsőjobbos szerint az egyébként szintén szélsőjobbos kormány "ügynöke". Nazi "logic".)

 

Clever Sheep

#78

2015-12-01 18:53

Ezt a bejegyzést nem egyetemi oktatók számára írom, mert ők ezt tudják. De egy külsős hüjének nézne minket, ha megtudná, hogy egy volt OTKA pályázat témavezetője nem vehetett fel bért a munkájáért. Ugye hihetetlen? Legalább negyven napnyi időt fordítottam az évek alatt mások tudományos cikkeinek és pályázatainak értékelésére, minősítésére. Ezért csak köszönömöt kaptam. Ugye hihetetlen? Szombatokon nemhogy hétvégi pótlék, de a sok éve még fizetett bér nélkül oktatok levelezős hallgatókat: " ez az alapbéremért kötelező".

Visszaélnek azzal, hogy az oktatók nem hüjék, és ilyen feltételek mellett is találnak módot rá, hogy többletmunkával fenntartság magukat. Persze, ennek valamennyire kárát látja az oktatás színvonala is.

Legegyszerűbb a homokba dugni a fejet...

Lelkes amatőr

#79

2015-12-01 19:21

Egyértelmű, hogy a túlméretezett szféra leépítése a cél. Ezzel még egyet is lehet érteni. De! Éppen azok mennek el a felsőoktatásból, akik a legértékesebbek. A hatás a gyengülő színvonalú felsőoktatásban nyilvánul meg. Hosszú távon ez a rövidlátó hozzáállás az egész nemzetet leépíti. A külföldet meg erősíti.

Hozzászólók hiányolták az oktatásból az üzleti szemléletet. Ha a teljes oktatás önköltséges lenne, az oktatók jól élnének. Sajnos, nem üzleti környezetben kell magamnak megtermelni a béremet, hogy fenn azt mondhassák, hogy állami finanszírozású az oktatás. Sokan azt gondolják, hogy az oktatókat az állam fizeti. Ez csak kb. 50 százalékban igaz. A többit nem üzleti feltételek mellett kell magunknak kitermelni. Érdekes módon a hallgatói létszám kb. negyedét kitevő fizetős oktatásból bejön majdnem a költségvetés fele. Mi lenne, ha minden hallgató tandíjat fizetne? Jobban számon kérnék az oktatás minőségét, rendesebben látogatnák az órákat, nőne a színvonal. És az oktatók is jobban keresnének. (No de mennem kell dolgozatot javítani, mert már este 8 múlt.)


Vendég

#80

2015-12-01 20:46

Felháborítónak tartom, hogy a magyar kormány liberális döntéshozói elfogadhatónak tartják, hogy egy EU tagország felsőoktatásban dolgozói 300-500 eurós havi bérért azon munkálkodjanak, hogy az ország fiataljai - legnagyobb kincsünk - felkészüljenek a saját jövőjükre, amitől az ország jövője függ!
dr. Bubó

#81 Re:

2015-12-01 21:39

#78: Clever Sheep -  

 Téved, azzal élnek vissza, hogy hülyék.

dr. Bubó

#82 Re: Re: "Aki nyavalyog, de nem változtat, annak még nem fáj eléggé" (dr. Bubó)

2015-12-01 21:50

#37: Antiutópista - Re: "Aki nyavalyog, de nem változtat, annak még nem fáj eléggé" (dr. Bubó) 

 Ne polizálj, az epeömlést hagyd meg zéhájavításra, ott éld ki a perverz ösztöneidet.

1. Nem semmisül meg, csak megtisztul.

2. Már megint a politikai gyűlöletedet hányod ki. A francokat nem érdekli már a nácizás, fasisztázás, tegyél fel új lemezt.

3. Már megint politizálsz, a franc se kíváncsi a beteges fóbiádira. S ne kend az elődeidre, hogy te vacak anyagot kaptál. Rajtad múlik. Nem kell felvenni, aki meg gyenge, ki kell hajítani.

4. Elkényelmesíti az emberek többségét, felesleges a főállásban tartás.

5. Gittelegyletek, önköldöknézük. Atomot nekik.

6. Már megint politizálsz. Kit érdekel a beteges politikamániád? Vidd magaddal a párttaggyűlésre.

7. Már megint a fóbiád, ne politizálj.

8. Dehogynem, van ám.

9. A világ fejlettebb részén bizony így van, elzavarják őket, hogy ne alakuljon ki beltenyészet és olyat keresnek, akiknek már van más, szélesebb ismerete. A nagydoktori főleg semmiről nem szól, speciális hazai marhaság, holnap el lehetne törölni.

10. Nem, ellenkezőleg, előbb lenne legalább gyakorlati ismerete a szakmájáról, nem csak amit a könyvekből tanult.

11. A fene sem kíváncsi arra, ahogy öntöd ide a politikai fekáliát. Fordulj orvoshoz és akkor szólj, ha már magadhoz tértél és van érdemi gondolatod.

