Digitális oktatás helyett rendkivüli tanitási szünetet'

A tavaszi digitális oktatás tapasztalataiból kiindulva, javaslom, hogy ha a járványhelyzet megkivánja az iskolák és egyéb közösségi terek bezárását és  újbóli karantén elrendelését, digitális oktatás helyett, inkább rendkivüli tanitási szünetet rendeljenek el.

Ne kényszeritsék újra se a szülőket, se a pedagógusokat, se a gyerekeket ebbe a nehezen kezelhető, és semmire se jó, megalázó szituációba.

A szülőkre már a gyerekfelügyelet megoldása is hatalmas plusz terhet ró, de az, hogy tanárok is legyenek egyben - munka után, vagy helyett -  az már aránytalanul nagy extra terhet jelent, ahogy a digitális oktatást komolyan vevő és arra becsületesen készülő pedagógusok számára is többszörös munkaórát jelent. (Duplán, ha az a pedagógus egyben szülő is.)

Alsó tagozatosok tanitása alig, vagy egyáltalán nem oldható meg ezzel a módszerrel - a szülőknek is rengeteg pluszmunkát okozva.

A nagyobb, már önálló diákok se kényszerülnének nehezen érthető anyagok elsajátitására esetleges tanári segitség (mert sajnos számos példa volt erre is) nélkül, pusztán az interneten fellelhető ellenőrizhetetlen információkra támaszkodva.

A szülő, ha tud otthonról dolgozni - nehezen tud egyszerre tanitani is, ha pedig nem tud otthonról dolgozni - második, harmadik műszakban kell pedagógussá válnia. A járványveszély okozta félelem és stressz közepette ez a plusz teher akár komoly egészségügyi kockázatot is jelenthet, de lelkünk egészségére mindenképpen veszélyes.

Az egészség a legfontosabb, ezt 2020-ban senki sem vonja kétségbe, karantén estetén az iskola halasztható, ha elmúlt a járványveszély, akár keresztféléves, akár más (kitolt nyári szünet, elcsúsztatott, röviditett tananyag stb.)  megoldásban meg lehet majd ismételni a 2020/21-es tanévet, vagy annak egy részét és rugalmasan pótolni lehet az elmaradt hónapok tudásanyagát.

Az aláírással engedélyezem Auster Katalin, hogy az aláírásomat átadja azoknak, akik ebben a kérdésben hatáskörrel rendelkeznek.