Az Oktatói Hálózat petíciója

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Ez a(z) Az Oktatói Hálózat petíciója petíció automatikusan generált fórumtémája

Herakles

#51 Ez nem politika!

2015-11-30 18:34

Kedves Kollégák! Kérlek benneteket, hogy ne adjatok politikai színezetet a petíciónak! Ez nem politikai kérdés! Azt a látszatot is kerülném, hogy mi egyetemi oktatók egységesen kormányellenesek lennénk! Én speciel pl. radikális jobboldaliként állok a petíció mellé.

Minden kormány figyelmen kívül hagy/hagyott minket. Egyszerűen azért, mert nem vagyunk sokan és tudják, hogy vagyunk annyira kulturáltak, hogy nem fogunk utcakővel dobálni. Ráadásul egységesek sem vagyunk. Ezért lehet semmibe venni minket!

A többi hőbörgőnek: Igenis rengeteget dolgoztunk hogy idáig eljussunk. Rengeteg munka, tudás és tanulás van a doktoriba, habilitációba stb. Jár a méltó bér!!! Hogy ne kelljen másodállásban a megélhetésért dolgoznunk, hogy az energiánkat a felsőoktatásra tudjuk koncentrálni!

A középiskolai tanárok is megérdemlik azt az emelést, amit megkaptak. De nekünk is jár! Elképesztő, hogy doktori fokozattal 140 eFt-ot visz valaki haza adjunktusként, egy akármilyen szutyok középiskolába kutatótanárként pedig 400 eFt feletti a bruttó bér… Na ez a lényeg!

Antiutópista

#52 Re: Ez nem politika!

2015-11-30 19:10

#51: Herakles - Ez nem politika! 

 1) ha az ég leszakad, akkor is politikai kérdés marad. Az Oktatói Hálózat, jelen petíció gazdája, mint érdekvédő szervezet pontosan a kormány agressziója elleni védekezésül jött létre. A másik oldalon, a kormány oldalán ott van a blaszfémikus elnevezésű kör, - szegény Batthyány! - jobbosoknak oda. Ugyanis aki oda tart, az eleve eldobta az önálló véleményre való jogát, tessék csak ott várni és kuncsorogni, amíg Orbán majd úgy gondolja.

(A jobboldal lehet "szélsőséges", de nem lehet "radikális", mert az mást jelent. Aki nem analfabéta, ezt tudnia kellene.)

2) a "filozófus-ügyben" és az akadémiai és egyéb helyekről az oktatók erőszakos és igaztalan kiszórására, valamint az ő helyük érdemtelen elbitorlására várva jó volt, hm, jobboldalikám?! Most bezzeg idetolakszik, többek között azokhoz, akik munkával szerezték a helyüket, nem elődeik erőszakolt eltávolításával?

Kunyerálja a júdáspénzt Orbántól!

3) miféle egységesség ott, ahol a jobboldaliak legtöbbje most is inkább hallgat, mert köti a kormányhűség, vagy éppen csak provokálni jön ide? Vagy épp mások helyének megüresítésére vár!

A jobboldal csak egye meg, amit főzött, a többiek legalább joggal állnak ki magukért!

Virág

#53 Re: Ez nem politika!

2015-11-30 19:11

#51: Herakles - Ez nem politika! 

 Már hogyne lenne ez politika. Egyértelmű politikai döntés, hogy mire költenek többet. Nálunk sajnos az oktatás soha nem volt eléggé megbecsülve, és nem csak a bérekre gondolok. De 20O8 óta rohamos a romlás, nézze meg az Oktatási Hivatal oldalán közölt adatokat. Egész Európában nő az oktatásra költött összeg, nálunk csökken. Most jelentek meg az újabb adatok a OECD országok oktatási költségeiről a hvg kultúra rovatában. Érdemes elolvasni, tanulságos. És bizony ez politika!

PE, egy kezdeményező

#54 Re: Re: Ez nem politika!

2015-11-30 19:29

#52: Antiutópista - Re: Ez nem politika! 

 Kérlek fogjad magad vissza, ne személyeket, hanem véleményeket kritizálj. Politikai meggyőződéstől függetlenül lehet, sőt kellene pártolni az oktatás ügyét jobbról is, balról is. Legalább ebben közmegegyezésre kellene törekednünk. Ezt a hangnemet ártalmasnak tartom, Antiutópista.