 

dr. Bubó

#83 Re: Re: "Aki nyavalyog, de nem változtat, annak még nem fáj eléggé" (dr. Bubó)

2015-12-01 21:54

#36: PE - Re: "Aki nyavalyog, de nem változtat, annak még nem fáj eléggé" (dr. Bubó) 

 Ez már egy differenciáltabb megközelítés, értelmes ember! Ritkaság itt. Nyitott vagyok rá, hogy szelektáljunk, de hogyan? A jelenlegi módszerek, a sokantizedik is csak a kontraszelekciót erősítette. Akkor nincs más megoldás, csak ami drasztikus és fáj. De személyes 2 évtizednyi, családilag 6 évtizednyi rálátás után is azt mondom: ez így ahogy most van, menthetetlen. A felsőoktatásban elmaradt a rendszerváltás.


Vendég

#84

2015-12-01 22:06

Egyetértek a szerzővel. A cél a tömegek elhülyítése, az uralkodó elit gyerekeinek zsebből kifizetik a tandíjakat, a drága magániskolákat, a többi legyen hülye, engedelmes alattvaló! Ez többek között az oktatási rendszer szétrohasztásával érhető el.
Óraadó

#85

2015-12-01 22:08

Azt itt még nem említette meg senki, hogy tömegesen vannak (vagyunk) az egyetemeken, főiskolákon óraadók, akik ingyen dolgoznak, sokan akár több száz kilométert is utaznak saját költségen, és a tanításhoz szükséges egyes eszközöket is maguk biztosítják. Ezt a gyakorlatot is meg kellene szüntetni, és tisztes óradíjat meg útiköltség-térítést fizetni. (Ahol esetleg fizetnek az óraadóknak, ott bruttó 2500 az óradíj, ennyiért már korrepetálást se nagyon vállalnak, ráadásul az általában zsebbe megy.)


Vendég

#86

2015-12-02 02:21

A petíciót jónak tartom.

Vendég

#87

2015-12-02 08:31

Megalázónak és felháborítónak tartom ,hogy a fiatal oktatók sanyarú helyzetén nem hajlandó egy kormányzat sem változtatni!Miért éljen egy 30-40 éves családalapítási korban lévő /figyelem,családbarát kormány!!!/ doktorált fiatal tanársegéd havi 114.000.-Ftból, tanítson lelkiismeretesen kutasson,fejlessze tudását stb. ,amikor egy multicégnél ennek kétszeresét megkaphatja?! Külföldön akár ennél is többet!
Fanta-sztoikus

#88 Re: Re: Re: Hozzászólás

2015-12-02 09:22

#43: Valaki - Re: Re: Hozzászólás 

Az a baj, hogy egyesek avíttas módon még mindig idegen nyelvinek képzelik el a nyelvvizsgát, a nyelvoktatást, holott mára már a saját nyelv helyes használatáról van szó, különös tekintettel a tekintetesekre. És ebbe a logikába már tökéletesen pásszol akár a Blikk-TEK, akár a váci Pléiade minden leleplezése.

Vesszenek az ecet-esszencialisták!

Oktató

#89 NYILVÁNOSSÁGOT!

2015-12-02 12:18

A feslőoktatási intézményeknek körlevélben kellene kiküldeni a petícióhoz való csatlakozás lehetőségét!

A média érdekes módon agyonhallgatja a dolgot. Valakik nagyon nem akarják, hogy botránnyá duzzadjon az ügy.

Aki tud tegyen a minél nagyobb nyilvánosság érdekében! A saját intézményében és a médiában! Küldjétek el a linket minden ismert kollégának és kérjétek, hogy adja továbbő Ő is!

Ne hagyjuk, hogy elhaljon ez a kezdeményezés! Nem lesz második lehetőség! Mutassuk meg az erőnket!

 

Hol a BME

#90 Re: NYILVÁNOSSÁGOT!

2015-12-02 13:45

#89: Oktató - NYILVÁNOSSÁGOT! 

 Érdekes módon BME-s oktatók egyelőre elég kis számban képviseltetik magukat az aláírók között. Úgy látszik, nekik még nem elég rossz.


Vendég

#91

2015-12-02 16:08

Kb. az 1970-es években, amikor egyetemi docens voltam, valahonnan megtudtam, mennyi az USA-ban a munkanélküli segély. Az akkori hivatalos árfolyamon átszámítva szinte pontosan megegyezett az én fizetésemmel.
Valaki megnézhetné, most hogyan állunk.

Vendég

#92

2015-12-02 16:17

Az előbb már indokoltam.
Most meg kell ismételni?

Vendég

#93

2015-12-02 22:08

Tanár vagyok magam is...
Koma

#94 Re:

2015-12-03 08:30

#11: -  

Én is pontosan így látom. Kaptam az év elején egy "magasabb fokozatba sorolást", adjunktus vagyok egyébként, és a fizetésem meg hajszálra ugyanannyi maradt. Ez ám az előléptetés!

