Az olajgyári kémény megmentéséért

A kémény a Győrben épült, 1851-es alapítású, hazánk első gőzerővel hajtott olajgyárának a megmaradt építészeti emléke, mely országosan is jelentős ipartörténeti emlék. A kémény 1911-ben épült, golyvás kialakítása teszi különlegessé, egyedivé. A kémény értékét növeli, hogy a XIX. században ipari nagyvárossá fejlődő Győr egyik mai napig fennálló ipari építménye. Az e korból származó ipari épületek nagy része megsemmisült, ezen kémény emlékeztet a város hajdani ipari, gazdasági tevékenységére. A kémény Győr Újváros és Sziget városképi arcának, kontúrjának fontos alkotóeleme, a műemléki értékként való nyilvántartásba vételére vonatkozó hatósági eljárás folyamatban van.

Aláíróként támogatjuk a kémény megtartását és mielőbbi műemlékké nyilvánítását, ezzel egyidőben kérjük a Győri Önkormányzatot és a Győr-Szolt, hogy a kémény felrobbantásától álljanak el és segítsenek méltó módon megőrizni Győr ipari múltjának szimbolikus elemét.

Az aláírással felhatalmazom Olajgyári kémény petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.