Herakles

#55

2015-11-30 19:34

Igen, én is méltatlannak tartom ezt a hangnemet. Méltó bért akarunk és nem kormányváltást.

A legnagyobb probléma pedig az lenne, ha valaki az ilyen hozzászólások miatt nem írná alá ezt a petíciót.

 


Vendég

#56 Re: Re: Ez nem politika!

2015-11-30 20:03

#52: Antiutópista - Re: Ez nem politika! 

 Márpedig én is azt gondolom, hogy ki kellene ebből hagyni a politikát és az egymásramutogatást, és nem kellene júdásozással elhajtani azt, aki az adott kérdésről ugyanazt gondolja, mint te vagy én. Egyetértek Heraklesszel abban, hogy kár lenne, ha valaki emiatt nem írná alá a petíciót. Megosztottság, gyűlölködés enélkül is van épp elég. Számomra itt nem az a legfontosabb, hogy kit hibáztathatok a kialakult helyzetért, hanem hogy megoldás szülessen. A nézetkülönbségeinket meg kitárgyalhatjuk máshol, más fórumokon.

Antiutópista

#57 Re: Re: Re: Ez nem politika!

2015-11-30 20:51

#54: PE, egy kezdeményező - Re: Re: Ez nem politika! 

 Szó sincs személyekről, eljárásmódokról van szó. A kívánt pozíciók nem kiérdemlés útján történő megszerzéséről, a támogatások tudományos helyett politikai és személyi viszonyok alapjá történő elosztásáról - és ennek képviselője most idejön, többek között azokhoz, akiket hamis vádakkal jelentettek fel.

A rossz memória, úgy látszik, áldás. Utálok Kasszandrát játszani, de akár sikerrel jár ez a petíció, akár nem, a ma még "utitárs" holnap újra ugyanaz a (z alaptalanul) feljelentőjenő lesz, aki tegnap volt. Vannak, akikben eleve nem szabad bízni. 

De rendben van, ha mások vereséget akarnak, küzdjék ki maguknak. (Viszont a "heraklesi" késsel a hátukban holnap nekem mást ne nyögjenek, mint hogy: "Jó, akkor jöhet a 'megmondtam'...")


Vendég

#58

2015-11-30 21:06

Rendkívül méltánytalannak tartom azt, ahogyan a kormány a felsőoktatásban a bérek rendezését tervezi.
Egy hozzászóló

#59 Hozzászólás az eduline.hu oldaláról!

2015-12-01 06:37

eduline.hu ( 2015.11.25., 18:32Frissítve: 2015.11.25., 16:47 )

100 és 900 ezer forintért adták a nyelvvizsgákat: rendőrök és egyetemi oktatók is vettek - című cikk első hozzászólása:

" Tisztelt Szerkesztőség!

Gondoltuk, hogy hivatalos levelet írunk, de félő, hogy az a szemetesben fog landolni, így itt tesszük közzé levelünket!

Minden ami ebben a cikkben szerepel és minden ami ezzel az üggyel kapcsolatos alaptalan rágalom! Az egész ügy egy szélsőséges diák szervezet műve akik már évek óta gátolják a kormány oktatási reformját és igyekeznek a követelményeket a lehető legminimálisabbra szorítani. Ennek érdekében bármeddig képesek elmenni. Az egész nyelvvizsgagyárat és minden ezzel kapcsolatos "bizonyítékot" Keszei Sándor és a Hallgatói Hálózat talált ki akik évek óta küzdenek az oktatás és a diploma minőségének lerontásáért. tervük, hogy mindenkinek alanyi jogon járjon a diploma!
Bár cikkükben nem említik meg iskolánk nevét, de a váci polgárok még emlékeznek ránk és a közelmúltban megkezdtük iskolánk újjászervezését. Cikküknek köszönhetően most eddigi munkánk és terveink kútba estek. Korábban a Péleusz Nyelviskola neve egybeforrt Vác nevével. Nem zajlottak bundázott nyelvvizsgák sem Vácon, se máshol az országban. Az ELTE-ITK vizsgaközpontjában meg egyenesen lehetetlenség lett volna ilyesmire! Maga a vizsgarendszer és az adminisztrációs rendszer a garancia arra, hogy ez lehetetlenség. Az egész eljárás koholt vádakon alapszik, melynek célja a nyelvvizsga rendszer lejáratása, olyan diákok által akiknek még érettségi sem járna.
A magyar diákok nyelvtudása katasztrofális- de ez nem az oktatási rendszer hibája, hanem az otthoni nevelésé és a különféle diákszervezeteké akik azt hangoztatják, hogy minden csak úgy jár és nem kell semmiért sem megdolgozni. A sült galamb nem repül senkinek sem a szájába!
Oktatási intézményünk más civil szervezetekkel összefogva egy átfogó nyelvoktatási reformot fog a kormány elé hamarosan terjeszteni, mely a bölcsődétől kezdve egészen a nyugdíjig mindenkire ki lesz terjesztve.
kezdeményezzük, hogy 2020-tól a hivatali és oktatási nyelv Magyarországon az angol legyen. A tévében, rádióban, moziban csak angol nyelvű filmeket, műsorokat sugározhatnak. Az általános iskolákba angol alapfokú tudással lehessen csak bekerülni. Egyedül a gyógypedagógiai és kisegítő osztályokban maradhasson meg a magyar mint oktatási nyelv. Aki általános első végéig nem tanul meg középfokon angolul az kerüljön át gyógypedagógiai vagy kisegítő osztályba, ahonnan ne lehessen tovább tanulni.