PTE

#95 Re:

2015-12-03 08:32

#91: -  

pár éve (is) voltak német vendégeink, az egyik esti beszélgetésen szóba kerültek a jövedelmek. Amikor mondtam, hogy mennyit keresek - adjunktusként átszámítva cca. 640 euró bruttóban - először nem hitték el. Arra gondoltak, biztosan csak óraadó vagyok; mondom nem, ez egy oktatói állás. Azt mondják ne vicceljek, akkor ez biztosan csak félállás. Mondom nem, ez egy teljes munkaidejű egyetemi oktatói állás.

Kínunkban együtt nevettünk ezen a hihetetlenül megalázó helyzeten.

 

p.pista

#96 "Aki nyavalyog, de nem változtat, annak még nem fáj eléggé"

2015-12-03 08:58

Igen dícséretes lenne , ha a kormánypártoló társaim is aláírnák e petíciót, függetlenül attól, hogy ki van még a listán. Igen sokan hallgatnak, most a középiskolai tanárok közül is.

Az egyetemi oktatói bérezés mellett hasonló a tudományos kutatóintézetekben dolgozók bérezésének hihetetlen alacsony volta. Tudományos segédmunkás (segédmunkatárs), tudományos munkatárs, stb. Jelenléti ívet kell vezetni, de ha többet írok be a napi 8 óránál, akkor megbüntetik az intézetet, mert a túlórát nem fizeti ki senki. Ki az aki kutatóként nem éjszakázott át hétvégéket  - és nem a kísérletek miatt- pályázatírás miatt? Egy-egy pályázatba fektetett munkaórák száma messze nem arányos a pályázati irodákban ülő alkalmazottak megkívánt hozzáértésével, akik helyett a kutatástól és oktatástól elvett időben kell a legapróbb részletekig egy pályázatot összeállítani!

Mondják, hogy a kutatási pályázatokból úgyis kiegészítik a kutatók a fizetésüket, igen, de ehhez ellentétben a középiskolával, mégegyszerannyit kell dolgozni is! Örömmel teszi az ember, hisz ezért választotta ezt a pályát, de amikor összehasonlítja az ember a hasonszőrű külföldi kollégákkal (és itt nem csak nyugatra, hanem India, Kína kutatóintézeteire is lehet gondolni) az itteni helyzetet, akkor bizony elkeseredik. Külföldön volt olyan, hogy nem mertem bevallani, hogy 450 euro a bruttó bérem...kérem, egy bevándorló többet kap segélyként, a takarítói állásról már nem is beszélve...

A közoktatás nagyon fontos, de vegyék észre a tisztelt jelenlegi és jövőbeni miniszterek, hogy közoktatás nincs jó felsőoktatás nélkül! Jó általános és középiskolás tanárok, mérnökök, orvosok, jogászok, bölcsészek, kutatók  nincsenek kiváló egyetemi oktatók, kutató mesterek nélkül!  

Hol vannak az évfolyamtársaim már? Akinek egy kis szerencséje volt, az nem jött vissza sajnos Magyarországra...Talált magának olyan helyet a világban, ahol szellemi munkáját megbecsülik, elismerik.   A Lendület Program és társai jók, de mi lesz aztán? És mi lesz átláthatatlan bürokráciával ami megkeseríti a pályázatok lehívását? Hányszor fordult elő az utóbbi években, hogy már egy éve megnyertünk egy pályázatot és még 1 fillért nem láttunk a pénzből, úgy, hogy már jelentéseket kellett írni a megvalósított kísérletekből!

Talán ez a fórum is csak egy szelep, amin le lehet ereszteni az évek óta elfojtott feszültséget, talán lesz aki elolvassa. Én még remélek, és a hallgatóimnak is ezt mondom, tartsanak ki, menjenek külföldre, de jöjjenek haza.  Kérdés, lesz-e még hova, lesz-e még kiért?


Vendég

#97

2015-12-03 10:08

2008-ban csak egy részleges béremelés történt ami nem érintette az egyetemi dolgozóknak, de még az oktatóknak sem minden csoportját. Valójában az utolsó átfogó bérrendezés 2003 januárjában történt. Nem értem hogy miért kell ''szépíteni" a helyzetet !

Vendég

#98

2015-12-03 10:41

Négy évig voltam tanársegéd, négy éve adjunktus vagyok, a feleségem gimiben tanít, két kisiskolás fiúnk van. ennyi

Vendég

#99 Re:

2015-12-03 12:03

#78: Clever Sheep -  

 A hülye továbbra is ly...


Vendég

#100

2015-12-03 14:26

Egy kissé jobban súlyoztam volna az egyetemi kutatás pézügyi támogatását, mert ezzel lehet leginkább az oktatás színvonalát emelni és mellékesen a kutatási munkával is lehet bért kiegészíteni. TK