Ne legyen Eger süllyedő hajó!

Az utóbbi időben Eger város önkormányzata több olyan döntést hozott, amelyek alapján okunk van gondolni, hogy célja az ún. alternatív klubok, szórakozóhelyek teljes ellehetetlenítése a városban. Négy hónapon belül bezárt az EGAL cult.club, az Egrix klub és a Jaffa Cooltourclub.

Ezeknek a helyeknek a bezárásával, bezáratásával Eger város semmit nem nyert, viszont nagyon sokat veszített. Talán a városvezetés maga sincs tisztában azzal, hogy micsoda értékeket hagyott így elveszni és, hogy ennek folyományaképpen több ezer ember életét, szabadidejét, kreatív energiáit befolyásolta. Talán azt sem tudja a városvezetés, hogy az egri zenekarok hányszor vitték jó hírét Egernek a különböző országos fesztiválokon, koncerteken, médiában és ha nekik nem lesz lehetőségük hazai pályán fellépni, akkor az egész lelkesedésük könnyen elsorvadhat. Ugyanakkor tisztában vagyunk azzal, hogy az általánosan rossz gazdasági helyzet erősen befolyásolta ezen helyek működését, hiszen a válság különösen érezhető a szórakoztatóipar területén, de pont ezért van nagyobb szükség a jóindulatú megközelítésre és az „élni és élni hagyni”-elv érvényesítésére.

Meggyőződésünk szerint a városnak szüksége van olyan politikamentes közösségi terekre, klubokra ahol a kreatív és tehetséges fiatalok, művészek, zenészek, amatőr és profi zenekarok teret kaphatnak arra, hogy megmutassák magukat. Az „egri” jelző önmagában minőséget takart sok-sok éven át, számtalanszor hallhattuk országszerte. Ez most súlyos veszélyben van.

Úgy érezzük, hogy egy városnak a fiatalsága felé irányuló kötelessége a közösségi terek, klubok támogatása.

  • Egal (MÁS) klub – Élt 16+6 évet.

Országszerte ismert és legendás hely. Számos alkalommal volt az év klubja, év vidéki klubja, a hazai könnyűzenei élet gyakorlatilag teljes egészében megfordult itt, nem beszélve a nemzetközi fellépőkről. Elvitathatatlan érdemei vannak a helyi és környékbeli zenészek, zenekarok, DJ-k, művészek felkarolásában és a drogprevenció területén. Több generáció felejthetetlen élményeinek szülőhelye.

  • Egrix klub – Élt 5 évet.

Extrémsport pálya és klub. Országos bajnokságok rendezője és bajnokok, sportolók közösségi tere. Helyi-, országosan ismert-, és külföldi zenekarok fellépési helyszíne, fesztiválok megrendezője. A hajdani Ifjúsági Ház hagyományait követve mindenki ingyen lehetett bent. Egy aktív civil közösségi színtér volt.

  • Jaffa klub – Élt 1 évet.

Észak-Magyarország első romkocsmája. Egy kreatív és naprakész kezdeményezés, amely akár idegenforgalmi jelentőséggel is bírhatott volna.

És akkor T. Városháza, mi lesz most? Jobb lesz, ha a fiatalság a kocsmákba meg diszkókba meg az utcára szorul? Jobb lesz, ha az egri és környékbeli amatőr és nem amatőr zenekaroknak, zenészeknek nem lesz lehetőségük a bemutatkozásra? Jobb lesz, ha az a fiatal, aki nem teheti meg, hogy egy drága helyre üljön be és eddig a fenti helyeken minden további nélkül eltölthette az idejét az most az utcán tengődik? Jobb lesz, ha az így is döbbenetes mértékű elvándorlás a városból a szórakozóhelyek és lehetőségek hiánya miatt fokozódni fog? Nem lesz jobb.

A városvezetés megmutatta, hogy nagyon jól működik, ha bezárásról van szó, de itt lenne az ideje, hogy valamit alkosson is!

Tiltakozunk ezen helyek bezárása és ellehetetlenítése ellen és szeretnénk, ha Egerben a fiatalok, a zenészek, az extrémsportokat űzők, az idelátogató turisták és minden érdeklődő minőségi zenés szórakozási lehetőséghez jutnának.