A 21. században Európa közepén meg kell felelni a nemzetközi elvárásoknak. Ha ezen lépéseket nem tesszük meg akkor Magyarország vissza süllyed a sötét középkorba és a tudatlanságba.

Péleusz Oktatási Központ

Csongrádi Eszter, Studniczky Róbert, Páll Ferenc

Cím: H-2600, Vác
Görgey u. 1-3.
27/300-634
Levelezési cím: H-2600, Vác
Görgey u. 1-3.
http://peleusz.mindenkilapja.hu/    "

________________________________________________________________________________

Mi ez ha nem politika???????
vegye már végre mindenki észre, hogy eddig mindig csak a kormány akarata érvényesült - (nem csak a mostanié- az elmúlt 8 évben is ugyan ez volt a helyzet)!!!!!!!

Ideje lenne kicsit drastikusabban fellépni! Az ilyen bejegyzések bár nevetségesek, még is adják a szavakat és a tetteket a kormány szájába! Hagytuk az oktatási rendszert tönkretenni, hagytuk a Corvinust feldarabolni és most lényegében ezt is lenyeljük. Odafenn fütyülnek az ilyen petíciókra! Vegyünk példát mondjuk a nyigat-európai országokról!
Ott egyetemeket foglalnak el, hetekre szrájkba lép a fél ország- mi???????????????
Indítunk egy ilyen petíciót aztán majd hetekkel később csinálunk egy kis utcai felvonulást.
Ezeket az Egres Bélákat meg Péleuszokat direkt  küldik a nyakunkra, hogy mi jókat mulassunk az egészen majd hülyének nézve őket nem oda figyelve rájuk a hatalom szépen keresztül vihesse az akaratát. 
Véletlen, hogy ez a nyelvvizsgagyár most bukott le? Véletlen, hogy két lőszereket gyűjtögető fiatalt a TEK most kapcsolt le és rajtuk keresztül eljutottak valami szélsőjobbos csoporthoz?
NEM!!!!!!!!!!!!

Gondolkozzatok és cselekedjetek végre! 


Vendég

#60

2015-12-01 08:27

Miért kerültünk ki a pedagógusokkal közös bértáblából??? Én magam is pedagógus vagyok...

Vendég

#61

2015-12-01 08:35

Tisztelt Hálózat,

annyi hozzáfűzni valóm van, hogy emlékezetem szerint igazán számottavő, a felsőoktatásban dolgozók teljes halmazát érintő béremelés a felsőoktatásban nem 2008-ban, hanem 2004-ben volt.

Tisztelettel

Szabó ZSolt
ZsK

#62

2015-12-01 08:55

Teljes mértékben egyet értek a fent leírtakkal. Évek óta csak a megvonások, leépítések és hasonlók jellemzik a régen világhírű magyar felsőoktatást. A létszám leépítések miatt, az évek óta tartó létszámstop miatt valamint a technikai és adminisztrációs munkatársak hiánya miatt  a megmaradt oktatók/kutatók terhei (pl: adimisztráció) egyre csak emelkednek. Évek óta pályázati kereteken vagyok, de új státuszokat nem lehet kiírni, mert nem engedik. Ha lejár a pályázat, lehet új munkahelyet keresni, ami az én esetemben pl: 5 év alatt a 3. munkahely. Sajnos sokan vannak hasonló helyzetben, és ennyi fizetésből, ilyen bizonytalanságban (mi lesz pl. 10 hónap mulva, ha lejár a szerződés?) előre sem lehet tervezni.

Igazi kutatómunkát sem lehet végezni, mert a pályázatok szépen lassan leépültek, szinte semmi nincs, amiből a munkaköri feladatnak minősülő kutatásokat, publikálásokat végezni lehetne. Bizonyos pályázatok pedig már "előre leosztottak", átláthatatlan a bírálat és az eredmények, vagy teljesen aránytalan azok elosztása, lsd: Lendület program, amelyben több 10 milliót kap egyvalaki, mások meg semmit, pedeg vannak olyan kutatások is, amelyeket évente 1-2 millióból kiválónak lehetne fedezni. És még valami jelentősen elősegyíti a rossz anyagi helyzetét a kutatómunkának, ez pedig a közbeszerzés. Gyakorlatilag másfélszer-kétszer annyiba kerül minden, mintha közvetlenül piaci áron megvennénk a kutató/oktató munkához a szűkös keretből, és sokszor sokkal rosszabb minőségű/teljesítményű - pl. egy számítógép vagy műszer.


Vendég

#63

2015-12-01 09:23

Mert "köll mán a vitézség"
Palika1

#64

2015-12-01 09:29

Azert irtam ala a peticiot, mert egyetertek vele. Magyarorszagon a kozszferaban sehol nem becsulik meg a minoseget, hanem tessek-lassek megoldasokra torekednek. Ezek koze tartozik a nyomott munkaberek miatti onkizsakmanyolas lett legyen szo az oktatasrol vagy az egeszsegugyrol. Ez alol Magyarorszagon csak a politika es a kozszolgalat felso szintje mentes, mert ott alapvetoen nem erdemek alapjan tortenik a szemelyek kivalasztasa, aminek kovetkezmenyet lassan negyedszazada latjuk.


Vendég

#65

2015-12-01 09:52

Fontosnak tartanám az oktató és kutató munkában nélkülözhetetlen technikusok béremelését is. Nagyon károsnak tartom, hogy a minimálbér folyamatos emelésével eltűnik a bérkülönbség egy 20 éve dolgozó tapasztalt és egy kezdő technikus bére között.
Antiutópista

#66 Re: Hozzászólás az eduline.hu oldaláról!

2015-12-01 09:55

#59: Egy hozzászóló - Hozzászólás az eduline.hu oldaláról! 

 Sajnálom, kedves szervezők, de nem bírom megállni, hogy pár pontosítást ne tegyek - legfeljebb majd kitiltanak, a "demokrácia" nevében a fasizmusellenest... (Paradoxonnak jó, ne c'est pas?)

A kedves hozzászóló idézte a péleidák fogalmazványát, amit köszönök, mert bocsássa meg a világ, a felsőoktatás megmentéséért a tiltakozásait megszervező HaHa szervezetet érő rágalmakat szeretném cáfolni, és remélem, a vele együttműködő Oktatói Hálózat megértő lesz ebben.

1) a Péleusz vagdalkozásiaval ellentétben a HaHa egyáltalán nem "szélsőséges", sőt, éppenséggel ezzel a szélsőjobboldali sajtó vádolta. A HaHa pártpolitikamentes szervezet, és bár antifasiszta véleményeknek hangot ad, de keményvonalasan baloldalinak pl. nem vehető, sőt, még csak nem is szocdem irányultságú.

2) "a kormány reformjai" tönkretették a felsőoktatást, és a HaHa, amely egyébiránt a letörekvőbb tanulókból állt, akik a tudományos kutatói karrier felé kacsintgattak, természetesen tiltakoztak, megmentend leendő doktori iskolájukat, remélt munkahelyüket. A HaHa legtöbb tagja szakkollégista, vagy szakkollégiumi keretek kívül, "szabadúszó" módon valamely tudományterület lelkes ifjú kutatója volt a hősidőkben. (Vessük ezt össze a "diploma lerontását" vízionáló rágalmakkal!)

3) a HaHa semmiféle jogos követelményt nem akart lerombolni. A tiltakozás az ellen szólt, hogy az egekbe emelt költségtérítés összegének megkeresésére kényszerítve a hallgatókat, elvonják őket a valódi tanulmányi munkától, ugyanis a valóságban éppen a tudományos munkától való elvonás teszi felszínessé a felkészültséget, ez teszi alacsonyabb értékűvé a diplomát! Az ösztöndíjak csökkentése és a magas költségérítések bevezetése a leghatározottabban kontraproduktív a tanulás minőségét illetően!

4) az az állítás, hogy a magyar diákok nyelvtudása "katasztrofális" lenne, alaptalan. Az Erasmus-diákokkal és a nemzetközi konferenciák Ph.D.-és doktori címekkel rendelkező előadóival való találkozások azt mutatják, a hazai diákok a szó jó és rossz értelmében is a nemzetközi szinten állnak. (A kollégiumi szleng kifejezés a tört angolra "erasmusos angol", és ez mindent elmond - a hazai diákoknak nincs miért szégyenkezniük!)

5) a félelmetesen rossz helyesírás mellett erre már nem is igazán lehet részletesen reflektálni: "a bölcsődétől kezdve egészen a nyugdíjig mindenkire ki lesz terjesztve.
kezdeményezzük, hogy 2020-tól a hivatali és oktatási nyelv Magyarországon az angol legyen. A tévében, rádióban, moziban csak angol nyelvű filmeket, műsorokat sugározhatnak. Az általános iskolákba angol alapfokú tudással lehessen csak bekerülni. Egyedül a gyógypedagógiai és kisegítő osztályokban maradhasson meg a magyar mint oktatási nyelv. Aki általános első végéig nem tanul meg középfokon angolul az kerüljön át gyógypedagógiai vagy kisegítő osztályba, ahonnan ne lehessen tovább tanulni." - Az "elmebeteg", és az "utópikus fasizmus" kifejezések táncolnak az ember előtt ennek olvastán - a HaHa szélsőségesnek titulálása egy ilyen ötletet kibocsátó csoporttól végképp hiteltelen. Ők akarnak "középkorról" és "tudatlanságról" magyarázni?

 

A kedves hozzászólóhoz: köszönöm, hogy megosztotta a szöveget, annyi pontosítást viszont fontosnak tudok tenni, hogy mint kiderült, nem szélsőjobbos, hanem nemlétező "iszlámista" csoportot akart behazudni az RSHA: népszava. hu

TEK-fogás: a Főügyészséggel támogatja "terrorverzióját" a kormány

MTI|2015. nov 26.

("Nemzetközi beágyazottságú imámista tenorcsoport", ha? hová haladsz te, boldogtalan Magyarország, ha az ilyen gyermekijesztgető rémmeséket elhiszed? - gogoli kérdés, pokoli válasz.)


Vendég

#67

2015-12-01 11:03

Miért írtam alá ezt a petíciót?
Mert közel 30 éve egyetemi dolgozó vagyok, jelenleg tanszéki mérnöki beosztásban dolgozom az ATI anyagvizsgáló laboratóriumában és szemtanúja vagyok annak, hogy mindent hagynak lerohadni a pénzhiány miatt, néhány kivételtől eltekintve múzeumba való gépeken dolgozunk. Én a munkától nem félek, de nem azért tanultam, hogy a tudásomból csak mások éljenek jól. Régebben még lehetett külső munkákat és plusz jövedelmet szerezni, de ezt a szabályozás ellehetetlenítette, ma már nincs.
Az eddigiek alapján az állam a rendszerváltás óta egyre inkább úgy viselkedik, mintha nem volna szüksége jól képzett szakemberekre és egyenesen el akarná őket üldözni.
És a helyzet csak fokozódik, bármit is mondjanak. Nincs ez így jól.

Vendég

#68

2015-12-01 11:18

A nem oktatók bérezése igen alacsony, még egyetemi végzettség esetén is. Tarthatatlan ez a helyzet, hogy a kapott bérnek szinte nincs vásárlóértéke! Kafetéria sincs semmi!
Oktató

#69 Antiutó Pista

2015-12-01 11:31

Visszaolvasva a bejegyzéseket nekem egyre inkább az a gyanúm, hogy éppen Antiutópista valami beépített nemzetbiztonságis kormányügynök, akinek az a megbízatása, hogy egymás ellen ugrassza a felsőoktatási dolgozókat és elérje, hogy a jobboldali gondolkodásúak távol tartsák magukat a petíciótól. Ezzel gyengítve annak legitimitását, erejét és a csatlakozók számát… Olvassatok vissza, ugye, hogy elég sanszos…?


Vendég

#70

2015-12-01 15:18

Férjem is, én is egyetemen tanítunk 30 éve, mindketten nettó
142 000 Forintot viszünk haza. Múltkor kezembe került a 2004.évi fizetési értesítőm, pont ugyanannyi volt a fizetésem 11 éve. Igaz, akkor még volt 13. havi illetmény és néha pedagógus napi jutalom is. Idén már SZÉP- kártyát se kaptunk. A fiam idén kezdett el dolgozni, pályakezdőként többet keres, mint mi ketten, lassan ő fog minket és a testvéreit eltartani.
valyis

#71

2015-12-01 15:39

Legalább annyit el kell érni 2016-ra, hogy
a tanársegéd fizetése >= legyen az egyetemi végzettségű pedagógus I-nél,
adjunktus >= pedagógus II,
docens >= kutatótanár,
professzor >= docens*1.3.

És a köznevelési bérek egyébként 3 gyakorlati évenként nem jelentéktelen mértékben emelkednek. Azt meg lehetne differenciálásra fordítani. Későbbi évekre kb. még 20%-nyi fölény volna reális afelsőoktatás irányában.


Vendég

#72

2015-12-01 15:50

Mert ismerem a felsőoktatás helyzetét, már 35 éve benne dolgozom mint oktató, és maximálisan egyetértek a petíció tartalmával.

Vendég

#73 Re: Re:

2015-12-01 17:27

#25: HM - Re:  

Persze, én csak arra utaltam, hogy egy egyetemi előadásnak nvezett óra nem egyenértékű a középiskolai tanórával - mindkettőt lehet jól és rosszul csinálni - de nem összemérhető.
Talán az egyetemi gyakorlat hasonlít kicsit egy középiskolai órára - de szerintem nem kellene egyáltalán összehasonlítani, illetve akkor a középiskolai tanár munkáját hasonlítsuk össze az óvónőével is.
Nem, azt sem kell. Az képzési vertikumot egészében kell nézni - ovitól a PhD-ig, felnőttképzésig.
Mindegyik nagyon fontos.

Pl. az orvoslásban olyan, mintha az altatóorvosokat nem fizetnék meg, de a többi szakorvost igen.
Nincsenek kevésbé fontos oktatási szakemberek. És felháborító, hogy egy felnőttképzésben dolgozó oktató nem minősül pedagógusnak - mert nem gyermekekkel foglalkozik - ezért nem illetik meg a kedvezmények.
Nevezzük a tanítókat tanítóknak - felnőttet tanítani a társadaolm számára szintén fontos és nagyon hasznos.


Vendég

#74 Re: Re: Re: Ez nem politika!

2015-12-01 17:33

#54: PE, egy kezdeményező - Re: Re: Ez nem politika! 

 Egyet értek, Antiutó Pista én is javaslom, hogy a tárgy szellemiségéhez egyetemi önmérsékelt stílusban fejezd ki magad, annyi lehetőség van höbörögni, most itt erre nincs szükség - teljesen indifferens, hogy aki támogatja a petíciót, milyen politikai meggyőződésű, ez itt most nem erről szól. Szerintem, ha akarod, te is tudod. 


Vendég

#75 Re:

2015-12-01 18:15

#71: valyis -  

 

Az a baj, hogy mindig mi adjuk lentebb az amúgy is minimális szintet. Egy adjunktus PhD-val rendelkezik, mint a kutatótanár. Akkor miért keressen kevesebbet? Lehet, hogy egy adjunktus a leendő kutatótanár témavezetője.

A professzori 1,3-as szorzó sem biztos, hogy reális. Meg kell nézni a 2002-es emelés után a nettó (!!!) bérek arányát és azt kellene kiindulásnak venni, mert abba átgondolás nélkül tenyerelt bele az egykulcsos rendszer. Lehet, hogy nem volt jó, de arányosabb volt, mint a mostani 2-es szorzó adjunktus és professzor között a nettó bérben.